![]() |
|
|
|
#1
|
||||
|
||||
|
Har just fått en sammanfattning av resan som Anna har skickat till alla deltagare, dessutom recept på maträtter som ni får se nedan. Bra service, eller hur! Nu är det också enklare för mig att skriva här för det är naturligtvis saker jag redan har hunnit glömma. Men nu fortsätter vi:
Dag 3 [IMG] Vi lämnar Agios Nikolaos och kör vidare österut. Första besöket blir till klostret Moni Toplou. Där finns bl.a ikoner som är många hundra år gamla. Många historier har detta kloster att berätta. Det finns ett café vid klostret och där äter väninnan och jag omelett med vildsparris. De har också youghurt gjord på fårmjölk, men tyvärr finns det inte plats i magen för det. Får bli en annan gång! Trots att det är soligt är vinden hård och det är inte särskilt varmt. Så det är ingen idé att tillbringa en längre tid på stranden. Därför besöker vi ett bananplantage före palmstranden Vai. [IMG] Ägaren säljer bananer vid korsningen där man svänger till Vai så det är säkert många som har köpt bananer av honom. Det är väldigt goda, små bananer och han berättar att han inte använder några bekämpningsmedel. Riktigt intressant, tyckte alla. [IMG] Sen blir det ett besök på Vai-stranden, väninnan och jag njuter så pass mycket av tillvaron att vi dricker varsin Fix. Solen skiner ju trots allt! Det är faktiskt några från gruppen som vågar ta sig ett dopp också.Efter detta kör vi till Sitia och vårt hotel för de två följande nätterna, Hotell Itanos. Det är ett typiskt grekiskt familjehotell, enkelt men trivsamt. Vi hinner med en liten paus och sen blir det matlagning och middag. [IMG] Vi får ett rum med fin utsikt över strandpromenaden. [IMG] Vi börjar med tsatsiki. Det är inte vi som lagar maten utan vi får se på när Jorgos, mr. chef himself, lagar maten. Sen blir det Dakos, som även kallas Koukovaja eller Kouloukopsomo beroende på var på Kreta man befinner sig. Jag har tidigare ätit Dakos i Chania och då var det hela skorpor som man hade gratinerat i ugnen. Men här bröt man skorporna i mindre bitar och gjorde en blanding av olivolja, tomater, havssalt och oregano och strödde fetaost ovanpå härligheten. Vi hade undrat när vi åt detta i Chania vilket sädeslag skorporna var gjorda av men då fick vi inte svaret på grund av språkförbristningar. Men nu vet jag: det är korn! Mycket gott! Och i denna version var skorporna inte så hårda heller.Det hela denna kväll går till så att först tittar vi på när Jorgos tillreder maträtten och sen äter vi. Funkar fint. [IMG] Sen blir det något helt nytt för mig. Omelett med Staka. Staka gör man på får-eller getost den allra gräddigaste delen, kokar ihop den med lite vetemjöl och salt (tack Anna för förklaringen, det här hade jag glömt). Följande rätt är en av mina favoriter. Briam. ![]() [IMG] Här får vi hjälpa till med att skära grönsakerna för att det skall gå snabbare. [IMG] Briam kallas också för Tourlo-Tourlu, dessa roliga namn! Allt får puttra i kastrullen ca 30 min. Vi får också underbart gott griskött som har fått stå 2 timmar i ugnen tillsammans med potatis, tomater, oregano och olivolja. Tyvärr blev min bild på denna maträtt oskarp så vi hoppar över den. Tillsammans med maten dricker vi förstås lokala viner och Raki blir det också förstås. Allt är jättegott och alla trivs väldigt bra. Vi avslutar med glass. Mums! / Anne
|
|
#2
|
|||
|
|||
|
Mmmm...så sugen jag vart på Briam nu...
...måste nog ta och laga till det en dag! Tack för trevligt resereportage från Kreta.. ![]() Sunny (som ALLTID längtar ner...)..
|
|
#3
|
||||
|
||||
|
Jag tänker ofta på detta kloster. Har nämligen en pelargon som växte upp på klostergården. Skottet plockades 1993.
![]() Citat:
![]() Vi har köpt bananer här, och så goda bananer har bara jag ätit i Indien. |
|
#4
|
||||
|
||||
|
Jo jag tror att det är samma bananman.
Bananerna var faktiskt väldigt goda./ Anne
|
|
#5
|
||||
|
||||
|
Dag 4
Det är en molning och grå morgon när vi kör ut från Sitia för att fortsätta vår färd. Vi kör först till byn Zakros därifrån en del av oss följer med Anna på en vandring genom de Dödas Ravin. Det skulle säkert ha varit en fin upplevelse och inte en för svår vandring heller, men väninnan och jag väljer att följa med bussen till Kato Zakros. [IMG] Här skall vi övriga vänta på vandrarna och sen äta en gemensam lunch på taverna Akrogiali. Vädret är nu soligt, men det finns moln på himlen och vågorna går höga så det blir ingen simtur nu heller. Vi kan inte motså lockelsen att ta en Fix på Akrogiali och njuta av solen som ju trots allt värmer skönt. [IMG] Efter det går vi till öppningen av de Dödas ravin, det är här vandrarna sen kommer att komma ut från ravinen. Vi går inte långt in utan kollar utgrävningarna av det gamla minoiska palatset som finns i Kato Zakros. Efter det går vi lite och ser oss omkring. Det finns några små pensionat, eller vad man nu skall kalla dem, ovanför Akrogiali som ser riktigt trevliga ut. Här skulle man kunna bo en eller två! Kato Zakros skulle absolut vara värd ett ordentligt besök. Gärna skulle jag bada i ett lite lugnare hav och för övrigt bara "vara" här. Vi tar det lite lugnare idag och kör tillbaka till Sitia efter lunchen som för övrigt, vad annat, var väldigt god. På mina bilder kan jag se att vi åt bl.a grekisk sallad och ugnstekt kyckling. Gott var det förstås. ![]() [IMG] Tillbaka i Sitia har vi lite mera tid och vi går omkring och bekantar oss med staden. Det är en trevlig, liten stad och mycket grekisk. Lite turister finns, men inte så värst många. Gärna skulle jag tillbringa några nätter här också en annan gång. Helst med lite bättre väder bara. To be continued... / Anne
|
|
#6
|
||||
|
||||
|
Kul namn: bananman.
![]() Vi har bott i Kato Zakros tre gånger, och kommer att bo där igen. Det är en underbar liten by, framförallt om man stannar över natten. Väldigt mysigt. |
![]() |
|
|