![]() |
#21
|
||||
|
||||
![]()
Så här ser kryddboden på Naxos ut på insidan.
Här kan man botanisera hur länge som helst! Kryddor, örter, korgar, drycker och ostar är bara en bråkdel vad man kan hitta. Birgitta. |
#22
|
||||
|
||||
![]()
Tack för tips om muskotnötter!
![]() Det har vi inte ens tänkt på att köpa hem, men nästa gång blir det att handla hem ett lass. Älskar potatismos med muskot i. ![]() |
#23
|
||||
|
||||
![]()
All kanel är gjord av bark, men det finns ingen "grekisk" kanel.
Det som kallas för "äkta" kanel växer vilt på Sri Lanka och odlas på Madagaskar och Seychellerna. Men det mesta av det som säljs som kanel är "kassiakanel". Se länkar: https://sv.wikipedia.org/wiki/Kanel https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84kta_kanel https://sv.wikipedia.org/wiki/Kassiakanel http://www.shenet.se/vaxter/kanel.html https://foodpharmacy.se/2015/03/sanningenomkanel/ https://kurera.se/kanel-bade-god-och-nyttig/ /kimmen |
#24
|
||||
|
||||
![]()
Min ringa kunskap om kanel är att den som säljs i Sverige är en billig sort o som det mesta från Kina och som delar sig i flisor när man bryter den. Den kanel som används av bagare i Grekland o som säljs är en mycket mer smakrik kanel, som pulveriseras. Att den inte växer i Grekland är naturligtvis helt rätt, o att vi tycker den är så mycket godare.
|
#25
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Annat var det förr. Om någon påstod någonting, så hade man bara att tro på det. Ville man motbevisa fick man slå i en uppslagsbok (som sällan var reviderad), eller också fick man gå till biblioteket. Och hjälpte inte det, så stod man sig slätt. Möjligen kunde man kontakta en Professor Emeritus på något universitet, men visste inte de heller, så var det inget mer att göra. ![]() /Netwolf |
#26
|
||||
|
||||
![]()
Ett utdrag ur en av länkarna:
nästan all mald kanel som säljs i dagligvaruhandeln är INTE kanel utan sk kassiakanel, en billigare kanelsmakande närbesläktad art som innehåller stora mängder av det giftiga ämnet kumarin. Kumarin är levertoxiskt. För märkligaste av allt är väl ändå att Livsmedelsverket godkänner att den giftiga kassiakanelen får säljas under namnet kanel, utan att informera om att den inte är äkta och utan att kräva en varningstext om kumarin? Äkta kanel kallas ceylonkanel och det riktiga namnet är Cinnamomun verum eller Cinnamomum zeylanicum. |
#27
|
||||
|
||||
![]()
Mycket bra information! Hade inte en aning om att det fanns olika sorters kanel. Kanel är väl kanel liksom.
Det var som på min uppväxt på 70-talet, då matoljan hette Kronolja och användes ytterst sporadiskt. Idag finns ju en uppsjö av olika oljor. Samma med vitlök som finns i flera varianter, både färsk och torkad. På 70-talet var vitlök nästan något suspekt och förknippades med sydlänningar. På sin höjd användes vitlökspulver som krydda. Min mor höll t ex fast vid sitt vitlökspulver livet ut. ![]() Nu har jag iaf beställt äkta kanel. För se om det är ngn smakskillnad. ![]() /Netwolf |
#28
|
|||
|
|||
![]()
http://taffel.se/blog/det-finns-ingen-akta-kanel
Länkar till en annan artikel om hysterin runt kanel. Även kassiakanel tillhör cinnamonumsläktet. Därmed inte sagt att kassiakanel är att föredra, använder själv enbart ceylonkanel men det behövs lite balans i diskussionen. |
![]() |
|
|