Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2010-07-30, 10:46
Frappes avatar
Frappe Frappe är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Norra Sthlm, Nea Makri/ Nea Pendeli Athens Grekland
Inlägg: 1 712
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

Ang svartpepparn vi pratar inte om några jätte stora msk och som sagt 2 till 3 kanske då snarare 2, denna sats är stor. Jag har även potatis ibland men oftast inte tycker det blir godare utan. Och som MonkanS skriver har nog alla lite olika recept, finns även de som river morötter i köttfärsen och istället för potatis har man zuccini så variationerna är många, men oavsett så är det GOTT!

Camilla
Svara med citat
  #2  
Gammal 2010-07-30, 10:48
karinafps avatar
karinafp karinafp är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Handen
Inlägg: 3 217
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

Äter inte potatis överhuvudtaget, så det här receptet är helt perfekt.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2010-07-30, 10:50
Riittas avatar
Riitta Riitta är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Uddevalla
Inlägg: 5 623
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

Jag har aldrig heller haft potatis i min

Riitta
Svara med citat
  #4  
Gammal 2010-07-30, 11:20
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

Jag älskar potatis speciellt mandel. Potatis eller inte är nog en smaksak alla gör vi lite olika. Jag har gärna både en liten bit rotselleri, rött vin och en morot i min köttfärssås, lite senap samt flera olika kryddor där kanelen inte får glömmas bort.

Vanan att använda potatis i moussaka har jag med mig från Kreta där jag ätit världens godaste på en liten taverna där mor och mormor i ägarfmiljen la ner en otrolig omsorg på maten. Tavernan låg ute i Missiria och den är borta för många år sen. Här har jag också ätit den bästa kaninstifadon och godaste tänkbara gigantes. Familjen hade en underbar kryddträdgård och de serverade alltid ljuvliga persikor, aprikoser eller någon annan solvarm frukt efter maten. Ingen billig bjudraki här inte.

Eva
Svara med citat
  #5  
Gammal 2010-07-30, 13:14
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 481
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

Jag äter också gärna Moussaka utan potatis, men har faktiskt aldrig lagat Moussaka själv och nu blev jag påmind om det igen. Måste alltså snart laga detta!

Så nu har jag en fråga till alla er som brukar laga Moussaka: Hur brukar ni göra med auberginen? I Camillas och Ulfs recept fritteras den först och läser i Alexandra Pascalidous recept att hon blötlägger den i saltat vatten. Varianter finns förstås många, så hur brukar ni göra?

Tack för ett intressant recept förresten!
/Anne
Svara med citat
  #6  
Gammal 2010-07-30, 13:34
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

Jag börjar med att halvskala auberginen. Tar osthyveln och tar bort streck med skal. Lämnar hälften ungefär. Varför undrar en del och det är för att skalet kan ge en besk smak. Skalar även potatisen. Strör salt på auberginen så att en del av vätskan dras ur. Steker den sedan lätt i olivolja och lite smör. Steker även potatisen. Sedan varvar jag potatis och aubergine och lägger sen på den färdiga köttfärsröran och sedan ett tjockt lager sås toppad med grevé eller Västerbottensost. Jag älskar lök både gul och röd men till mousaka använder jag gul för att inte få några konstiga färgbrytningar men röd går lika bra.

Eva
Svara med citat
  #7  
Gammal 2010-08-01, 07:12
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 481
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

Att steka auberginen låter bra tycker jag. Tror att jag skall göra så.

Tack för tipset Eva!
/Anne
Svara med citat
  #8  
Gammal 2010-08-01, 09:59
Monica Ps avatar
Monica P Monica P är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Kalymnos, Grekland
Inlägg: 5 355
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

Det är inte all aubergine som är bitter och behöver ligga i saltvatten. Men det ser man ju inte på utsidan! Den här vintern med mycket regn tror jag medförde att de blev mindre bittra och jag har lagat olika rätter utan att dra ut beskan först.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2010-08-01, 11:04
karis avatar
kari kari är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 5 540
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

Jeg er også blitt fristet til å lage Moussaka igjen - det er lenge siden sist.

Da vi bodde på Honeymoon Beach for noen år siden laget Julia moussaka, hun ga meg noen råd
- bl a å legge auberginskivene i p r e s s en tid for å få væsken ut av dem.

Hennes moussaka var

Jeg har hittil laget moussaka med auberginer, men det finnes fordeler med å anvende poteter i steden,
m y e mindre arbeid, men kanskje viktigst, k a l o r i e n e
V e l er olivenolje sunt, men når man ser hvordan auberginene s u g e r til seg olje i pannen, så
- sist jeg laget moussaka reduserte jeg oljemengden med å pensle auberginskivene med olje og steke dem på plate (med bakepapir) i ovnen., i stedet for å steke dem i pannen.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2010-08-01, 15:32
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

Citat:
Ursprungligen postat av kari Visa inlägg
- sist jeg laget moussaka reduserte jeg oljemengden med å pensle auberginskivene med olje og steke dem på plate (med bakepapir) i ovnen., i stedet for å steke dem i pannen.
Det var lurt!!!
Jeg sliter også med all den oljen auberginene suger til seg. Husker du grader og tid i ovnen?
Svara med citat
  #11  
Gammal 2010-08-02, 20:06
karis avatar
kari kari är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 5 540
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

Citat:
Ursprungligen postat av Admirala Visa inlägg
Det var lurt!!!
Jeg sliter også med all den oljen auberginene suger til seg. Husker du grader og tid i ovnen?
Ja - og det reduserer virkelig oljeforbruket.
- det er S Å lenge siden jeg laget Moussaka sist, så dessverre husker jeg ikke grader og tid, men jeg vil tro ca 200 gr og til de hadde fått litt farge.
Svara med citat
  #12  
Gammal 2010-08-03, 00:22
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

200 grader pleier jeg også å bruke når jeg ikke er sikker på hva tempen egentlig skal være
Svara med citat
  #13  
Gammal 2010-08-03, 08:54
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

200 passar utmärkt. Generellt kör grekerna ofta maten på lite lägre temperatur och längre tid i ugnen. I många gamla recept anges 175 grader för flera maträtter ex briam.

Eva
Svara med citat
  #14  
Gammal 2010-08-03, 12:30
Mariannes avatar
Marianne Marianne är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Danmark
Inlägg: 2 498
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

Bra tips att pensla auberginerna med olja och lägga dem på bakpapper i ugnen, ska prova det nästa gång.
Men jag kan inte tänka mig att byta ut auberginerna med potatis, auberginer ska det till i moussaka, tycker jag i alla fall.
Potatisskivorna lägger jag bara ett tunnt lager av i botten, det får räcka. Tror jag ska råsteka skivade potatis nästa gång, som någon skrev, i stället för att ta kokta i skivor som jag brukar. Det finns så många goda potatis idag, och mandelpotatis är en av favoriterna här också.
Svara med citat
  #15  
Gammal 2010-10-30, 15:53
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 481
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

Äntligen blev det då dags för min första hemgjorda moussaka idag. Tack för alla tipsen, det blev lite en blanding av allting. Stekte aubergineskivorna i stekpanna. Satte först ett lager aubergine, sen köttfärssås och fetaost och lagrad riven ost och sen igen aubergine osv. Till sist hällde jag på en blanding av vispgrädde, ägg och lite kryddor och lite riven ost ovanpå allting. In i ugnen. Blev mycket gott . Detta är ett fungerande tips för alla som vill undvika vetemjöl i såsen, och ingen potatis för min del heller. Ha det GOTT alla!
/ Anne
Svara med citat
  #16  
Gammal 2010-10-30, 17:21
Ingrids avatar
Ingrid Ingrid är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Son, Norge
Inlägg: 263
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

Ja her var det flere gode tips om laging av moussaka .
Selv pleier jeg som regel å bruke squash i stedet for aubergine.
Men av og til bruker jeg begge deler, ca halvparten av hver.
Svara med citat
  #17  
Gammal 2014-08-06, 19:36
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 481
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

Detta är en gammal tråd om Moussaka. Janne, jag undrar om du kan flytta Eva L:s recept från tråden om "dålig mat" hit? Kanske det är någon annan än jag som senare kommer att ha svårt att hitta receptet? Och det är ju behändigt om man skulle kunna samla lite recept och tankar kring nu t.ex Moussaka i detta fall i samma tråd. Om du tycker att det går alltså?

Jag har förresten ätit Moussaka på kvinnokooperativet i Petra. Det VAR mycket gott!

/ Anne
Svara med citat
  #18  
Gammal 2014-08-06, 20:18
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 35 216
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

Citat:
Ursprungligen postat av Alala Visa inlägg
Detta är en gammal tråd om Moussaka. Janne, jag undrar om du kan flytta Eva L:s recept från tråden om "dålig mat" hit?
Fixat.
Svara med citat
  #19  
Gammal 2014-08-07, 18:45
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 481
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

Citat:
Ursprungligen postat av karinafp Visa inlägg
Till vänster på skärmen ser du rubriken "OM GREKLAND". Klicka på den så hittar du en bit ner länken "Matrecept". Där finns samlade recept från Kalimeras medlemmar. Du hittar moussakan där också.

Karin
Javisst, men jag tycker att det är fint om man har lite olika sorts recept samlade i samma tråd. Vet inte om andra är som jag men jag gör nästan aldrig något precis efter receptet, utan tar inspiration och gör sen på mitt eget sätt. Och i synnerhet Moussaka är ju en maträtt som det finns så många olika varianter på.

Citat:
Ursprungligen postat av Kalimera Visa inlägg
Fixat.
Tack!

/ Anne
Svara med citat
  #20  
Gammal 2014-11-29, 10:35
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 481
Standard Sv: Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

Både Janne och Netwolf berättade om att de lagat Moussaka så jag blev ju sugen och idag blir det då Moussaka!

Snart börjar jag, sätter på Haris Alexiou och tar en lång och njutbar matlagning.

Men för att komma i stämning sätter jag in en bild på Moussaka från kvinnokooperativet i Petra på Lesvos!

[IMG][/IMG]

Smaklig måltid till alla vad ni än äter idag!

/ Anne
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 09:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT