![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mvh zakka |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Torsdag 29 September. Katapola / Amorgos.
En vacker och varm morgon här i Katapola. Vinden nu svag, det tackar vi för efter de tidigare dagarnas hårda blåst. Termometern visade på 21 grader redan klockan sju, när Skopan vinglade iväg mot Naxos. Vi sitta nu nere i Titikas vackra trädgård. Vid sjutiden denna morgon kraschade Internetuppkopplingen i hela byn, men har nu ånyo kommit åter. Gårdagens förmiddag ägnade vi till ett besök på Corner att klyva ett krus vitt samt folkliv iakttaga. Turisterna äro nu lätt räknade. Tavernorna är glest befolkade. Av båtfolket återstår nu endast fyra segelbåtar och en motorkryssare. Hemåt vid lunchtid. Arne stannade till vid piren att mata de numera halvtama men hungriga kattorna med en burk kattmat. Efter skön siesta gick vi vid femtiden ner till Capitano Dimos Taverna att spisa middag. De nio vykorten med motiv från Titikas Pension postades i brevlådan vid torget. Adressater är kalimeravänner hemmavid. Vi undrar när korten kommer fram… På Dimos beställde vi husets Pizza att dela på två. Dimos Pizzor är vansinnigt goda och välfyllda. Det som blev över landade i en doggybag att längs hemvägen traktera kattorna med. Notan, prydligt maskinstämplad stannade på 17 €. Vi lämnade tre € i dricks för den korrekta notan. Innan hemgång stannade vi till på Corner. Birgitta fick sin varma Melloraki, medan Arne tog en grekkaffe med Metaxa 3. Vi väntade oss att Skopan skulle anlända, men det hårda vädret gjorde att hon blev flera timmar försenad. Hem vi vandrade i den hårda vinden att oss genast natta. Balkongdörrarna öppna så att vi kunde somna in till vågskvalpet från stranden. Vi har hela tiden här i Katapola icke skådat en endaste mygg. Arne och Birgitta I |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Tack för fint svar, Birgitta!
![]() Och så bra att vinden är svagare idag. / Anne ![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Ok Birgitta, då vet jag att Big Blue serverar en del mat också! Men de är främst ett kafé/bar och då kan man nog inte räkna med att köket ska vara öppet jämt.
Jag har en känsla av att det blivit vanligare på öarna att tavernor, butiker mm faktiskt stänger för siesta och jag glädjer mig lite åt det, åt att de får återgå till sin traditionella siestavila och passa på att äta lite själva. |
#5
|
|||
|
|||
![]()
En av de många saker jag uppskattar på Tinos är just att det hålls på siesta. Varenda affär är stängd mellan 15och 17-18. Det är inte ens alla tavernor som har öppet då. Endast den enda kvarvarande stora livsmedelsaffären Bidalis har öppet liksom kioskerna.. På söndagar är det helstängt. Bara tavernor och kiosker är öppna. Bagerier har tidig morgonöppning, men stänger framåt 11.
På "krypgatan" och gatan med småshopar är öppet hos de som säljer ljus och ikoner. Ingen stor anpassning till turister alltså. Jätteskönt! Lissi |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Det är inte säkert att de kommer fram alls, för nu har Postnord slutat att dela ut post på sina ställen.
Dimos pizzor är fantastiska! ![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Ja det får man verkligen förutsätta. 17 euro för en pizza och (utgår jag ifrån även om Arne inte nämner det denna gång) ett krus vitt. Det är väl bara priset på vinet som räddar den notan från att straffas av svenska pizzerior. Priserna i Grekland har verkligen börjat dra iväg på sina håll!
Masse |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Fredag 30 September.Katapola / Amorgos.
En skön morgon, ehuru en smula småkylig. När Skopan gungade ut vid pass klockan sju visade termometern på fattiga 18,3 grader,men vinden är svag och behaglig. Vi hade våra balkongdörrar öppna hela natten, och det gav god svalka i studion. När vi kom hem från förmiddagsturen till Corner hade städerskan så prydligt städat. Därtill hade Titika ställt in en helflaska Amorgosraki på rummet. Tillverkad av en släkting här på ön. En tjusig glasflaska med vacker etikett. Att notera; Vi förstädar var morgon inför städerskans ankomst. Städerskan är en perfektionist... Vi konstaterade att merparten av segelbåtarna vid lunchtid lämnade Katapola för vidare färd med för oss mera obekant mål. Under eftermiddagen och kvällen anlände dock till näringsidkarnas förtjusning nio nya segelbåtar att ankra upp vid kajen. Vi gick efter siestavilan vid femtiden ner till Tavernan just bortom The Big Blue att spisa middag. Tavernan är egentligen ett litet Café, men de har ett visst utbud mat. Birgitta fick sig en bakad potatis med god fyllning,medan Arne valde husets omelett, den med smyggrönsaker instoppade… Skopan anlände försenad till kaj. Tvenne greker samt en lastbil med tegelsten och cement voro de enda passagerarna som klevo av denna tur. Säsongen går nu mot sin avslutning, det är uppenbart. Efter avnjuten middag sporde vi kyparen huruvida vi kunde få varsin Rakimello i varmt skick. Jodå, det skulle gå bra. Notan stannade på 21 € inklusive ett krus vitt samt Rakimellon. Prydligt maskinstämplat kvitto gladde oss extra mycket Längs hemvägen stannade vi till på Protons kombinerade servering och market att inhandla varsin bägare vaniljglass. Därtill kunde vi handla tvenne förpackningar med havssalt från Amorgos. 2,2 € per förpackning. Så den korta vandringen åter till studion att natta oss till vågskvalpet mot stranden. Nu sitta vi i Titikas trädgård att njuta blomsterprakten. Vi ska så strax ner till Corner ochATM att hämta ut kontanter. Räkningen här på Titika landar på 450 € för våra nio nätter här. Facilt pris enligt vårt förmenande. Titika har även förbeställt en taxi som i morgon vid pass 05.20 ska ta oss till kajen och Blue Star med avgång 06.00. Enligt Birgitta en rent okristlig tid… Arne och Birgitta |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Fredag 30 September. Katapola / Amorgos.
Second opinion. Vi sitta nu på Corner Taverna att ett krus vitt klyva. Bankomaten i byn är ur funktion. Vi ska ju betala Titika 450 Euro,men vi har endast 350€ i cash. Kantänka ATM kommer igång i afton när vi ska gå ner till Mythos att spisa middag. Eljest får vi säkert kredit hos Titika att skicka resterande 100 € i efterhand. Vi räknas nog som säkra gäster efter alla våra besök på Pensionen. Vi hade ett samtal med vännen Nikos här på Corner. Nikos konstaterade att merparten av byns turister skulle lämna byn med endera Blue Star eller Skopan lördag morgon. Så återstår endast segelfolket som efter hand anlända under Oktober. Arne och Birgitta |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Hoppas att det löser sig med pengarna! Trevlig resa till Naxos. ![]() |
#11
|
||||
|
||||
![]()
När vi vid femtiden gingo ner till Taverna Mythos att spisa middag, visade det sig att ATM ånyo var i full funktion. Tacknämligt nog. Vi lyfte 600 € att betala Titika samt ha medel för Naxosboendet.
Vi spisade middag på Mythos. Birgitta tog en kötträtt, där köttet föll isär när hon satte gaffeln i. Arne valde en kycklingfilé med välfriterad pommes. Notan inklusive ett krus vitt landade på 21 €. Mycket prisvärd middag. Nu sitta vi på Corner att varsin Rakimello intaga innan det är dags att hemåt vandra. Skopan anlände nyss med en last av kursdeltagare som skulle vidare upp i bergen. Arne och Birgitta |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Vilken tur med bankomaten! Men som du säger, hade den inte funkat hade ni säkert kunnat göra en banköverföring istället. Allt enligt den välbekanta pay tomorrow-principen.
![]() |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Lördag 1 Oktober. Ombord på Blue Star Naxos.
En tidig morgon. Väckning 04.00. Okristlig tid, men behövlig enär vi ju skulle fara med färjan allredan klockan sex. Titika hade förbeställt en taxi till 05.20 att köra oss till färjekajen. Vi hann med en kopp kaffe innan det var dags att embarkera Blue Star Naxos. Det var precis som tavernaägaren på Corner sagt, I stort sett alla turisterna lämnade ön med denna färja. Nu stundar bistra tider för öns näringsidkare fram till April nästa år då turisterna återkomma. Färden har nu gått via Koufonissi, Schinoussa, och Iraklia. Nu klockan åtta har vi just lämnat Iraklia. Vi beräknas anlända till Naxos klockan nio. Hotellägaren möter upp vid färjans ankomst att köra oss till vår studio. Vi har bokat in oss för tvenne nätter innan vi på måndag far hem med flyg från Naxos via Athen, Arlanda och hem till Umeå. Vi slipper en övernattning på Arlanda. Här ombord har rederiet tacknämligt nog infört dygnskort för Internetaccess. Fem Euro är bra pris. Uppkopplingen fungerar suveränt bra. Solen skiner och det är lugnt på havet. Arne och Birgitta |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Söndag 2 Oktober. Naxos Stad.
En varm och vacker morgon här på vårt lilla Hotel i Old Town. Vår studio är väldigt stor och bekväm. Trenne bäddar, köksavdelning samt stor dusch-och toalettavdelning. Priset per natt är 34 €. AC ingår. Under gårdagen anlände vi till Naxos klockan 09.20,något försenade. Hotellägaren mötte upp på kajen att oss transportera upp till hotellet. Studion skulle bli klar att intaga 11.30. Vi tog promenaden ner längs den branta gränden till en taverna där vi suttit många gånger. Tavernan heter Sarris. Vi tog en morgonfika i väntan på att studion skulle bli klar. Varsin god hemlagad glassportion slank därtill ned. Åter till studion att densamma intaga. Efter uppackning fick det bli en skön och lång siestavila. Vi hade ju ändå stigit upp allredan klockan 04.00. Efter siestan gick vi vid fyratiden nertill Taverna Sarris att spisa middag. Vi frestades båda av tavernans specialitet, grillad kycklingfilé med valfri sås till. Birgitta valde diabolosåsen, en hyperstark dito med champinjoner som bas, medan Arne fick sin grönpepparsås. Kruset med vitt vin ledde dock genast tanken till ”Gubben Carléns” hemkörda….Enligt kyparen var vinet lokalproducerat på ön. Måltiden smakade mer än utsökt. Notan, handskriven, stannade på 21 €. Klart godkänt pris. Dock noterade vi att det är tämligen så glest med gäster på byns tavernor nu. Efter middagen gick Arne ut all leta upp en market för att viktualier inhandla. Nere vid strandpromenaden finnes ingen market, så det fick bli att vandra upp till torget och supermarket därstädes för inköpen. I eftermiddag ska vi så betala för våra tvenne nätter här på Hotellet samt efterhöra om vi kunna få skjuts under måndagens förmiddag till Naxos Airport. Vi har ju genomgående bokning Naxos- Athen -Arlanda. Det är alltid skönt att slippa släpa på våra ränslar under resan. Detta är mycket bekvämt. Nu får vi dock tillbringa fyra timmar på Athen Airport,men det kan vi ta. Till Umeå anländer vi först vid pass halv elva på kvällen. Arne och Birgitta |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Tack än en gång för att vi får följa med på er resa!
Njut lite extra nu av de sista dagarna och ha en fin hemresa. // KR |
#16
|
||||
|
||||
![]()
Tack för underhållande och trevlig läsning! Ser så klart fram mot nästa resa!
|
#17
|
||||
|
||||
![]()
Tack för rapporterna. Trevlig hemresa!
![]() |
#18
|
||||
|
||||
![]()
Stort tack för er mycket underhållande läsning. Har mycket nöje av att följa med på era turer. Ha en fin färd hem!
Masse |
#19
|
|||
|
|||
![]()
Ha en hemlig trevresa
![]() |
#20
|
||||
|
||||
![]()
När jag checkade in på Rhodos igår fick jag frågan om jag ville ha väskan direkt till final destination och det är väl klart, vem skulle svara nej? Jag hade ju ingen övernattning på vägen.
Och överraskande nog kom väskan rätt, trots två mellanlandningar, två flygbolag och fyra olika flygplatser inblandade. Hoppas ni får en bekväm hemresa! |
![]() |
|
|