![]() |
|
|
|
#1
|
|||
|
|||
|
Jag o käre maken äter gärna saganaki, men den sorten som är gjord på hårdost, typ Graviera. Vi brukar skämtsamt bedöma tavernor efter deras sätt att göra en god saganaki. Jag skulle gärna vilja göra en sådan här hemma, någon som har ett bra recept?
|
|
#2
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
|
#3
|
|||
|
|||
|
Jag har köpt ost som heter Saganaki på Maxi för en löjligt dyr peng.
Det är en hårdost som man lägger i varm olja och när osten smälter får man den goda frasiga ytan.
|
|
#4
|
|||
|
|||
|
ps...märke Fontana
|
|
#5
|
||||
|
||||
|
Du hittar många recept på nätet om du söker på Saganaki. Fontana.se är bara ett exempel
|
|
#6
|
|||
|
|||
|
Her er min oppskrift, gitt meg av en kokeglad greker:
http://godgreskmat.wordpress.com/201...tyri-saganaki/ |
|
#7
|
||||
|
||||
|
Vi brukar köpa saganakiost med oss hem från Grekland
Brukar fråga i affären vilket dom rekommenderar och har fått lite olika ostar med oss, men alla har varit goda:-) Testade en gång den där saganakiosten som man kan köpa här, men vi tyckte den var inte alls god![]() Riitta
|
|
#8
|
||||
|
||||
|
Det viktigaste är ju att välja den ost man gillar. Som framgår av Admiralas sida kan den göra på många olika typer av ostar. Själv vill jag gärna ha den gjord på en riktigt lagrad ost. Har provat här hemma med extralagrad gréve och det går alldeles utmärkt. Lagrad grekisk ost går ju inte att få tag på över hela Sverige. Jag har också gjort saganaki på extralagrad gruyere men det blir säkert också mycket bra på den normallagrade.
Eva |
|
#9
|
|||
|
|||
|
Jag köper grekisk hårsost i grekbutiken i Hötorgshallen. Heter kefalotiri. Skärs i 1,5 cm breda skivor
Paneras i vetamjöl och sen vänds dom i uppvispat ägg. Steks i panna i rätt hög värme , vänd på dom rätt ofta Vill man göra ännu bärre så flambera i lite kojak severas med citron
|
|
#10
|
|||
|
|||
|
Eller flambera i Ouzo
|
|
#11
|
||||
|
||||
|
Det är gott!
![]() ![]() Ouzoflamberad saganaki från Mirtos på Kreta. |
|
#12
|
|||
|
|||
|
Den bästa sagangi som finns är Lambi beach på Patmos
Den flamneras vid bordet! Helt makalöst gott....![]() vet dock inte vad dom flamberar i... |
|
#13
|
||||
|
||||
|
Citat:
En gång gav vi dom en lång, lång tändare då vi tidigare hade sett att flamberaren hade bränt sig på armen. Birgitta |
|
#14
|
|||
|
|||
|
Citat:
Även saganakin på To Magazaki i Nea Chora håller hög klass. Lissi |
|
#15
|
||||
|
||||
|
Den ouzoflamberade saganakin från Mirtos ser FÖR gooood ut!
Saganaki är en av mina stora favoriter./ Anne
|
|
#16
|
||||
|
||||
|
Citat:
![]() Samma servitör på samma plats, och jag tror till och med att han har samma tröja på sig som nä du tog din bild. ![]() De flamberar i metaxa om jag inte minns fel. Gott är det i alla fall.
|
|
#17
|
|||
|
|||
|
Imorgon i samband med Ouzo test skall vi ha Saganaki test
steka en skiva kefalotiri samt steka en skiva lagrad Västerbotten Båda panerade i mjöl o ägg Citron till |
|
#18
|
||||
|
||||
|
Väntar med stort intresse på resultatet!
![]() / Anne
|
|
#19
|
|||
|
|||
|
Lagrad Greve tål inte värme lika bra som Kefalotiri. Flöt bara ut
Använder man den måse pannan vara svalare. Kefaotirin smakade och såg kanon ut. Håller mig til Kefarotiri alla dar i veckan. Nu vet ni! |
![]() |
| Ämnesverktyg | |
| Visningsalternativ | |
|
|