![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Kreta har flere vingårder.
http://www.winesofcrete.gr/cretewines/en/home.html Se under "Wineries". Vet ikke hvor på Kreta du skal? I Chania området har du "Dourakis Winery" og "Manousakis Winery" Kretisk vin selges også flere steder i Chania by. /Morten |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Ojdå, och jag som trodde att Mythos var ett grekiskt öl :-/
Tack alla för tips! Länken till vingårdarna var fin! Vad kul att det finns vinproduktion på ön! Då ska vi definitivt gynna denna under vårt besök. Tyvärr är jag inte särskilt förtjust i Retsina, vill minnas att jag drack det nån gång i ungdomens dagar och att det s.a.s blev lite "to much" ;-) Jag ska till Agii Apostoli och vi kommer att hyra bil 1-2 dagar, så då ska vi definitivt besöka ett "winery". Vi är också sugna på att besöka Milia, för att uppleva maten och tystnaden. |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Vad roligt att ni vill värna om grekiska produkter. Jag brukar också försöka tänka så och exempelvis välja att handla i lokala butiker och i mindre affärer än de stora utländska kedjorna. Om det finns ekologiska produkter eller småskalig verksamhet prioriterar jag det nästan alltid på min semester.
Ett bsök hos den lilla grönsakhandlaren, slakteributiken, bagaren är dessutom nästan alltid en upplevelse i sig. Eva |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Precis min tanke Eva, gynna det lokala utbudet i första hand. Jag fick mig en tankeställare förra året när vi var i Agia Marina, då vi fick möta en hel del frustration över det ekonomiska läget och Kretsianer som var oerhört uppgivna och upprörda över de som tar sig till Kreta under turistsäsongen och erbjuder diverse varor och tjänster utan att betala skatt och sociala avgifter och på så sätt bidra till att bygga upp ekonomin. Vi har alla ett ansvar.
|
#5
|
||||
|
||||
![]()
Du skall så klart prova det "riktiga" vinet som kommer direkt från tunnan, det passar, tycker jag, bäst till den hemlagade maten(som är bäst) på Kreta.
Vinet skall ha färg som sherry och helst vara 3 år och äldre. Det finns många olika tappningar men hittar du det rätta kommer du att förstå vad jag menar. Jamas! lars Kriti sin kardia mou |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Jag håller helt och fullt med Lars i detta om viner... och jag har simmat djupt i tunnan!
Vinet ska vara mörkt och nästan brunt.. lite åt Mavro Daphne hållet. Det ska ha mycket smak och är oftast ganska alkoholstarkt. Sedan finns det rävgifter från dunk som de kallar husets-vin men de är ganska snabbt avslöjade. Man bör dricka mycket vatten i samband med detta dels för att rensa munnen plus att inte häva i sig för många promille. Denna typ av viner passar bäst till det som "mama" kokat ihop själv, d.v.s lamm i ugnen eller liknande. Detta är inga viner man tar med sig på flaska hem, utan de ska drickas på plats och i rätt miljö... De allra godaste får man oftast i de små byarna utanför allfartsvägarna. De är i regel hemtrampade och tillverkade med kärlek till lukt och smak. Inga industriprodukter med andra ord! Sedan finns det en uppsjö av andra buteljerade lokala viner, men jag föredrar det som kommer direkt ur en tunna... /Ulf |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Ulf jag börjar misstänka att du pratar om de vinner jag i smyg brukar hälla ut i grusgången eller rabatten.
![]() Eva |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Har kvar en flaska med detta vin som redan vid buteljeringen 1994 var 13 år gammat. Färgen var som mörk sherry, smaken och styrkan angenäm på min ära. Fottrampad enligt konsten alla regler och välsignad av min gode vän och bypräst Konstantinos, som dessvärre inte längre finns bland oss. Varje gång jag kollar vinkällaren undrar jag hur detta vin kommer att smaka. Flaskan skall öppnas 2014. lars Kriti stin kardia mou |
#9
|
|||
|
|||
![]()
Själv så har jag en plastflaska med honungsraki som jag köpte i somras ståendes i kylen, den tas fram då och då, självklart efter maten.
![]() Den köpte jag när vi var ute på en färd med turisttågen, så det är väl mest bara en souvenir, men en trevlig sådan och bryggeriet var väldigt mysigt. |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Goda dagar kan ansamlas som solskenet i druvan,
trampas och buteljeras samt lagras tills det är moget och kan läppjas i lugn och ro framför brasan. Om resenären har en god årgång behöver han inte mer besvära sig med att vandra - de gyllne ögonblicken kan fås att glöda i glaset när som helst. FREYA STARK (1893 - 1993) UR PERSEUS IN THE WIND Simetra - som inte förstår något om tjusningen med vin och därför inte dricker denna dryck... men en kall öl är alltid gott! ![]() |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Stanna till vid den lilla minimarketen invid piren i Kalamaki och be om en 5 liters dunk av husets röda, det går an att provsmaka innan
![]() //Kikh |
#12
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eva |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Uffe, du skriver så inspirerande och drömmande. Tack för det!
Birgitta, som drömmer om Kreta med 16 dar kvar. |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Ett av de finaste Kretensiska vinerna kommer från Nostos winery. Det är inte många som har de på sin vinlista men är av utsökt klass. Jag älskar goda viner och blev mycket överraskad av dessa viner. De finns att beställa till maten på Mylos ta Kerata i Platanias. En bra flaska kostar runt 40-50 € på restaurang. Ibland har dom vin från Nostos på vinbutiken i Platanias. Googla Nostos och du hittar en del intressant. De har guidade turer på vingården med mat och provning av alla deras viner för en angenäm summa. Tror det var 35€ men man måste vara minst 8-10 pers. För övrigt håller jag också med föregående skribenter om husets vin på tavernor som kan vara mycket gott och väldigt dåligt. Till en moussaka passar husets vita bra gärna av Moschofilerotyp. Ja detta gör ju inte min längtan mindre men snaaaart
![]() ![]() Myssa |
#15
|
||||
|
||||
![]()
@Eva: Du har säkert helt rätt i det du säger, och det är de tunnorna jag har simmat i! Det som inte gjorde det lättare var att jag i köket hade en halv tunna 180 L att tanka ur... Konsten är att kunna motstå frestelsen!
/Ulf |
#16
|
||||
|
||||
![]()
Hur var det nu igen, enda sättet att ta itu med en frestelse är att ge efter för den... Eller så var det något annat. Men nu frestar Kreta mig iallafall med både hus vin och dyr vin
![]() Myssa |
#17
|
||||
|
||||
![]()
@Myssa: Bra, kör på och hoppas du/ni får det bra hemma!
|
#18
|
||||
|
||||
![]()
Tack Ulf. Det enda smolket i bägaren är att jag tyvärr åker ner med gipsad hand
![]() ![]() Myssa |
#19
|
|||
|
|||
![]()
Jag vill gärna tipsa om kretensisk microbryggeri, Charma. Väldigt gott öl! Deras ljusa öl drömmer vi fortfarande om...
|
#20
|
||||
|
||||
![]() Citat:
/kimmen Senast redigerad av kimmen den 2013-04-28 klockan 23:11. |
![]() |
|
|