![]() |
|
|
|
#1
|
|||
|
|||
|
Euh jotack. Jag gick till Pappou och tillbaka för att handla och jag måste ha tappat 3 kg svett på vägen.
Vi har samma vind här, om man nu kan kalla det för vind. Perfekt för nattbad dock, ikväll är det dags igen . Om fikonen mognar blir det ett pluspoäng till.
|
|
#2
|
||||
|
||||
|
Jag ville veta mer om vindar så jag sökte upp expertisen, i detta fall min mans halvkusin Antonis Michail, kallad Germanos, som har varit fiskare i hela sitt liv. Nu sitter han som en annan turistattraktion ihop med andra gubbs och knyter nät i skuggan under ett träd där alla turister går förbi. Jag frågade inte om dom har betalt av kommunen för att se traditionella ut... vad gäller vindar fick jag följande lektion:
Bora, Tramontana kan heta Katevasi också (" den som drar ner") och det är den kalla nordanvinden , på sommaren motsvaras den av den varma Meltemin. Från nordöst kommer Graigos och från öster Levandes. Sirocco och Ostria står bara på kartor, däremot har den fruktade Garbis flera namn: Epiliotis, Vardaris,Throubos- det är den häftiga sydvind som kan medföra virvelstormar och som slår till helt apropo. Bounendes och Maistros kommer från italienhållet och bounendes är alltid fuktig och varm. Det fanns flera namn sa fiskargubbarna och det är klart, ett sånt viktigt fenomen har många namn. |
|
#3
|
|||
|
|||
|
Jätteintressant det här med vindar. Jag frågade min Herr Grek och han sa ungefär samma sak: Vindarna har ofta flera namn och du får olika svar beroende på vem du frågar. Namnen är vackra hur som helst.
Jag kan absolut inget om vindar, men det känns som om vi fått tillbaka vår Meltemi här på Rhodos. Hur är det hos er? |
|
#4
|
||||
|
||||
|
Ja, idag blåser det Meltemi igen, gudskelov, för vi har en del utearbete att göra idag. Kånka bräder i hettan...
|
|
#5
|
|||
|
|||
|
Ja appropå varmt så gjorde vi Briam i förgår ute på landet i värmen köket återfick inte normal rumstemperatur förrän sent på kvällen .det måste väl ha varit ännu varmare för dig el. har du utekök också?Briam "et blev jättegott.Som tack vill jag gärna returnera m ett recept på lax som jag lagar både i Sverige o i Grekland .Lax fileer i lagom stora port.bitar (på Kreta köper jag dom på Lidl) smörj in dom med grön pesto in i ugnen 180-200 grader i 12- 14 minuter.jätte gott och kan även ätas kalla dagen efter till kall Briam .Hälsn Jan
|
|
#6
|
||||
|
||||
|
Många människor grillar ute- lukten är ju förförisk!- men jag föredrar att laga mat inne nära kylskåp och bord och knivlådor och diskbänk.
Däremot investerade vi en blygsam summa i en liten separat convektorugn som kallas Robot. Vår vanliga spis är urgammal men får duga ett tag till. Denna Robot har blivit min favorit! Biffar,kotletter, fisk klart på nolltid, ingen stekos, ingen passning, bara att förbereda med marinad eller kryddning, lägga i, sätta igång och gå och göra något roligare. Om vi är många till bords får jag köra en omgång med stekpannan samtidigt, och då blir det VARMT! Laxreceptet sparar jag tacksamt! |
|
#7
|
||||
|
||||
|
Ryssvärmen finns nog hos mig här i Finland. Officiellt värmerekord för denna sommar i Lahtis 34.8-grader. Hos mig på stugan, i ungefär mellersta syd-östra Finland, visade det sig som bäst 36-grader. Varmt som sjutton!
![]() Har spelat Zorbas! ![]() /Anne
|
|
#8
|
|||
|
|||
|
Den lakseoppskriften, veldig godt med tapenade på også!
Her sør-øst i Norge har vi hatt av- og på-sommer. Ikke noen dag veldig varmt, sånn rundt 20 grader. Det er også regnet mye. Det skal bli sååååå deilig å komme til Kalymnos!! |
![]() |
|
|