Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2011-04-27, 16:31
sjöborrens avatar
sjöborren sjöborren är uppkopplad nu
 
Reg.datum: feb 2007
Ort: Mälardalen
Inlägg: 3 439
Standard Kopanisti ...

Ska göra kopanisti och vet att det ska vara keso, fétaost och pepparfrukt men vet inte hur mycket av varje? Har letat i mina grekiska kokböcker men inte hittat något recept - det var så länge sedan jag gjorde den. Snälla någon ... skicka ett recept.

Lilla sjöborren
Svara med citat
  #2  
Gammal 2011-04-28, 06:30
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Kopanisti ...

Her er min oppskrift:

200 gr gresk feta
5 ss gresk yoghurt
1 ts hvit eddik
1 ts tørket oregano
chilli/chillipepper/Tabasco/cajennepepper etter smak,
Smaken blir sterkere hvis dippen får stå og hvile litt.
1 – 2 grillede, skrelte og rensede paprikaer, enklest er det å kjøpe hermetiserte på boks eller glass.
Mos fetaen godt med yoghurt, eddik, oregano og chilli e.l. Rør inn den finhakkede pepperfrukten. Ferdig!
Svara med citat
  #3  
Gammal 2011-04-28, 11:05
sjöborrens avatar
sjöborren sjöborren är uppkopplad nu
 
Reg.datum: feb 2007
Ort: Mälardalen
Inlägg: 3 439
Standard Sv: Kopanisti ...

Tack Admirala! Bara en fråga ... ts antar jag betyder tesked men ss betyder det matsked?
Svara med citat
  #4  
Gammal 2011-04-28, 11:25
ciakoohlers avatar
ciakoohler ciakoohler är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Bjuv
Inlägg: 1 007
Standard Sv: Kopanisti ...

Hade ingen aning om vad Kopanisti var så jag kikade på googles och fick mig ett gott skratt.Prövade nämligen att låta Googles översätta de engelska texterna till svenska.
Så nu vet jag både vad kopanisti är och var jag ska vända mig om jag vill få ett gott skratt
Svara med citat
  #5  
Gammal 2011-04-28, 15:00
sjöborrens avatar
sjöborren sjöborren är uppkopplad nu
 
Reg.datum: feb 2007
Ort: Mälardalen
Inlägg: 3 439
Standard Sv: Kopanisti ...

Berätta ... så vi andra också får oss ett gott skratt.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2011-04-28, 15:08
ciakoohlers avatar
ciakoohler ciakoohler är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Bjuv
Inlägg: 1 007
Standard Sv: Kopanisti ...

Det var så många tokiga översättningar så det ryms inte här.Gå själv in och kika.Antar att det går att söka på nästan vad som och sen låta datorn översätta.Ett ord kommer jag ihåg så där utan att ha kikat igen.Beskrivning blev "vägbeskrivning" inte såå kul kanske ,men de flesta andra var roligare .
Svara med citat
  #7  
Gammal 2011-04-28, 19:58
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Kopanisti ...

Citat:
Ursprungligen postat av sjöborren Visa inlägg
Tack Admirala! Bara en fråga ... ts antar jag betyder tesked men ss betyder det matsked?
Javisst, spiseskje som vi kaller det i Norge
Svara med citat
  #8  
Gammal 2011-04-28, 22:14
sjöborrens avatar
sjöborren sjöborren är uppkopplad nu
 
Reg.datum: feb 2007
Ort: Mälardalen
Inlägg: 3 439
Standard Sv: Kopanisti ...

Har inte gjort kopanistri än, däremot pítabröd - för första och sista gången. Det gick inte så bra kan jag säga. Det började med att degen blev för lös och trots att jag hade i mer mjöl vägrade den släppa taget om bänken, kaveln och mina händer. Till slut lyckades jag tämja degen och kunde kavla ut 11 stycken tunna pitabröd. Efter gräddningen lät jag dem vila på ett galler med en handuk över sig - precis som Admirala skrev i receptet.

Nu undrar jag hur det kunde bli så fel ... det blev knäckebröd ... Jag som bjudit 15 personen på lördag ...
Svara med citat
  #9  
Gammal 2011-04-29, 08:29
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Kopanisti ...

Åh, så synd du ikke fikk det til!
Jeg vil tro det kommer an på melet du brukte, mel varierer faktisk veldig i kvalitet og ikke minst fuktighetsinnhold. Må du tilsette mer og mer mel, blir deigen til slutt for hard. Litt med håndlag har det også å gjøre, pitadeigen skal være litt fuktig, så man må ikke kjevle for hardt, melet på benkeplaten skal liksom danne en buffer mellom plate og deig, kjevler man veldig hardt skvises stadig mer fuktig deig ned mot underlaget = du trenger mer og mer mel, og kjevler så mye at pitaene blir for tynne.
Ikke gi opp!
Svara med citat
  #10  
Gammal 2011-04-29, 11:59
sjöborrens avatar
sjöborren sjöborren är uppkopplad nu
 
Reg.datum: feb 2007
Ort: Mälardalen
Inlägg: 3 439
Standard Sv: Kopanisti ...

Jag tror att bröden var inne lite för länge i ugnen. Efter 4 minuter tyckte jag inte att de kändes färdiga, så jag väntade någon minut till och det skulle jag nog inte gjort. Med eller utan pitabröd blir det i alla fall grekisk meze i morgon.
Svara med citat
  #11  
Gammal 2011-04-29, 13:10
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Kopanisti ...

Bättre med lite för lite än för mycket mjöl. Antar att du redan provat att mjöla händer och bakbort rejält när du bakar ut det underlättar vid bakning med lös deg. Ibland blir det bättre om den får vila en extra stund.

Eva
Svara med citat
  #12  
Gammal 2011-04-30, 13:44
yvonne yvonne är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Trikala Grekland
Inlägg: 609
Standard Sv: Kopanisti ...

Kopanisti heter även tirókafteri, tirósalata och xtipiti beroende på var i Grekland man är.

Kärt barn har många namn som sagt.

Yvonne
Svara med citat
  #13  
Gammal 2011-04-30, 16:55
Frappes avatar
Frappe Frappe är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Norra Sthlm, Nea Makri/ Nea Pendeli Athens Grekland
Inlägg: 1 712
Standard Sv: Kopanisti ...

Citat:
Ursprungligen postat av yvonne Visa inlägg
Kopanisti heter även tirókafteri, tirósalata och xtipiti beroende på var i Grekland man är.

Kärt barn har många namn som sagt.

Yvonne

Och lika många recept finns det!

Camilla
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 10:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT