![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Som du säger så är grönsaker billigt...men inte alla. Det som är lokalt tillverkat eller odlat är oftast billigt. Jag har hittat salami i olika prisklasser, skinka i olika prisklasser, mjölk i olika prisklasser...Sverige har också olika prisklasser på varor. Ost är inte dyrt här...om det är lokalt tillverkat, men import blir ju dyrare. Om man prompt måste ha cheddar kan man ju ta med sig från Sverige, men botanisera också i ostdiskarna och prova de lokala hårdostarna som är minst lika goda som cheddar. Själv tycker jag det är spännande att kolla utbudet i butikerna...och att jämföra priserna. Yanna - nyfiken och prismedveten! |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Tusen tack för alla svar.
Det var ungefär som jag hade fått uppfattningen från andra trådar men alltid bra med färsk information. |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Ni får leta er fram. Vad man vill handla och till vilket pris beror säkert på hur era hemmavanor ser ut. Jag kör alltid, speciellt numera, lokalproducerat när det är möjligt och det finns bra produkter. Så bra kvalité som möjligt exempelvis Parma och Jokkmokks skinka istället för en billig lågprisvariant. Höstens grönsaker handlar jag på Bondens marknad. Dessa vanor tar jag med mig utomlands där jag försöker hitta det bästa platsen har att bjuda. När plånboken känns tunn tar jag en skiva istället för två vilket är bra för midjemåttet. Min kropp vårdar jag så gott jag kan ifall den nu skulle tänkas vilja hänga med länge så då känns denna filosofi bra.
Förstår att det kan vara svårt för den som reser med hungriga tonårskillar men som barnwebb med en som ammas och ett litet barn finns det goda möjligheter att laga bra och nyttig mat för en billig penning. Grösaker, rotfrukter, frukter, baljväxter, oliver och ägg innehåller många nyttigheter och dessa produkter finns i överflöd på Kreta. Nymalen färs kan ni säkert få hos slaktaren för ett acceptabelt pris. Eva |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Fast trådskaparen ska ju stanna ett par månader så då blir det nog annorlunda.
Inte går jag runt och jämför några priser. Oftast åker jag till platser där utbudet inte är så stort. Väljer en vanlig affär, fruktaffär, bageri etc som ligger nära och verkar ha ett bra sortiment. Är det möjligt en affär där lokalbefolkningen handlar och inte ett ställe bara för turister. När jag reser ensam äter jag nästan alltid ute så då är det frukosten, mellanmålet som ska tillredas hemma. Eva |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Maten överlag är DYR i Grekland, man lämnar inte ett supermarket och har handlat för minst 35 euro och då ere knappt någon mat i kassarna.....mjölkprodukter är DYRA yougurt tex 3 st små kostar runt 2.50 euro och 1 L mjölk går lätt på 1.60...Gouda ost tex över disk ligger runt 4.60 och kalkon över disk skivad inhemsk ligger på 4.40...och jag säger det igen som jag alltid säger "förstår inte hur medel inkomstagaren i Grekland" får det att gå runt??
![]() Camilla |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Jammen har dere billig mat i Sverige! Jeg har ikke eksakte priser, men en kilo gulost koster iallfall 100 kroner i Norge, skinke rundt 200 kroner/kiloen, og nå er jeg ikke i disken og får det oppskåret, engang.
Når jeg går til min greske slakter og får karbonadedeig for 10 euro kiloen synes jeg det er enormt billig, og da kan jeg selv velge hvor mye eller lite fett jeg vil ha i kjøttstykket han maler opp. Men at det greske maten er dyr for en greker med vanlig inntekt, det er jeg enig i. Så kan en middag i en vanlig familie gjerne være blomkål i tomatsaus eller bønnesuppe, for eksempel, det er slett ikke hver dag "vanlige folk" spiser kjøtt eller fisk. |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Karbonadedeig = köttfärs? Det kostar 49 kr/kg i extrapris på vår ICA, annars 59 kr/kg. Osten kostar ca 89 kr/kg. Finns säkert billigare också... "Riktig" skinka, alltså inte sådan sammanpressat som skall likna skinka kostar 200 kr/kg.
Hur klarar grekerna det - vad jag har förstått så har inte de så höga löner som vi skandinaver, eller? |
#8
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Uansett synes jeg det er glimrende at den greske karbonadedeigen/kjøttdeigen ikke tilsettes noe som helst, det er bare nymalt oksekjøtt. Til ti euro kiloen/92 svenske kroner ![]() Og nei, grekerne har ikke på langt nær så høy lønn som oss. Minstelønnen steg nettopp til 750 euro/mnd, mange får det, men mange får også mindre. En ganske vanlig lærerlønn er på 1000 euro/mnd. |
#9
|
|||
|
|||
![]()
Vår köttfärs har max 10% fett och kan alltså kosta 49kr/kg i extrapris. Inget annat än malet kött.
Med de lönerna som du rapporterar om förstår jag inte hur de får allt att gå ihop, eftersom maten är (i vissa fall) mycket dyrare än i Sverige/Norge. |
#10
|
|||
|
|||
![]()
Vel, klare seg gjør de jo. Men det er en grunn til at så mange bor hjemme til de gifter seg, evt blir samboere, det er nesten umulig å stifte bo alene.
Som sagt spiser mange enklere enn oss, stekt potet med speilegg er en typisk middag, erter og artisjokker (som er rimelig i sesongen) kokt i olje er annen, dette spises med brød som eneste tilbehør + vann drikkes til. Skal man ha stifado til middag er det en kjøttbit til hver, så dynges det på med potet, brød og grønnsaker. En diger bolle spaghetti får et par-tre skjeer med hjemmelaget tomatsaus og revet ost på. Ingen mat kastes, alt brukes, enten som kveldsmat/middag (lunsj er hovedmåltidet), eller neste dag. (I Norge kastes 1/4 av all mat.) Folk er flinke til å kjøpe grønnsaker og frukt på markedene, og kjøper det som er i sesongen. Nå er det selvsagt ikke alle som har det sånn, men de som må klare seg på kun minstelønn eller lave pensjoner lever slik. Klart det merkes utrolig godt når momsen øker, bensinen stiger osv. |
#11
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() (bara skämt!!?). Men jag menar allvar: det är ju viktigast vilken summa vi har efter alla obligatoriska räkningar, hyror, förkortning av bostadslån osv för vardagligt liv. Det är så relativt och det också, hur dyrt eller anspråklöst man vill leva. Jag har som pensionär (lärarinna) som betalar ännu efter sin död bostadslån för en liten tvåa inga svårigheter med detta: allt som kommer också går ![]() Men allra viktigast är dock, att man kan resa till Grekland åtminstone en gång om året och detta behov fordrar dock kreativa lösningar!! |
#12
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Det finns många stats-och kommunalanställda, som har haft olika tillägg och bidrag på sin grundlön, och sånt rensas det i nu, hårdhänt.
Jag har som andra svårt att förstå hur exempelvis en barnfamilj klarar ekonomin, och sanningen är ju, som nån sa, att de inte gör det...mormor och farmor tar ett grepp i pensionsportmonnän, man bor ihop, man avstår från allt möjligt, man svartjobbar, man emigrerar- inget är nytt, för grekerna har inte haft det så lätt tidigae heller, och desvärre har många lockats in i en lånekarusell för att kunna ha västeuropeisk standard, ny bil, tjusigt hem, utbildning åt barnen. |
![]() |
|
|