Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

 
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Prev Föregående inlägg   Nästa inlägg Next
  #6  
Gammal 2005-11-18, 13:45
inkfishs avatar
inkfish inkfish är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2004
Inlägg: 8 500
Standard Sv: Filodegsfunderingar - hjälp!

[QUOTE=Frappe]
Citat:
Ursprungligen postat av Eva L
Detta undrar jag över?? Då jag ofta gör spenatpaj = spanakopita hela plåtar och värmer upp! så varför kan man inte värma?
Eva tänker nog på nitrat i spenaten. Från en sida som heter fruktogront.se:

Fråga: Kan man äta uppvärmda rätter med spenat?
Svar: Nitrat förekommer naturligt i grönsaker och rotfrukter. Vissa växter tar upp mer nitrat ur jorden än andra, t ex spenat och rödbetor. Om t ex spenatstuvning får stå i rumstemperatur över natten så kan ansenliga mängder nitrat i spenaten omvandlas på bakteriell väg till nitrit. Nitritet kan i sin tur reagera med andra ämnen, bl a aminosyraföreningar, och omvandlas till nitrosaminer (som kan vara cancerframkallande) i människans mag-tarmkanal. Nitrosaminbildningen hämmas av vitamin C och E. Därför ska rätter med spenat alltid kylas ned direkt efter tillagningen om de inte ska ätas omgående. Det är bra att äta C-vitaminrika livsmedel som kan hämma nitrosaminbildningen i magsäcken. Om man ska värma upp spenat på nytt beror alltså på hur man tidigare hanterat spenaten vid avsvalning och förvaring.kalimera
Svara med citat
 


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 06:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT