![]() |
|
|
|
#1
|
|||
|
|||
|
Det var synd att vi inte såg er, vi var nog och badade när ni gick förbi Haris! Jag undrar bara vad musmulträdet är för slags frukt, liknar det clementin eller något annat?
Hälsningar Cyrene |
|
#2
|
||||
|
||||
|
När vi under gårdagen besökte viktualieaffären i saluhallen i anledning av inhandlande av Pastramiskinkan, sporde jag viktualiern om Kretensiskt havssalt. Jodå, mannen förevisade en jättelik canvassäck med detta salt. Det fanns till avsalu i lösvikt för en billig penning per kilo.
VVi ska kolla här i Paleochora hur det är med lokalt havssalt. Ber att få återkomma i ärendet. Arne och Birgitta |
|
#3
|
||||
|
||||
|
Citat:
). Mikke hade med sig frön från Karpathos för några år sedan och delade ut till hågade kalimeraner. Jag har för mig att Riitta lyckades få några att gro. Karin |
|
#4
|
||||
|
||||
|
Jag har packat 10 små smakpåsar av salt men det är bara 5 som vill ha??
Är det så att vi svenskar har svårt att ta emot något eller är det vi som bor i Grekland som njuter av att få dela med sig av naturen goda? Väntar med spänning om det ej finns någon mer som vill smaka Paleohoras havssalt, orenat direkt från stranden. Olle |
|
#5
|
||||
|
||||
|
JO; VI VILL! Men vi inväntar en fiskare i Paleochora. Enligt Ekaterina ska han komma med 2 kg till oss. Men vem vet?
Birgitta. |
|
#6
|
||||
|
||||
|
Oj 2 kilo är ju lite mer än ett smakprov.
Vi förbrukar nog ej mer än ett kilo havs salt på ett helt år men Anna & jag förbrukar ca: 40 kilo olivolja på ett år och det är ju bara drygt hälften av vad en Kretensare förbrukar. Hur mycket havssalt förbrukar en Kretensare per år?? Har ingen egen uppfattning har någon denna information. Tycker man saltar massor på sallader men man ser sällan rent havssalt på borden eller har jag missat det. Olle |
|
#7
|
|||
|
|||
|
Saltet var mycket speciellt och gott, enligt oss.
Lite "starkare" än det vi har från Agia-Roumeli, det behövs en viss försiktighet i användningen. Skulle man tala alkohol så är det en högprocentig vara med en mjuk eftersmak av -någonting som vi inte kan precisera- men som vi tycker är en härlig upplevelse. Vi har alltid ett antal olika sorters havssalt (medelhav, Atlant, Hawaii, Danskt mm) och även mineralsalter att salta med. Det är längesedan tomatskivorna på ostsmörgåsen varit så goda som med detta saltet. Ett bra bröd, en god ost, ett gott kaffe, ett gott vin, god olja och goda kryddor kommer man långt med, väldigt långt. Tack för smakupplevelsen! Paul |
|
#8
|
|||
|
|||
|
Fysimera!
Tack för saltet som landade i min postlåda idag.Smakade genast på det och snacka om ett salt salt ![]() Ska nu göra mig en kvällsmacka med skivad tomat,basilika och lite av det goda salta saltet. Monica
|
|
#9
|
||||
|
||||
|
Även jag tackar!
Saltet kom i ett litet fint paket igår ![]() Gott salt med en klar smak av hav. ![]() Sven |
|
#10
|
||||
|
||||
|
Stort tack även från mig! Saltet kom med posten idag. Jag håller med Monica om att det verkligen var salt salt.
Smakade underbart, och jag ser fram emot att smaka på riktigt, tillsammans med något annat ätbart. Tack Olle och Anna!
|
|
#11
|
||||
|
||||
|
TACK så jättemycket!
Fick ett paket på posten idag och har ikväll haft det på min torskrygg. Jättegött! Stor havssmak och mycket sälta.Härligt att det finns så snälla människor som vill dela med sig av livets goda ![]() //maji
|
|
#12
|
|||
|
|||
|
Igår tillagade jag Katitzis Grekiska fisksoppa som är en favorit hemma hos oss.Två goda vänner samt vår äldsta dotter och hennes man fick njuta av den tillsammans med gott bröd olivolja och Palechorasaltet.Saltet rönte stor uppmärksamhet och gillades verkligen.Satt ute på altanen till sena kvällen,ljuvligt ljummet väder,nästan så vi trodde att vi var på någon grekö och precis lagomt till kaffet kom vår son med fru och barn förbi,de var ute på en kvällscykeltur.Så bara ut med fyra stolar till
Smolken i bägaren är de besvärliga myggen som finns i rikligt antal nu,men vi har inhandlat en liten myggmaskin som man kan lägga där man behöver den,påminner om de som finns i Grekland men istället för el så drivs denna med en liten gaspatron.Faktiskt riktigt effektiv.Nu ikväll mullrar åskan och en del hotfulla moln tornar upp sig men ändå är det ljust ute och klockan 00.00Monica
|
|
#13
|
||||
|
||||
|
STORT Tack även från mig
![]()
|
|
#14
|
|||
|
|||
|
Tusen tack från oss i Lysvik också
! Ska bli jättespännande att prova detta i afton .Tack!! NickeLena o Arne
|
|
#15
|
|||
|
|||
|
Genomförande av ovetenskaplig salt-test.
Har efter sista Kreta besöket förärats en hel del salter, enligt följande: Paleochora salt Loutro salt Sfakia salt Salt från Nea Chora lagunen? tidigare hade jag salt från Agia-Roumeli. Det skall bli en spännande månad att försöka hitta de olika smaktonerna. Tack alla, återkommer med resultat. |
|
#16
|
|||
|
|||
|
Var på markede i Nea Chora forrige torsdag, kjøpte salt fra Gramvousa. Prøvde det i går i gresk salat. Brukte en bitteliten klype og fikk en liten aha-opplevelse. det smakte plutselig litt mere som gresk salat på Kreta gjør. Det smakte mye og veldig godt. Anbefales. Spent på smaksresultatene Pollebosse.
Hilsen Anita. |
|
#17
|
||||
|
||||
|
Tusen tack för det fantastiskt goda "Xtrasalta" saltet som landade hos mig igår!
Var tvungen att inhandla kalamari och göra en tomatsallad. Mums säger jag bara!! |
|
#18
|
||||
|
||||
|
Ja, pollebosse, det blir en spännande månad för smaklökarna och luktsinnet.
Även för oss. Som lite av att prova vin. (och Paul, det kan nog gå åt lite vitlök, tur man har grekisk) ![]() Birgitta. |
|
#19
|
||||
|
||||
|
Jag brukar själv ibland ha handlat med mig salt hem från Grekland men har aldrig upplevt att det varit extrasalt som ni beskriver. Nu är jag ingen saltgormand utan försöker använda så lite salt som möjligt i maten. Har heller ingen erfarenhet av att den grekiska maten är speciellt salt utan istället full av andra spännande smaker. Gör det här saltet att man kan använda mycket mindre av det men ändå få fram den sälta som man vill?
Eva |
|
#20
|
||||
|
||||
|
Just precis, Eva! Det är mycket saltare. Och du vet att Arne tar väldigt mycket salt. Men sen finns det olika smaker på havssaltet. Det är som att prova vin. Och det gör vi nu med saltet.
Birgitta, från skäret. |
![]() |
|
|