Visa fullständig version : Kaprisbuskar och kaprissallader
Kalimera
2023-02-08, 13:24
https://www.kalimera.se/grekland/natur/kapris-i-grekland.jpg
Det här ser ut som en staty från Påskön som har fått en buske i ena ögat. Men det är det inte, det är en kaprisbuske som växer i Lissos på södra Kreta.
https://www.kalimera.se/grekland/natur/grekisk-sallad-lipsi.jpg
Om jag får kapris i en grekisk sallad reser jag mig upp och utbrister: hurra! Ibland innehåller salladen både kaprisbär och kaprisblad. Då utbrister jag gärna: hurra, hurra!
Vad tycker du om kapris?
Fler bilder på kaprisbuskar och sallader med kapris finns här (https://www.kalimera.nu/grekland/natur/kapris-i-grekland.html).
Första, och jag tror enda, gången som jag fått kapris i greksalladen var på Sifnos. Där såg vi mycket kaprisbuskar och fick ofta kapris i salladen.
När jag nu läser att du nämner råbiff Janne, då slår det mig att det var ju evigheter sedan jag åt det sist. Blir riktigt sugen. Och visst är kapris då ett alldeles nödvändigt tillbehör. Mums!
Masse
som gillar både små och stora kapris
MetaxaHasse
2023-02-08, 21:30
Gott i olika rätter och olika örter vet jag men kollade kapris.
"Olika delar av kaprisbuskarna används inom folkmedicin - inte bara knoppar, frukter, blad och skott, utan även bark och rötter - mot allehanda åkommor: alltifrån huvudvärk, tandvärk och reumatism till hemorrojder och ormbett.[1] Medicinska användningsområden återfinns hos antikens författare som Dioskorides och Plinius den äldre, vilka var verksamma under första århundradet efter Kristus."
Salladen ser väldigt god ut! :p Tycker om kapris, men tror inte att jag nångång har fått kaprisblad i salladen.
/ Anne :)
Älskar kapris och speciellt kaprisblad. Köper alltid med mig ett par burkar kaprisblad hem. :)
/Netwolf
Salladen ser väldigt god ut! :p Tycker om kapris, men tror inte att jag nångång har fått kaprisblad i salladen.
/ Anne :)
Så här ser min burk med kaprisblad ut.
Troligen har vi fått/köpt den hos en lokal producent i Chora Sfakion eller Agia Roumeli. Det finns ingen etikett på burken, så den är inte köpt på någon supermarket.
Vansinnigt gott, som vi första gången åt den hemma hos Janne och Camilla på söder i Stockholm. (Väldigt länge sen alltså).
Birgitta
https://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=2112&pictureid=23250
Ser att nätbutiken där jag ibland köper en väldigt fin olivolja från Kreta också har kaprisblad i sitt sortiment. Kanske skall beställa också en sån burk nästa gång. Tyvärr bara så kan jag inte köpa den fina oljan så ofta som jag skulle vilja för den är ganska dyr.
/ Anne :)
sjöborren
2023-02-09, 14:05
Har vid flera tillfällen fått kaprisblad på grekisk sallad. Gillar det, men är lite försiktig efter att en gång fått en tagg från stjälken i munnen. :eek:
Kalimera
2023-02-12, 14:13
Vansinnigt gott, som vi första gången åt den hemma hos Janne och Camilla på söder i Stockholm. (Väldigt länge sen alltså).Ja du, det är länge sedan. :)
MetaxaHasse
2023-02-13, 20:05
Anne! Jag undrar vilken nätbutik du brukar ta ifrån? Jag köper oftast Fontanas Kreta olja. Helt ok. Ibland någon dyrare Italiensk. För en massa år sedan, efter en cykeltur var det ett stopp ikring Georgioupolis, en olivoljeproducent. Vilken olja, åååhh... mums.
De kaprisblad vi köpte senast (man köper OM man hittar några), ser ut så här.
https://i.ibb.co/1MvVJ5r/kapris.jpg
Ang olivolja. Den bästa olivolja jag nånsin smakat inhandlades i Provence. Vi hade hyrt ett litet hus i en bergsby. En dag åkte vi till en vingård, där de sålde ekologiska produkter, vin främst. De sålde f ö även bag-in-box - på 10 liter! :eek: Inga halvmesyrer här inte :D
Men de hade även gårdens egna olivolja. Vi köpte en mindre flaska, mest på skoj. Den var fasligt dyr.
På kvällen i vårt lilla hus i bergen, så ville vi ha lite olja på sallad och öppnade den lilla olivolja och den doften nästan knockade oss. Den var så otroligt god och smakrik.
Dagen efter återvände vi och köpte flera större flaskor att ta med hem. Väl hemma, så avnjöt vi denna fantastiska olja. Varje gång man skruvade av korken, så luktade det oliver i hela huset. Dryg var den också, då det i princip räckte med ett par droppar på salladen, för att det skulle bli en olivexplosion.
Nu är det slut sen länge, men en dag ska jag återvända till Provence. Antingen på semester, eller slå mig ner för gott (min innersta dröm).
/Netwolf - You may say I´m a dreamer... ;)
Anne! Jag undrar vilken nätbutik du brukar ta ifrån? Jag köper oftast Fontanas Kreta olja. Helt ok. Ibland någon dyrare Italiensk. För en massa år sedan, efter en cykeltur var det ett stopp ikring Georgioupolis, en olivoljeproducent. Vilken olja, åååhh... mums.
Eftersom jag bor i Finland så köper jag från en finländsk nätbutik. De har specialiserat sig på olivolja från småodlare på Kreta. Det är frågan om färsk olja från den nyaste skörden. Så den är god. :p
När jag köper från vanliga matbutiken så blir det alltid grekisk olja, oftast från Kreta, Terra Creta eller Knossos. De finns här på den lilla ort jag bor. Sen så har Lidl ibland haft bra oljor från t.ex Chania och Kalamata. Men de finns inte alltid.
/ Anne bye_bye
Kalimera
2023-02-14, 17:49
De kaprisblad vi köpte senast (man köper OM man hittar några), ser ut så här.
https://i.ibb.co/1MvVJ5r/kapris.jpgDen är från Tinos ser jag. Tinos är känt för rökt fläsk (louza), korv (loukaniko), kronärtskocka samt kapris.
Olivoljan du nämner hade varit smutt att smaka! :p
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.