![]() |
|
|
|
#1
|
||||
|
||||
|
Jag börjar med att halvskala auberginen. Tar osthyveln och tar bort streck med skal. Lämnar hälften ungefär. Varför undrar en del och det är för att skalet kan ge en besk smak. Skalar även potatisen. Strör salt på auberginen så att en del av vätskan dras ur. Steker den sedan lätt i olivolja och lite smör. Steker även potatisen. Sedan varvar jag potatis och aubergine och lägger sen på den färdiga köttfärsröran och sedan ett tjockt lager sås toppad med grevé eller Västerbottensost. Jag älskar lök både gul och röd men till mousaka använder jag gul för att inte få några konstiga färgbrytningar men röd går lika bra.
Eva |
|
#2
|
||||
|
||||
|
Att steka auberginen låter bra tycker jag. Tror att jag skall göra så.
![]() Tack för tipset Eva! /Anne
|
|
#3
|
||||
|
||||
|
Det är inte all aubergine som är bitter och behöver ligga i saltvatten. Men det ser man ju inte på utsidan! Den här vintern med mycket regn tror jag medförde att de blev mindre bittra och jag har lagat olika rätter utan att dra ut beskan först.
|
|
#4
|
||||
|
||||
|
Jeg er også blitt fristet til å lage Moussaka igjen
- det er lenge siden sist.Da vi bodde på Honeymoon Beach for noen år siden laget Julia moussaka, hun ga meg noen råd - bl a å legge auberginskivene i p r e s s en tid for å få væsken ut av dem. Hennes moussaka var ![]() ![]() ![]() Jeg har hittil laget moussaka med auberginer, men det finnes fordeler med å anvende poteter i steden, m y e mindre arbeid, men kanskje viktigst, k a l o r i e n e ![]() V e l er olivenolje sunt, men når man ser hvordan auberginene s u g e r til seg olje i pannen, så ![]() - sist jeg laget moussaka reduserte jeg oljemengden med å pensle auberginskivene med olje og steke dem på plate (med bakepapir) i ovnen., i stedet for å steke dem i pannen. |
|
#5
|
|||
|
|||
|
Citat:
Jeg sliter også med all den oljen auberginene suger til seg. Husker du grader og tid i ovnen? |
|
#6
|
||||
|
||||
|
Citat:
- og det reduserer virkelig oljeforbruket.- det er S Å lenge siden jeg laget Moussaka sist, så dessverre husker jeg ikke grader og tid, men jeg vil tro ca 200 gr og til de hadde fått litt farge. |
|
#7
|
|||
|
|||
|
200 grader pleier jeg også å bruke når jeg ikke er sikker på hva tempen egentlig skal være
|
|
#8
|
||||
|
||||
|
200 passar utmärkt. Generellt kör grekerna ofta maten på lite lägre temperatur och längre tid i ugnen. I många gamla recept anges 175 grader för flera maträtter ex briam.
Eva |
|
#9
|
||||
|
||||
|
Bra tips att pensla auberginerna med olja och lägga dem på bakpapper i ugnen, ska prova det nästa gång.
Men jag kan inte tänka mig att byta ut auberginerna med potatis, auberginer ska det till i moussaka, tycker jag i alla fall. Potatisskivorna lägger jag bara ett tunnt lager av i botten, det får räcka. Tror jag ska råsteka skivade potatis nästa gång, som någon skrev, i stället för att ta kokta i skivor som jag brukar. Det finns så många goda potatis idag, och mandelpotatis är en av favoriterna här också. |
|
#10
|
||||
|
||||
|
Äntligen blev det då dags för min första hemgjorda moussaka idag. Tack för alla tipsen, det blev lite en blanding av allting. Stekte aubergineskivorna i stekpanna. Satte först ett lager aubergine, sen köttfärssås och fetaost och lagrad riven ost och sen igen aubergine osv. Till sist hällde jag på en blanding av vispgrädde, ägg och lite kryddor och lite riven ost ovanpå allting. In i ugnen. Blev mycket gott
. Detta är ett fungerande tips för alla som vill undvika vetemjöl i såsen, och ingen potatis för min del heller. Ha det GOTT alla! / Anne
|
|
#11
|
||||
|
||||
|
Ja her var det flere gode tips om laging av moussaka
.Selv pleier jeg som regel å bruke squash i stedet for aubergine. Men av og til bruker jeg begge deler, ca halvparten av hver. |
|
#12
|
||||
|
||||
|
Detta är en gammal tråd om Moussaka. Janne, jag undrar om du kan flytta Eva L:s recept från tråden om "dålig mat" hit? Kanske det är någon annan än jag som senare kommer att ha svårt att hitta receptet?
Och det är ju behändigt om man skulle kunna samla lite recept och tankar kring nu t.ex Moussaka i detta fall i samma tråd. Om du tycker att det går alltså?Jag har förresten ätit Moussaka på kvinnokooperativet i Petra. Det VAR mycket gott! ![]() / Anne
|
|
#13
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
|
#14
|
||||
|
||||
|
Citat:
men jag gör nästan aldrig något precis efter receptet, utan tar inspiration och gör sen på mitt eget sätt. Och i synnerhet Moussaka är ju en maträtt som det finns så många olika varianter på. ![]() Tack! / Anne
|
|
#15
|
||||
|
||||
|
Både Janne och Netwolf berättade om att de lagat Moussaka så jag blev ju sugen och idag blir det då Moussaka!
![]() Snart börjar jag, sätter på Haris Alexiou och tar en lång och njutbar matlagning. ![]() Men för att komma i stämning sätter jag in en bild på Moussaka från kvinnokooperativet i Petra på Lesvos! ![]() [IMG] Smaklig måltid till alla vad ni än äter idag! / Anne
|
|
#16
|
||||
|
||||
|
Ser gott ut. Ångrar att jag inte tog lite matbilder när jag var där. Eva
|
|
#17
|
|||
|
|||
|
Till Moussaka äter man inte pommes frites tycker jag. Greksallad till!
/ Jannis |
|
#18
|
||||
|
||||
|
Haha, jag gissade att det skulle komma kommentarer angående pommes frites-avdelningen. Men det var så den serverades och Moussakan var väldigt god trots det.
![]() / Anne
|
|
#19
|
||||
|
||||
|
Hur blev den?
|
|
#20
|
||||
|
||||
|
Den blev riktigt god!
![]() / Anne
|
![]() |
|
|