![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Tack för vintipsen! Ska anteckna och ha med mig när jag åker till Grekland. Vi har mest druckit husets vin (i karaff) i Grekland. Min erfarenhet är att det vita brukar vara okej och det röda variera från (knappt) godkänt till i enstaka fall odrickbart.
På Rhodos besökte vi en vinfabrik och provsmakade vita viner. Motvillig service och absolut odrickbart! Köpte inte något ens av artighet...varför jag nu skulle ha gjort det, när inte kvinnan bakom disken visade någon artighet... På Samos drack vi ett år väldigt god retsina boutari (?), retsina fast mildare. Funderar lite över varför vi envisats med billigt vin på karaff i Grekland, när vi i Sverige gladeligen spenderar närmare en hundring på gott vin... Ska nog botanisera mer bland vinhyllorna i affärer i fortsättningen. Aina |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Själva är vi mycket förtjusta i Makedonikósvinerna, och brukar även beställa en låda då och då på Systembolaget hemma. Tycker de är godare än Naoussa.
Karin som upptäckte ett riktigt gott "husets röda" på La Mirage igår kväll |
#3
|
|||
|
|||
![]()
...en liten liten avvikare bara från det grekiska husets vin.
När vi var i Lissabon och beställde husets vin fick vi på alla ställen vi åt på, en 75cl flaska med de mest fantastiska röda viner...Inte ofta vin vi kände igen från hemma men SÅ goda! ![]() Förlåt utvikningen.... ![]() ....men i Grekland tycker vi tjusningen är att just prova massor av olika husets....därför beställer vi det. Lissi |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Ville bara nämna Nostos vingård utanför Chania/Kreta, mycket fina viner. Finns på Facebook med en sida. Nostos Wine på google. Vi ska göra ett besök där för provning i aug.
Myssa... |
#5
|
||||
|
||||
![]()
...annars kan man ju dricka grekiskt "rosé": vitt vin med en skvätt rött i
![]() |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Kom hem från Grekland i veckan med 10 viner i bagaget! Fast vi handlade på Atens flygplats. Tycker att det finns fantastiskt goda viner - även på öarna. Men som sagt det är några euros dyrare. Amethystos både rött och vitt är väldigt gott och alla viner från Hatzi Michalis (men en kalkontupp som kännemärke på sina etiketter), Chateaux Julia är lite dyrare men ack så gott. Var på Milos och hittade många goda viner i supermarket.
Ja det finns otroligt många! Jag tar aldrig husets vin helt enkelt för att jag gått på för många nitar och tycker det är tråkigt att sabotera en god maträtt med "skitvin" som det är ibland är. Men det är jag det. Jag vet att alla inte tycker så. Har dem inget bra vin finns alltid Mythos - kall o god ![]() Vinbutiken i Paros som ngn nämnde är fantastiskt bra och killen som driver den är mycket kunnig. Grekernas vin är klart underskattade och finns sällan på systemet. Fanns fler tidigare men av ngn anledning är dem bortplockade ur sortimentet. Pia |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Fast jag tycker att Grekland har blivit ett vinland.
Skrev faktiskt om grekiska viner på min, numera avsomnade , vinblogg. Jag kan PM:a adressen, vid intresse. Däremot så här ju husvinerna oftast under all kritik. Sträcker man sig ovanför 5 euros-gräsnen för en flaska är utbudet enormt på bra viner. Fick en ny favorit denna gång, men har ingen aning om vad det egentligen hette, då det var för mig otydbara grekiska tecken på etiketten. ![]() Håller också med om att assyrtikovienrna från Santorini oftast är skitbra, rent ut sagt! |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Jag blev glatt överraskad i år då jag tyckte husets vin på Naxos nästan alltid var riktigt bra.Har slutat få halvsöta röda viner som är vidriga.Då jag frågade att det är väl torrt rött vin så såg de nästan förnärmad ut och svarade of course.
|
#9
|
||||
|
||||
![]()
Många gånger är det som kallas för "house wine, eller "local wine", inget lokalt vin, utan billigt lådvin, som kan komma varifrån som helst. Jag har sett lådvin från Ungern och Bulgarien, bara för att ta några exempel. Det finns få öar där det produceras lokalt vin.
![]() Här är ett exempel på en som säljer lokalt vin, men som är lådvin. På denna ö produceras inget vin alls. Jag tog bilden en tidig morgon innan turisterna kom. De köpte glada i hågen vad de trodde var lokalt vin. |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Citat:
![]() /Netwolf |
#11
|
|||
|
|||
![]()
Jag förväntar mig inte alls att husets vin ska vara från ön jag är på eller alls från Grekland... Här hemma kan ju husets vin vara varifrån som helst!
Inte tror väl någon att varje taverna på en ö har eget vin? Fast står det LOCAL wine så tror man kanske att det ska vara grekiskt i alla fall ![]() På Öland i Byxelkrok där vi åt härförleden var husets vin grekiskt ![]() ![]() Men kul bild Janne!! Lissi |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Jag tror inte heller att vinet är lokalt när jag beställer in "local wine", men det finns säkert en del som tror det. Det finns så klart undantag, som så mycket annat i Grekland. På öar som Kefalonia, Rhodos och Santorini kan man beställa lokalt vin, som också är det. I Milia på Kreta kan man till och med beställa lokalproducerad retsina. Den smakar himmelskt!
|
#13
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Man kanske skulle ta sig en tur dit på den helt oväntade semesterresan jag fick nu den 18:e till Rethymno ![]() Lissi |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Tack för den roliga bilden, Janne!
Aina som trodde hon hade slutat dricka lådvin ![]() |
#15
|
|||
|
|||
![]()
Janne, ja har du inte hört talats om fatlagring?
![]() Men allvarligt, det där är nog den roligaste bild jag sett på länge. Nu undrar man ju om man har tur eller otur när man blir lurad och inte får lokalproducerat vin... På vårt hotells s k grekiska afton så dristade vi oss till att ta husets vin (efter att några danskar intygat att det smakade saft. "Hellre det än hemskt," resonerade vi.) Jag är tämligen säker på att det mycket bleka, saftlika vinet var utspätt som saft också. En del vin, fyra delar vatten. Låt mig säga att vi aldrig skulle ha klarat av att dela på en liter vin annars, utan att känna oss rätt vingliga. Nu kändes det som om vi hade druckit ett glas vin var. Vad vet du om det, fuskas det på det sättet också? |
#16
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Aina |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Det känner jag inte till. Men visst har jag smakat riktigt äckliga viner ibland, så det kanske händer.
Faktum är att jag druckit ett av mitt liva godaste viner i Grekland, och det var grekiskt, och såg ut så här. ![]() ![]() Utsikten från restaurangen (där jag drack vinet) var inte dum den heller. |
#18
|
||||
|
||||
![]()
Lissi jag har hört så mycket gott om Milia. Skulle defintivt övernatta där för att få äta en god middag och njuta av natthimlen. Rethymnon är ju inte alltid så roligt i högsäsong. Hoppas verkligen få med mig sällskap något år till Milia med någon som vågar sitta bakom ratten för det gör inte jag. Det kan vara svalt i bergen under andra årstider men ni bör ju får en perfekt sommartemperatur i slutet av augusti.
Tråkigt för din svärmor att hon inte kan resa i år. Eva |
#19
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Några andra godingar du vill nämna vid namn än den ovan ? Hasse ![]() |
#20
|
||||
|
||||
![]()
Jag håller just nu på att läsa "Mat och vin i Grekland" - En resehandbok. Författare: Björn Peter Behrens och Maggie Vrba. den har några år på nacken, skrevs 1998, men är en mycket utförlig redogörelse för i synnerhet vinproduktionen i Grekland. Författarna går systematiskt igenom och betar av region för region i hela landet. Trots all fakta är det en trevlig bok att läsa, man får ta del av matrecept, historia, kultur mm från de olika områdena. I slutet av boken finns en lista på förmodligen alla grekiska vinproducenter med namn och telefonnummer.
Jag gick in på Bokbörsen och ser att de har just nu tre ex av boken till försäljning för den intresserade. (Sök där på Behrens, så kommer du rätt.) |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|