Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Semestra i Grekland > Hälsningar > Hej, nu är vi tillbaka igen

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-10-01, 11:45
Charleston Charleston är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 2 242
Standard Hemma igen från Chios

Kom tillbaka till Sverige i söndags efter 14 härliga dagar på Chios plus 1 dag i Atén.
Chios verkar har varit en av de få platser i Grekland som hade soligt i stort sett hela den tiden (12-26/9). Åtminstone på dagarna. Lite ”kyligt” (dvs under 20 grader) några kvällar och riktigt blåsigt 4 dagar dock. Det sista kunde man emellertid lösa genom att då ta sej till den sidan av ön som hade någotsånär lä. Suverän vägstandard och rekordbillig moppehyra (190 euro för två scotrar, 75+80 kubik, i 12 dagar) gjorde att vi hann se oss om runt större delen av ön. Nästan 70 mil blev det inalles. Dessutom suverän service av N Kovas rent-a-moto. Eva fick punka på sin moppe när vi var utanför Volissos och efter en dryg timme hade direktörn själv transporterat en ny dit vi stod och väntade, drygt fem mil tvärs över hela ön (ingick i hyran, dvs kostade nada extra).
Överhuvudtaget verkar Chiosborna vara inriktade på service och generositet. Vår fantastiskt trevliga hyresvärdinna Toula Mytilineou drog t.ex. på eget bevåg av hyran för de två nätter då vi inte sov i vår lägenhet i Karfas (hyrde då rum i Volissos), trots att vi alltså ändå ockuperade lägenheten med våra grejer. Hon lämnade också i stort sett varje dag nånting utanför vår dörr (flaska ouzo, egenodlade jätteklasar av vindruvor och inlagda oliver en masse, fikabröd, m.m., till och med en hel middag en kväll) och när vi avreste fick VI varsin present av HENNE (själv skulle hon absolut inget ha!). Självklart hämtade och lämnade hon oss på flygplatsen också. Så den som vi i början tyckte något, i jämförelse med tidigare öbesök i september, höga hyran, 35e/natt, visade sej ju innehålla så mycket att det var renda fyndet. Och framörallt är det ju alltid trevligt att träffa såna männsikor.
Chios verkar f.ö. vara en rätt så välmående ö. Många fina bostadshus kunde man t.ex. se. Annars var väl de fantastiska stränderna det som gjorde störst positivt intryck på oss. Och de fanns ju dessutom i mängder. Framförallt på väst- och sydkusten. Favvisstranden kom att bli den med de svarta lavastenarna utanför Emporios i syd (den lite längre bort av de tre). Masticbyarna var förstås intressanta att besöka, men LITE tingeltangelvarning var det allt där. Överhuvudtaget fick man intrycket att det verkar ha blivit mer och mer exploaterat senaste tiden (även om vi inte personligen kunde jämföra med tidigare, då detta var ett förstagångsbesök på Chios). Framförallt då på ostkusten, och främst då söderöver från Karfas. Mängder av nya hotellprojekt på gång. Tydligen rätt så hämningslös exploatering, utan kontroll. Det lär inte dröja länge innan Karfas och Megas Limnionas är samma by. Även andra stränder söderöver, Agia Fotini och Komi t ex, var mer turistanpassade än vi hade förväntat oss. Rent generellt då bättre, enligt vår mening, på västkusten. Och på sydkusten väster om Emporios. Norröver på ostkusten var ju Langada en riktig liten idyll. Åtminstone var det det första intrycket man fick, men lite försvann det av några inkastarförsök och två lite större båtutflyktsbesök. Båda Kardamyla verkade då mer ”genuina” (om ni fattar vad jag menar). Mest genuint var det dock rundan norr om Volissos, den med Agio Gala (hela rundan väldigt olikt övriga delar av Chios vi besökte). Fanns ju även en hel del att se inåt landet. Nea Moni-klostret är ju t.ex. ett måste om man besöker ön.
Mest dramatiska var när vi körde fel i skymningen och befann oss på knagglig grusväg uppe i bergen vid mörkrets inbrott. Utan att egentligen veta riktigt var vi var på kartan. Lycka då när byn Agios Georgios och asfalterad väg dök upp bakom nästa kulle…
Sammanfattningsvis: mest postivt var de på alla sätt generösa Chiosborna vi mötte (med något undantag som bekräftade regeln) och de många finfina stränderna i väst och i syd (har bara varit på ett tiotal öar hitills, men rent strandmässigt var detta ö nummer ett så långt). Det vi tyckte var en liten negativ överraskning var alltså att det på sina ställen var lite mer turistiskt än vi förväntat oss. Då i jämförelse med t.ex. grannön Lesbos. Inte i jämförelse med t.ex. grannön Samos. Totalintrycket dock klart positivt. Kan absolut tänka mej att återvända (finns det NÅGON grekisk ö man inte kan tänka sej återvända till?). Något Playa Ingles lär det aldrig bli nånstans på Chios. Och hur man än vrider och vänder på det, så turist är ju det man är när man besöker Grekland på semester. Hur mycket man än vill försöka inbilla sej annat.
Heldagen i Atén innehöll bland annat ett, för min egen del, premiärbesök i Plakaområdet. Inte min påse… Claridge Hotell vid Omoniatorget helt ok för sitt pris (49e för dubbelrum med ”frukost”) och för en enstaka övernattning.

Nästa år lutar det för tillfället åt Sifnos-Serifos-Syros.

/Thomas


Svara med citat
  #2  
Gammal 2009-10-05, 19:24
coanma coanma är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2005
Ort: Sørlandet
Inlägg: 449
Standard Sv: Hemma igen från Chios

Moro å lese din reisebeskrivelse fra Chios. Vi var også på Chios, reiste hjem 12.09. Vi bodde i Agia Fotini. Også for oss litt mer turistmessig enn vi hadde tenkt oss, men likevel fint. Samtidig lukket de ned en del siste uken vi var der når grekene reiste hjem. To tavernaer ble stengt og solstoler ble kjørt vekk, så det måtte ikke være mye mindre heller.
Jeg ser du foretrekker Lesbos og det kan jeg (tildels) holde med deg i, dog har vi bare bodd i Plomari.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2009-10-07, 13:21
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 468
Standard Sv: Hemma igen från Chios

Stort tack för din rapport Thomas! Roligt att ni gillade Chios trots att ni på vissa platser upplevde det som mer turistiskt än vad ni hade väntat er.

Kanske blir det fler turister i framtiden? SVT (Gokväll) ringde mig för någon månad sedan och ville ha tips på öar som inte var så kända, de skulle göra ett resereportage. Jag föreslog Lesbos och skickade dem E-guiden. De blev eld och lågor. När jag senare berättade om Chios, och skickade bilder, verkar det som att de bytte fokus från Lesbos till Chios. Jag har inte hört något på ett tag, kanske blir det inget, kanske blir det. Den som tittar får se.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2009-10-07, 13:43
Hasse Hasse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 000
Standard Sv: Hemma igen från Chios

Citat:
Ursprungligen postat av Kalimera Visa inlägg
Jag föreslog Lesbos och skickade dem E-guiden. De blev eld och lågor. När jag senare berättade om Chios, och skickade bilder, verkar det som att de bytte fokus från Lesbos till Chios.


De får gärna göra en sväng österut och ta i lite fylligare med både Chios och Lesbos. Det var väl 2001 tror jag, som Anders Rosén luffade med start på Samos och täckte upp de båda och även Limnos. Repris önskas där.


Hasse
Svara med citat
  #5  
Gammal 2009-10-07, 15:00
coanma coanma är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2005
Ort: Sørlandet
Inlägg: 449
Standard Sv: Hemma igen från Chios

Chios er ikke så avhengig av turister, men i følge guiden var turistbesøk gått ned med 30% i år, så.........
Svara med citat
  #6  
Gammal 2009-10-07, 15:44
Lissi Lissi är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 12 984
Standard Sv: Hemma igen från Chios

TACK för trevlig läsning! Kan man så småningom få önska sig några foton från Chios också??

Lissi
Svara med citat
  #7  
Gammal 2009-10-07, 15:56
Charleston Charleston är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 2 242
Standard Sv: Hemma igen från Chios

Önska kan man ju alltid få...
Skämt åsido, nån gång inom en inte alltför avlägsen framtid borde sortering av foton vara någotsånär färdig. Åsså har vi ju en fototävling på gång här oxå...men vi får se. Några bilder ska man väl kunna få fram snart, förhoppningsvis.
/Thomas
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 06:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT