![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Citat:
![]() |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Nu äro våra ränslar packade inför resan till lilla Agathonissi klockan 15.30. Vi var nyss nere till hotellägaren Kostas att betala för vårt boende här på Hotel Acropol. Vi betalade inalles 70 € för tvenne nätter. Rummet får vi disponera fram till klockan 14.00. Så bra, då kan Arne få sin siestavila innan vi ska gå ombord på Nisse .
Lite om hotellet nu. Rent, välskött och med AC ingående i priset. Balkongen är dock icke mycket att hurra för. En ståbalkong skulle vi beskriva densamma som. Sängarna äro grekhårda, men det får man vänja sig vid. Gårdagens afton tillbringade vi här på Taverna Maritsa. Man inväntade uppenbarligen ett större midagssällskap enär det var dukat långbord för ett 30-tal personer. Vi spisade Tomatsoppa med bröd. En gudomligt god soppa kompletterad med oststänger. Notan inklusive ett krus vitt stannade på 17 Euro. Nu dånar charterplanen över våra huvuden här i Pythagorion. Säsongen har utan tvekan kommit igång med full kraft. Så till frågan om hur man hittar till Maritsa. Kommer man gående längs taxigatan, då är det den sista gränden innan hamnen. Just där taxibilarna står parkerade. Sen är det ett hundratal meter fram till Maritsa. Här nedan följer det första avsnittet av generaladvokatens förslag till beslut för EG-Domstolen. Arne och Birgitta Utökad turistsäsong på valda öar. Del 1. Jag erhöll för någon vecka sedan en PDF-fil med 47 textdokument från det Grekiska turistministeriet. Det handlar om ministeriets idoga försök att utsträcka turistsäsongen att omfatta även Oktober och November. Det första dokumentet handlar om ministeriets ide om att få till halverade start-och landningsavgifter för charterflyg från Nordeuropa och Skandinavien. EG-domstolen tillsatte i November förra året en generaladvokat från Kommissionen att ureda frågan samt att inkomma med förslag till domstolens beslut.. Snart visade det sig i princip vara omöjligt att statssubventionera start .- och landningsavgifterna på de berörda åtta charteröarna. Detta skulle strida mot direktivet om förbud för statliga subventioner som skulle gynna ett enskilt EU-land. I så fall skulle alla flygoperatörer erhålla nedsatta kostnader för start – och landningsavgifter. Alltså även inrikesflyget samt de övriga flygoperatörer som benyttjar berörda flygplatser under Oktober och November. Det ser med andra ord dystert ut för denna form av subventioner. Generaladvokaten avger i sitt yttrande till EU-domstolen att han avstyrker å det bestämdaste detta subventioneringssystem.. |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Hoppas resan till Agathonissi gick fint. Tack Arne för att du håller oss informerade om den utökade turistsäsongen. Nu är det ju så att inom EU gäller samma regler för alla. Även om en del ändå gör vad de vill....men det hör kanske inte hit. Personligen har jag svårt att tro på att den genomsnittliga charterresenären skulle vara så väldigt intresserad av en utökad säsong. De flesta har ju inte ens möjlighet att resa hur de vill utan är bundna till när de har möjlighet till semester. Barnfamiljer är beroende av skolornas lovtider osv. Men däremot så är ju t.ex pensionärerna en stor växande grupp och där finns det möjligheter. Om det sen finns tillräckligt med intresse för att fylla charterplan vet jag inte. Tycker att jag läste att tyskarna hade förra vintern gjort en deal på Kreta med några hotell och då fick de dit folk som stannade en längre tid. På det sättet behöver ju hotellen inte stänga för vintern. Den typen av turism tror jag att kan öka. De handlar ju också om folk som är intresserade av annat än bara sol och bad. Tycker att det är dem de skall satsa på.
/ Anne ![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Vi har nu suttit långfrukost på vår eminenta balkong med formodabel utsikt över hamnbukten. Det är nästintill vindstilla.
Gårdagens resa hit till ön gick väldigt bra. Vi gick ombord på Nisos Kalymnos vid tretiden. Det var alls ej många passagerare. Vi kunde räkna in ett femtiotal. Alla hade parkerat sig på övre soldäck, på de erkänt obekväma träbänkarna, de med feldoserade ryggstöd och dito sittbrädor. Bänkarna äro som gjorda efter MC-Donalds stolar, alltså ska de vara så obekväma att gästerna icke sitta kvar längre än vad som behövs för att trycka i sig hamburgaren... Vi anlände till Agathonissi vid tid strax före klockan fem. Vännen Giannis från Glaros Hotel väntade vid kajen att köra os samt våra ränslar till Hotellet. Det var bara vi två turister samt sex öbor och fem soldater som gick iland. Militären har en liten garnison uppe i bergen. Giannis bar upp våra ränslar till rummet medan vi parkerade oss på tavernan i bottenvåningen. Vi sutto oss genast ner att klyva ett krus vitt. Innan vi spisade middag kunde vi konstatera att det var klent med turister på ön. Förutom oss kunde vi räkna in ytterligare sex turister. Vid sjutiden spisade vi middag. Vi tog en delad middag bestående av köttbullar samt ostkroketter. Notan stannade på 17 € inkluderat tvenne krus vitt. Här på ön råder det stoiska lugnet. Det är så tyst att vi faktiskt kunna höra våra egna tankar... Byns barn var nere att bada vid stranden här i byn. Detta indikerar att det måste vara 23-24 grader i vattnet. Vi kan konstaera att byns yngre familjer i sanning producerar barn för att hålla öns skola vid liv. Det formligen kryllar av barn här. På Agathonissi finnes trenne tavernor, en minimarket, ett bageri, en bar samt därtill en byskola och kyrkan. Det är icke illa på en befolkning omfattande strax under 200 invånare. Nu ska vi så strax gå ut på byn att ett förmiddagskrus intaga samt viktualier inhandla. Arne och Birgitta |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Vi har nu suttit långfrukost på vår eminenta balkong att njuta av den vackra utsikten. Tvenne segelbåtar avseglade vid niotiden mot nya öden och äventyr. Öns tavernaägare gladdes under gårdagen åt att inalles åtta segelbåtar under gårdagen anlände till ön. Det ger klirr i kassan. Sex av båtarna kunde lägga an vi kajplatser och två fick ankra på redden.
Vid femtiden igår gick vi ner till Hotellets taverna att spisa middag. Vi valde tavernans specialitet, den vida berömda Getgrytan. Grytan smakade mer än delikat. Kryddningen var suveränt god och köttet så mört att det delade sig när man satte gaffeln i detsamma. Men Gud så gott. Vi sporde Giannis om man på ön odlade frukter och grönsaker. Nej blev svaret. Jordmånen här på ön består a v lavalera och klarar ingen odling. Det finnes förvisso en del olivträd, men det är vildoliver och icke användbara. Alla frukter och grönsaker måste importeras från Samos. Det är därtill ont om färskvatten på ön. Efter vår delikata middag som betingade pris av 17 € gick vi så åter till studion att tillsammans med varsin lättgrogg sitta balkong i kvällens nedåtgående sol. Våra sängar är klart godkända och alls icke för hårda. Med AC-n på 20 grader blir natttemperaturen klart godkänd. Solen strålar och det är 25 grader varmt och därtill vindstilla. Arne och Birgitta |
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
/Netwolf |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Lite bilder från Agathonissi.
Här är öns Minimarket. Öns lekplats tillika dagis. Fantastisk gullig! Taverna Seagull/Glaros. Den andra tavernan, George Taverna. Utsikt från vår balkong tidig söndagmorgon. Birgitta. |
#8
|
||||
|
||||
![]()
När jag tröttnar på Kalymnos flyttar jag dit...
|
#9
|
||||
|
||||
![]()
Och jag tror jag stannar kvar,,,,
Birgitta. |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Tack för bilderna, Birgitta! När vi var där var det ytterst påvert. Jag var där och skulle köpa vin och gubben i affären kom ut med en karaff och två glas och bjöd mig att sitta ned. Sen drack vi utan att kunna prata med varann
![]() Efter en stund kom min fru och undrade var jag höll hus... ![]() Nämnde sen för Giannis om vininköpet och han sa bara att det var bättre vin och dessutom billigare om vi köpte direkt av honom. Han hällde upp i en tom enliters cola flarra. ![]() /Netwolf |
#11
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Tack för bilder och rapport Arne och Birgitta! ![]() Har ni sett några kepsar? ![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Ånyo en vacker morgon, ehuru det tillkommit lite vindar.
Gårdagens eftermidag tillbringade vi enligt god sed och vänja på Glaros utmärkta taverna. Det stora greksällskapet från gårdagen hade ånyo bänkat sig vid sitt långbord. Halva sällskapet hade förbeställt grillspett och den andra halvan valde getgrytan. Vi själva valde Moussaka. Denna rätt var mycket vällagad och smakade förträffligt gott. Vi fick ett samtal med Giannis om förhållandet på ön. Det finnes 4500 getter samt därtill ett hundratal får Lägg därtill ett antal höns och tuppar. Några bin finns ej att skåda enär det icke finns några växter att suga nektar från. Ön har dåligt med eget vatten. En tankbåt anländer en gång i månaden från Rhodos att fylla cisternen under hamnplattan. Så finns tvenne yrkesfiskare som förser befolkningen och tavernorna med färsk fisk. I övrigt måste allt annat som grönsaker, frukt etc importeras från Samos. Öns lilla bageri klarar dock att förse öns befolkning med färskt bröd. Staten subventionerar dock transporterna med färjan. Under gårdagen anlände fem segelbåtar att ankra i hamnen. Därtill en katamaran ute på redden. Vid sjutiden anlände en större motorkryssare med Panamaflagg. Allt till glädje för näringsidkarna. Vi stannar här på ön fram till den 31 Maj då vi tar färjan tillbaka till Pythagorion. En taxi ska sedan hämta oss vid hamnen och köra oss till Karlovassi där färjan till Fourni avgår vid tretiden. Arne och Birgitta |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Trevligt att höra att det finns gott om barn på ön.
Ha det fortsatt fint! / Anne ![]() |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Är det samma bageri som Yannis skötte tidigare, det som ligger i backen upp till Megalo Chorio?
|
#15
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Voula (men även Jannis) har stora problem med ryggen. Man har nu två medhjälpare på tavernan. Voula har en liten hantverksshop i det största rummet som tidigare hyrdes ut. Arne fasar för mitt inköp där innan avresa! Voula är verkligen en konstnär och nu har har hon påbörjat sin dröm! Agathonissi är en karg ö. Inga bin kan finna sin "bränsle" här. Bara ett par månader. Ingen grönsaksodling finns här, utom i små privata trädgårdarna. Ingen fruktodling heller. Lite aprikoser och fikon bara. Vindruvor i dom privata trädgårdarna. Olivträden är vilda. Någon fabrik för att förädla oliven finns inga förutsättningar för. Havssalt finns att tillgå. Enligt Jannis bor det bara cirka 100 personer året runt. Men man har dagis och skola. Barnen ja, dom leker som vi gjorde för 50-60 år sedan. Badar, gör strandslott, cyklar, umgås och skrattar. Ingen dyr mobil här inte! Främst livnär man sig på fiske och kött. Som Arne skrivit tidigare finns 4500 getter på ön och lte får. Så det är get man ska äta här. Och det kan dom tillaga! Det finns även 6 kor, vad dom bidrar vet vi inte. Inga åsnor finns kvar. Lagom mycket hundar och katter för att bli förälskade i alla. Nu hoppas man mer och mer på turismen. Vi vill dra ett strå till stacken! Agathonissi är en underbar ö! Birgitta. |
#16
|
|||
|
|||
![]()
Ni är fantastiska ambassadörer!
Jag törs lova att vi är många som blir sugna på att åka dit ![]() Tack! Lena ![]() |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Lite mer bilder från Agathonissi.
Här kan man prata om det totala lugnet och den trivsamma atmosfären! Hamnen Birgitta |
#18
|
||||
|
||||
![]()
Nu är pingsthelgen här i Grekland över och lugnet har ånyo lägrat sig över ön.
Denna morgon var det en smula blåsigt, men vinden gav med sig vid elvatiden. Värmen är nu emellertid hård och vi saknar morgonens vindar I afton ska vi äta lokalfångad fisk. Enligt Giannis ska den efter kyparens rensning icke innehålla några ben. Ett oavvisligt krav Arne har för att spisa fisk.. Under förmiddagen avseglade alla segelbåtarna, men nya dito är på väg in här i bukten nu vid tvåtiden denna dag. I övrigt har det icke hänt så mycket sedan gårdagen. Allt går sin gilla gång i det stoiska lugnets tecken. De grekfamiljer som under pingsthelgen bevistat ön for åter med gårdagens kvällsfärja. Nu är havet spegelblankt. Arne tog denna förmiddag turen upp längs vägen på andra sidan bukten. De elstolpar med vägbelysning som finnes längs vägen över till andra viken är försedda med solceller samt batterilådor, innebärande att lyktorna kunna lyse hela kvällarna utan tillförsel av annan energi. Mera troligt är såväl vägen som elstolparna finansierade med EU-bidrag. Arne och Birgitta |
#19
|
|||
|
|||
![]()
Da er det bare og glede seg til Agathonisi senere i sommer. Nesten ingen sommer uten dette stedet. Blir der i 2 uker senere i sommer som så ofte tidligere. En flott øy å gå ganske lange turer på. Starter grytidlig før det blir for varmt og går noen kilometer før man kaster seg i det flotte havet. Beste stedet 🏊*♀️☀️🙂
|
#20
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Citat:
![]() |
![]() |
|
|