![]()  | 
	
| 
	 | 
| 
		 
			 
			#1  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 Citat: 
	
 Det vi söker är grädde som kommer från mjölk.  | 
| 
		 
			 
			#2  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Spizeman, det står att det är "grädde av mjölk", 35%-ig fetthalt med förtjockningsmedel carragenan (hu!). När man tar bort det naturliga fettet, så får man lägga till annat skräp, för att den ska få tillbaka konsistensen. Inget annat konstigt står i innehållsförteckningen, faktiskt. Men jag förstår att du inte ens trodde det var grädde. Jag har tyvärr inte smakat  den där sorten.
		 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	 | 
| 
		 
			 
			#3  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 Citat: 
	
  | 
| 
		 
			 
			#4  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Karragenan är en vanlig tillsats även i svenska mejeriprodukter,  den 36%-iga vispgrädden med lite längre hållbarhet (paketen har skruvkork) har tillsats av E407 = karragenan för att grädden ska "hålla ihop" och gå att vispa.
		 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	 | 
| 
		 
			 
			#5  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Ja visst är det så, Didi-san. Men här kan vi i alla fall välja den fullfeta, 40%-iga. Mums!
		 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	 | 
| 
		 
			 
			#6  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 | 
| 
		 
			 
			#7  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 Citat: 
	
 ![]() Alltså, producenterna tar bort 10% av fetthalten och lägger till ett "stabiliseringsmedel" utvunnet ur alger. För normalkonsumentens hälsa har sänkningen av fetthalten mariginell betydelse. Vofför gör di då på dette viset? Sannolikt därför att hållbarheten förlängs; något som livsmedelsindustrin alltid strävar efter, men som ofta ger oss sämre produkter. Som, sedan länge, notorisk läsare av innehållsförteckningar, är jag så in i h-e trött på alla sk-tprodukter i hyllorna!  
		 | 
| 
		 
			 
			#8  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Håller fullständigt med dig, Pnyx! Men idag vet väl alla, att fullfeta och inte light är hälsan för människor? Så vad gäller den, kan vi mumsa i oss bra fetter bäst vi vill (om vi inte samtidigt äter en massa kolhydrater).
		 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	 | 
| 
		 
			 
			#9  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Jag ville inte starta en diskussion om vad som är hälsosamt eller inte. Min synnerligen enkla fråga vara. Finns det grädde gjord av komjölk i Grekland?
		 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	 | 
| 
		 
			 
			#10  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Och svaret tycks vara ja, men inte utan karragenan.
		 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	 | 
![]()  | 
	
	
		
  | 
	
		 |