Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2008-04-13, 20:49
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Stifado

Citat:
Ursprungligen postat av Elisalinn Visa inlägg
Delar Rinakis uppfattning, självklart ska det vara kanin. Har faktiskt aldrig ätit Stifado med annat kött, kossa och kalv blir ju väldigt annorlunda, som vanlig "köttgryta".
Håller inte alls med och kaninkött har jag inte tillgång till här hemma. Har lagat stifado på både nöt, lamm och älg. Hitintills har ingen klagat. Det smakar gott och den stora gryta jag lagade till Kalimeraumefesten vi hade för ett par år sedan gick snabbt åt. Även grekerna skrapade grytan men visst blir det bäst på kanin. Annars hänger det mycket på kryddorna, vinet som ska vara kraftigt, kanelen, löken och basen av grösaker som jag har i min fond.
Utan grekiska kryddor vill jag inte var i mitt kök även om jag får nöja mig med torkade. Kvaliten på köttet har också stor betydelse för slutresultatet..

Eva
Svara med citat
  #2  
Gammal 2008-04-13, 20:58
Yannas avatar
Yanna Yanna är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2007
Ort: Rethymno, Kreta
Inlägg: 1 846
Standard Sv: Stifado

Stifado är en urgammal grekisk "bondrätt" och grekerna hade sällan nötkött utan man använde lamm och kanin..bl.a. Smaken på kaninkött är mer åt det söta hållet..lite åt viltsmak kanske..men visst kan man göra Stifado på nöt eller annat kött också även om det är kanin i originalreceptet.

Yanna
Svara med citat
  #3  
Gammal 2008-04-14, 07:05
Frappes avatar
Frappe Frappe är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Norra Sthlm, Nea Makri/ Nea Pendeli Athens Grekland
Inlägg: 1 712
Standard Sv: Stifado

Blir lika gott med hare! Men håller med dig Eva det är ju mycket kryddor etc som gör grytan!

Camilla
Svara med citat
  #4  
Gammal 2008-04-14, 07:21
aake aake är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Hofors
Inlägg: 132
Standard Sv: Stifado

Har tappat receptet på Stifado. Emotser receptet här på kalimera. Tack.

aake
Svara med citat
  #5  
Gammal 2008-04-14, 07:30
Athanasia Athanasia är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Bandhagen
Inlägg: 2 732
Standard Sv: Stifado

Om Du tittar i spalten till vänster..Om Grekland....Matrecept..Där finns ett recept på Stifado.Köttet kan man ju byta ut till vad som finns till hands...Smaklig måltid!

Senast redigerad av Athanasia den 2008-04-14 klockan 07:31. Anledning: la till en punkt:-)
Svara med citat
  #6  
Gammal 2008-04-14, 08:19
Birger Birger är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2005
Ort: Gävle
Inlägg: 206
Standard Sv: Stifado

Citat:
Ursprungligen postat av ATHANASIA Visa inlägg
Om Du tittar i spalten till vänster..Om Grekland....Matrecept..Där finns ett recept på Stifado.Köttet kan man ju byta ut till vad som finns till hands...Smaklig måltid!
I receptet saknas, enligt min mening, karaktärsingridienserna
Rött vin
Vinäger
Kanelstång
Svara med citat
  #7  
Gammal 2008-04-14, 08:24
Athanasia Athanasia är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Bandhagen
Inlägg: 2 732
Standard Sv: Stifado

Håller med Dig Birger,läste inte igenom receptet..
Svara med citat
  #8  
Gammal 2008-04-14, 09:10
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Stifado

Saknar även lite gröna grekiska kryddor. Jag brukar även koka med en liten bit finskuren rotselleri och morot som jag sen silar bort. Ibland fettreducerar jag såsen. Marinerar grybitarna i min kryddblandning som innehåller lite av varje innan jag steker bitarna tillsammans med vanlig gul lök. Små lökar sätter jag i lite senare. Använder även ekologiska krossade tomater som är godare än vanliga. Tror att jag lagt ut receptet som jag brukar variera efter dagsformen i en gammal mattråd. Rött vin är ett måste samt naturligtvis kanelstången.

Eva
Svara med citat
  #9  
Gammal 2008-04-14, 08:23
Rinaki Rinaki är inte uppkopplad
 
Reg.datum: okt 2006
Ort: Umeå/Sthlm,Kopani/Ioannina
Inlägg: 206
Standard Sv: Stifado

En försynt undran bara....man törs ju inte "stöta sig med nån".......men visst var ursprungsfrågan OM det det var vanligt med kaninkött i en grekisk stifado eller inte?
Inte om "vi har tillgång, eller hur vi brukar"...laga med ditten och datten olika kött och kryddor......
Alla maträtter och recept kan man ju själv ändra och lägga till efter smak,kryddor och tillgång osv,(och det ska man ju oxå) men ursprungsreceptet är väl ändå i det här fallet det "bondska grekiska" som efterfrågas..precis som "Yanna" påpekade...eller har jag missförstått det hela?
Svara med citat
  #10  
Gammal 2008-04-14, 12:03
Rinaki Rinaki är inte uppkopplad
 
Reg.datum: okt 2006
Ort: Umeå/Sthlm,Kopani/Ioannina
Inlägg: 206
Standard Sv: Stifado

Citat:
Ursprungligen postat av Eva L Visa inlägg
Utan grekiska kryddor vill jag inte var i mitt kök även om jag får nöja mig med torkade.Eva
En fråga: vad menar du med "grekiska kryddor"??
Har frågat min grekiske kock vad det kan betyda och han fattar "tipota"
Menar du "färska kryddor" kanske?
(undrar försiktigt...)
Svara med citat
  #11  
Gammal 2008-04-14, 12:51
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Stifado

Jag menar kryddor odlade i den grekiska jorden sen är det naturligtvis kryddor som odlas även här hemma samt i många andra länder. Jag köper alltid med mig lite olika sorters basilika hem från Grekland eller beställer när andra åker. Den storbladiga är mycket mer smakrik än den som finns här hemma. Sen använder jag ibland färsk krukodlad från Hällnäs. Köper också oregano och mynta i Grekland samt bergste på lösvikt.

Eva

P.S Är din man kock?
Svara med citat
  #12  
Gammal 2008-04-14, 16:56
Rinaki Rinaki är inte uppkopplad
 
Reg.datum: okt 2006
Ort: Umeå/Sthlm,Kopani/Ioannina
Inlägg: 206
Standard Sv: Stifado

Aha....då är jag med dig....
Jag plockar min "bergsoregano" och bergste" själv och torkar och tar hem...sen "stjäl" vi av grannen då det gäller lagerbladen...så jag förstår vad du menar då med "mer smakrik". De andra kryddorna som rosmarin,mynta,basilika och lite annat har jag turen att få av "svärmor" ur hennes trädgård.
Köper aldrig t.ex torkad oregano här hemma...det smakar ju ingenting när man blivit bortskämd med "det riktiga".
Trodde bara jag hade missat nåt annat som kallades just "grekiska kryddor"....
Svara med citat
  #13  
Gammal 2008-04-14, 17:07
Hellens avatar
Hellen Hellen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Inlägg: 4 604
Standard Sv: Stifado

Jag blir lite nyfiken när ni pratar om kryddor och vet inte om jag hänger med...
Smakar de torkade kryddorna från Grekland mer än de vi har här hemma? Eva- köper du med dig färska kryddor hem?

// Helén- som är nöjd med mina egenodlade färska kryddor
Svara med citat
  #14  
Gammal 2008-04-14, 17:50
Rinaki Rinaki är inte uppkopplad
 
Reg.datum: okt 2006
Ort: Umeå/Sthlm,Kopani/Ioannina
Inlägg: 206
Standard Sv: Stifado

Skillnaden i smak och doft mellan bergsoregano och odlad oregano är ganska stor...särskilt oxå om man kan plocka det när det blommar.
Även som torkat sen så smakar det och doftar det otroligt mycket mer.
Har man tur så kan man köpa med sig åtminstone "vanlig" torkad oregano - utan blommor -och det smakar underbart.

Att: Eva...ja min sambo är fd kock
Svara med citat
  #15  
Gammal 2008-04-14, 18:01
Hellens avatar
Hellen Hellen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Inlägg: 4 604
Standard Sv: Stifado

Citat:
Ursprungligen postat av Rinaki Visa inlägg
Har man tur så kan man köpa med sig åtminstone "vanlig" torkad oregano - utan blommor -och det smakar underbart.
Det skall jag köpa med mig hem i år, om jag hittar någon.
// Helén
Svara med citat
  #16  
Gammal 2008-04-14, 18:34
Rinaki Rinaki är inte uppkopplad
 
Reg.datum: okt 2006
Ort: Umeå/Sthlm,Kopani/Ioannina
Inlägg: 206
Standard Sv: Stifado

Jättebra att ge bort oxå...presenter,julklappar...väldigt uppskattat. Vänner jag gett bort till undrade först vilken krydda det var...eftersom det var en sån "annorlunda" stark arom och smak...lite kul.
Har blivit fast i tullen Köpenhamn en gång pga den stora mängden välföpackade påsar med "oidentifierat innehåll" kul situation när dom öppnade och kände doften.
Väl värt att "åka fast för"
Svara med citat
  #17  
Gammal 2008-04-14, 19:13
Elisalinns avatar
Elisalinn Elisalinn är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2005
Ort: Stockholm och Lefkas
Inlägg: 79
Standard Sv: Stifado

Citat:
Ursprungligen postat av Rinaki Visa inlägg
Jättebra att ge bort oxå...presenter,julklappar...väldigt uppskattat. Vänner jag gett bort till undrade först vilken krydda det var...eftersom det var en sån "annorlunda" stark arom och smak...lite kul.
Har blivit fast i tullen Köpenhamn en gång pga den stora mängden välföpackade påsar med "oidentifierat innehåll" kul situation när dom öppnade och kände doften.
Väl värt att "åka fast för"
Jag är så lyckligt lottad, att när jag kommer till Lefkada, så har mina goda vänner plockat både blommande och torkad oregano. Jag åkte dit i tullen för bergste, men som du sa, känner man doften, så är det inga problem. Sen är det "contraband" med citroner också. Min vän Patra förser mig med hempressad olivolja från sin mamma som bor i Karia. Nu börjar det bli lite minus med olivolja, men vi åker "hem" igen i maj. Har gjort fantastisk citronmarmelad, mums. Räcker hela vintern lång.
Svara med citat
  #18  
Gammal 2008-04-14, 19:25
Rinaki Rinaki är inte uppkopplad
 
Reg.datum: okt 2006
Ort: Umeå/Sthlm,Kopani/Ioannina
Inlägg: 206
Standard Sv: Stifado

Vicken service du har Elisalinn....slippa plocka själv...höjden av lyx...
Citronmarmelad...mums...smakar sommar i munnen...kommer förbi direkt och nallar av burken....
Svara med citat
  #19  
Gammal 2008-04-14, 19:46
Elisalinns avatar
Elisalinn Elisalinn är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2005
Ort: Stockholm och Lefkas
Inlägg: 79
Standard Sv: Stifado

Citat:
Ursprungligen postat av Rinaki Visa inlägg
Vicken service du har Elisalinn....slippa plocka själv...höjden av lyx...
Citronmarmelad...mums...smakar sommar i munnen...kommer förbi direkt och nallar av burken....
Du är välkommen, kul tråd, från Stifado till citroner
Svara med citat
  #20  
Gammal 2008-04-14, 22:17
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Stifado

Jag köper med torkad hem. Odlar inte själv kryddor vintertid. De bästa och smakrikaste kryddorna har jag köpt i Olymbos på Karpathos, på grekiska fastlandet och i en bergsby på Kreta men även förpackningar i affären är helt ok. Smakar väldigt mycket mer än vår torkade basilika och oregano. Doftar verkligen Grekland. Nu har kryddförådet krympt så jag ska beställa när en bekant åker hem och hälsar på föräldrarna i Aten. Det enda jag har ett bra lager av är den vällagrade getosten från Sifnos. Har två så det räcker ett tag till.

Eva
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 13:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT