![]() |
|
|
|
#1
|
||||
|
||||
|
I Grekland köper jag karprom men i Sverige är torskromen billigare och lättare att få tag på, dock blir smaken lite annan.
Till ca 4 portioner använder jag: 75 g rom 1 tjock skivad vitt bröd (inga kanter) 1 stor kokt potatis 1 lök finhackad 1 dl olivolja 1 pressad citron. Blöt brödet och krama ur allt vatten, lägg i rom + bröd + potatis i matberedare kör långsamt. Slå på olivolja samt citron och kör tills blandningen blir slät - krämig. Camilla |
|
#2
|
||||
|
||||
|
Husk at romen skal være røget...
Jeg har hørt at tamara (røget rom) kommer fra Sverige. Er det rigtigt? |
|
#3
|
|||
|
|||
|
Citat:
Tittar i denna gamla tråd om Taramosalata och konstaterar att jag under flera års intensiv jakt ännu inte hittat torskrom i någon butik. Är det Hötorgshallen och dylikt som gäller om man ska hitta ? ICA m.fl har slutat sälja, jag har för mig att de har sagt att tillverkarna upphört med tillverkningen av torskrom. Av skäl jag inte minns nu. Hasse
|
|
#4
|
||||
|
||||
|
Torsken är utrotningshotad. Om vi idag slutar äta torsk kanske våra barnbarn kan få smaka den fisken någon gång i sitt vuxna liv.
Måste också be om ursäkt för att jag inte levererat något taramosalatarecept som utlovats. Får ta nya tag efter Greklandsresan. Eva |
|
#5
|
||||
|
||||
|
Men Taramasolata o tarama finns att köpa i hötorgshallen. Åk nerför rulltrappan, ta till vänster. där bland de bortre finns det. Deras kassar är mintgrön turkosa och har vinröd text, men namnet? vet icke? de säljer oliver, fefironi o mmmm
|
|
#6
|
||||
|
||||
|
[QUOTE=Hasse;90844]Tittar i denna gamla tråd om Taramosalata och konstaterar att jag under flera års intensiv jakt ännu inte hittat torskrom i någon butik. Är det Hötorgshallen och dylikt som gäller om man ska hitta ?
Jag handlar i Hötorgshallen eller på Östermalm! Camilla |
|
#7
|
||||
|
||||
|
ja! tarama heter det då!
|
|
#8
|
||||
|
||||
|
Torskrom var fattigmansmat när jag växte upp och det var ofta jag fick stekt torskrom till mat, men den finns inte längre för det är ingen efterfrågan.
Uffe |
|
#9
|
||||
|
||||
|
Citat:
Eva |
|
#10
|
||||
|
||||
|
Numer sägs ju torsken inte alls vara utrotningshotad- vet inte säkert hur det är med det, men torskrom är fortfarande ganska svårt att få tag på!
Dock har Netto-butikerna dansk torskrom från Bornholm för ca 16:-/200gramsburk. Den använder jag till Taramosalata enligt mitt egenhändigt framlaborerade recept (efter att ha frågat grekiska vänner hur dom lagar den Taramo dom serverar på sin restaurang på Santorini -mmm, kan inte få nog av deras Taramosalata som INTE alls är av den blöta majonnäslika chockrosa sorten man hittar på burk i Supermarketen!) Till 4 portioner: 3 stora potatisar kokas o pressas till mos, vispas m elvisp till smidig konsistens 1 råriven gul lök blandas med potatisen 1 burk torskrom, 200g, vispas ner i potatismoset. Saften av 1/2 citron tillsättes. Ca 1-1,5 dl olivolja tillsättes för önskad konsistens, under vispning. 1-6 tsk balsamvinäger, efter smak Salt o peppar efter smak. Vispas till önskad konsistens o serveras med svarta oliver o grekiskt lantbröd |
![]() |
|
|