Visa ett inlägg
  #6  
Gammal 2014-11-04, 19:26
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 492
Standard Sv: Rundresa på Kreta!

Har just fått en sammanfattning av resan som Anna har skickat till alla deltagare, dessutom recept på maträtter som ni får se nedan. Bra service, eller hur! Nu är det också enklare för mig att skriva här för det är naturligtvis saker jag redan har hunnit glömma. Men nu fortsätter vi:

Dag 3

[IMG][/IMG]

Vi lämnar Agios Nikolaos och kör vidare österut. Första besöket blir till klostret Moni Toplou. Där finns bl.a ikoner som är många hundra år gamla. Många historier har detta kloster att berätta. Det finns ett café vid klostret och där äter väninnan och jag omelett med vildsparris. De har också youghurt gjord på fårmjölk, men tyvärr finns det inte plats i magen för det. Får bli en annan gång!

Trots att det är soligt är vinden hård och det är inte särskilt varmt. Så det är ingen idé att tillbringa en längre tid på stranden. Därför besöker vi ett bananplantage före palmstranden Vai.

[IMG][/IMG]

Ägaren säljer bananer vid korsningen där man svänger till Vai så det är säkert många som har köpt bananer av honom. Det är väldigt goda, små bananer och han berättar att han inte använder några bekämpningsmedel. Riktigt intressant, tyckte alla.

[IMG][/IMG]

Sen blir det ett besök på Vai-stranden, väninnan och jag njuter så pass mycket av tillvaron att vi dricker varsin Fix. Solen skiner ju trots allt! Det är faktiskt några från gruppen som vågar ta sig ett dopp också.

Efter detta kör vi till Sitia och vårt hotel för de två följande nätterna, Hotell Itanos. Det är ett typiskt grekiskt familjehotell, enkelt men trivsamt. Vi hinner med en liten paus och sen blir det matlagning och middag.

[IMG][/IMG]

Vi får ett rum med fin utsikt över strandpromenaden.

[IMG][/IMG]

Vi börjar med tsatsiki. Det är inte vi som lagar maten utan vi får se på när Jorgos, mr. chef himself, lagar maten.



Sen blir det Dakos, som även kallas Koukovaja eller Kouloukopsomo beroende på var på Kreta man befinner sig. Jag har tidigare ätit Dakos i Chania och då var det hela skorpor som man hade gratinerat i ugnen. Men här bröt man skorporna i mindre bitar och gjorde en blanding av olivolja, tomater, havssalt och oregano och strödde fetaost ovanpå härligheten. Vi hade undrat när vi åt detta i Chania vilket sädeslag skorporna var gjorda av men då fick vi inte svaret på grund av språkförbristningar. Men nu vet jag: det är korn! Mycket gott! Och i denna version var skorporna inte så hårda heller.

Det hela denna kväll går till så att först tittar vi på när Jorgos tillreder maträtten och sen äter vi. Funkar fint.

[IMG][/IMG]

Sen blir det något helt nytt för mig. Omelett med Staka. Staka gör man på får-eller getost den allra gräddigaste delen, kokar ihop den med lite vetemjöl och salt (tack Anna för förklaringen, det här hade jag glömt).

Följande rätt är en av mina favoriter. Briam.

[IMG][/IMG]

Här får vi hjälpa till med att skära grönsakerna för att det skall gå snabbare.

[IMG][/IMG]

Briam kallas också för Tourlo-Tourlu, dessa roliga namn! Allt får puttra i kastrullen ca 30 min. Vi får också underbart gott griskött som har fått stå 2 timmar i ugnen tillsammans med potatis, tomater, oregano och olivolja. Tyvärr blev min bild på denna maträtt oskarp så vi hoppar över den. Tillsammans med maten dricker vi förstås lokala viner och Raki blir det också förstås. Allt är jättegott och alla trivs väldigt bra. Vi avslutar med glass. Mums!

/ Anne
Svara med citat