handdator

Visa fullständig version : Er man i Ierápetra 2015, april


Ylva A
2015-04-30, 21:52
Som skrivande amatör drabbas man ibland av tvivel: ”Kan någon vara intresserad av vårt liv i söder”? Då blir det att man senarelägger skrivandet, under lätt ångest, närmare och närmare sista månadsdagen. Nu sitter jag i alla fall på altanen i skuggan av aprikosträdet under eftermiddagens tystnad. Siesta råder. Den störs bara av att någon slår igen en bildörr och att någon annan slänger sopor i den nytömda tunnan. Inga cikador hörs ännu, men koltrasten sjunger och lockar. Även den svunna månaden har varit ovanligt sval. De som med statistik påvisat de ökande temperaturerna på klotet, måste ha glömt att ta med Grekland. Växtligheten i olivlundarna har varit enorm både i höjd och i skönhet. Vinterregnen har gett resultat. Ägarna till olivträden har tre möjligheter: harvning, ”Round up”-besprutning eller att låta solen göra sitt. Bäst är naturligtvis harvning och de traktorförare som kör harvarna runt träden är snabba och skickliga, då de samtidigt måste ducka för grenarna. ”Handjagare” används också. I vår lilla trädgård har Ylva rensat bort allt ogräs för hand. Där trivs nu purjolök, vitlök, ruccola, persilja och örtväxter, förutom diverse blommor. Träden är aprikos, granatäpple och vinrankor.

I förra brevet skrev jag om temperaturer hemma och här. Den albanska kvinnan som städar på gymmet sammanfattade det på följande sätt: ”I Sverige är det varmt inomhus på vintrarna, men kallt ute. På Kreta är det varmt ute, men kallt inne.” (Under normala vintrar.)

Den ortodoxa påsken var detta år en vecka senare än den katolsk-protestantiska. Nästa år är den ortodoxa påskdagen den 1 maj. Jäkla Nikosiabestämmelse från anno 325! (Se Er man 2011, april). Då kommer säkert 1 maj flyttas till en annan majdag, vilket hänt tidigare när vi varit här. Vårt utdragna firande var följande: Svensk påsklunch på ”vår” långfredag ute på vår altan. Vi var 8 svenskar i förskingringen som åt och genomförde de traditionella svenska ritualerna. Grekisk påsklunch upplevde vi i Ierápetra på den ortodoxa påskdagen tillsammans med den familj, som vi känner sedan 20 år tillbaka. Då vankades det grillat kött i mängd, vin, grekisk musik och dans (dock icke av mig!). De andra påsktraditionerna missade vi pga. dåligt väder och trasig bil.

Våra grannar Pelagia och Georgos har det också svårt med biltransporter. Det har även varit glest med besökare i deras vinterviste, ”kazánin”. Det är endast kvällen innan Georgosdagen, som flera bilar stått utanför deras hus. All kontakt med dotter och måg har upphört, så vi kan förstå att Pelagia lider. Dáskale, som skulle byta fönster i sitt hus, har avstått detta för att inte bli osams med Georgos. Vi 8 svenskar som träffades var eniga: Trots deras stora vänlighet, är det ofta konflikter mellan byborna, vilket dock lätt glöms bort påföljande vecka.

I svensk TV tar man nu upp problemen med långa väntetider på ambulans på landsbygden. Bergsbyarna här ligger ju också långt från lasaretten och det är naturligtvis stora problem vid akuta sjukdomsfall. Då satsar man på förebyggande sjukvård istället. I byn Schinokápsala med knappt 100-talet åldriga invånare får man hjälp under veckorna av en bulgarisk allmänläkare, men en gång i månaden kommer specialister, gynekolog, kardiolog och ortoped på besök under några timmar. Då blir det köer.

7.330 familjer klassades i mars månad som officiellt fattiga på Kreta, vilket innebär över 16.000 personer enligt uppgifter från öns kommuner. Det finns ett fåtal tiggare i staden. Flertalet är från andra balkanstater.

På de musikaliska TV-programmen sparar man pengar. Istället för att krossa porslin som förr, kastar man servetter över de dansande. Tittar man in i trapphusen för kontor och boende i staden, ser man högar av brev liggande på trappstegen. Det finns inga brevinkast och högarna växer från vecka till vecka. Troligen räkningar, men knappast kärleksbrev.

Klockan 21.07 den 16:e skakade marken ordentligt pga. en stor jordbävning på 6,1 R i havet 30 km öster om Kreta på 10 km djup. Den följdes av flera hundra efterskalv närliggande dagar. Vi kände tydligt av två, men Ylva är känsligare än jag. Hon kände skalven först och skakas också av mina nysningar!

Så här kan en vanlig dag vara för oss. Kvällen före säger vi: ”Det har varit lite mycket att göra de senaste dagarna. Vi får ta det lite lugnt i morgon”, men fisken tas fram för tining till morgondagens fisksoppa. Efter den sedvanliga promenaden i bergen, ser jag alla paprikor vi fått och som börjat ändra utseende. Just när vi är klara med den goda paprikasoppan, ringer Angelina från växthusen. ”Kom och plocka gurka och tomater, så mycket ni vill”. De låter två växthus vila nu över sommaren. Vi fyller fyra plastkassar, där mer än hälften skall förmedlas till vänner. Vad gör man då av stora, saftiga, härliga tomater innan de förstörs? Ett recept på tomatsås med smak av vitlök och balsamvinäger gör, att vi några timmar senare har minskat antalet något. Istället har vi en grundstomme för pastasåser och soppor. Mot kvällningen försvinner ytterligare ett antal tomater, som behövs i fisksoppan. 5 timmar av dagen har gått åt till matlagning, men några timmars bokläsning och korsordslösande på altanen blev det. Vad vi gjorde av gurkan? En hel del blev till gurksoppa, några dagar senare. Ingen risk för soppatorsk här inte!

Ostria Beach Hotell mitt emellan Ierapetra och Koutsounari har byggt ut sin anläggning enormt. De har nu 1.200 bäddar all inklusive och alla bäddar sägs vara belagda under hela sommarsäsongen. Gästerna, en del svenskar, har en bra bit till stan. I närheten finns endast en pizzeria och ett snabbköp. Men på parkeringen står stora mängder hyrbilar. Ett av de stora hotellen i vår by öppnar inte i sommar, vilket sägs bero på att ryssarna uteblir av kända skäl.

Denna månad är det säsong för kronärtskocka och japanskt mispelbär (mochmulles). Vi har fått kilovis av båda delarna av snälla vänner och grannar.

Vi får se om nästa månad skall kallas kall o kairi (kalokaíri = sommar), eller om den blir varm. Men lita inte på väderlekstjänsten här. De sa på TV häromdagen, att vi skulle få + 32. Det blev 10 grader mindre.

Ha en bra majad månad.
/ Jannis

LaRose
2015-05-01, 01:16
Jag förstår att det kan kännas så där som du beskriver i början av ditt inlägg, men jag är övertygad om att det finns massor av människor här som verkligen uppskattar dina skriverier. Precis som jag.

yannis
2015-05-01, 05:57
Intressant berättelse om vardagslivet en aprilmånad på södra Kreta.
Birgitta.

KR
2015-05-01, 06:55
Härligt!
Snälla fortsätt att skriva.
//
KR

MariaJ
2015-05-01, 07:06
Tack för månadens rapport! Alltid lika intressant att läsa om ert liv i "vår" del av Kreta, i synnerhet en dag som denna. Vaknade upp till en vit, snötäckt utsikt, och vi som skulle kratta gräsmattan snyft_drop .

Maria

Netwolf
2015-05-01, 07:31
Tack för en intressant rapport :)

/Netwolf

Monica P
2015-05-01, 08:03
Ni har det bra som det hörs. Väl unt! Vad gäller grannar och konflikter märker man knappast sånt som turist, så nu är ni verkligen inte turister. Deltidsgreker kanske. Här väntar vi också på värmen, två dagar ha varit så fina så att man fattar var man är.

Lindh
2015-05-01, 08:52
Som ni ser är det ju massor som tycker det är intressant.Själv tycker jag det är underbart att sitta i ett regnigt o kallt Umeå och läsa hur ni har det.Så för Guds skull fortsätt skriv

Lissi
2015-05-01, 08:55
Äntligen kom månadsrapporten! Det är så härligt att läsa om ert greklandsliv och om era grannar och deras liv. Du/Ni har också snart underlag för en bok;)
Hoppas maj blir lagom varm och skön!
Lissi

Kalimera
2015-05-01, 11:12
Så här kan en vanlig dag vara för oss. Kvällen före säger vi: ”Det har varit lite mycket att göra de senaste dagarna. Vi får ta det lite lugnt i morgon”, men fisken tas fram för tining till morgondagens fisksoppa. Efter den sedvanliga promenaden i bergen, ser jag alla paprikor vi fått och som börjat ändra utseende. Just när vi är klara med den goda paprikasoppan, ringer Angelina från växthusen. ”Kom och plocka gurka och tomater, så mycket ni vill”. De låter två växthus vila nu över sommaren. Vi fyller fyra plastkassar, där mer än hälften skall förmedlas till vänner. Vad gör man då av stora, saftiga, härliga tomater innan de förstörs? Ett recept på tomatsås med smak av vitlök och balsamvinäger gör, att vi några timmar senare har minskat antalet något. Istället har vi en grundstomme för pastasåser och soppor. Mot kvällningen försvinner ytterligare ett antal tomater, som behövs i fisksoppan. 5 timmar av dagen har gått åt till matlagning, men några timmars bokläsning och korsordslösande på altanen blev det. Det där låter som en dag i min smak. :)

Tack för ännu en läsvärd och intressant rapport! klapp_klap

Monica C
2015-05-01, 15:49
Tack för ännu en läsvärd och intressant rapport! klapp_klap[/QUOTE]

Kan bara hålla med!!!
Monica:)

Sunny12
2015-05-01, 19:02
fb_gilla:)

Ylva A
2015-05-09, 19:00
Jag glömde att skriva, att jordgubbar är bär för månaden april. För 10 år sedan var de svåra att få tag på. Nu är de enormt populära. Vi köper dem för 1.5 € per kartong på lördagsmarknaden. De är lika goda som de svenska.
/ Jannis