![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
ÅÅh, var är det nånstans?
|
#2
|
||||
|
||||
![]()
Kanske hade min familjs matvanor sett likadanna ut även utan Greklandsresorna. Medlhavskosten är ju så etabllerad bland många i Sverige idag. Känner flera som aldrig besökt Grekland men alltid serverar grekisk olivolja. Vad är svenskt idag egentligen? Vi kan exempelvis köpa inhemska get och fårostar som liknar de som görs i medelhavsländerna. Har ni provat Feta Greta? Jag började resa till Grekland för mer än trettio år sedan och lika länge har fetaosten funnits i vår familj. Förr var den bulgarisk men sen många år finns det ju alltid grekisk i affären. Min svenska köttfärslimpa öser jag alltid med en kaneldoftande sky och andra svenska rätter piffas upp med spiskummin. När jag är på Koh Lanta älskar jag en del av den fusionfood som serveras där och här hemma försöker jag ibland laga taimat på mitt sätt med kokosmjölk och chili. Mina barn och barnbarn är så bekanta med medelhavskosten att vi inte ens behövt eller behöver reflektera över att ta med något i matväg från Sverige.
Eva |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Siestan....äta först mellan 13-14 sedan vila fram till 17.....varje dag
![]() Använder bara olivolja.... från Kalamata....använder alltid citron...kryddar annorlunda mot före Grekland-tiden....en dagligdos av ouzo i medicinskt syfte ibland blandad 1/3 olivolja+1/3 honung+1/3 ouzo bra mot bronkit.....dricker vin i små dricksglas. |
#4
|
||||
|
||||
![]()
En sak jag INTE har anammat, vilket iof inte tråden handlar om, är att slänga toapapper i sopkorgen... blää!
|
#5
|
||||
|
||||
![]()
Att prata i munnen på andra, annars får man inte en syl i vädret...köra som lokala trafikanter gör...hälsa på folk man möter, bekanta eller ej...
|
#6
|
||||
|
||||
![]()
Jag har alltid haft vurm för att traktera stränginstrument. Förutom Gitarr, Mandolin, Balalaika och banjo har jag sedan ett par år tillbaka även införlivat en Bouzooki i samlingen. Dyr var den, men väldigt vacker och lättspelad.
Arne |
#7
|
||||
|
||||
![]()
............. just det! När vi är i Medelhavsländerna så upplever vi i mycket högre grad än här hemma att folk som möts på gång-/cykelvägen eller på gatan hälsar på varann, även om man inte känner varandra.
Här hemma tycker jag mig märka fortfarande stor skillnad mellan "svenskar med utländsk härkomst" och "andra svenskar" i benägenheten att hälsa. Tack och lov så lär vi oss efterhand att anamma inte bara matkulturen utan även den sociala kulturen. .... så åter till trådens huvudfråga. - att vara mera social och hälsa på folk man möter även om man inte känner dem - Medelhavsmat. (Måste vara ärlig och säga att väldigt mycket härstammar från Grekland, fetaost (dock ibland från danmark), oliver (dock inte alltid Kalamata) osv....., men för oss är det i grunden Medelhavskost. Dock väldigt mycktet Grekiskt. ![]() |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Framför allt MATEN och olivoljan. Men jag äter en blandning av alla köken från båda sidorna av Medelhavet. Det kan bli Grekiskt eller Marockanskt. Det spelar ingen som helst roll, båda är lika goda. Någon gång kan det bli stuvade makaroner och falukorv, men ytterst sällan. Livsstilen och detta med att prata och säga hej till allt och alla. Ett litet leende och ett "Hej" kostar så lite, men kan ge så mycket tillbaka. Siestan har även den kommit med i bilden. Jag kan bara inflika att "maten" har kostat mig 65 kg i vikt åt det lättare hållet.
//Ulf |
#9
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]()
hälsa på folk man möter, bekanta eller ej...
Det gör vi även i Sverige ( ibland ) Vandrar du i fjällen och möter någon ( vilket händer) så blir det alltid en nick och ett Hej ! ![]() |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Olivolja har jag haft som basvara sedan 80-talet när jag flyttade hemifrån. Kan bero på att jag är uppvuxen där?
En liter såg jag nu i Spanien för runt 1.90€. Beklämande pris i Grekland... |
#12
|
||||
|
||||
![]()
En liter såg jag nu i Spanien för runt 1.90€. Beklämande pris i Grekland...[/quote]
Off topic: vad får odlarna då, undrar jag ängsligt... |
#13
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Vi betalar 3 Euro litern på Kreta direkt vid " olivolje fabriken " |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Att jämföra priser på olivolja är en knepig sak. För korrekt jämförelse krävs att man kan få till järnkoll på kvalitén och det är inte det lättaste. Trodde själv i min okunnighet att det räckte med att på etiketten konstatera att det står Extra Virgin el dyl. Men av en stor producent i Spanien har jag fått lära mig att det saknas regler för vad som får kallas Virgin. Det har fått till följd att en icke oväsentlig del av den olja som enligt etikett kallas Vigin endast innehåller några procent av sådan medan resten är enklare olivolja. Således inte alls samma reglering som t ex inom vinproduktionen.
Därmed blir ju prisjämförelsen också väldigt vacklande. ![]() |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Jag var på en liten olivoljeprovning för ett tag sedan och med mig hem köpte jag en liten falska helt underbar italiensk olivolja. Det skiljde ganska mycket i smak, färg och doft mellan de oljor vi provade så det här är en hel vetenskap.
Eva |
#16
|
||||
|
||||
![]()
Mycket har man ju anammat medvetet. Men de där omedvetna,,,,
- Blåvitt! Jag köper ofta blombuketter som är blåvita, även planten på våren blir i den färgnyansen. Våra många tavlor har oftast blåvita färger i sig. Och dukarna hemma har kommit att bli i samma färgskala. - Tillbehör till maten. Olivolja används flitigt numera. Oftast har vi fått dessa flaskor av greker i gåva. Grekisk fetaost, inköpt på Athens flygplats har vi alltid flera burkar av i kylskåpet. Oliver finns också alltid där. Citroner finns numera alltid hemma. En fantastisk aromtillsats, som dekoration, att göra saft av. Syltade citronskal efter recept från Souga är bara mmmm. - Naturligtvis går jag in på Kalimera varje dag. Dessutom ett antal web-kameror, som finns på öarna samt fastlandet. Man måste ju se hur vädret är, vind, temperatur och mycket mera. Man kan verkligen filosofera när man tittar på kamerorna. Jag har en man som blåstirrar på datorn mellan 09.15 - 09.45 varje dag året runt. Han vill se B.S.F komma till Paros hamn. Kommer den i tid, han tittar på hur många som går av och också på. Och en gång i veckan är det fiskehandeln som man också kan se. - Toapapperet kastar vi numera i en hink när vi är i stugan. Eftersom vi har en elektrisk, torr mugg är det behändigt. Förr fick vi byta mugg två gånger per år. Nu behöver vi knappt byta en gång under sommaren. Och det är ett skitjobb! När vi är hemma letar vi alltid efter hinken,,, Det finns säkert mycket mera, men det omedvetna tänker man inte alltid på. Birgitta. |
#17
|
||||
|
||||
![]()
MUSIKEN!
Det är musiken som har påverkat oss allra mest här hemma. Känner ofta igen sång/artist så snart jag hör första tonen. Som igår t ex när vi tillbringade en helkväll framför TV'n när vi lyssnade (och såg) på Giorgos Dalaras när han tillsammans med Zaharias Karounis, Babis Stokas, Sofia Papazoglou och Aspasia Stratigou underhöll med underbar rembetika - och där njutningen blir som störst när Dalaras vrider stämbandet i Smirnaíiko Minóre - åh alltså, att vi kan tillbringa en lördagskväll med en sådan njutning, det hade vi aldrig gjort om inte vi var så påverkade av den grekiska musiken! Att jag sedan känner igen mycket från andra, som att välja de blå (eller blå/vita) färgerna, tycka om grekisk mat (även om vi helst äter grekisk mat i Grekland eller hemma hos oss själva, - vi går helst inte på grekisk taverna i andra länder, blir ofta besviken idag), vi väljer senare lunch- och middagstider numera, ja, det gör vi också. men det är MUSIKEN som har haft den allra största påverkan på vår vardag här hemma! |
#18
|
||||
|
||||
![]()
Egentligen inte ett smack... Har försökt lyssna på lite grekisk musik men icke desamma att lyss på det här hemma. Grekisk musik ska upplevas i Grekland.
![]() ![]() |
#19
|
||||
|
||||
![]()
Och grekiskt vin dricker vi också gärna här hemma!
![]() Helst en iskall retsina Kourtaki. ![]() |
#20
|
||||
|
||||
![]() Citat:
En stilla undran angående makens hemliga last att kolla B.S.F. varje morgon .............. men Express Skopelitis då? Har han ingen webcam att kolla in den på. För honom kunde ju en blick på "detta rysansvärda flytetyg" innebära en njutning under resten av dagen av insikten att han är på torra land. ![]() Skämt åsido, ditt inlägg väckte en idé hos mig som resulterar i en ny tråd.... WEBCAMS I GREKLAND. ![]() |
![]() |
|
|