Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2020-10-13, 10:21
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 29 379
Standard Ouzo, metaxa och rakomelo i mat

Grekiska drycker är inte bara goda att dricka de är också goda som smaksättare. Exempel på det är metaxaflamberad saganaki och ouzomarinerade lammracks, självklart används även vin i matlagningen.

Dock har jag inte sett att man använder raki i mat, men det kanske finns. Däremot vet jag att man använder rakomelo matlagning. Rakomelo är en kombination av raki och honung och olika örter och kryddor, det kan vara kryddnejlika eller kanel, och ibland även lokala örter. Rakomelo kan serveras både varm och kall och anses vara bra för matsmältningen.



Jag gillar både raki och rakomelo, väldigt mycket faktiskt. På bilden ser ni rakomellomarinerade lammkotletter, och jag kan lova att det smakade himmelskt gott. Just denna åt jag på Restaurant Kalderimi i Chania.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2020-10-13, 12:28
yanniss avatar
yannis yannis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 3 490
Standard Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat

Jag köper ouzo hem främst för att ha i matlagning. Jag fick himmelsk goda stekta champinjoner på ett cafe i Xilokeratidi, Amorgos. Svampen var stekt i olja och på slutet hade man hällt på ouzo (OBS! inte flamberad).
Ja, ibland använder jag ouzon som dryck också.

Birgitta.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2020-10-13, 13:10
karinafps avatar
karinafp karinafp är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Handen
Inlägg: 3 030
Standard Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat

Tack för tipset! Har en liten flaska rakomelo som jag har fått av någon. Gillar inte att dricka den, men ska definitivt prova att använda den till marinad.

Karin
som föredrar att dricka ouzo, men även en metaxa kan gå ner ibland.
(Var det Arne som jämställde raki med raketbränsle? Jag kan definitivt hålla med honom om det. )
Svara med citat
  #4  
Gammal 2020-10-14, 06:26
Athanasias avatar
Athanasia Athanasia är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Bandhagen
Inlägg: 2 680
Standard Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat

Det vattnas i munnen på mig när jag tänker på den ouzoflamberade saganakin hos Katerina i Mirthos på Kreta
Svara med citat
  #5  
Gammal 2020-10-14, 10:43
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 29 379
Standard Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat

Citat:
Ursprungligen postat av yannis Visa inlägg
Ja, ibland använder jag ouzon som dryck också.
Det händer att jag också gör det.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2020-10-14, 10:43
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 29 379
Standard Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat

Citat:
Ursprungligen postat av karinafp Visa inlägg
Tack för tipset! Har en liten flaska rakomelo som jag har fått av någon. Gillar inte att dricka den, men ska definitivt prova att använda den till marinad.
Om du provar vore det intressant att höra hur det smakade.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2020-10-14, 10:44
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 29 379
Standard Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat

Citat:
Ursprungligen postat av Athanasia Visa inlägg
Det vattnas i munnen på mig när jag tänker på den ouzoflamberade saganakin hos Katerina i Mirthos på Kreta
Har också smakat den. Sååå god!

Har ni varit där sedan de bytt ägare?
Svara med citat
  #8  
Gammal 2020-10-14, 11:49
Athanasias avatar
Athanasia Athanasia är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Bandhagen
Inlägg: 2 680
Standard Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat

Citat:
Ursprungligen postat av Kalimera Visa inlägg
Har också smakat den. Sååå god!

Har ni varit där sedan de bytt ägare?
Nej det har vi inte..nåt Italienskt eller..minns inte riktigt
Svara med citat
  #9  
Gammal 2020-10-14, 15:14
Ylva A Ylva A är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2008
Ort: Östersund/Koutsounari
Inlägg: 1 242
Standard Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat

Jannis Zervakis sålde tavernan för några år sedan, som nu ägs av ett par Christof och Carla. De har inriktat sig mer mot italienska smaker. En del tycker det är bättre nu, men vi vet ju hur det är med smak och bak. Jag och Ylva var med då Taverna Katerina invigdes med präst och familjer och Jannis ser vi nu tätt som oftast i Koutsounari, där han också har ett hus. Han har ingen taverna, men lägger ut foton på maträtter han lagat på Facebook.
/ Jannis
Svara med citat
  #10  
Gammal 2020-10-14, 15:15
Hasse Hasse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 1 864
Standard Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat

När det rörs ihop egen tzatziki hemmavid blandas det alltid i c:a en matsked ouzo tillsammans med det som ska vara i, samt dill. Det blir faktiskt på något sätt en liten extra "fräschör" och finess i och med detta.


/ Hasse
Svara med citat
  #11  
Gammal 2020-10-14, 17:35
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 29 379
Standard Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat

Citat:
Ursprungligen postat av Ylva A Visa inlägg
Jannis Zervakis sålde tavernan för några år sedan, som nu ägs av ett par Christof och Carla. De har inriktat sig mer mot italienska smaker. En del tycker det är bättre nu, men vi vet ju hur det är med smak och bak. Jag och Ylva var med då Taverna Katerina invigdes med präst och familjer och Jannis ser vi nu tätt som oftast i Koutsounari, där han också har ett hus. Han har ingen taverna, men lägger ut foton på maträtter han lagat på Facebook.
Tack snälla för information!
Svara med citat
  #12  
Gammal 2020-10-14, 18:23
Fältjäntan Fältjäntan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2015
Ort: Vimmerby
Inlägg: 90
Standard Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat

Citat:
Ursprungligen postat av Hasse Visa inlägg
När det rörs ihop egen tzatziki hemmavid blandas det alltid i c:a en matsked ouzo tillsammans med det som ska vara i, samt dill. Det blir faktiskt på något sätt en liten extra "fräschör" och finess i och med detta.


/ Hasse
Det låter spännande, måste prova nästa gång.
Kerstin
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 19:22.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT