Ämne: saganaki
Visa ett inlägg
  #9  
Gammal 2011-04-08, 18:53
larss avatar
lars lars är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Inlägg: 881
Standard Sv: saganaki

Det här lärde jag mig på Kreta av en riktig matmamma.
Här använder man inte saganakiost utan vanlig fetaost.

1 ägg, lätt vispat
1 / 3 kopp sesamfrön, lätt rostade (kan nog uteslutas)
250 gr fetaost, skuren i 2-2.5 cm breda stavar
50 ml olivolja (en god sådan)
8 stora soltorkade tomater i olja, skär i tjocka strimlor
2 msk färsk citronsaft
1 tsk söt röd chili ("boukovo") eller paprika
1 msk färsk oregano eller mejram

Värm ugnen till 200 grader. I en skål, vispa ägg lätt med sesamfrön och en nypa salt.
Doppa feta stavarna i blandningen, alla sidor väl täckta.
I en medelstor ugnsform, täck botten med olivolja.
Lägg soltorkade tomater jämnt och placera fetastavarna ovanpå i rad. Baka i 10-12 minuter på mittenfalsen tills fetan är lätt gyllenbrun.
Under tiden, i en separat skål, blanda citronsaft, chili peppar och färska örter, smaka av med nymald svartpeppar.
Precis innan servering häll blandbibgen över osten.

Räcker till 4 aptitretare.

lars
Kriti stin kardia mou
Svara med citat