![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Många gånger är det som kallas för "house wine, eller "local wine", inget lokalt vin, utan billigt lådvin, som kan komma varifrån som helst. Jag har sett lådvin från Ungern och Bulgarien, bara för att ta några exempel. Det finns få öar där det produceras lokalt vin.
![]() Här är ett exempel på en som säljer lokalt vin, men som är lådvin. På denna ö produceras inget vin alls. Jag tog bilden en tidig morgon innan turisterna kom. De köpte glada i hågen vad de trodde var lokalt vin. |
#2
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Citat:
![]() /Netwolf |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Jag förväntar mig inte alls att husets vin ska vara från ön jag är på eller alls från Grekland... Här hemma kan ju husets vin vara varifrån som helst!
Inte tror väl någon att varje taverna på en ö har eget vin? Fast står det LOCAL wine så tror man kanske att det ska vara grekiskt i alla fall ![]() På Öland i Byxelkrok där vi åt härförleden var husets vin grekiskt ![]() ![]() Men kul bild Janne!! Lissi |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Jag tror inte heller att vinet är lokalt när jag beställer in "local wine", men det finns säkert en del som tror det. Det finns så klart undantag, som så mycket annat i Grekland. På öar som Kefalonia, Rhodos och Santorini kan man beställa lokalt vin, som också är det. I Milia på Kreta kan man till och med beställa lokalproducerad retsina. Den smakar himmelskt!
|
#5
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Man kanske skulle ta sig en tur dit på den helt oväntade semesterresan jag fick nu den 18:e till Rethymno ![]() Lissi |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Tack för den roliga bilden, Janne!
Aina som trodde hon hade slutat dricka lådvin ![]() |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Janne, ja har du inte hört talats om fatlagring?
![]() Men allvarligt, det där är nog den roligaste bild jag sett på länge. Nu undrar man ju om man har tur eller otur när man blir lurad och inte får lokalproducerat vin... På vårt hotells s k grekiska afton så dristade vi oss till att ta husets vin (efter att några danskar intygat att det smakade saft. "Hellre det än hemskt," resonerade vi.) Jag är tämligen säker på att det mycket bleka, saftlika vinet var utspätt som saft också. En del vin, fyra delar vatten. Låt mig säga att vi aldrig skulle ha klarat av att dela på en liter vin annars, utan att känna oss rätt vingliga. Nu kändes det som om vi hade druckit ett glas vin var. Vad vet du om det, fuskas det på det sättet också? |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Aina |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Det känner jag inte till. Men visst har jag smakat riktigt äckliga viner ibland, så det kanske händer.
Faktum är att jag druckit ett av mitt liva godaste viner i Grekland, och det var grekiskt, och såg ut så här. ![]() ![]() Utsikten från restaurangen (där jag drack vinet) var inte dum den heller. |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Lissi jag har hört så mycket gott om Milia. Skulle defintivt övernatta där för att få äta en god middag och njuta av natthimlen. Rethymnon är ju inte alltid så roligt i högsäsong. Hoppas verkligen få med mig sällskap något år till Milia med någon som vågar sitta bakom ratten för det gör inte jag. Det kan vara svalt i bergen under andra årstider men ni bör ju får en perfekt sommartemperatur i slutet av augusti.
Tråkigt för din svärmor att hon inte kan resa i år. Eva |
#11
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Några andra godingar du vill nämna vid namn än den ovan ? Hasse ![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Jag håller just nu på att läsa "Mat och vin i Grekland" - En resehandbok. Författare: Björn Peter Behrens och Maggie Vrba. den har några år på nacken, skrevs 1998, men är en mycket utförlig redogörelse för i synnerhet vinproduktionen i Grekland. Författarna går systematiskt igenom och betar av region för region i hela landet. Trots all fakta är det en trevlig bok att läsa, man får ta del av matrecept, historia, kultur mm från de olika områdena. I slutet av boken finns en lista på förmodligen alla grekiska vinproducenter med namn och telefonnummer.
Jag gick in på Bokbörsen och ser att de har just nu tre ex av boken till försäljning för den intresserade. (Sök där på Behrens, så kommer du rätt.) |
#13
|
|||
|
|||
![]()
Kan anbefale "The Illustrated Greek Wine Book" av Nico Manessis, ISBN 9608559324.
Ellers er også en gresk vin av de aller, aller beste jeg har smakt (og til prisen er den uslåelig): ![]() Skouras Grande Cuvée Nemea |
#14
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Retsinan - som är den godaste, och dyraste, jag druckit - produceras i en by som heter Valtos, som ligger nära Milia. |
#15
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() Her er kortversjonen: χύδην er det greske ordet for bulk, og det ordet (i bøyd form) bruker grekerne om det som oversettes til "house wine". I praksis betyr ordet egentlig bare (vin som selges) fra større/andre containere enn en vinflaske. Denne vinen kan altså komme på fat fra den lokale vinfarmeren eller på firelitersboks fra Bulgaria, på plastflaske fra Nemea eller på gamle whiskyflasker fra onkelen som pusler med noen vinstokker i Makedonia. Eller fra alle disse stedene, avhengig av pris, tilgjengelighet, sesong osv. |
#16
|
|||
|
|||
![]()
Vilka grekiska producenter finns inte i Sverige än (men borde finnas)?
|
#17
|
|||
|
|||
![]()
Jag skulle gärna se Santo Wines, Michalakis, Gaia Estate, Lyrakakis och Tsantali. För att nämna några.
Framförallt skulle jag vilja att de kom in på ordinarie sortiment. Sigalas t ex, gick från 169 kr till 139 kr, när den kom in som en tillfällig nyhet. Vinerna blir alltid dyrare när de ligger i beställningssortimentet. Det finns så många bra producenter i alla prisklasser att beakta. I dessa kristider tycker jag faktiskt att man skulle göra en insats om man på Systembolaget valde att ta in fler grekiska i butikssortimentet. Fast det kom faktikst helt nyligen två(!) grekiska i butikssortimentet. |
#18
|
||||
|
||||
![]()
Tror ni att det är bättre på svenska restauranger?Kom på en här i Luleå med att de fyllde dunk till flaska..fel smak,då det var ett för min fd.sambo känt vin(jobbar på systemet med bl.a.kundprovningar)nä..tyvärr..många provar att tjäna en extra hacka...Krav från min sida på restauranger är att skär upp o öppna vid bordet!De fuskas ändå en del mde det också...tro mig :-(
|
![]() |
|
|