Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Kafé Kalimera

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2024-03-13, 13:44
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 35 165
Standard Sv: Olivoljan

Köpte idag en halvliter från Elidia på Kreta som kostade 149 kr. Har inte smakat ännu. Det står inget om surhet på flaskan. Ska goggla.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2024-03-13, 16:06
Fältjäntans avatar
Fältjäntan Fältjäntan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2015
Ort: Vimmerby
Inlägg: 794
Standard Sv: Olivoljan

Har idag beställt 3 l olivolja från Happy Olive på Kreta.
Kerstin
Svara med citat
  #3  
Gammal 2024-03-14, 11:30
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 462
Standard Sv: Olivoljan

Citat:
Ursprungligen postat av Kalimera Visa inlägg
Köpte idag en halvliter från Elidia på Kreta som kostade 149 kr. Har inte smakat ännu. Det står inget om surhet på flaskan. Ska goggla.
Hoppas den är god!

Citat:
Ursprungligen postat av Fältjäntan Visa inlägg
Har idag beställt 3 l olivolja från Happy Olive på Kreta.
Kerstin
Bra gjort! Jag beställde mera Happy Olive idag.

/ Anne
Svara med citat
  #4  
Gammal 2024-03-16, 18:19
Getpinglans avatar
Getpinglan Getpinglan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2013
Ort: Stockholm
Inlägg: 872
Standard Sv: Olivoljan

Vad roligt olivoljan från södra Grekland flödar häråt! 🫒🫒🫒🫒

Idag fick jag hem min dunk Happy olive oil och gjorde en liten olivoljeprovning. Hade en slatt olivolja från Karpathos, (syrlighet under 0,49) inköpt förra sommaren (ett års förbrukning kvar). Men den nyligen upptappade oljan från Kreta (Happy Olive) var klart grönast, gräsig, och hade mer smak, eftersmak och fräschör. Tack till de finsk-grekiska entreprenörerna som gör det möjligt för oss också här i Sverige att få olivolja som smakar som den lokalproducerade olja man ibland fått njuta av på plats.

Kali orexi, nu blir det lammfärsbiff stekt i olivolja!

/Getpinglan. 🐐🛎️
Svara med citat
  #5  
Gammal 2024-03-17, 05:10
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 462
Standard Sv: Olivoljan

Citat:
Ursprungligen postat av Getpinglan Visa inlägg

Kali orexi, nu blir det lammfärsbiff stekt i olivolja!

/Getpinglan. 🐐🛎️
Låter gott! Det är nog så att man helst inte vill vara utan den oljan, får vänta några dagar till på min nya beställning.

/ Anne
Svara med citat
  #6  
Gammal 2024-03-17, 14:20
Getpinglans avatar
Getpinglan Getpinglan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2013
Ort: Stockholm
Inlägg: 872
Standard Sv: Olivoljan

Citat:
Ursprungligen postat av Alala Visa inlägg
Låter gott! Det är nog så att man helst inte vill vara utan den oljan, får vänta några dagar till på min nya beställning.

/ Anne
Ja precis! Det är som Masse tidigare skrev, olivoljan är beroendeframkallande! Kiitos, tack för tipset, vill aldrig vara utan den!

/Getpinglan
Svara med citat
  #7  
Gammal 2024-03-18, 05:06
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 462
Standard Sv: Olivoljan

Citat:
Ursprungligen postat av Getpinglan Visa inlägg
Ja precis! Det är som Masse tidigare skrev, olivoljan är beroendeframkallande! Kiitos, tack för tipset, vill aldrig vara utan den!

/Getpinglan
Härligt att du är så nöjd, ibland kan det ju vara lite riskabelt att rekommendera något för människor tycker så olika.

Men lammfärsbiffar! Jag blev väldigt sugen. Hur brukar du göra dem, Getpinglan? Behvöer inte vara något specifikt recept, utan vill gärna bara veta vad du brukar ha i dem? För inspiration!

/ Anne
Svara med citat
  #8  
Gammal 2024-03-23, 16:49
Getpinglans avatar
Getpinglan Getpinglan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2013
Ort: Stockholm
Inlägg: 872
Standard Sv: Olivoljan

Citat:
Ursprungligen postat av Alala Visa inlägg
Härligt att du är så nöjd, ibland kan det ju vara lite riskabelt att rekommendera något för människor tycker så olika.

Men lammfärsbiffar! Jag blev väldigt sugen. Hur brukar du göra dem, Getpinglan? Behvöer inte vara något specifikt recept, utan vill gärna bara veta vad du brukar ha i dem? För inspiration!

/ Anne
Tack för frågan Anne, jo jag tar ett vanligt recept på pannnbiff bara. Gillar att blanda ut färsen med havregryn och mjölk, (ägg och finriven lök och svartpeppar) då blir det lite "rundare" smak. Och så kan man ju klicka i en bit fetaost mot slutet. Men det gjorde inte jag den här gången, för fetaosten gick åt till lunchgreksalladen, indränkt i, ja ni vet vad... det gröna elixiret som man nästan sätter i halsen av pga dess färskhet. 😀🫒🫒🫒

Happy Lördag!
Getpinglan
🐐🛎️
Svara med citat
  #9  
Gammal 2024-03-24, 07:37
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 462
Standard Sv: Olivoljan

Tack för inspirationen Getpinglan! Det där med havregryn och mjölk var nytt för mig, men kanske inte alls så dumt. Och du stekte dem förstås i Happy Olive? Få se vad jag hittar på, det skall bli lammfärsbiffar nån dag under påsken. Kanske skall jag ha lite citron i också? Kanske servera med grekisk citronpotatis? Citronolivoljekaka som efterrätt? Blev jag för citroning nu?

/ Anne
som tycker väldigt mycket om citron i matlagning.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2024-03-24, 08:58
Getpinglans avatar
Getpinglan Getpinglan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2013
Ort: Stockholm
Inlägg: 872
Standard Sv: Olivoljan

Citat:
Ursprungligen postat av Alala Visa inlägg
Tack för inspirationen Getpinglan! Det där med havregryn och mjölk var nytt för mig, men kanske inte alls så dumt. Och du stekte dem förstås i Happy Olive? Få se vad jag hittar på, det skall bli lammfärsbiffar nån dag under påsken. Kanske skall jag ha lite citron i också? Kanske servera med grekisk citronpotatis? Citronolivoljekaka som efterrätt? Blev jag för citroning nu?

/ Anne
som tycker väldigt mycket om citron i matlagning.
Godmorgon!

Sanningen att säga så stekte jag i den gamla olivoljan först Och citronklyftor att hälla på biffarna när de är klara hade jag, jajemen. Bra påskmat.

Älskar 💛 också citron i allt, så det där med 🍋 citronpotatis var nytt för mig. Och citronolivoljekaka!

Såg igår en helsidesannons i DN för recept på cheescake med persika. Helsidesannons, vad kostar inte det, men det var såklart reklam för Del Montes inlagda persikor. Blev sugen förstås. Men jag vet något ännu bättre, kakor med citron! 🍋🍋🍋

Vet att det finns färdigblandade olivoljor med citron, och man borde kunna blanda sin egen olivolja med citron, gör du det Alala?

Getpinglan
🐐🛎️
Svara med citat
  #11  
Gammal 2025-02-25, 14:51
Dag Dag är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2012
Ort: Värnamo
Inlägg: 10
Standard Sv: Olivoljan Happy Olive

Jag läste någonstans att priserna på olivolja förväntas sjunka nu på grund av bättre skördar (framförallt i Spanien). Är det någon som har märkt att det har blivit billigare?
Svara med citat
  #12  
Gammal 2025-02-27, 20:58
Catlady Catlady är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2008
Ort: Tyresö/Stockholm
Inlägg: 1 595
Standard Sv: Olivoljan Happy Olive

Nej, tyvärr inte än, Dag.
Och jag undrar om olivoljan (som de flesta andra varor) kommer att gå ner i pris.....? Om en råvara, på grund av tex bättre tillgång, går ner i pris hos producenten kommer det sällan konsumenten till del eftersom alla mellanhänder vill tjäna pengar! Så, eftersom vi vanliga konsumenter har betalat det högre priset så tycker mellanhänderna att det är bra så, varan säljer ändå....... Mao, varför ska de sänka priset??
Det värsta är att producenterna får mindre betalt och vi konsumenter får fortsätta att betala det högre priset. Någonting är väldigt skevt i vår handel!! Mellanhänderna är de som vinner på det hela!! Dessutom har det gått "mode" i att i smyg minska förpackningarna och behålla ursprungspriset i tron och hoppet att vi konsumenter inte ska märka det.....
Ruffel och båg, hela vägen igenom med undantag för producenterna (de flesta i alla fall) och konsumenterna. Det är ju sällan producenterna numera levererar i "färdig förpackning".

Catlady 🐈, ilsken på "mellanhänder" som fördyrar varor för egen vinning..........

Senast redigerad av Catlady den 2025-02-27 klockan 21:15.
Svara med citat
  #13  
Gammal 2025-02-28, 04:59
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 462
Standard Sv: Olivoljan Happy Olive

Catlady, håller med dig, men bara delvis. Mellanhänderna behövs också för att vi konsumenter skall få tillgång till varorna. Och att de tjänar pengar på det är ju en nödvändighet. Det är många av oss som får vår levesbröd på det. Det är så det fungerar. Om det sen är frågan om skurkar är det naturligtvis en annan sak.

Men när det gäller olivolja är det främst kvaliteten man skall ha koll på. Och då brukar det inte vara billigt. I Spanien t.ex finns det stora, intensiva odlingar och sådana oljor brukar man, enligt vad jag har förstått, blanda med andra oljor och de blir då "supermarketoljor", sådana som säljs av t.ex. kända italienska märken. Men om du köper t.ex. "Happy Olive" får du en olja som kommer från småodlare på Kreta. Då får odlarna ett bättre pris, men även i detta fall behövs det en mellanhand och det är det finska företaget som sköter om importen till Finland och de säljer även till Sverige. Att denna mellanhand också behöver tjäna något är ju en självklarhet för att det hela skall fungera. Sen har jag här hos mig en liten butik som säljer varor från olika små företag och hennes pris på Happy Olive är typ 4 € högre än från Happy Olives nätbutik. Jag pratade med henne om detta och hon sa att hon bara måste ha ett högre pris på att tjäna något på det. Och så är det ju.

Det här med att priset inte sänks även om priset på råvaran skulle ha gått ner kan jag nog hålla med om. Men det är bara om produkten säljer bra trots priset. Om försäljningen går dåligt och om det finns tillräckligt med konkurrens då går priserna ner.

Men summa summarum, satsa på en olivolja av god kvalitet och då skall den helst komma direkt från odlaren, eller åtminstone från samma område, utan att ha blandats med andra oljor.

Vill man läsa lite om olivolja kan man göra det här:

https://www.happyolive.se/

/ Anne
Svara med citat
  #14  
Gammal 2025-02-28, 14:27
Getpinglans avatar
Getpinglan Getpinglan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2013
Ort: Stockholm
Inlägg: 872
Standard Sv: Olivoljan Happy Olive

Är så glad att jag fått detta tips.

Tre skördar - tre dunkar har vi beställt, om inte fler. Bästa tips på olivolja jag fått! Den gröna Oljan från Happy Olive är värd sitt pris, alla andra oljor bokstavligt bleknar i jämförelse (gula). De där olika slattarna från grekiska olivträd som säljs som"italiensk olivolja" är förstås billigare, men hur är då kvaliteten?
Svara med citat
  #15  
Gammal 2025-03-24, 12:39
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 462
Standard Sv: Olivoljan Happy Olive

Nu har jag beställt olja igen, för utan kan man ju inte vara. Denna gång beställde jag också varsin flaska av citronolja och chiliolja. Dessa oljor gör man bara en begränsad sats av. Oljorna tillverkas genom att citron eller chili pressas ihop med oliver. Inget annat alltså, äkta vara. Och goda. Enda problemet är att man vill vara lite sparsam med dem.

De går att beställa fortfarande så passa på om ni vill testa.



/ Anne
Svara med citat
  #16  
Gammal 2025-03-25, 16:47
Getpinglans avatar
Getpinglan Getpinglan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2013
Ort: Stockholm
Inlägg: 872
Standard Sv: Olivoljan Happy Olive

Härliga tips Anne! 🍋🌶️

Man kan köpa fin kvalitetshonung 🐝🍯från Kreta också från Happy Olive!

Är så glad att de finns!

/ Getpinglan
Svara med citat
  #17  
Gammal 2024-03-19, 08:11
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 35 165
Standard Sv: Olivoljan

Citat:
Ursprungligen postat av Alala Visa inlägg
Hoppas den är god!
Den smakade exakt som den vi hade köpt från Fontana. Undrar om oljan kommer från samma producent? Hur som helst så har även vi beställt tre liter från Happy Oil. Tack för tips!
Svara med citat
  #18  
Gammal 2024-03-20, 05:22
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 462
Standard Sv: Olivoljan

Bravo Janne och Camilla! Om ni även har någon annan olivolja hemma när ni får er Happy Olive kan ni ha en "tasting" sen. Det är nog det att Happy Olive skördas när oliverna är halvmogna som gör den så speciell. Och färskheten förstås. För även om oljan är helt bra och användbar upp till två år så är den bäst när den är allra färskast. Så det gäller att passa på. Jag har börjat förstå varför olivoljan är så viktig för grekerna. Den är liksom inte bara "mat" utan som Hippocrates sa: låt maten vara din medicin och medicinen din mat.

Janne, berätta sen vad ni tycker om Happy Olive!

/ Anne
som igår fick sin nya dunk
Svara med citat
  #19  
Gammal 2024-03-20, 18:15
Fältjäntans avatar
Fältjäntan Fältjäntan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2015
Ort: Vimmerby
Inlägg: 794
Standard Sv: Olivoljan

Har fått min dunk med olivoljan idag. Härlig färg, lite pepprig smak, verkligen något annat än Fontanaoljan jag hade hemma. Risk för att det kommer bli fler beställningar i framtiden. Tack för tipset.
Kerstin
Svara med citat
  #20  
Gammal 2024-03-22, 03:30
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 462
Standard Sv: Olivoljan

Låter härligt Kerstin! Njut nu ordentligt av oljan, finns ju så mycket man kan använda den till. Själv har jag ingen annan olja hemma, bara olivolja som alltså helst är just Happy Olive.

/ Anne
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 19:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT