![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Nja!! Vi öppna genast efter hemkomst förpckningen samt nedsänka densamma i saltlag. (10/00) Där hålla sig osten fräsch samt vid god vigör allt emedan vi densamma i skivor skära att mumsa på!!!
Osten är mer än förträfflig!!! Så utsökt god att man nästan kunna Kungen på densamma bjuda.... Till denna excellenta fetaost passa de turkiska svarta smakrika oliverna som allra bäst!!! Arne |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Prövade själv att koka saltlag denna sommar då jag tog med mig en färsk bit ost (i världens minsta kylbag), men hade inget recept, det blev till att höfta lite. Tidigare har osten surnat, blivit dålig väldigt fort om man inte ätit upp den direkt, men saltlaget gjorde att det höll sig tills osten var slut.
Osten jag köpte var den bästa jag ätit, lösvikt, taget ur en väldigt stor bit. Köpte också Fage, men det har vi inte öppnat än. Någon som har recept på saltlag, de rätta proportionerna? Undrar hur länge man kan få en ost att hålla sig fräch genom detta? |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Jag har recept på saltlag hemma men kan det inte utantill. Om ingen svarat kan du får det ikväll. Proportionerna är viktiga för bevarandet och för att det inte skall bli för salt.
Eva |
#4
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
#5
|
||||
|
||||
![]()
Ja jag har nyligen köpt en två kilosförpackning på Citygross i saltlag ,så den håller ett tag
|
#6
|
|||
|
|||
![]()
Någon som kan skriva receptet på saltlagen????
Carina |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Nu har jag botaniserat bland alla mina receptböcker och funderat lite. Så stark lag som när jag lägger in sill behövs inte och inte passar tjälknölslagen riktigt eller lagen för syrade gurkor??
Gissar att det blir bra med en lag gjord på 0,5 dl vanligt salt, 1 liter vatten och eventuellt 1-2 tsk socker som jag tror kan uteslutas. Osten bör hålla några veckor i den här lagen men samtidigt är den inte så salt att den drar ur smakämnen från osten. Den som föredrar en saltare lag kan prova med 1 dl salt, 1 l vatten och 2 tsk socker. Koka upp lagen och låt den svalna i rumstemperatur. Kyl den sen och häll över osten. Eva |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Just om inläggningar har jag diskuterat flera gånger med grekiska vänner och de kan för sitt liv inte förstå att vi tillsätter socker. Man använder endast vatten och rikligt med salt.
Frågade sambon om saltlake till feta och han berättade att man in hans familj alltid tar vatten och så mycket salt att ett ägg flyter. Skulle det bli för salt kan man alltid lägga fetan i mjölk eller vatten (förvara i kylen), det förstnämnda går snabbare. När vi har plåtdunkar med feta hemma brukar vi ta upp en lagom bit och skölja den under rinnande vatten innan avätning. På Livsmedelsverkets sida http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=3763 står bl a så här om feta: "Fetaost produceras nuförtiden kommersiellt för försäljning. Först behandlas mjölken med laktobaciller, därefter används enzymen rennet från får eller getmage som ystmedel. Löpet bleks sedan med kalciumklorid för att fetaosten ska få sin typiska vita färg och läggs i 25-procentig saltlake där osten mognar under en period av 3-6 veckor. Fetaost bevaras bäst i saltlake..." //Zanét ![]() Senast redigerad av Zanét den 2006-08-09 klockan 06:02. Anledning: Komplettering |
#9
|
|||
|
|||
![]()
Vi fick tipset när vi köpte Feta på bit att förvara den i saltlag på en liter vatten och tre - fyra matskedar salt.
//Åke |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Det är ju skillnad på ost som redan är klar och behandlad i saltlake och ost som bara ska bevaras i den. Sockret ger ingen som helst smak till osten i den mängden jag föreslår utan hjälper bara den konserverande processen men kan säkert uteslutas. Själv köper jag sällan stora mängder feta eftersom vi har en utmärkt ICA affär som alltid har grekisk ost på lösvikt av bra kvalite. Att använda 2,5 dl salt till 1 liter vatten är helt onödigt då det räcker bra att konservera sill med 1,5 dl salt. Jag gissar att den saltlake som affären här hemma förvarar sin färdiga ost i har en ganska låg salthalt.
Vid konservering är det väldigt viktigt att använda vanligt salt som har den rätta mängden natrium men tyvärr har natrium hos många personer en ogynnsam effekt på exempelvis blodtrycket varför det kan vara bra att hålla nere konsumtionen, särskilt i Sverige där vi har ett högt intag av natrium. Eva |
![]() |
|
|