Citat:
Ursprungligen postat av Agda
Då kan alltså teorin och spekulationen om att greker är mer laktosintoleranta pga att de mer eller mindre i generationer aldrig druckit komjölk stämma
|
Den förhärskande teorin är ju just så, eller egentligen omvänt, dvs att folkgrupper som använder komjölk som dryck och i matlagning i vuxen ålder har tillvant sig för längesedan och över generationerna med laktos och börjat producera det enzym som bryter ner laktosen.
Så vitt jag känner till så har dock ingen forskning säkert kunna visa att det verkligen är så och bilden kompliceras av några faktorer, dels det som Janérik nämner att det även i Finland samt bland samer är 15-20 procent av befolkningen som är laktosintoleranta och att siffran i Medelhavsländerna inte är högre än då, dvs 15-20 procent även där. En klar majoritet av dem som alltså inte har druckit komjölk som vuxna har alltså ändå tolerans mot det i dessa länder.
En annan viktig aspekt är att all mjölk innehåller laktos, alltså inte bara komjölk, utan även mjölk från får, get, åsna, ren, buffel osv. Så gott som alla folkslag tar vara på mjölk från något däggdjur och använder i matlagningen och även som dryck, även bland de folkgrupper i Afrika och Asien där laktosintoeransen är 100 procent. Detta har gett teorin att just komjölk ger större tolerans mot laktos än mjölk från andra djur, men varför det i så fall är så har man inte kunnat förklara - och det stämmer ju dessutom inte på finländare.
Det man har kunnat visa är att laktosintolerans är ärftligt.