handdator

Visa fullständig version : Olivtider nu på hösten


Spizeman
2019-11-13, 11:47
Igår var vi för första gången och plockade oliver. Vi har sett det många gånger men inte förstått det praktiska genomförandet. Det var väldigt trevligt att vara bland grekiska vänner och hjälpa till. Hustrun o jag plockade tillsammans ne nedre oliverna med våra små "krattor", ruskigt många oliver blev det tyckte vi.
Männen körde med sina elektriska vispar i toppen, och på en halv timma hade vi rensat ett träd.
När de sedan flyttade om näten, kapade grenar så skötte vi "skaken" o rensade och fyllde säckarna med ungefär 25 kg i varje.
Sedan blev det lunch, bröd, tomater, korv, ost, zipporo o öl. Så gemytlig stämning att sitta på marken, umgås o äta.
Idag har det regnat hela dagen, men imorgon vill vi tillbaka till olivlunden o fortsätta.

nickelena
2019-11-13, 18:47
Kul att höra/läsa hur det går tillfb_gilla
Lycka till på resten av oliv-jakten!
Lenabye_bye

Spizeman
2019-11-13, 18:56
Nu har det regnat i snart 24h, men i morgon är det sol igen. Men grenarna blir spröda, så vi kanske provar i morgon, men på fredag fortsätter vi skörden.
Vi vill så gärna få ihop 700 kg, så vi kan pressa vår egna olja innan vi åker hem på torsdag i nästa vecka

piam
2019-11-13, 19:54
Åhhh,ni fick zipporo,då måste plockningen gått som en dans efter det👍
Lycka till med fortsatt plockning.

Pia

Masse
2019-11-14, 17:51
Igår var vi för första gången och plockade oliver. Vi har sett det många gånger men inte förstått det praktiska genomförandet. Det var väldigt trevligt att vara bland grekiska vänner och hjälpa till. Hustrun o jag plockade tillsammans ne nedre oliverna med våra små "krattor", ruskigt många oliver blev det tyckte vi.
Männen körde med sina elektriska vispar i toppen, och på en halv timma hade vi rensat ett träd.
När de sedan flyttade om näten, kapade grenar så skötte vi "skaken" o rensade och fyllde säckarna med ungefär 25 kg i varje.
Sedan blev det lunch, bröd, tomater, korv, ost, zipporo o öl. Så gemytlig stämning att sitta på marken, umgås o äta.
Idag har det regnat hela dagen, men imorgon vill vi tillbaka till olivlunden o fortsätta.

Verkligen avis! Tänk vilken härlig upplevelse!

Masse

Spizeman
2019-11-14, 18:31
Nu har vi plockat ytterligare en dag, det är lite kämpigt att raka ner oliverna, sedan rensa o packa i säckar. Vi är ju helt ovana.
Imorgon kommer familjens bror o då blir vi en till.
Vi ska försöka få ihop 700 kg o sedan pressa, vi åker hem på torsdag så tiden är knapp. Hoppas.... hoppas vi kan få smaka vår egen olja.

anneli56
2019-11-14, 20:48
Visst är det härligt med olivplockningen:)

Är det Koroneiki oliver ni plockar?
Det blir ju en del olja på 700kg oliver!

Spizeman
2019-12-09, 06:14
Vi fick ihop lite över 1000 kg, av blandade sorters oliver, som resulterade i 165 L olja.
Så gott med färsk olja !

Kalimera
2019-12-12, 10:30
Vi fick ihop lite över 1000 kg, av blandade sorters oliver, som resulterade i 165 L olja.
Så gott med färsk olja !Hur mycket olivolja fick ni?

Spizeman
2019-12-12, 10:51
Hur mycket olivolja fick ni?

1050 kg oliver blev 165 liter olivolja

Kajja
2019-12-12, 20:48
1050 kg oliver blev 165 liter olivolja

Ojoj! Bra jobbat!
Skulle vara intressant att höra om det är mödan värt, rent ekonomiskt?
Ja jag förstår ju att det är ett levnadssätt, att man får ut mer
än pengar av själva sysselsättningen och allt runt omkring.
/ Kajja bye_bye

Spizeman
2019-12-12, 21:28
[QUOTE=Kajja;423585]
Skulle vara intressant att höra om det är mödan värt, rent ekonomiskt?

Nej, det är lika oekonomiskt som att plocka svamp eller bär i skogen hemma, eller att odla sin egen potatis. Men man gör det med glädje ändå.

Oliver är kultur, inte ekonomi för greker.

Kajja
2019-12-12, 21:34
[QUOTE=Kajja;423585]
Skulle vara intressant att höra om det är mödan värt, rent ekonomiskt?

Nej, det är lika oekonomiskt som att plocka svamp eller bär i skogen hemma, eller att odla sin egen potatis. Men man gör det med glädje ändå.

Oliver är kultur, inte ekonomi för greker.

fb_gilla/ Kajja bye_bye

Kalimera
2019-12-13, 07:43
1050 kg oliver blev 165 liter olivoljaJag tänkte mer på hur mycket olivolja ni fick med er hem till Sverige. :)

Alala
2019-12-13, 09:22
[QUOTE=Kajja;423585]
Skulle vara intressant att höra om det är mödan värt, rent ekonomiskt?

Nej, det är lika oekonomiskt som att plocka svamp eller bär i skogen hemma, eller att odla sin egen potatis. Men man gör det med glädje ändå.

Oliver är kultur, inte ekonomi för greker.

Att plocka svamp eller bär är väl inte oekonomiskt? Man kan sälja dem och resa till Grekland för pengarna. :D

/ Anne :)

Spizeman
2019-12-13, 10:41
Jag tänkte mer på hur mycket olivolja ni fick med er hem till Sverige. :)

Vi tog med oss 5 liter hem till Sverige, och lämnade kvar lika mycket till vårt grekiska kök. Vi hade som vanligt även med Ozou o zipporo ,vin, honung etc etc. Tror att det är Max 5 L per väska som gäller.

anneli56
2019-12-13, 11:55
1050 kg oliver blev 165 liter olivolja

fb_gilla

Det var ju bra!
Vi fick 480kg Extra Jungfru Olivolja av 3360kg gröna Koroneiki oliver!

anneli56
2019-12-13, 12:03
Ojoj! Bra jobbat!
Skulle vara intressant att höra om det är mödan värt, rent ekonomiskt?
Ja jag förstår ju att det är ett levnadssätt, att man får ut mer
än pengar av själva sysselsättningen och allt runt omkring.
/ Kajja bye_bye

Det är inte ekonomiskt värt det arbete som man lägger ned vid plockningen.
Ännu mindre om man är en ekologisk olivbonde.
Det är ett hårt arbete.
Man ska minst 2000-3000 träd för att göra en inkomst:)

Det är brist på olivolja i år både i Grekland och Italien och ändå så får bönderna väldigt lite per kg när de säljer till presseriet. De flesta bönder gör ju det :confused:

Kalimera
2019-12-15, 15:30
Vi tog med oss 5 liter hem till Sverige, och lämnade kvar lika mycket till vårt grekiska kök.Härligt, då har ni så att ni klarar er ett litet tag. :)

Spizeman
2019-12-15, 17:06
Härligt, då har ni så att ni klarar er ett litet tag. :)

Eftersom det är "finolja" så använder vi den mest för sallader o dyl. och som present, 10 L räcker drygt ett år. Mest är det känslan att plockat och producerat egen olja som är grejen.

Kalimera
2019-12-16, 10:13
Eftersom det är "finolja" så använder vi den mest för sallader o dyl. och som present, 10 L räcker drygt ett år. Mest är det känslan att plockat och producerat egen olja som är grejen.Vi plockade oliver på Naxos för flera år sedan. Det var både roligt och jobbigt. Tyvärr fick vi inte med någon olivolja med oss hem. Det bästa med att plocka oliver var att äta lunch. :)

Här finns två blogginlägg från vår olivplockning på Naxos.

Plocka oliver och klappa killing på Naxos (https://www.kalimera.se/grekland/plocka-oliver-pa-naxos-i-grekland.html).

Plocka oliver på Naxos. Del 2 (https://www.kalimera.se/grekland/plocka-oliver-i-grekland-i-november.html).

Spizeman
2019-12-16, 13:46
Vi gillade hela grejen. Vi var först bjudna att komma och titta på och prova, men vi blev kvar hela dagen, sedan ville vi hjälpa till resten av veckan för att bli klar med de 35 träden och få vara med om pressningen, som sedan visade sig bli centrifugering vilket var väldigt effektivt.