![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Det finnes ikke EN oppskrift på kleftiko, den lages litt ulikt fra kokk til kokk, sted til sted. Jeg bruker oppskriften til den greske kjendiskokken Elias Mamalakis, han er bl.a. kjent fra en tv-programserie hvor han reiser rundt i Hellas og presenterer lokal tradisjonsmat. Du kan jo prøve oppskriften hans:
http://godgreskmat.wordpress.com/2011/03/02/kleftiko/ |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Admirala, jag hade just tänkt tipsa om denna receptsamling, men du föregick mig. Du har tipsat om denna sida tidigare och den är väldigt bra, Jag använder den ofta.
Där beskrivs att Kleftiko kallas för "Tyvens lam" på samma sätt som MonicaP redogör. Jag förknippar det med att den bästa älgsteken är "åljen", det vill säga den bästa älgsteken kommer från en tjuvskjuten älg! Receptsamlingen är på norska, men det innebär ju inga problem. Rekommenderas! Birgitta. |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Det receptet verkar bra tycker jag. Personligen föredrar jag att laga med rött vin och utan ost men det är ju en smaksak. Jag brukar använda ekologiska burktomater som jag hittat ett bra märke av på Duå och blanda ner lite färska i grova bitar. Det lönar sig att leta efter bättre tomater på burk hos specialaffärerna om man bor där såna finns om man inte vill koka tomatsåsen själv.
Eva |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Kleftiko på Cypern är för mig den RIKTIGA kleftikon! Den som serveras i papper/folie i Grekland är inte samma sak alls för mig. Första gången jag åt kleftiko var på Cypern och den tillagas i stenugn utomhus i 4-5 timmar, den godaste kleftikon jag nånsin ätit! När jag gör kleftiko så använder jag lergryta, sätter ugnen på 90gr och så får den stå i ugnen i ca 5 timmar
En film som visar receptet och tillagningen på Cypern. http://www.sbs.com.au/food/recipes/s...-lamb-kleftiko Yanna |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Takk, Yanna! Både for linken (mange flotte oppskrifter), og for tipset ditt om å bruke leirgryte i ovnen. Din variant skal prøves i nyanskaffet leirgryte.
![]() |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Den som jag åt i Grekland serverades varken i papper eller i folie så jag vet inte exakt hur den var tillagad gott var det i alla fall. Ska kolla in din länk också.
|
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|