![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Hej på er!
Lika bra att jag erkänner på en gång: Jag är en ölgubbe ![]() Därför tvingas jag erkänna att trots att jag varit i Grekland tre år i rad på sommaren har jag inte inmundigat de starkvaror som regionen har att erbjuda i någon större grad och därför kommer nu den skämmiga "vad är det du dricker, karl?!"-frågan. Ouzo vet jag vad det är... men de övriga? Retsina, raki(?) etc alltså. Att retsina är något slags vin men vad och till vad? Dessertvin? Vanligt vitt till maten... Help? Ni har två dagar på er ![]() |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Retsina kan inte beskrivas...smakar kåda , lite olika starkt beroende på tillverkaren. Definitivt inte dessertvin, men passar bra till mat. Jag tror inte du ska pröva retsina ihop med något annat vin.
Raki är starksprit, tsiporo också. De har sina förespråkare på forumet, men jag hör inte till entusiasterna. Söta viner finns det gott om, Samiotiko, Mavrodaphne och många andra. |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Raki är en djävulsbrygd att jämföra med ex.vis grappa (starksprit alltså).
Retsina är egentligen "vanligt" mer eller mindre torrt vitt vin, men med en mycket speciell tillsats av kåda som gör att det inte liknar nått annat vin. Efter viss tillvänjning är det faktiskt gott, vi dricker det helst som drink med isbit i, men det finns de som har det till maten. Lars Senast redigerad av laero den 2010-06-07 klockan 19:26. |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Tjena ölgubben
![]() Jag kan riktigt förlika mig med det grekiska ölet! Dricker gärna en Mythos men det finns fler sorter än den. Retsinavin som jag för en del år sedan inte tyckte smakade gott har jag lärt mig tycka om, vitt vin som är smaksatt av kådan från Aleppotallen. Vet inte varför man började smaksätta vinet så, kanske det var så surt att man behövde göra det drickbart ![]() Ouzo och Raki är enkelt uttryckt Anisbrännvin. Ouzon är lite sötare än Rakin, dessa blandas ofta ut med lite vatten eller is och blir då nästan mjölkvit i glasen. Sen finns det ju Metaxa, den förekommer med 3, 5, 7 eller till och med 12 stjärnor på etiketten. 3*** är från den sista pressningen och i mitt tycke den som har mest själ i smaken. Jag får smaka allt detta i nästa vecka om jag vill på plats på Santorini ![]() Skål Yeasou ![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Raki är varken en helvetesdryck eller smaksatt med Anis. Rakin bränns av resterna efter vintillverkningen och smakar druva. Vissa tillsätter en skvätt citron eller skalet, andra honung eller svartpepparkorn och somliga stoppar obekanta smakämnen i drycken. Jag föredrar den ren, stark och outspädd, med svartpeppar eller honung. Den senare varianten kallas Rakomelo och dricks varm vintertid, då ofta smaksatt med kanelstång. Metaxa är ett kapitel för sig och jag har avancerat till 5*** sen jag flyttade hit. De högre klasserna är för smakliga och dyra för att shotta... ![]() //Kikh |
#6
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Janérik, jag tror att många förväxlar den grekiska Rakin med turkarnas anisvariant. Den grekiska blir inte vit av en skvätt vatten, då skulle "turist-tavernornas" karaffer skvallra om kvaliteén ![]() //Kikh |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Kikh. Då hade jag ju inte helt fel eller hur
![]() Jag föredrar den Turkiska rakin. Janérik den rakin som jag brukar dricka ändrar i alla fall färg när vatten blandas i den. Det kanske beror på anisen ![]() ![]() RakiYeasou ![]() |
#9
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Ankan och Rojo, Cola hinkar jag litervis dagen efter överdosering av bl a Retsina och Raki ![]() //Kikh |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Ouzo i Grekland är väl lika med raki i Turkiet. Raki i Grekland=tsikodia på Kreta. Tsipurou vet jag inte vad det är.
Gunilla |
#11
|
|||
|
|||
![]()
Metaxan blir helt klart godare ju flera stjärnor det är. Sen är det ju en annan sak om man tycker det är värt det. Själv tycker jag nog att den 7-stjärniga är klart värd sitt pris. En sån brukar vi alltid ha stående på rummet på semstern. Att komplementera eftermiddagskaffet med, t.ex.
Förra året köpte jag nån slags speciallagring på flygplatsen. Kostade visserligen en del (över 50 euro för 70 cl), men var makalöst god. Fast den sitter man ju inte och hinkar på vardagkvällarna direkt... /Thomas PS. När det gäller ouzo: det är ju skillnad på ouzo och ouzo. Finns både som billig smaksatt kemisk fulsprit och äkta vara. Barbayanni Aphrodite tillhör t.ex. den senare kategorin och är åtminstone min absoluta favorit. Lätt att få tag på på Lesbos. DS. |
#12
|
||||
|
||||
![]()
I Grekland tar jag gärna en kall öl till lunch. På Naxos där jag var - nu i maj - drack jag en Virgin ... så hette ölen. BIPGIN - fast med gamma.
![]() För mig var det en nyhet, kanske inte för andra ? Den gav i alla fall mersmak ![]() |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Kikh! Kanske Rakomelo är ett alternativ - till jul - för dem som inte gillar glögg.
Själv dricker jag det mesta ... och när jag tänker efter så hade jag en rejäl knippe med kanelstänger med mig hem från Naxos. ![]() ![]() |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Metaxan är ett måste, tyvärr brukar jag snåla med stjärnorna. Brukar även beställa en kupa efter maten.
Ganska lik brandyn i Spanien, helt enkelt lokal "cognac", och stjärnsystemet är väl den samma?? ![]() Tyvärr så är priserna på starkvaror betydligt dyrare i Grekland än i Spanien. (kanske tur ändå? ![]() I Madrid i våras fick jag en väl tilltagen brandy på den lokala baren för 1,40 €. I Grekland har jag fått pröjsa uppåt 5€ för halva den kupan. |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Ja, visst är det väl njutbart att avrunda en god middag med en kupa Metaxa! På mitt stamställe på Santorini brukar kyparen alltid komma med en rejäl 5-stjärnig "on the house"...
Vad gäller Retsina har jag för mig att detta med kådan är en kvarleva från antiken när man använde kåda till att försluta amfororna - kanske det även har en viss konserverande effekt(?) på vinet. |
#16
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Rakomelo funkar året om, även om man har en kanelstång i flaskan, varm som kall. Glögg gör jag egen svensk men det finns ett vin här som smakar aningen glögg - jag kommer bara inte på vad det heter ![]() //Kikh |
#17
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() //Kikh |
#18
|
||||
|
||||
![]()
Kikh! Kan jag ha missat ett alfa, fast jag läste så noga?
Letade efter BIPGIN (min tolkning) i affärer, på andra tavernor, utan att hitta en endaste en. ![]() |
#19
|
||||
|
||||
![]()
Hurra för Wikipedia, där kan man lära sig om allt, även retsina.
Jag kände en gång en gammal man i Ano Liosa, Aten, som samlade kåda=retsina till någon vinfabrikant. Det fanns en stor tunna på hans gård med kåda i ,som luktade jättegott, men jag vet inte hur han gjorde för att utvinna kådan. (Nu åkte mitt huvud tillbaka till 1968 eller nåt. Ålderstecken?) |
#20
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mvh Janérik |
![]() |
|
|