![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Hejsan! fick för ett par månader sedan reda på att jag har fått diabetes.
Det jag undrar lite över nu är maten när jag ska åka till Grekland i fortsättningen...jag kan ju inte äta vad som helst längre. Förut som frukost köpte jag mig bröd hos bagaren och ett juicepaket, ost, smör och yoghurt på supermarket. Det kan jag ju inte göra längre....Juicen innehåller massor av socker, även yoghurten är väldigt söt. Sen vet jag ju inte vad brödet innehåller...jag får ju inte äta snabba kolhydrater som vete och socker produkter mm. Någon som kan ge mig tips på alternativa måltider till frukost? hemma gör jag mitt eget bröd nu utan socker och vetemjöl. Ingen yoghurt utan bara fil. Finns det fil i Grekland och vad heter den? Vilket bröd ska jag välja hos bagaren? Hemma gör jag pannkakor på antingen banan och ägg...eller keso och ägg....men om jag får ett boende utan kök så kan jag ju inte laga dom här rätterna. Sen är det maten ute på restaurangerna....hur ska jag kunna veta att dom inte har en massa socker eller snabba kolhydrater i maten där...jag kan ju fråga men är ju inte så roligt att diskutera innehållet i varje maträtt när man sitter där..... tänkte att ni kanske vet vilka maträtter som är bäst att beställa Kanske finns någon mer diabetiker här som kan ge mig lite tips ![]() |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Vi har också diabetes och det funkar bra för oss i Grekland. Du ska undvika snabba kolhydrater så all frukt går bort, även bananer. Mät ditt blodsocker både innan du äter och sedan en och två timmar efter maten så ser du hur din kropp fungerar. Efter två timmar ska sockret helst vara nere på samma nivå som innan du åt.
![]() ![]() Karin |
#3
|
||||
|
||||
![]()
karinafp, dig vill jag ha i närheten om jag får diabetes!
|
#4
|
||||
|
||||
![]()
Jag också.
![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Haha, välkomna! Efter snart 30 år som diabetiker har man ju lärt sig en del ...
![]() Karin |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Som nybörjare med diagnosen diabetes, drabbas man lätt av stort kontrollbehov.Resultatet blev att jag gick ned 6 kg i vikt och det var mycket för en liten kropp! Eftersom aptiten inte var den bästa efter alla hälsotips, ökade jag frukosten med ett ägg och 1 macka till. Då bestämde jag också att göra mina mätningar endast någon gång i veckan och inte gå upp i sockertaket, om nivån låg över 7. Jag har nu ökat 4 kg och äter proteintillskott efter gymmet.
På Kreta äter jag havregrynsgröt, egenpressad apelsinjuice, ägg och 3 mörka bröd. Ylva äter Ariani (som filmjölk) blå flaska på Lidl och mysli och skulle väl också fungera för mig. I övrigt äter jag det mesta, även frukt, men är förstås återhållsam med kolhydrater och sockerprodukter. Jag önskar dig ett avspänt förhållande till din sjukdom. Min undran är: behöver du insulin? Jag behöver (än så länge) Metamorfintabletter. Lycka till / Jannis |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Karin med en del följdsjukdomar men still going strong. ![]() |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Metamorfin låter som något narkotiskt. |
#9
|
|||
|
|||
![]()
Som LCHFare är jag ju ute efter samma effekt som diabetiker, typ, för jag vill ju ha väldigt lågt blodsocker och undvika kolhydrater (må de vara snabba eller långsamma) , tycker det är väldigt enkelt i Grekland följa LCHF, mesta av maten är ju otroligt LCHF-aktig om man jämför med hemma , det är frukost som kan vara lite knepigt ibland när den är lite för "continental"
men på resturangerna finns det en uppsjö av mat man kan äta, är egentligen bara brödet, dolmades och pasta som går bort när jag funderar på det, i övr tycker jag det är lätt (mit mål på semestrar är max 60g kolhydrater / dag. Sen är det klart öl får man ju skippa, Tycker inte ni ska vara rädda fråga om maten, det har man ju rätt till som kund och på bra tavernor brukar de nästan bli glada när man frågar och intresserar sig, man märker det finns en stolthet över hantverket ganska ofta, sen lite friterad potatis etc går faktiskt äta utan att ketosis upphör har jag märkt, så höjer jag till säg 100-150 g nån dag verkar det inte påverka ketosis som i sin tur styrs av sockret i blodet (ketosis är ju pga kroppen bränner av fet och proteiner till en sorts energi hjärnan kan leva på istället för socker(iom den till skillnad från muskler inte kan använd fett /protein för energi) sen är det väll klart så det endå inte är exakt samma. |
#10
|
|||
|
|||
![]()
Fel blev det från en f.d. kemist. Hopblandat med metaprolol för hjärtat.
/Jannis |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Bra tips, även om jag ännu inte fått diabetes!
Citat:
![]() |
#12
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Senast redigerad av theresa den 2018-04-27 klockan 19:20. |
#13
|
|||
|
|||
![]()
Karina fp.....går även Vattenmelon bort??? hoppas inte
|
#14
|
||||
|
||||
![]()
Jag förstår vad du menar. Ordspråket "det finns inget ont som inte har något gott med sig" stämmer ganska ofta.
|
#15
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Vattenmellon är 7.5 % kolhydrat enl livsmedelsverkets databas (kolla efter appen "livsmedels-databasen" den är grym) så jag hade skippat eller bara ätit lite av den |
#16
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
#17
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
#18
|
||||
|
||||
![]()
Skulle rekommendera dig att läsa denna nätsida:
https://www.dietdoctor.com/se/diabetes Det är frågan gamla "Kostdoktorn", själv tycker jag att de är seriösa. Finns ju människor som inte behöver medicinera bara de håller en striktare diet. Själv har jag inte diabetes men tycker att LCHF funkar bra om man vill banta eller hålla vikten på den nivå man vill. Och allas favoriträtt i Grekland, grekisk sallad eller hur ![]() https://www.dietdoctor.com/se/recept/grekisk-sallad / Anne ![]() |
#19
|
|||
|
|||
![]()
Det är nu 3d 17h kvar till min resa.
Har nu ganska så bra koll på vad jag kan och inte kan äta....så tror jag ska kunna äta gott och nyttigt där nere. Har nu gått ner till 75 kg. Jag har inte insulin utan Metformin ![]() Tack alla för tips och råd ![]() |
#20
|
||||
|
||||
![]()
Hoppas du får en toppenresa!
|
![]() |
|
|