Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2024-06-29, 10:41
Getpinglans avatar
Getpinglan Getpinglan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2013
Ort: Stockholm
Inlägg: 890
Standard Sv: Ny grekisk kokbok

Citat:
Ursprungligen postat av Alala Visa inlägg

Tack för tips om "snabbgigantes" lätt som en plätt alltså, även om jag inte gillar koriander... Finns förresten kycklingreceptet i den bok du har hemma?

/ Anne
Glömde svara på denna fråga Anne, och ja, det finns i Fedons grekiska under titeln "Grekisk kyckling med ugnsbakad citronpotatis". Har du kvar det, eller vill du ha det igen?

Med tanke på trådstartens innehåll, var tre av Sara Bergs recept från nya kokboken Grekisk mat publicerade i gårdagens DN: Ugnsbakad fetaost, Kycklinggryta med orzo, samt Mjölkpaj.

Kanske finns det på DN.se digitalt för de som är mer moderna än jag, som ännu har papperstidningen...

/Getpinglan
🐐🔔
Svara med citat
  #2  
Gammal 2024-06-29, 11:04
Getpinglans avatar
Getpinglan Getpinglan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2013
Ort: Stockholm
Inlägg: 890
Standard Sv: Ny grekisk kokbok

Här kommer ett recept av Sara Berg (2024) ur "Grekisk mat" (Natur & Kultur) publicerat i DN 28 juni. Antar att det är ok att vidarebefordra detta smakprov, sedan kanske man får aptit på att köpa boken?

"Kycklinggryta med orzo

En version av giouvétsi, en gryta gjord på kyckling. Du kan använda en liten hel kyckling som styckas i portionsbitar, men jag tycker det blir bättre med kycklinglår – så slipper man de tråkiga bröstbitarna som annars lätt blir torra.

Gryta:
600 g kycklinglår med ben
3 msk + 2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl vitt vin
7 dl vatten
1⁄2 tsk nymald svartpeppar
1⁄2 msk salt
1 zucchini, grovriven
300 g orzo (en pastasort formad som gryn)
1 citron, finrivet skal + pressad saft
1⁄2 dl hackad persilja
Till servering:
50 g riven kefalotyri, pecorino, fetaost eller ricotta salata

1. Hetta upp 3 msk olivolja i en gryta och bryn kycklingen runtom. Lägg åt sidan.

2. Fräs lök och vitlök i 2 msk olivolja i samma gryta några minuter. Lägg tillbaka kycklingen och häll över vinet. Låt det koka ner till hälften. Tillsätt vatten, peppar och salt och låt koka 30 minuter under lock.

3. Rör ner zucchini och orzo och låt koka utan lock ytterligare 15 minuter, eller tills orzon är klar. Rör om då och då. Var inte orolig om grytan känns lös, orzon sväller när den får stå en stund. Blanda ner citronskal och persilja, och smaka av med citronsaft och salt.

4. Servera med lite riven ost."

Läs mer: Enkla hemligheten bakom att laga god grekisk mat – tre recept. (Finns på dn.se betalversionen)

/Getpinglan
🐐🔔
Svara med citat
  #3  
Gammal 2024-06-30, 06:31
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 504
Standard Sv: Ny grekisk kokbok

Citat:
Ursprungligen postat av Getpinglan Visa inlägg
Glömde svara på denna fråga Anne, och ja, det finns i Fedons grekiska under titeln "Grekisk kyckling med ugnsbakad citronpotatis". Har du kvar det, eller vill du ha det igen?

/Getpinglan
🐐🔔
Yep! Det receptet har jag. Brukar bli gott.

/ Anne
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 12:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT