![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Det är otroligt gott - i Grekland. Hur detta smakar återstår att se.
![]() Just nu ser det ut så här. Det börjar arta sig, men ännu återstår en del. |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Nu börjar den musta till sig ordentligt.
![]() Vi lyxar till det lite och har lagt till bogfläsk också. Det är ju trots allt första advent. ![]() |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Det där ser ju så jädrans gott ut att det vattnas i min mun..
Gigantes är otroligt gott. Hur blev resultatet Janne? Yeasou ![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Det blev utsökt! Faktiskt den godaste gigantes jag har ätit. Förlåt Maria på Taverna Omonia (Tilos) för att jag svär i kyrkan.
![]() Det finns en sak vi ska göra annorlunda nästa gång, och det är att koka bönorna något längre. Men smaken var det som sagt inget fel på. ![]() ![]() Brödet är hembakat. Vi kallar brödet pasketter, det är hur gott som helst, och väldigt enkelt att göra. Om någon är intresserad lägger jag ut receptet. ![]() Svedala gigantes. |
#5
|
|||
|
|||
![]() Ja, tack lägg gärna ut receptet på brödet! ![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Kommer här:
12-13 dl vetemjöl special (byt ev ut 1-2 dl till valfritt grovt mjöl) 5 dl ljummet vatten 8 min i assistent 50 gram jäst tillsättes 2 min i assistent. 2 tsk salt 2 min i assistent Jäs 1 timme Dela degen i 3 delar. Sno ihop till tre baguetter (bearbeta inte degen). Degen är lite kladdig, den ska vara det. Jäs 30 min Grädda i 275° i 20 minuter med en vattenfylld långpanna under plåten. (Man kan även ha i 25 gr jäst, men då ska degen jäsa i 5 timmar.) |
#7
|
|||
|
|||
![]() Fint det receptet måste jag testa någongång, verkar ju inte alltför svårt! ![]() |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Jag tar gärna receptet på gigantes också
![]() // Malin |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Jag återkommer med receptet Malin. Vi använda olika recept, och hittade på lite eget också, så jag måste sammanställa hur vi egentligen gjorde.
![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Gigantes är otroligt gott. Personligen föredrar jag den utan dill eller med mycket lite dill eftersom jag tycker att det tar död på de andra smakerna. Bogfläsk till passar säkert utmärkt.
Bönor till gigantes finns att köpa även i Sverige samt numera även de skalade ärtorna som man gör fava av. Baljväxter är billiga att framställa och ett mycket näringsrikt och miljövänligt matalternativ. Eva |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Här kommer receptet.
Gigantes med fläsk (Alla mått är cirka-mått) 800 g grytbitar av fläsk (t.ex. bog, sidfläsk) 0,5-1 dl vitt vin 500 g gigantes 4 lagerblad 10 hela korn peppar Vatten 1 röd lök 3 klyftor vitlök 2-3 morötter 5 stjälkar bladselleri (inkl. bladen) 1 burk hela tomater 1-2 dl olivolja inkl. till stekning 2 msk tomatpuré Ev lite honung Ev hackad dill Salt, peppar Bönorna: • Blötlägg bönorna i 12-24 timmar. • Häll av vattnet och skölj bönorna noga i kallt vatten. • Koka bönorna i 10-15 minuter. Häll av vattnet och skölj bönorna i kallt vatten. (Detta steg tar bort en del av de gasbildande ämnena som finns i bönorna.) • Koka bönorna i nytt vatten med lagerblad och pepparkorn (inget salt, då blir skalet på bönorna hårt) i 45-60 minuter. Bönorna ska var mjuka men fortfarande ha motstånd. • Häll av vattnet och skölj i kallt vatten, ställ åt sidan. Tomatsås: • Hacka lök och vitlök; skär morötter och bladselleri i bitar. • Fräs grönsakerna i olivolja. • Tillsätt tomaterna och finfördela/mosa dem lätt. • Tillsätt tomatpurén, salt och peppar och 2-3 dl vatten. • Puttra i 20 minuter och smaka sedan av om det behövs tillsättas lite honung. • Tillsätt ca 1 dl olivolja (detta är troligen i underkant, är lite försiktigare med olivoljan än vad man är i Grekland). Fläsk: • Bryn grytbitarna i olivolja, salta och peppra. • Häll över vinet och låt det koka in i köttet. Gigantes: • Fördela grytbitarna i en ugnsfast form. • Blanda bönor och tomatsås och häll dem över köttet. • Koka ur stekpannan för att ta tillvara på skyn från köttet och häll det över bönorna. • Tillsätt eventuellt vatten. • Ugnskoka i 200 grader i 45-60 minuter tills bönorna är mosiga i konsistensen. • Rör då och då. Eventuellt kan man behöva spä med vatten (går att byta mot buljong) så rätten inte blir torr. • Mot slutet, tillsätt dillen så den behåller sin fina färg. Smaklig måltid! |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Tack! Detta recept ska testas
![]() ![]() Här fick vi en underbar linsgryta till middag för en dryg vecka sedan när vi hade Kikh och Kostas på besök från Kreta...som tur var gjorde han en enorm gryta så vi har en hel del kvar i frysen ![]() // Malin |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Gör så. Det smakade enastående.
![]() Citat:
![]() |
#14
|
|||
|
|||
![]()
Hei hei.
Idag er det min tur til å prøve å lage giganten:-). Er litt skeptisk til skallet på bønnene, tar dere det av? Har nå kokt bønnene i 1 time og sausen er klar. Tror jeg lar skallet sitte i dag, så får vi se. Det lukter himmelsk:-)). Hilsen AnitaC |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Det är inga skal egentligen. Hur som helst ska du inte ta av några skal om du hittar det.
![]() Citat:
![]() |
#16
|
|||
|
|||
![]()
Takk for svaret
![]() HilsenAnitaC |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Graderna är bra. Var inte rädd för att låta de stanna i ugnen länge, bönorna är som godast om de är lite "mosiga" (mjuka) i konsistensen. Om det behövs kan du ha i mer vatten eller buljong.
|
#18
|
||||
|
||||
![]()
Hur gick det?
|
#19
|
|||
|
|||
![]()
Det gikk kjempe bra. Jeg lagde bekri meze, Gemista, tzatziki, tiropitakia, gigantes, manitariopita og salat. Hadde indiske venner på besøk (en vegetarianer). Hadde noen få chilliflakes i gigantesen, det ble veldig godt. Lagde som vanlig veldig mye, så søndagsmiddagen er klar.
Tusen takk for oppskrift og hjelp. Hilsen AnitaC |
#20
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Jag förstår att du fick över till söndagsmiddagen. ![]() ![]() |
![]() |
|
|