![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Zanet, vilket bra tips. Ska se till att mina barn i Sverige skaffar sig den.
-Inte nog med att man ska slå bläckfisken, den ska gnuggas varsamt efter de 44 slagen, tills en massa skummande jox kommer ut. Dessförinnan har man tagit bort allt som finns inne i huvan, inklusive bläckblåsan. Men att frysa in den påverkar också mörheten, så när vi inte orkar banka tar vi den lata vägen, stora bläckfiskar alltså, som lagas till stifado mm . Om man vill ha grillade bitar till sin ouzo finns inga genvägar! |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Hej Zanet
Detta skrev jag den 9/11 förra året " Lite tidigt kanske men jag har tips på en bra julklapp. En bok utgiven 2007 i Sverige. Grekland Mediterrana Delikatesser. En matbok om Grekland i storformat. ISBN:978-3-8331-4466-0 Original titel Délices de Gréce Mycket bra bok och härliga bilder. Jag har provat en del recept i den och de är bra. Passar till de som vill göra grekisk mat här hemma. Sedan tidigare har jag min vän Jill's bok, men den här är bättre. Uffe " Bekymret har varit att få tag i boken då den varit slut på alla ställen. Jag håller i övrigt med om att det är en mycket bra kok-bok. Den används ganska ofta och ser ut därefter. Uffe |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Tidigare har jag snabbtittat i "den blå kokboken" och fann den lite tråkig. Men, så noterade jag att Uffe i höstas skrev så positivt om just den att jag beslöt ge den en chans. (Man har ju förtroende för omdömet hos deltagare i det här forumet
![]() Något utanför tråden vill jag tipsa om två andra bra kokböcker som också finns på rean. Nämligen: Lindberg: Fedons grekiska, Bokia 129 kr Kanske något för högt pris, men trevlig text och fina bilder. Kiros: Mellan hjortron och oliver, Adlibris 59 kr, Bokus 146 kr, Akademibokhandeln o Bokia 169 kr. Innehåller recept från flera länder till vilka författaren har anknytning. Grekland omfattar sid 70-145 av totalt nära 400 sidor. Maffig bok och för 59 spänn är det verkligen ett fynd ! Hela boken rekommenderas f ö varmt ! Senast redigerad av Pnyx den 2009-02-19 klockan 00:01. Anledning: Redigering |
#4
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Den fick koka utan vatten i 1 timme och därefter uppskuren i bitar. Ner i en glasburk med vinäger och olivolja. Den blev perfekt och vi smörjde kråset ordentligt - Perfekt ouzomezé ![]() //Zanét ![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Ja, bläckfisk är verkligen gott i olika former. Ändå får jag lite dåligt samvete när jag säger så, för detta djur har facinerande egenskaper och vanor, kloka lär de vara, passar sina ägg-barn tills de klarar sig och dör sen, har ett högt utvecklat nervsystem och är ju så otroligt eleganta i vattnet. Jag vet inte om de är utrotningshotade precis, men ni ska veta att de måste vara 500 gr för att vara lovliga, och det är få av de torkande man ser utanför tavernorna som har den storleken.
Så det är med kluvet sinne jag avnjuter min stifado eller ättiksinlagda delikatess. |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Monica du nämnde precis en av anledningarna till att jag nästan aldrig äter bläckfisk.
Eva |
![]() |
|
|