Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2006-08-07, 16:24
Arnes avatar
Arne Arne är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 4 702
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Nja!! Vi öppna genast efter hemkomst förpckningen samt nedsänka densamma i saltlag. (10/00) Där hålla sig osten fräsch samt vid god vigör allt emedan vi densamma i skivor skära att mumsa på!!!

Osten är mer än förträfflig!!! Så utsökt god att man nästan kunna Kungen på densamma bjuda....

Till denna excellenta fetaost passa de turkiska svarta smakrika oliverna som allra bäst!!!

Arne
Svara med citat
  #2  
Gammal 2006-08-08, 08:27
Gita Gita är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Järfälla
Inlägg: 1 429
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Prövade själv att koka saltlag denna sommar då jag tog med mig en färsk bit ost (i världens minsta kylbag), men hade inget recept, det blev till att höfta lite. Tidigare har osten surnat, blivit dålig väldigt fort om man inte ätit upp den direkt, men saltlaget gjorde att det höll sig tills osten var slut.

Osten jag köpte var den bästa jag ätit, lösvikt, taget ur en väldigt stor bit. Köpte också Fage, men det har vi inte öppnat än.

Någon som har recept på saltlag, de rätta proportionerna? Undrar hur länge man kan få en ost att hålla sig fräch genom detta?
Svara med citat
  #3  
Gammal 2006-08-08, 09:11
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Jag har recept på saltlag hemma men kan det inte utantill. Om ingen svarat kan du får det ikväll. Proportionerna är viktiga för bevarandet och för att det inte skall bli för salt.

Eva
Svara med citat
  #4  
Gammal 2006-08-08, 09:50
Gita Gita är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Järfälla
Inlägg: 1 429
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Citat:
Ursprungligen postat av Eva L
Jag har recept på saltlag hemma men kan det inte utantill. Om ingen svarat kan du får det ikväll. Proportionerna är viktiga för bevarandet och för att det inte skall bli för salt.

Eva
Tack Eva, det vore mycket trevligt. Det finns ju feta att köpa i storbit här hemma också, ibland till extrapris.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2006-08-08, 11:03
ciakoohlers avatar
ciakoohler ciakoohler är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Bjuv
Inlägg: 1 007
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Ja jag har nyligen köpt en två kilosförpackning på Citygross i saltlag ,så den håller ett tag
Svara med citat
  #6  
Gammal 2006-08-08, 13:22
carjoh carjoh är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Sjöbo
Inlägg: 125
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Någon som kan skriva receptet på saltlagen????

Carina
Svara med citat
  #7  
Gammal 2006-08-08, 21:36
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Nu har jag botaniserat bland alla mina receptböcker och funderat lite. Så stark lag som när jag lägger in sill behövs inte och inte passar tjälknölslagen riktigt eller lagen för syrade gurkor??

Gissar att det blir bra med en lag gjord på 0,5 dl vanligt salt, 1 liter vatten och eventuellt 1-2 tsk socker som jag tror kan uteslutas. Osten bör hålla några veckor i den här lagen men samtidigt är den inte så salt att den drar ur smakämnen från osten. Den som föredrar en saltare lag kan prova med 1 dl salt, 1 l vatten och 2 tsk socker. Koka upp lagen och låt den svalna i rumstemperatur. Kyl den sen och häll över osten.

Eva
Svara med citat
  #8  
Gammal 2006-08-09, 05:48
Zanéts avatar
Zanét Zanét är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2005
Ort: Öland/Nea Apollonia
Inlägg: 2 103
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Just om inläggningar har jag diskuterat flera gånger med grekiska vänner och de kan för sitt liv inte förstå att vi tillsätter socker. Man använder endast vatten och rikligt med salt.

Frågade sambon om saltlake till feta och han berättade att man in hans familj alltid tar vatten och så mycket salt att ett ägg flyter. Skulle det bli för salt kan man alltid lägga fetan i mjölk eller vatten (förvara i kylen), det förstnämnda går snabbare. När vi har plåtdunkar med feta hemma brukar vi ta upp en lagom bit och skölja den under rinnande vatten innan avätning.

På Livsmedelsverkets sida http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=3763 står bl a så här om feta:

"Fetaost produceras nuförtiden kommersiellt för försäljning. Först behandlas mjölken med laktobaciller, därefter används enzymen rennet från får eller getmage som ystmedel. Löpet bleks sedan med kalciumklorid för att fetaosten ska få sin typiska vita färg och läggs i 25-procentig saltlake där osten mognar under en period av 3-6 veckor. Fetaost bevaras bäst i saltlake..."

//Zanét

Senast redigerad av Zanét den 2006-08-09 klockan 06:02. Anledning: Komplettering
Svara med citat
  #9  
Gammal 2006-08-09, 07:10
ford prefect ford prefect är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Mölndal
Inlägg: 232
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Vi fick tipset när vi köpte Feta på bit att förvara den i saltlag på en liter vatten och tre - fyra matskedar salt.

//Åke
Svara med citat
  #10  
Gammal 2006-08-09, 07:45
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Det är ju skillnad på ost som redan är klar och behandlad i saltlake och ost som bara ska bevaras i den. Sockret ger ingen som helst smak till osten i den mängden jag föreslår utan hjälper bara den konserverande processen men kan säkert uteslutas. Själv köper jag sällan stora mängder feta eftersom vi har en utmärkt ICA affär som alltid har grekisk ost på lösvikt av bra kvalite. Att använda 2,5 dl salt till 1 liter vatten är helt onödigt då det räcker bra att konservera sill med 1,5 dl salt. Jag gissar att den saltlake som affären här hemma förvarar sin färdiga ost i har en ganska låg salthalt.

Vid konservering är det väldigt viktigt att använda vanligt salt som har den rätta mängden natrium men tyvärr har natrium hos många personer en ogynnsam effekt på exempelvis blodtrycket varför det kan vara bra att hålla nere konsumtionen, särskilt i Sverige där vi har ett högt intag av natrium.

Eva
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 13:01.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT