Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2008-03-30, 21:40
Hasse Hasse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 020
Standard Sv: Mythos Red

Precis, Mythos Red förtjänar verkligen att testas. Gör det !

Kan tillägga att det jag nämner om Belgien och deras fruktöl är även följande: Exakt hur det går till är stora hemligheter. Men det förekommer alltså t.ex hallon, aprikoser, körsbär osv. i vissa ölsorter. Det är inte fruktsafter utan "riktiga" frukter som i mycket små mängder tillsätts i tillverkningen. Vad som är viktigt där är i vilka "doser" (mängder) det rör sig om och i vilken tidsrymd de får vara med och jäsa. Tillsammans med detta dunkla förhållande så har även Belgien några av de mest avancerade jäststammar som existerar i ölvärlden och som ger ett mycket betydande inslag i den rent kemiska sammansättningen. Dessa gör oerhört mycket för slutresultatet av exempelvis fruktöl då de har unika egenskaper rent mikrobiologiskt. Dessutom.........har dessa fruktöl "förmånen" av att det i tillverkningen också förekommer s.k. "vildjäsning" där de får ta del av "omgivningens egna små mikroorganismer", luft i och omkring bryggeriet som av någon anledning ger ytterligare "skjuts" åt brygdens slutliga sammansättning. Detta är ingenting som går att mäta i laboratorier utan helt enkelt bara "blir" men givetvis under bryggeriernas små knep att ge ölet en karaktär som ger mystik runt omkring.

Oerhört komplicerat, definitivt inte lätt att förklara för någon som inte är noga insatt i hur öl bryggs och vilka "krumbukter" det kan uppstå i många avseenden. Öltyper som t.ex "red ale" är en av många som inte heller är helt lätta att förklara på ett enkelt sätt. Hela världen av tillverkning av öl innehåller oändliga variationer som är knepiga att förstå sig på och som i sig har nyckfullheter och annat som gör att man helt enkelt är tvungen att själv bilda sig en egen uppfattning vilket innebär "praktisk provning". Det har jag ägnat många år åt, en fantastisk hobby som är mycket rolig, lärorik och spännande.



Hasse
Svara med citat
  #2  
Gammal 2008-03-31, 18:28
NewAnns avatar
NewAnn NewAnn är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2005
Ort: Örebro län
Inlägg: 444
Standard Sv: Mythos Red

Citat:
Ursprungligen postat av Hasse Visa inlägg
Kan tillägga att det jag nämner om Belgien och deras fruktöl är även följande: Exakt hur det går till är stora hemligheter. Men det förekommer alltså t.ex hallon, aprikoser, körsbär osv. i vissa ölsorter. Det är inte fruktsafter utan "riktiga" frukter som i mycket små mängder tillsätts i tillverkningen. Hasse
Jag gillar det Belgiska ölet "Timmermans kriek" som smakar körsbär. Men å andra sidan gillar jag det mesta med körbärssmak och dricker cider hellre än öl men en och annan mythos kan gå ner i Grekland.
Tack för intressant information omkring olika öl det verkar vara en hel vetenskap. Mvh Ann
Svara med citat
  #3  
Gammal 2008-04-02, 10:44
pargas avatar
parga parga är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Hälsingland
Inlägg: 362
Standard Sv: Mythos Red

Jag ska våga testa Mythos Red när jag kommer ner till Skiathos i september. Är den inte god går det ju att skölja ner den med en Mythos "Grön"!

Jenny
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 06:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT