Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2012-12-01, 14:46
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 327
Standard Gigantes för första gången

När vi var på Kreta i höstas köpte vi hem massor med fava och gigantes. Fava har vi tillagat flera gånger med mycket lyckat resultat, nu är det dags för gigantes. Först ska de ligga i blöt i 24 timmar. Jag återkommer med hur slutresultatet.




Gigantes i blöt.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2012-12-01, 21:00
Malina Malina är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: stockholm
Inlägg: 1 784
Standard Sv: Gigantes för första gången

Vad kul! Jag har gjort gigantes flera gånger. Bönorna har köpts från hötorgshallen och den underbara diverse/kryddhandeln på Naxos bl.a. MEN de finaste och blankaste bönorna har vi köpt hos Honeymoon-Julias kusin i Emporio på Santorini! Jag brukar ha rätt mycket vitlök och massor av storbladig persilja och självklart lök och stjälkselleri och hela tomater fr.burk osv. En gång testade jag ett recept från Amorgos som innehåller dill. Det blev också gott! Det är så gott med gigantes! Däremot Fava har jag aldrig gjort,men vi har med oss fava fr.Santorini,så det är hög tid att prova! Lycka till Janne!
Svara med citat
  #3  
Gammal 2012-12-02, 09:01
jan c jan c är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2005
Inlägg: 796
Standard Sv: Gigantes för första gången

http://www.organicallycooked.com/200...ima-beans.html Ett tips på recept man blir sugen bara av att läsa.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2012-12-02, 10:50
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 327
Standard Sv: Gigantes för första gången

Citat:
Ursprungligen postat av Malina Visa inlägg
Däremot Fava har jag aldrig gjort,men vi har med oss fava fr.Santorini,så det är hög tid att prova! Lycka till Janne!
På tal om fava så har jag alltid hört från Julia på Honeymoon att den bästa favan finns på Santorini. Jag brukar alltid le åt henne och säga att så där säger man på alla öar. När vi köpte ekologisk fava på Kreta i höstas sa damen som jobbade i butiken: den här favan är jättebra, men om du ska få tag i riktigt, riktig bra fava får du åka till Santorini. Så Julia kanske har rätt trots allt.


Citat:
Ursprungligen postat av jan c Visa inlägg
Ett tips på recept man blir sugen bara av att läsa.
Mums!
Svara med citat
  #5  
Gammal 2012-12-02, 10:53
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 327
Standard Sv: Gigantes för första gången



Nu har bönorna legat i vatten i snart 24 timmar. De är verkligen gigantiska.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2012-12-02, 15:04
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 327
Standard Sv: Gigantes för första gången



Nu ser det ut så här i grytan. Inga böner ännu.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2012-12-02, 15:46
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 5 885
Standard Sv: Gigantes för första gången

Ser gott ut! Jag har faktiskt aldrig ätit gigantes (eller fava) så det har jag att se fram emot.

/ Anne
Svara med citat
  #8  
Gammal 2012-12-02, 15:59
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 327
Standard Sv: Gigantes för första gången

Citat:
Ursprungligen postat av Alala Visa inlägg
Ser gott ut!
Det är otroligt gott - i Grekland. Hur detta smakar återstår att se.





Just nu ser det ut så här. Det börjar arta sig, men ännu återstår en del.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2012-12-02, 18:02
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 327
Standard Sv: Gigantes för första gången

Nu börjar den musta till sig ordentligt.




Vi lyxar till det lite och har lagt till bogfläsk också. Det är ju trots allt första advent.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2012-12-02, 18:46
yeasous avatar
yeasou yeasou är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 767
Standard Sv: Gigantes för första gången

Det där ser ju så jädrans gott ut att det vattnas i min mun..
Gigantes är otroligt gott.
Hur blev resultatet Janne?
Yeasou
Svara med citat
  #11  
Gammal 2012-12-02, 20:14
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 327
Standard Sv: Gigantes för första gången

Citat:
Ursprungligen postat av yeasou Visa inlägg
Hur blev resultatet Janne?
Det blev utsökt! Faktiskt den godaste gigantes jag har ätit. Förlåt Maria på Taverna Omonia (Tilos) för att jag svär i kyrkan.

Det finns en sak vi ska göra annorlunda nästa gång, och det är att koka bönorna något längre. Men smaken var det som sagt inget fel på.




Brödet är hembakat. Vi kallar brödet pasketter, det är hur gott som helst, och väldigt enkelt att göra. Om någon är intresserad lägger jag ut receptet.




Svedala gigantes.
Svara med citat
  #12  
Gammal 2012-12-02, 20:42
Sunny12 Sunny12 är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran.
 
Reg.datum: jul 2012
Inlägg: 4 596
Standard Sv: Gigantes för första gången


Ja, tack lägg gärna ut receptet på brödet!
Svara med citat
  #13  
Gammal 2012-12-02, 20:57
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 327
Standard Sv: Gigantes för första gången

Citat:
Ursprungligen postat av Sunny12 Visa inlägg
Ja, tack lägg gärna ut receptet på brödet!
Kommer här:

12-13 dl vetemjöl special (byt ev ut 1-2 dl till valfritt grovt mjöl)

5 dl ljummet vatten

8 min i assistent

50 gram jäst tillsättes

2 min i assistent.

2 tsk salt

2 min i assistent

Jäs 1 timme

Dela degen i 3 delar. Sno ihop till tre baguetter (bearbeta inte degen).

Degen är lite kladdig, den ska vara det.

Jäs 30 min

Grädda i 275° i 20 minuter med en vattenfylld långpanna under plåten.

(Man kan även ha i 25 gr jäst, men då ska degen jäsa i 5 timmar.)
Svara med citat
  #14  
Gammal 2012-12-02, 21:12
Sunny12 Sunny12 är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran.
 
Reg.datum: jul 2012
Inlägg: 4 596
Standard Sv: Gigantes för första gången


Fint det receptet måste jag testa någongång, verkar ju inte alltför svårt!
Svara med citat
  #15  
Gammal 2012-12-02, 22:31
nilams avatar
nilam nilam är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 216
Standard Sv: Gigantes för första gången

Jag tar gärna receptet på gigantes också

// Malin
Svara med citat
  #16  
Gammal 2012-12-03, 10:11
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 327
Standard Sv: Gigantes för första gången

Citat:
Ursprungligen postat av nilam Visa inlägg
Jag tar gärna receptet på gigantes också
Jag återkommer med receptet Malin. Vi använda olika recept, och hittade på lite eget också, så jag måste sammanställa hur vi egentligen gjorde.
Svara med citat
  #17  
Gammal 2012-12-03, 10:29
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Gigantes för första gången

Gigantes är otroligt gott. Personligen föredrar jag den utan dill eller med mycket lite dill eftersom jag tycker att det tar död på de andra smakerna. Bogfläsk till passar säkert utmärkt.

Bönor till gigantes finns att köpa även i Sverige samt numera även de skalade ärtorna som man gör fava av. Baljväxter är billiga att framställa och ett mycket näringsrikt och miljövänligt matalternativ.

Eva
Svara med citat
  #18  
Gammal 2012-12-03, 16:25
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 327
Standard Sv: Gigantes för första gången

Citat:
Ursprungligen postat av nilam Visa inlägg
Jag tar gärna receptet på gigantes också
Här kommer receptet.

Gigantes med fläsk
(Alla mått är cirka-mått)

800 g grytbitar av fläsk (t.ex. bog, sidfläsk)
0,5-1 dl vitt vin
500 g gigantes
4 lagerblad
10 hela korn peppar
Vatten
1 röd lök
3 klyftor vitlök
2-3 morötter
5 stjälkar bladselleri (inkl. bladen)
1 burk hela tomater
1-2 dl olivolja inkl. till stekning
2 msk tomatpuré
Ev lite honung
Ev hackad dill
Salt, peppar

Bönorna:
• Blötlägg bönorna i 12-24 timmar.
• Häll av vattnet och skölj bönorna noga i kallt vatten.
• Koka bönorna i 10-15 minuter. Häll av vattnet och skölj bönorna i kallt vatten. (Detta steg tar bort en del av de gasbildande ämnena som finns i bönorna.)
• Koka bönorna i nytt vatten med lagerblad och pepparkorn (inget salt, då blir skalet på bönorna hårt) i 45-60 minuter. Bönorna ska var mjuka men fortfarande ha motstånd.
• Häll av vattnet och skölj i kallt vatten, ställ åt sidan.

Tomatsås:
• Hacka lök och vitlök; skär morötter och bladselleri i bitar.
• Fräs grönsakerna i olivolja.
• Tillsätt tomaterna och finfördela/mosa dem lätt.
• Tillsätt tomatpurén, salt och peppar och 2-3 dl vatten.
• Puttra i 20 minuter och smaka sedan av om det behövs tillsättas lite honung.
• Tillsätt ca 1 dl olivolja (detta är troligen i underkant, är lite försiktigare med olivoljan än vad man är i Grekland).

Fläsk:
• Bryn grytbitarna i olivolja, salta och peppra.
• Häll över vinet och låt det koka in i köttet.

Gigantes:
• Fördela grytbitarna i en ugnsfast form.
• Blanda bönor och tomatsås och häll dem över köttet.
• Koka ur stekpannan för att ta tillvara på skyn från köttet och häll det över bönorna.
• Tillsätt eventuellt vatten.
• Ugnskoka i 200 grader i 45-60 minuter tills bönorna är mosiga i konsistensen.
• Rör då och då. Eventuellt kan man behöva spä med vatten (går att byta mot buljong) så rätten inte blir torr.
• Mot slutet, tillsätt dillen så den behåller sin fina färg.

Smaklig måltid!
Svara med citat
  #19  
Gammal 2012-12-03, 21:36
nilams avatar
nilam nilam är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 216
Standard Sv: Gigantes för första gången

Tack! Detta recept ska testas Låter gudomligt gott! Grekiska långkok slår det mesta

Här fick vi en underbar linsgryta till middag för en dryg vecka sedan när vi hade Kikh och Kostas på besök från Kreta...som tur var gjorde han en enorm gryta så vi har en hel del kvar i frysen

// Malin
Svara med citat
  #20  
Gammal 2012-12-03, 21:46
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 327
Standard Sv: Gigantes för första gången

Citat:
Ursprungligen postat av nilam Visa inlägg
Tack! Detta recept ska testas
Gör så. Det smakade enastående.

Citat:
som tur var gjorde han en enorm gryta så vi har en hel del kvar i frysen
Ännu en sak som är bra med grekisk långkoksmat.
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 00:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT