Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2010-01-26, 15:29
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Grekisk middag

Jeg liker også "klyftpotatis". Jeg lager dem som karinafp, men har også litt sitronsaft over før jeg setter dem i ovnen. Imidlertid er det pommes frittes/french fries som er den fortrukne poteten blant mine greske venner, så jeg har måttet lære meg det også. Det er jo ikke vanskelig, men jeg pleide å være redd for den varme oljen - tenk om den begynte å brenne! Trikset er å ha et lokk som passer til pannen de stekes i, og ikke bruke kjøkkenvifte. Skulle det flamme opp vil du ikke ha ilden opp i vifta, men kvele den ved hjelp av lokket.

Trenger kanskje ikke legge ut oppskrift, men her er nå en:

Varm masse solsikkeolje opp i en vid panne med høye kanter. Den er varm nok når det bruser heftig rundt skaftet på en treskje, eller prøv med en potetbit. Mens oljen varmes opp, skreller jeg poteter og skjærer dem i tykke strimler. Grekerne salter dem før de legger dem oppi frityroljen, det gjør ikke jeg. Så er det bare å steke til potetene får fin farge, rør av og til. Når de er klare skrur jeg av varmen, og øser potetene med hullsleiv opp i et fat med kjøkkenpapir så de blir litt mindre fettete. Salte og spis.

Pommes frites-eksperter anbefaler å først halvsteke potetene, ta dem opp og så steke igjen, men det gidder ikke jeg, og har aldri sett en greker gjør det heller. Sikkert sånne fine ting de driver med i Frankrike
Svara med citat
  #2  
Gammal 2010-02-05, 09:40
jeabys jeabys är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 299
Standard Sv: Grekisk middag

Jag måste bara berätta att middagen blev mycket bra! Menyn bestod till slut av (allt givetvis hemlagat). Tzatziki, melitzanosalata, skodalia, friterad småfisk, lammköttbullar, oliver, olivtapenad, grekisk sallad, friterad saganaki ost, filodegsinbakad feta med en ljuvlig honungsvinegrätt, halloumi, bröd. Till det drack vi Ouzo och rödvin. Det fanns även en kyckling gryta med matlagsningsyoughurt, vitlök, feta och färsk oregano att tillgå för den som fortfarande var hungrig, men det var vi inte . Den åt vi dagen efter.

Längtan är stor nu till sommarens resor, tampas fortfarande med ångesten att ev överge Skiathos detta år, vi får väl se.

/Jeanette
Svara med citat
  #3  
Gammal 2010-02-06, 16:06
Hjalta99s avatar
Hjalta99 Hjalta99 är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Ljungaverk
Inlägg: 753
Standard Sv: Grekisk middag

Citat:
Ursprungligen postat av jeabys Visa inlägg
Menyn bestod till slut av (allt givetvis hemlagat). Tzatziki, melitzanosalata, skodalia, friterad småfisk, lammköttbullar, oliver, olivtapenad, grekisk sallad, friterad saganaki ost, filodegsinbakad feta med en ljuvlig honungsvinegrätt, halloumi, bröd. Till det drack vi Ouzo och rödvin. Det fanns även en kyckling gryta med matlagsningsyoughurt, vitlök, feta och färsk oregano att tillgå för den som fortfarande var hungrig, men det var vi inte . Den åt vi dagen efter.

/Jeanette

Ojojoj! Vad jag blev sugen nu! Längtar till 26 maj då jag åker till Kalymnos. Då blir det Saganaki cheese hos Alexi på Smugglers... och skordalia på restaurang Plaka på Telendos, som har den absolut godaste skordalian som jag ätit! Tror jag måste försöka få med mig lite hem...

/Eva
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 17:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT