![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Utan grekiska kryddor vill jag inte var i mitt kök även om jag får nöja mig med torkade. Kvaliten på köttet har också stor betydelse för slutresultatet.. Eva |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Stifado är en urgammal grekisk "bondrätt" och grekerna hade sällan nötkött utan man använde lamm och kanin..bl.a. Smaken på kaninkött är mer åt det söta hållet..lite åt viltsmak kanske..men visst kan man göra Stifado på nöt eller annat kött också även om det är kanin i originalreceptet.
Yanna |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Blir lika gott med hare! Men håller med dig Eva det är ju mycket kryddor etc som gör grytan!
Camilla |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Har tappat receptet på Stifado. Emotser receptet här på kalimera. Tack.
aake |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Om Du tittar i spalten till vänster..Om Grekland....Matrecept..Där finns ett recept på Stifado.Köttet kan man ju byta ut till vad som finns till hands...Smaklig måltid!
Senast redigerad av Athanasia den 2008-04-14 klockan 07:31. Anledning: la till en punkt:-) |
#6
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Rött vin Vinäger Kanelstång |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Håller med Dig Birger,läste inte igenom receptet..
![]() |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Saknar även lite gröna grekiska kryddor. Jag brukar även koka med en liten bit finskuren rotselleri och morot som jag sen silar bort. Ibland fettreducerar jag såsen. Marinerar grybitarna i min kryddblandning som innehåller lite av varje innan jag steker bitarna tillsammans med vanlig gul lök. Små lökar sätter jag i lite senare. Använder även ekologiska krossade tomater som är godare än vanliga. Tror att jag lagt ut receptet som jag brukar variera efter dagsformen i en gammal mattråd. Rött vin är ett måste samt naturligtvis kanelstången.
Eva |
#9
|
|||
|
|||
![]()
En försynt undran bara....man törs ju inte "stöta sig med nån"
![]() Inte om "vi har tillgång, eller hur vi brukar"...laga med ditten och datten olika kött och kryddor...... Alla maträtter och recept kan man ju själv ändra och lägga till efter smak,kryddor och tillgång osv,(och det ska man ju oxå) men ursprungsreceptet är väl ändå i det här fallet det "bondska grekiska" som efterfrågas..precis som "Yanna" påpekade...eller har jag missförstått det hela? |
#10
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Har frågat min grekiske kock vad det kan betyda och han fattar "tipota" ![]() Menar du "färska kryddor" kanske? (undrar försiktigt... ![]() |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Jag menar kryddor odlade i den grekiska jorden sen är det naturligtvis kryddor som odlas även här hemma samt i många andra länder. Jag köper alltid med mig lite olika sorters basilika hem från Grekland eller beställer när andra åker. Den storbladiga är mycket mer smakrik än den som finns här hemma. Sen använder jag ibland färsk krukodlad från Hällnäs. Köper också oregano och mynta i Grekland samt bergste på lösvikt.
Eva P.S Är din man kock? |
#12
|
|||
|
|||
![]()
Aha....då är jag med dig....
![]() Jag plockar min "bergsoregano" och bergste" själv och torkar och tar hem...sen "stjäl" vi av grannen då det gäller lagerbladen...så jag förstår vad du menar då med "mer smakrik". De andra kryddorna som rosmarin,mynta,basilika och lite annat har jag turen att få av "svärmor" ur hennes trädgård. Köper aldrig t.ex torkad oregano här hemma...det smakar ju ingenting när man blivit bortskämd med "det riktiga". Trodde bara jag hade missat nåt annat som kallades just "grekiska kryddor".... ![]() |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Jag blir lite nyfiken när ni pratar om kryddor och vet inte om jag hänger med...
Smakar de torkade kryddorna från Grekland mer än de vi har här hemma? Eva- köper du med dig färska kryddor hem? // Helén- som är nöjd med mina egenodlade färska kryddor ![]() ![]() |
#14
|
|||
|
|||
![]()
Skillnaden i smak och doft mellan bergsoregano och odlad oregano är ganska stor...särskilt oxå om man kan plocka det när det blommar.
Även som torkat sen så smakar det och doftar det otroligt mycket mer. Har man tur så kan man köpa med sig åtminstone "vanlig" torkad oregano - utan blommor -och det smakar underbart. Att: Eva...ja min sambo är fd kock |
#15
|
||||
|
||||
![]() Citat:
// Helén |
#16
|
|||
|
|||
![]()
Jättebra att ge bort oxå...presenter,julklappar...väldigt uppskattat. Vänner jag gett bort till undrade först vilken krydda det var...eftersom det var en sån "annorlunda" stark arom och smak...lite kul.
Har blivit fast i tullen Köpenhamn en gång pga den stora mängden välföpackade påsar med "oidentifierat innehåll" ![]() Väl värt att "åka fast för" ![]() |
#17
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#18
|
|||
|
|||
![]()
Vicken service du har Elisalinn....slippa plocka själv...höjden av lyx...
![]() Citronmarmelad...mums...smakar sommar i munnen...kommer förbi direkt och nallar av burken.... ![]() |
#19
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#20
|
||||
|
||||
![]()
Jag köper med torkad hem. Odlar inte själv kryddor vintertid. De bästa och smakrikaste kryddorna har jag köpt i Olymbos på Karpathos, på grekiska fastlandet och i en bergsby på Kreta men även förpackningar i affären är helt ok. Smakar väldigt mycket mer än vår torkade basilika och oregano. Doftar verkligen Grekland. Nu har kryddförådet krympt så jag ska beställa när en bekant åker hem och hälsar på föräldrarna i Aten. Det enda jag har ett bra lager av är den vällagrade getosten från Sifnos. Har två så det räcker ett tag till.
![]() Eva |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|