handdator

Visa fullständig version : Vår sexveckorsresa till Kreta 2014- 2015


Sidor : [1] 2

Arne
2014-12-14, 16:43
En sexveckorsresa till Kreta. December 2014 – Januari 2015.

Nu äro våra ränslar packade inför morgondagens avresa till Kreta. Taxi är förbeställd till okristliga 06.00. Vi anländer Arlanda vid pass 08.00 och har sedan dryga tvenne timmar på oss att taga oss till Utrikesterminalen.

SAS flight till Athen avgår 11.30 och vi har genomgående bokning till Chania. Då slipper vi släpa på incheckat bagage när vi till Athen anlända.
Förbokade flygstolar vid nödutgången är ordnade. Allt för en komfortabel resa till Athen.

Vi ska sammanträffa med Pauls Hustru (Pollebosse) vid Athen Airport inför den fortsatta resan till Chania.

Landar 18.10 på Chania Airport, och så får det bli en taxi ner till Hotel Arocaria i Nea Chora där vi har förbokat boende för trenne nätter, innan vi far vidare till Paleochora och Haris Studios, där vi bokat in oss för fem veckors vistelse. Flora från Haris har lovat hämta oss och våra ränslar vid bussterminalen i Paleochora för transport till Hotellet.

Vi har lagt ut några krokar för efterhörande om lediga hyreslägenheter i Paleochora. Echaterine och Flora lovade vid vår vistelse under November att kolla upp lediga lägenheter i byn.

Nu avser vi emellertid icke att oss fast bosätta, men vi kunna tänka oss att på årsbasis förhyra en trivsam bostad. Dock ska vi icke vistas därstädes på helår, emedan det för oss är alltför varmt från mitten av Juni till mitten av September.

Vi får se hur det hela utvecklas…


Vi avser enligt god sed och vänja att under vår vistelse på Kreta dagligen återkomma med snabbdagboksanteckningar med tillhörande bilder.


Arne och Birgitta

Kalimera
2014-12-14, 16:47
Vi avser enligt god sed och vänja att under vår vistelse på Kreta dagligen återkomma med snabbdagboksanteckningar med tillhörande bilder.Härligt! klapp_klap

Trevlig resa!

Sunny12
2014-12-14, 17:06
ÅH, så underbart det låter, 6 veckor i Grekland är inte helt fel!

Ser fram emot Era rapporter varje dag!

Ha, en fin resa ner!.. bye_bye

Jostein
2014-12-14, 17:19
Høres deilig ut, god tur og jeg gleder meg til å følge dere!

Jostein

Monica C
2014-12-14, 17:50
Ser fram emot era dagliga rapporter!
Så spännande att höra hur det går med att ev hyra en lägenhet i Paleochora,har ju förstått att ni fått en hel del vänner där efter alla vistelser.Kul att oxå kunna laga sin egen mat ibland även om det är bekvämt att gå till dukat bord.
Ha en god resa,kollar imorgon hur första etappen avlöpt.
Monica:)

Netwolf
2014-12-14, 17:59
Ha en trevlig tripp! bye_bye

Alala
2014-12-14, 18:22
Härligt, härligt, härligt! Detta har jag väntat på, att ni ska till Kreta igen. Ha en bra resa och sen till att börja med skönt i härliga Nea Chora! _B-anana

/ Anne :)

Lissi
2014-12-14, 19:29
Härligt ! Nu vet jag ju hur där ser ut..har hälsat och pratat med Flora och hennes personal,ätit och fikat på Water's Edge...klappat Elvis och Totte och ätit på alla era favoritställen...vet vilken studio ni bor i. M a o är jag ju nästan där:D.

Lissi

lemon
2014-12-14, 20:46
Äntligen!
Så säger alla vi medresenärer på distans.
Hoppas ni får en sedvanligt trivsam resa!
Vi ser fram emot era dagliga rapporter.
/Magnus

KR
2014-12-14, 21:26
Ha en underbar resa!
Jag kommer att följa er med glädje varje dag.
//
KR

Marianne
2014-12-14, 22:13
Ha det allra bæst på er lite længre nyårsresa denna gången, før visst brukar ni åka hem lite tidigare de andra åren? Hoppas de skøna Alkiemeres-dagarna infinner sig mitt i januari, som de brukar, så att ni får glædje av dem.
Om ni lyckas kontakta Nikis som har Posidonio på sandstrandssidan, så har hon en lægenhet hon hyr ut længre perioder mitt i stan, en fin sådan, dock helt utan den havsutsikt ni ær vana vid hos Haris. Hon hade i alla fall før ett antal år sedan, vært att kolla.
Allt har ju før- och nackdelar, personligen tror jag att friheten med att hyra från gång till gång passar bæst om man fortsatt också vill se andra delar av øværlden.

Masse
2014-12-14, 23:16
Det låter spännande med era tankar om långtidshyra. Och självfallet ser jag fram emot era sedvanliga rapporter från Jul- och Nyårs-resan.

Ha en go tur!
:) Masse

Arne
2014-12-15, 10:23
Ja, då är vi på väg. Taxin från hemmet till Umeå Flygplats
Företogs på glashala vägar och i ösregn.

Norwegians flight hit till Arlanda avgick prick på tidtabell. Vi landade klockan åtta.

Så fick det bliva den långa vandringen bort till Utrikeshallen att checka in våra ränslar. Genomgående bokning till Chania. Det tog en dryg halvtimme att checka in bagaget på grund av långa köer till SAS diskar.

Nu sitta vi efter vederbörligen avklarad säkerhetskontroll café utanför vår gate, nr sex. Birgitta ska alltid ha ett glas vin i väntan på planbyte. Det fick bli ett glas Chablis Lupe Cholet till priset av 149 Kronor. Nytt rekord för 15 cl flygplatsvin… Brottsbalkens ockerparagraf nästa.

Om styvt en timma ska vi gå ombord på planet till Athen.

Livet leka

Arne och Birgitta

ciakoohler
2014-12-15, 10:45
fb_gilla


Ha det så jättebra !!

Masse
2014-12-15, 12:49
Birgitta ska alltid ha ett glas vin i väntan på planbyte. Det fick bli ett glas Chablis Lupe Cholet till priset av 149 Kronor. Nytt rekord för 15 cl flygplatsvin… Brottsbalkens ockerparagraf nästa.


Det är annat pris än på "ett krus vitt" det!

Men vi har väl alla våra små ritualer. Själv brukar jag alltid fira starten på våra resor med att på utreseflygplatsen intaga 1 ostochskinkabaguette, 1 pilsner och 1 gammeldansk. inte helt billigt det heller i den bristfälliga konkurrens som råder på flygplatserna.

Hur brukar du fira era resor Arne?

:) Masse

Lissi
2014-12-15, 14:12
Hur brukar du fira era resor Arne?

:) Masse

Han betalar ju....har inte råd att fira!:D:D

Lissi - som alltid ,om flyget inte avgår i ottan vill säga, beställer in en flaska mousserande halvvägs till resmålet.

lenapg
2014-12-15, 14:23
[QUOTE Lissi - som alltid ,om flyget inte avgår i ottan vill säga, beställer in en flaska mousserande halvvägs till resmålet.[/QUOTE]

Gör jag med:)
Lena PG

Lissi
2014-12-15, 14:32
[QUOTE Lissi - som alltid ,om flyget inte avgår i ottan vill säga, beställer in en flaska mousserande halvvägs till resmålet.

Gör jag med:)
Lena PG[/QUOTE]
fb_gilla

Monica C
2014-12-15, 17:02
Oavsett vilken tid på dygnet flyget avgår så skålar vi i någon form av mousserande vin.Detta är en ritual som följt oss sen 80-talet.
Hälsningar från ett Boden där regnet öser ner+2 grader,halt är bara förnamnet.Som vi har sandat och saltat senaste månaden,nu vill jag ha snö och någon kallgrad.Vädret på Kreta kan bara vara bättre än detta,hur än det är:D
Monica:)

Carina
2014-12-15, 18:48
Vi brukar börja vår resa med en god maltwhisky, 5 cl medhavd. Detta oavsett tid på dygnet.

Trevlig resa!
Ser framemot rapporter.

Carina

rebase
2014-12-16, 09:03
Spännande o roligt att få "följa" med Er igen. Är Birgittas rygg ok nu?

Kalimera
2014-12-16, 09:50
Vi börjar alltid med en stor kopp kaffe och varsin muffin på flygplatsen. :D

Arne
2014-12-16, 10:19
Tisdag 16 December. Nea Chora/ Chania

En vacker men lite kylig morgon. Vår utsikt från Arocaria är formidabelt vacker. Lite höghöjdsmoln, men eljest fin sol och vindstilla. Klockan sju var det svaga 10,8 grader på balkongen, men när vi gick till saluhallen hade termometern segat sig upp till 15 grader.

Gårdagens resa hit gick ju via Athen och var enbart angenäm. I Athen hade vi bara knappt en timme till planbytet mot Chania, men det gick bra. Vi hann få varsin Ouzo innan det var dags att embarkera Aegeans flight till Chania från gate 22.

Flygtid 35 minuter. Sedan genast en taxi till Nea CHora och Hotel Arocari. Åkdonslegan betingade pris av 22 €. Vi fick studio nr 2 på två trappor En förträfflig bostad som vi härbärgerat i vid ett flertal tillfällen.

Vid pass halv åtta promenerade vi ner till Nektarina på Taverna To Magazaki att spisa middag. Eftersom vi ju under resan till Athen dragit i oss vår medhavda färdkost i form av varsin hårdbrödmacka med ägg, samt därtill Julvörtsmörgåsar med Pepparstek, voro vi icke så våldsamt hungriga.

Vi tog varsin Cheese Saganaki samt ett krus vitt. Notan landade på elva €, ett facilt pris.

Hem att natta oss vid niotiden att lyssna på sportradion. Vi hade lite trubbel med AC-n, men det löste sig eftersom så vi fick varm och behaglig temperatur i studion.

Hotellägaren hade ställt in en bjudflaska vitt vin, men den sparade vi till i morse.

Nu sitta vi i saluhallen på ouzerian mittemot slaktarbutiken att sörpla Ouzo med ett rikligt fat mezes.

Avslutnings vis. Till Lissi, jag tog in en flaska Seven Up på Arlanda i samband med att Birgitta drack sitt vin a 149 kronor. Min Seven Up stannade på 30 kronor…

För kännedom är Birgittas rygg hyfsat kurerad och fungerar tillfyllest.

Lite bilder ligga inne i galleriet under Tisdag 16 December.

Arne och Birgitta

Alala
2014-12-16, 10:51
Nu sitta vi i saluhallen på ouzerian mittemot slaktarbutiken att sörpla Ouzo med ett rikligt fat mezes.

Arne och Birgitta

Låter härligt, där skulle jag också gärna sitta nu! :p Njut ni som kan!

/ Anne :)

nickelena
2014-12-16, 22:14
Jättekul att äntligen få följa med igen!
Hälsningar direkt från oss som anlänt t Teneriffa idag. Endast en vecka här men attans va gött med sol.
Nicke Lena Arne

Arne
2014-12-17, 08:15
Onsdag 17 December. Nea Chora/ Chania

Morgonen inledes halvmulet, men det är lite varmare ute. Allredan klockan 06.30 avläsa vi 14,7 grader på vår eminenta balkong. Det verkar dock vara betydligt mera mörka moln uppe över bergen.

Efter gårdagens Ouzosittning i saluhallen träffade vi Paul och Lisbet (Pollebosse). Vi överenskom med dem att träffas vid sextiden på tisdagskvällen för en middag i gemytets tecken på Taverna To Magazaki här i Nea Chora.

Birgitta gick iväg till Marias Taverna vid lunchtid och Arne stannade i saluhallen att inhandla viktualier att medbringa till Paleochora. Trenne hekto av den vansinnigt goda Pastramiskinkan samt ett par flaskor Melloraki, den goda honungsrakin. Fem € per halvliter.

Efter vårt besök hos Maria tog vi en
Taxi hem till Arocaria. Åkdonslegan landade på fem €.

Så fick det bli siestavila i en dryg timme.

Vi vandrade vid pass halv sex de 200 metrarna ner till To Magazaki och Nektarina. Arne hade redan vid lunchtid fått känningar av sin elaka rygg, och denna känning accentuerades alltefter kvällen fortskred.

Vi tid en kvart över sex anlände Paul och Lisbet till tavernan. Paul och Lisbet har sedan tid tillbaka en lägenhet de hyr uppe i bergen söder om Chania.

Birgitta samt Paul och Lisbet tog varsin grekisk Hamburgare på tallrik, medan Arne nöjde sig med en Cheese Saganaki. Hamburgarna smakade enligt utsago utsökt och sköljdes ned med ett par krus vitt.

Vid pass halv åtta nödgades Arne lämna sällskapet på grund av de elaka ryggsmärtorna.

Trist, eftersom man icke kunna hava trevligare bordssällskap än Paul ,Lisbet och Birgitta. Birgitta stannade dock kvar och anlände hem dryga timmen senare.

Idag på förmiddagen ska Arne ut på byn att leta reda på frisörsalongen. Klippning är av nöden anbefallen.

Lite bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Onsdag 17 Dec”

Arne gläds över att ryggen nu ånyo är i fungerande skick efter nattens sömn.

Arne och Birgitta

inkfish
2014-12-17, 09:41
Arne var den där burgartallriken för 1, 2 eller 3 personer? :eek:

ouzakia
2014-12-17, 09:43
Har letat efter den berömda skinkan din på saluhallen, vad heter den Arne?


Hälsa Fotis och ha en fortsatt fin semester:)


Karin

Arne
2014-12-17, 09:57
Till Inkfish, tallriken är dessvärre för en person. Detta innebar att jag fick gå ut med överblivna biffar till de hungriga kattorna på bakgatan efter avslutade måltider.

Den goda skinkan i saluhallen heter "Pastrami" och kunna med fördel inhandlas i butiken längst bort om man kommer från ingången med de höga trapporna just i lädergatans förlängning.

Vi har nu sol och strax runt 20 grader klockan elva. Arne ska nu ut att besöka barberaren för klippning.

Livet leker

Arne och Birgitta

Alala
2014-12-17, 10:26
Burgertallriken för en person är nog mäktig. flabb_flab Och så tänkte jag att äta enbart Saganaki, som är en av mina absoluta favoriter, måste ju ändå vara lite ensidigt. Men serveras den med grönsaker som på bilden är det ju en helt annan sak. Men jag undrar: åt Arne grönsakerna, är de inte djävulens påhitt eller hur det nu var? :D

/ Anne :)

Monica C
2014-12-17, 10:52
Men jag undrar: åt Arne grönsakerna, är de inte djävulens påhitt eller hur det nu var? :D

/ Anne :)

:D:D:D
Monica:)

yannis
2014-12-17, 14:13
Burgertallriken för en person är nog mäktig. flabb_flab Och så tänkte jag att äta enbart Saganaki, som är en av mina absoluta favoriter, måste ju ändå vara lite ensidigt. Men serveras den med grönsaker som på bilden är det ju en helt annan sak. Men jag undrar: åt Arne grönsakerna, är de inte djävulens påhitt eller hur det nu var? :D

/ Anne :)
NATURLIGTVIS åt han inte grönsakerna. Men han fick en halv hamburgare av mig. Men dom var så vansinnigt goda så han fick inte mer.
Birgitta

Arne
2014-12-18, 09:06
Torsdag 18 December. Nea Chora/ Chania

En vacker ehuru småkylig morgon här i Nea Chora. Vid sjutiden denna morgon visade utetermometern fattiga 10,1 grader. Vi har enligt vanligen välinformerad källa (Hotellägaren) erfarit att det idag är marknadsdag här i Nea Chora.

Under gårdagens förmiddag vandrade vi ner längs strandgatan att finna frisörens lokal. Enligt vägbeskrivningen skulle vi gå till Taverna Akrogiali samt ta vägen upp i gränden intill. Birgitta parkerade sig på tavernan medan Arne med raska steg gick upp i gränden.

Jodå, efter femtio meter återfanns frisersalongen just bortom den lilla Minimarket. En vacker kvinna med midjelångt hår gladdes åt en oväntad kund denna morgon. Kvinnan var proffs, det märktes genast. Nöjd Arne betalade de tio Eurona klippningen kostade samt plussade på med två Euro i dricks.

På direkt fråga om frissan även klippte kvinnor blev svaret jakande. Arne ner till Tavernan att byta plats med Birgitta som glad i hågen vandrade upp att klippas. Frissan klippte Birgitta precis efter önskemål och äskade 15 € i betalning.

Vi sutto sedan ett par timmar på tavernans uteservering i det varma och vackra vädret. Den lilla termometern på väggen visade på 23 grader och solen flödade.

Ett tiotal personer var ute och badade. På vår förfrågan lät tavernaägaren förmäla att vattentemperaturen låg på 19-20 grader nu.

Så hemåt vid ettiden att vila siesta.

Efter siestan hade vi kontakt med Paul och Lisbet. De inviterade oss att besöka dem och deras lägenhet uppe i bergen. Vi tog vid femtiden en taxi upp till byn. Sju Euro kostade den resan.

Paul och Lisbets lägenhet var verkligen trivsam. Tvenne sovrum, tvenne badrum samt ett kombinerat kök och vardagsrum. Runt hela lägenheten löpte en balkong med formidabelt vacker utsikt över havet. Hyran på 300 € per månad synes prisvärd sett mot bakgrund av vad de får för pengarna.

Vid sextiden gick vi alla fem ner till bytorget att spisa middag på Taverna Nikos. Alla fem ja, Paul och Lisbet har en god vän på besök. En trevlig läkare från Norge. Tavernan hade ett rikt utbud av läckra maträtter till facila priser. Arne fick sin goda schnitzel medan de övriga i sällskapet valde köttfärsjärpar i tomatsås.

Arne tog notan på 49 €, en extra tia i dricks satt helt rätt.

Vi delade en taxi hem med Norrmannen som bodde på lyxhotellet nere i Chanias hamnområde.

Nu vid tiotiden denna dags förmiddag har termometern klättrat upp till 16 grader och endast en svag havsbris kunna förmärkas över havet. Den livgivande solen flödar, och de ute på piren fastboende ankorna har fått sin morgonmat och paddlar nu ut på en förmiddagstur i hamnen.

Lite bilder från gårdagen ligga nu inne i galleriet under ”Torsdag 18 December”

Livet leka alltfort…

Nu strax ut att leta reda på Torsdagsmarknaden här i byn. Men först ett besök hos Nikoleta på Taverna To Magazaki.

Arne och Birgitta

ciakoohler
2014-12-18, 09:50
Inga bilder synes än... ,stjärnorna på himmelen de blänka Ang_elx

inkfish
2014-12-18, 10:24
Samma här ... Arne något gick nog fel när du försökte ladda upp bilderna.

Arne
2014-12-18, 12:05
Ja, uppenbarligen fungerade uppladdningen ej som avsett, men nu tror jag att det ska fungera med bilderna i galleriet.

Vi har nyss återvänt hem efter en förmiddagstur till Nektarina och marknaden. Helt klart shortsväder denna dag.

Arne och Birgitta

inkfish
2014-12-18, 13:23
Ja, nu syns de. Härliga utsiktsbilder! :)

Deia
2014-12-18, 17:42
Om ni vill sjunga lite julsånger och hjälpa hundarna på Noah's Little Ark så kan ni ta er in till Chania imorgon. Ta gärna med hundmat, filtar eller mediciner - € går också bra Ang_elx
Silke Wrobel har tyvärr blivit sjuk och måste opereras, det kommer in mellan 3 och 5 valpar till sheltret varje dag, Chania kommun gör allt för att få bort hundstallet - situationen är ohållbar. Man räknar med att det finns ca 20 000 gatuhundar på Kreta nu......
Men blir nog roligt att försöka hjälpa till i morgon!

"WE ARE GOING TO SING CHRISTMAS CAROLS OUTSIDE THE AGORA IN CHANIA TO RAISE FUNDS FOR THE ANIMALS AT NOAH’S ARK
Come And join us outside the agora/indoor market building this Friday, 19th December at 7.30pm, to have some fun singing Christmas carols and we'll also try to raise some money for the shelter animals at the same time.
Wear festive colours or Christmas accessories if you can; it will add to the occasion. Also, feel free to bring your dogs, it might spread the animal welfare message wider. Children and friends welcome too of course, the more the merrier!
Do bring along any unwanted bedlinen, cleaning goods, animal foods and medicines that you have. We can pass it all on to NA immediately after the singing."

Arne
2014-12-19, 08:14
Fredag 19 December. Färden går vidare

En kylig morgon, men det förefaller bli bra väder under dagen. I natt har det regnat ordentligt i området. Det är blött på vår balkong och likaledes på gatan nedanför.

Vid förmiddagstid igår tog vi en sväng förbi torsdagsmarknaden, men Arne ledsnade snabbt. Detta mot bakgrund av de enorma grönsaksbergen som salufördes…

Så ner till Nektarina att sitta Taverna vid lunchtid. Hem att sova siesta strax runt ettiden. När vi vaknade hade ett åskoväder börjat driva in mot kusten. I ett uppehåll gick vi snabbt ner till To Magazaki att spisa middag. Vi hunno icke mer än in på tavernan innan helvetet brakade loss. Blixtar och dunder och ösregn anlände.

Den fina pelletskaminen spred dock den goda stugvärmen i lokalen.

Vi beställde in vår kvällsvard. Det fick bli de vansinnigt goda Grekburgarna. Arne påtalade särskilt att han undanbad sig allt vad grönsaker hette. Rena grekburgare med hemlagad pommes fick det bli för hans del. Birgitta skulle naturligtvis ha samma burgare men med ett jättelass grönsaker. Vi fingo även in en liten skål med den starka såsen bestående av olivolja och färsk chilipeppar där fröna var kvar. En styrka icke av denna världen...

Inklusive ett krus vitt landade den furstliga måltiden på 17 € totalt.

I ett tillfälligt uppehåll i regnandet skyndade vi så hemåt vid sjutiden att lyssna på kvällsekot och sportradion.

Nu idag ska vi våra ränslar packa inför avresan till Paleochora med bussen klockan 12.45 och ankomst Paleochora runt halv tre.

Vi ska därtill ner till Hotellägaren att göra rätt för oss med studiohyran. Vi får betala 40 € per natt, totalt 160 avseende fyra nätter. Därtill ska vi boka in oss inför hemresan. Det blir den 23-26 Januari med hemresan måndagen den 26 Januari.

Lite bilder från gårdagen ligga förhoppningsvis inne i galleriet under ”Fredag 19 December”

Vi när en förhoppning om vackert resväder med bussen upp över de fina vyerna i bergen och ner till Paleochora längs serpentinen.



Arne och Birgitta

Kalimera
2014-12-19, 09:21
Lite bilder från gårdagen ligga förhoppningsvis inne i galleriet under ”Fredag 19 December”Jag förstår att pelletskaminen satt fint i det vädret. Hoppas ni slipper regn i Paleochora. Fast det finns väl kaminer där också. :)

Alala
2014-12-19, 10:21
Vi beställde in vår kvällsvard. Det fick bli de vansinnigt goda Grekburgarna. Arne påtalade särskilt att han undanbad sig allt vad grönsaker hette. Rena grekburgare med hemlagad pommes fick det bli för hans del. Birgitta skulle naturligtvis ha samma burgare men med ett jättelass grönsaker.

Arne och Birgitta

Bravo! klapp_klap

Ha en fin busstur till Paleochora!

/ Anne :)

Arne
2014-12-20, 09:07
Lördag 20 December. Paleochora, Haris Studios nr 3

Oj så vacker morgon! 14 grader ute på altanen redan klockan sju. Nu vid niotiden har gradantalet stigit till 22. Solen flödar från en molnfri himmel, och endast en svag havsbris råda.

Hotellägaren på Arrocaria hade beställt en taxi vid pass halv tolv till Bussterminalen i Chania. Därstädes stötte vi samman med Paul och Lisbet samt Norrmannen. De hade bestämt sig för att följa med ner till Paleochora över helgen, kanske längre.

Bussbiljetter inhandlades till pris av 7,6 € pp enkel resa. Väderprognosen till trots var det vackert väder med 23 grader. Färden gick längs gamla kustvägen förbi Agia Marina och Platanias. Så här års är det rena spökbyar, där det mesta är igenbommat efter turistsäsongens avslut i Oktober.

En och annan taverna har öppet liksom någon bensinmack och market. Eljest intet. Vi passerade Maleme och svängde av upp mot bergen och Paleochora. I det vackra vädret kunde vi längs vägen skåda hurusom bönderna var ute att skörda såväl oliver som citrusfrukter på de branta klippväggarna.

Vi var framme i Paleochora just vid halvtretiden och sutto oss ned på bussfiket att inmundiga varsin isad Ouzo till pris av 1,5 € stycket. Detta i väntan på transport till Haris Hotel.

Den trivsamma terriern Elvis mötte upp vid Hotellet och snurrade runt i glädje att återse vännen Arne. Vi bar in våra ränslar i studio 3 och etablerade oss därstädes. Ränslarna packades ur för vår femveckorsvistelse här.

Arne upp till källarförrådet på Yorgios Hotel att hämta vår ”Harisväska” med kvarlämnade utensilier sedan tidigare. Adventsstake, elsladdar, Birgittas pläd samt mera kvarlämnat bråte.

Vid sextiden på aftonen sammanträffade vi med Paul, Lisbet och norrmannen till gemytlig middag på Waters Edge. Det tyska paret som driver Radio Kreta, en webb-baserad kanal
anslöt till sällskapet. Middagen inleddes med Mezetallrikar och avslutades med köttfärsbiffar av Echaterinas recept och tillagning.

Hela kalaset stannade på 79 € inklusive ett antal vinkrus. Vi splittade notan rakt av och betalade 12 € per person. Huset bjöd som avslutning på Melloraki.

Livet leka

Bilder åtrerfinnes i galleriet under "Lördag 20 December" ImsAllah- Om Gud vill...

Arne och Birgitta

inkfish
2014-12-20, 09:27
Men var är Totte? :confused:

Arne
2014-12-20, 10:12
Dessvärre icke en skymt av den trivsamma katten denna morgon. Vi har ju ändock laddat med trenne burkar Tonfisk i olja att katten traktera...

Kantänka kattkraken blivit överkörd?

Arne

Kalimera
2014-12-20, 10:48
Ränslarna packades ur för vår femveckorsvistelse här.
Fem veckor i Paleochora så här års. Är inte ett dugg avundsjuk, speciellt inte när jag tittar ut genom mitt fönster. :o

Lissi
2014-12-20, 11:22
Nä, detta väder är ju inget kul!
Prognosen för julafton är +7 grader och regn:mad:
Fast jag saknar ändå inte snön ett dugg.....men SOLEN!!!

Ha det bäst!

Lissi - 10 dagar från Teneriffa.Månne finns det sol där?

Sunny12
2014-12-20, 12:11
Underbart att läsa om Er resa, att få drömma sig bort ett tag.. :rolleyes:..det lockar mer och mer att ta sig en resa till Grekland över jul och nyår.

Här i Västerås skiner solen för andra dagen i rad.. :eek:..härligt!
MEN.. någon riktig julstämning är det ju inte!

Det ända som påminner om JULENS antågande är när man är in till city och all stress, så mycket folk.. hmmm.får nog ta och åka bort nästa JUL.. :D..

Ha, en fortsatt fin tid på Kreta och njut av varje dag!

Sunny:)

Eva L
2014-12-20, 12:15
Fem veckor i Paleochora så här års. Är inte ett dugg avundsjuk, speciellt inte när jag tittar ut genom mitt fönster. :o

Inte jag heller för här lyser solen och snön har kommit. Riktig julkortsjul utanför fönstret. Norrlänningarna verkar ta det lugnt i julrushen. Besökte både en bokhandel och Duå igår utan att behöva trängas. En lokalproducerad vinteröl slank också ner.

Eva

Monica C
2014-12-20, 12:58
Så vackra soluppgångs bilder😎
Monica:)

Ann
2014-12-20, 17:49
Det verkar som ni har det gudomligt. Njut av livet. Jag skulle gärna vara på Kreta nu. Vi var i Rom förra weekenden och hade jättefint väder, lite skillnad mot här hemma... Om ni träffar Lisbet, tala om för henne att jag saknade hennes goda mat förra onsdagen.
Fortsätter med spänning att läsa rapporterna från er vistelse.
/Ann

Arne
2014-12-21, 08:35
Söndag 21 December. Paleochora.

Denna morgon inleds mulet. Tunga blygrå moln ute över havet. Ännu ingen skymt av vår trivsamma huskatt Haristotte. Kanske vi skulle försöka tämja Hägern att hålla som husfågel? Men, vad äter hägrar, troligen icke tonfisk i olja.

Temperaturen dock hyfsat behaglig med 16,5 grader nu klockan åtta på morgonen.

Efter att ha lyssnat till Ring så spelar vi gick vi igår vid halvelvatiden upp till Waters Edge att umgås med övriga hotellgäster. Vår studiogranne i tvåan är bördig från Kentucky, en trevlig jänkare som har hyrt in sig här för fyra månader.

Kentucky ja, Arne ur minnet återkallade sin resa från kust till kust i tidigt 1960-tal med Greyhoundbussarna. Kentucky är vida känt för sin majswhiskey, en rysansvärd brygd av taggtrådstyp. Den mest kända heter ”Kentucky Gentleman” och kunna med fördel som present överlämnas till personer man ogillar.

Vi tog ett resonemang med Echaterina huruvida hon kunde tänka sig att steka lever till oss inför lördagskvällen. Visst, det skulle hon fixa. W.E har alltid en ”Dagens” till middag, men vill man ha något annat är det bara att säga till i förväg så ordnar Echaterine detta.

Lördagen blev varm och solig med 23 grader.

Efter vederbörlig siestavila tog vi promenaden ner på byn att intaga varsin isad Ouzo på KKP-fiket. Men nix, Cosmogonia var igenbommat. Där pågick en omfattande renovering av lokalen. Vi när dock en förhoppning om att KKP-fiket kan öppna till Julhelgen.

Birgitta parkerades istället på Mariannes Taverna på andra sidan gatan. Arne stegade ner till Market vid norra stranden att viktualier inhandla.

Så vankade vi hemåt vid femtiden att spisa middag på W.E. Den goda stekta levern frambars tillsammans med ett krus vitt. På Arnes tallrik saknades tacknämligt nog varje form av grönsak. De gröna sakerna återfanns emellertid i riklig mängd på Birgittas levertallrik… Echaterine känner sina gäster.

Nu vid niotiden idag har solen ånyo tittat fram, och de elaka svarta molnen är på väg att lösas upp. Termometern på vår altan visar nu på nitton grader. Shortsvädret har återvänt.

Lite bilder från gårdagen återfinner den vetgirige i galleriet under ”Söndag 21 December”

Arne och Birgitta

yannis
2014-12-21, 10:48
Och i afton har Ekaterina lovat att göra min älsklingsrätt.
Vad blir det? Jo TOMATSOPPA. Jag ska nog ta en sallad till. Har hört att avocado med krispig bacon ska vara god här.
Birgitta.

inkfish
2014-12-21, 11:03
Om Totte inte dyker upp så tror jag helt enkelt att han flyttat in hos en rar äldre dam som kliar honom bakom öronen hela dagarna där han ligger och myser framför brasan, i väntan på ännu en tallrik tonfisk.

larvih
2014-12-21, 11:43
... Vår studiogranne i tvåan är bördig från Kentucky, en trevlig jänkare som har hyrt in sig här för fyra månader...

Forhåbentlig en ikke-ryger, så jeg ikke bliver kvalt af tobakslugt når jeg ankommer i april.

yannis
2014-12-21, 12:10
Lars, jag tror ikke han ryger.
För övrigt hoppas vi få 3:an påskveckan i april.
Birgitta.

yannis
2014-12-21, 12:21
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1525&pictureid=15676

Nu har vi fått lite julstämning i vår studio.
Amaryllislöken har Ekaterina vårdat i en månad.
Ljus i form av Gävlebocken och Trapperprodukterns lappkåta.
Samt mormors virkade ugnslapp.
Birgitta.

Netwolf
2014-12-21, 12:42
[IMG]Nu har vi fått lite julstämning i vår studio.

Ja, god jul på er i stugan! http://smileys-fr.com/smileys/fetes/noel.gif

/Netwolf

larvih
2014-12-21, 13:57
Lars, jag tror ikke han ryger.
För övrigt hoppas vi få 3:an påskveckan i april.
Birgitta.

Herligt! Tak for info. :)

Så bliver vi grannar i påsken. bye_bye

Sunny12
2014-12-21, 15:38
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1525&pictureid=15676

Nu har vi fått lite julstämning i vår studio.
Amaryllislöken har Ekaterina vårdat i en månad.
Ljus i form av Gävlebocken och Trapperprodukterns lappkåta.
Samt mormors virkade ugnslapp.
Birgitta.

Så mysigt!.. :D..fb_gilla

cyrene
2014-12-21, 23:27
Så fin Din Amaryllis har blivit, Ekaterina kan sköta blommor också!

God Jul önskar Cyrene, som bodde jämte er i 4:an i november!

Arne
2014-12-22, 08:42
Måndag 22 December. Paleochora.

Kylig morgon inleder även denna dag. 14 grader klockan sju idag. Dock ingen skymt av huskatten Haristotte, ej heller Hägern.

Vi har fått ett flertal förfrågningar från andra Kalimeravänner varför vi trivs så bra här i Paleochora, och detta oavsett årstid. Frågan är ej helt lätt att sätta ord på, men låt oss ändock försöka.

Oom vi tager liknelsen med en symfoniorkester som utgångspunkt kan konstateras att varje enskild musiker samman med sitt instrument kanske icke låter mycket för världen, men i symfoniorkesterns helhet uppstår ljuva toner av de stora klassiska mästerverken.

Vi ser samma funktion här i Paleochora. Byn är intensivt levande året runt, med eller utan turister. Bussen från Chania anländer tre gånger om dagen medförande såväl passagerare som bussgods. Bussgodset levereras in till bussfiket i Paleochora, och kunna där avhämtas av beställarna. Allt från hydrualslangar till renoverade bildelar. Buntar med veckotidningar som ska till byns kiosker.

Lådor med frukt och grönsaker till byn från odlingarna uppe i bergen.

Postsäckarna levereras direkt till byns Postkontor belägen vid norra stranden.

Byns Tavernor hålla som regel öppet på årsbasis, men undantag finnes av naturliga skäl. Ett antal strandserveringar bommar igen i slutet av Oktober och slår åter upp portarna när turisterna anländer i mitten av April.

Lite om gårdagen nu. Efter förmiddagsumgänge med övriga hotellgäster på W.E fick det bli långsiesta. Birgitta hade med Echaterine efterhört huruvida det var möjligt att få en god tomatsoppa som kvällsmat på söndagens afton. Jodå, det skulle gå bra. Arne skulle därtill få sig grekburgare utan grönsaker.

Vädret som under söndagens förmiddag såg lite elakt ut stabiliserade sig emellertid redan vid lunchtid. Temperaturen steg till 22 grader och solen flödade ånyo över byn. Arne ut på en lunchpromenad tillsammans med lilla Elvis. Promenaden sträckte sig bort till fiskehamnen för fotografering.

Att vi äter flertalet måltider på W.E har sin förklaring däri att Birgittas onda fot at moment omöjliggär längre utflykter till byns tavernor. Vi hoppas den onda foten ger med sig i veckan.

Vår middag smakade utmärkt, och notan stannade på 15 € inklusive ett krus vitt.

Bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Måndag 22 December”

Nu vid pass halv tio denna förmiddag är vädret vackert. Termometern har klättrat upp till 19 grader och solen flödar som aldrig förr. Vi lyssnade i morse på väderprognosen för Västerbotten. Från minus åtta till minus 29. Burr....


Arne och Birgitta

Kalimera
2014-12-22, 11:01
Om vi tager liknelsen med en symfoniorkester som utgångspunkt kan konstateras att varje enskild musiker samman med sitt instrument kanske icke låter mycket för världen, men i symfoniorkesterns helhet uppstår ljuva toner av de stora klassiska mästerverken. Bra beskrivet, jag förstår exakt vad du menar. :)

Hoppas att Birgittas fot piggnar på sig. bye_bye

larvih
2014-12-22, 16:17
Et symfoniorkester...

Udmærket beskrivelse. :)

Arne
2014-12-23, 08:30
Tisdag 23 December. Paleochora.

Oj så varm och skön morgon. 16,9 grader allredan klockan 07.20. Altanfrukost i den goda solen. Vindstilla och icke ett moln i sikte. Gavdos kunna skådas vid horisonten. Den trivsamma hägern har just landat på klipporna nedanför studion, men av Haristotte syns icke en svans.

Under förmiddagen gick vi upp till W.E att umgås med gästerna. Den trevlige Jänkaren från Kentucky visade sig vara pensionerad från US Airforce där han arbetat i dryga trettio år med Majors grad. Som extra pensionsförmån får han fyra fria flygresor om året med Air Forces reguljära trupptransportplan varthelst han önskar resa.

Nu krävs dock framförhållning och flexibilitet för att boka resan.

Efter W.E sittning ville Birgitta testa om den onda foten skulle hålla för en promenad ner till byn. Det gick, men med fyra stopp för vila. Vi noterade att kustfärjan Samaria ankommit till kaj. Prydligt nyrenoverad och målad i vitt och blått.

Så gick vi in på Bagericaféet att ta varsitt glas vitt. Bageriet har ju flyttat in i den före detta matbutiken just ovanför färjekajen. Rent och snyggt och med ett markant ungdomligt inslag bland gästerna. Vi två drog dock upp snittåldern en hel del...

Vi avslutade med en del inköp av bageriets godbitar. Hemtillverkad choklad samt smetiga kakor. Julgodis..

Ja, därefter skulle Arne gå ner till byns Bankomat att lätta densamma på 800 €. Men nej, Bankomaten saknade tillfälligt connection med Visas huvudserver i London. Ingen ko på isen dock, detta enär vi fortfarande har dryga 200 € i cash. Medan Arne gick ner till Market att handla viktualier smet Birgitta in på Taverna Inochous att byta några ord med Marianne samt botanisera i matsedeln.

Middagen smakade utmärkt. Vi tog båda varsin fläskkotlett samt ett krus vitt. Kruset gick på huset och notan stannade på behagliga 15 €.

KKP-fiket ser ut som efter ett bombnedslag. En febril verksamhet pågår i lokalen, men vi tillåter oss tvivla på att fiket hinner öppna igen innan vi lämnar Paleochora i slutet av Januari.

Hemåt längs övre gränden. Arne hade medtagit de överblivna delarna av vår middag och stannade till vid ett par strykarkatter just nedanför de stora klippblocken som hänga över branten. Kattorna läto sig väl smaka.

Väl åter till Haris tog vi en tur upp till W.E att njuta den goda stugvärmen intill gjutjärnskaminen. Vi överenskom med Echaterine att hon skulle fixa helstekt baconinlindad fläskfilé som middag tisdag kväll.

Imsallah, om Gud vill ligga så strax lite bilder inne i galleriet under ”Tisdag 23 December”

Arne och Birgitta

Jostein
2014-12-23, 08:59
Og jeg er på vei til Naxos. Totte har dere ikke sett?

Jostein

Alala
2014-12-23, 10:32
Ni verkar ju ha det riktigt trivsamt igen, hoppas Birgittas fot snart blir bättre.

Har själv varit på snabbvisit i Tallinn, denna gång hann vi besöka jultorget i gamla stan. Köpte vildsvinskorv och kumminost.

GOD JUL till er!

/ Anne :)

yannis
2014-12-23, 13:14
Ni verkar ju ha det riktigt trivsamt igen, hoppas Birgittas fot snart blir bättre.

Har själv varit på snabbvisit i Tallinn, denna gång hann vi besöka jultorget i gamla stan. Köpte vildsvinskorv och kumminost.

GOD JUL till er!

/ Anne :)

Julmarknaden i Tallinn är verkligen mysig.
Vi missar inte det något år.
Birgitta.

Arne
2014-12-23, 13:17
Sådär, nu har jag äntligen fått in alla gådagens bilder i galleriet. Det var knas på bildöverföringen under förmiddagen.

Arne

Kalimera
2014-12-23, 15:24
Sådär, nu har jag äntligen fått in alla gådagens bilder i galleriet. Det var knas på bildöverföringen under förmiddagen.KKP ser inte ut att öppna på ett tag, men man vet ju aldrig med greker, ibland kan det gå förvånande snabbt. Vi får hålla tummarna. :)

Arne
2014-12-24, 07:54
Onsdag 24 December. Paleochora.

Ånyo en formidabelt vacker soluppgång denna julaftonsmorgon. Klippön Gavdos, belägen 27 distansminuter utanför Kretas sydkust syns tydligt i morgonljuset. Lite kyligt denna morgon med 14 grader nu vid halv åtta.

Vår julglögg har nu stått till sig över natten och ska strax tappas på flaska. Rödvinet är lokalt inhandlat, men glöggkryddorna har vi medbringat hemifrån.

Julafton är för grekerna ingen särskild dag. Allt är öppet som vanlig vardag. Det är juldagen som firas i Grekland. Flertalet butiker håller stängt. Skolbarnen vandrar runt med sina metalltrianglar att sjunga julvisor samt äska de mynt alternativt godis i sina muggar.

Vi stannade i hotellområdet hela gårdagen och satt W.E café att resonera med studiogrannar och lokalbefolkningen. Till vår förvåning kunde vi notera att olivskörden här på Kreta blivit extremt god, ehuru försenad. Detta beroende på det idoga regnandet under slutet av November samt början av December.

Inför tisdagskvällen hade vi vidtalat Echaterina att ordna en god middag. Det blev tjocka stekta skivor av något baconliknande fläsk tillsammans med friterad potatis och grönsaker till Birgitta..

Arne försökte bli god vän med Hägern. Ut vid lunchtid med en burk tonfisk i olja att tömma på klippan cirka tjugofem meter från fågeln.
Idén var god, men kanske ej så välbetänkt. Trenne fiskmåsar dök upp från ingenstans att kalasa på tonfisken, detta under hägerns milda överinseende…

Nu idag far Flora och den femtonårige sonen Yiorgos till Glasgow att fira jul- och nyår med släkt och vänner. Flora återkommer till Kreta den 7 Januari.
Arne ska ånyo ta en promenad ner till byn att göra förnyat försök vid bankomaten. Mera troligt ska densamma fungera idag.

Under förmiddagen ska vi också ”förstäda” vår studio inför dagens veckostädning. Vintertid sker icke daglig städning. Vi har en benägenhet att sprida prylar runt oss i studion.

Nu klockan nio har temperaturen stigit till 18 grader och det är i princip vindstilla. Havet ligga spegelblankt, och byns fiskebåtar äro ute att dra långrev. Det får bli shorts idag.

Lite bilder från gårdagen ligga nu inne i galleriet under ”Onsdag 24 December”

Arne och Birgitta

Rolf
2014-12-24, 11:00
Onsdag 24 December. Paleochora.

Till vår förvåning kunde vi notera att olivskörden här på Kreta blivit extremt god, ehuru försenad. Detta beroende på det idoga regnandet under slutet av November samt början av December.




Hej!
Var en vecka i Toscana i sluter av oktober för att bo på vingård och plocka oliver, det blev ingen oliveplocknig dom blev angripna av parasiter, skrumpnat och trillat till marken. Det pga. av allt regnande och det dåliga vädret som de haft hela sommaren i norra Italien. En katastrof för alla berörda.
Tur i oturen så har det gått bättre i Grekland.

God Jul önskar jag er alla!
Rolf _B-anana

KR
2014-12-24, 11:59
Jag önskar er en riktigt God Jul!
//
KR

yannis
2014-12-24, 13:05
En liten speciell känsla hade jag här på julaftons förmiddag.
Arne hade gått på siesta i studion.
Jag satt kvar på Water Edge. Tänkte på mina föräldrar som inte finns kvar i livet längre.
Arnes barnbarn som nu är i tonåren och som vi anlitat svenska posten med att skicka varsin julklapp, som dom öppnar ikväll fick en speciell tanke.
Mitt lilla barnbarn, som snart fyller 2 år, som nu kanske för första gången förstår det detta med julklappar. Lilla, fina Wilma! Även hon får en del julklappar från oss.
Tittar ut över bergen här i Paleocora och blicken fastnar på dom fantastiskt fina topparna, som nu har fått ett litet snöpuder på sig. Funderar på alla dessa vänner som vi har träffat här på Water Edge, härliga vänner!
Helt plötsligt upptäcker jag att vi är 13 gäster på fiket. Tolv grekiska gubbs=karlar samt jag, stickande. Jag måste vara en främmande fågel. Men 2 tjejer huserar i det lilla köket. Går snart vidare för att även ta siesta.
Birgitta.

ciakoohler
2014-12-24, 14:32
Ha det fortsatt gott BirgittaAng_elxAng_elx

Mette
2014-12-24, 23:19
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1532&pictureid=15710

Här är Elvis en vecka sedan. Elvis har varit till frisören och fryser när det är kallt. Birgitta kan du sticka honom en fin jacka? flabb_flab

Jeg stannade i rum nummer 3 i 4 veckor inden I kom og så ingen Harristotte.

Mette

yannis
2014-12-25, 04:35
Mette, Haris tror att jag stickar en tröja åt Elvis när jag sitter på Water Edge.
Men det är en långkofta till mig.
Men jag tar upp min härligt sköna ullpläd och lägger den på det kalla stengolvet. Elvis vet att det är hans plats. Varken Ranja eller Lucy tar den platsen.
Ekaterina frågade på julafton om vi hade hört något från dig. "Hälsa till Mette ".
Birgitta.

Mette
2014-12-25, 08:24
Ekaterina frågade på julafton om vi hade hört något från dig. "Hälsa till Mette ".


Hälse Katerina tilbage mange mange gange.

Arne
2014-12-25, 08:26
Torsdag 25 December. Paleochora.

Juldagen inleddes kyligt med ynka 14 grader nu halv åtta. Vi har dock noterat att hemma i Umeå råda 14 minus! Man får vara tacksam för det lilla. Växlande molnighet har vi denna morgon här på sydkusten.

Vi fick meddelande från Malin (Nilam) att de checkat in på flyget till Azorerna. Arne närde en from förhoppning att Malin icke skulle fälla ryggstödet under den nio timmar långa resan. Förhoppningen kom dock omedelbart på skam när Malin meddelade att hon genast skulle fälla ryggstödet. Mera troligt till harm för bakomvarande passagerare.

Under gårdagen noterade vi att Paleochorabarnen redan voro ute med sina trianglar och julsånger att vigga lite mynt och godis. Arne tog sig en förmiddagspromenad ner på byn att ånyo försöka få bankomaten att fungera, men icke, samma felmeddelande som under tisdagen.

Nere vid centrumfiket stötte Arne samman med Borgmästarens sekreterare, som han ju träffade förra vintern på Borgmästarens kansli i samband med intervjun. Sekreteraren hade intressant information att förmedla. Mer om detta senare.

Hem igen för att idka umgänge med hotellgästerna samt klyva en retsina innan det var dags för siestavilan.
Termometern utvisade nu 24 grader.

Vid fyratiden på eftermiddagen åter upp till W.E att spisa middag. Birgitta hade via Echaterina förbeställt middag bestående av husets grekiska burgare med bacon på toppen. Maten smakade som alltid gudomligt gott. Notan stannade på 12 € inklusive ett krus vitt.

Trenne nya oanmälda gäster anlände under eftermiddagen att efterfråga härbärge för några nätter. Haris ordnade detta genast, och skrockade förnöjt åt de oväntade inkomsterna. Korttidsgästerna får betala 35 € natten medan vi långliggare ger 350 per månad.

Vi gick åter till studion vid åttatiden att natta samt lyssna på nyheterna hemifrån. Vår mystiske studiogranne i fyran visade sig vara dansk. Han medför egen cykel av mountainmodell med ett icke föraktfullt antal växlar att tillgå. Mannen förefaller emellertid vilja hålla sig för sig själv, och det accepteras naturligtvis av övriga gäster.

Aktiviteterna uppe på W.E fortgick ända fram till tvåtiden natten till idag. Vi undrar hur tjänstgöringslistorna för personalen i köket äro utformade…

Bilder från gårdagen ligga nu inne i galleriet under ”Torsdag 25 December”

Arne och Birgitta

Kalimera
2014-12-25, 10:28
Under gårdagen noterade vi att Paleochorabarnen redan voro ute med sina trianglar och julsånger att vigga lite mynt och godisBlir det något almanacka i år?

Lissi
2014-12-25, 10:31
Vi fick meddelande från Malin (Nilam) att de checkat in på flyget till Azorerna. Arne närde en from förhoppning att Malin icke skulle fälla ryggstödet under den nio timmar långa resan. Förhoppningen kom dock omedelbart på skam när Malin meddelade att hon genast skulle fälla ryggstödet. Mera troligt till harm för bakomvarande passagerare
Arne och Birgitta

Jag förstår inte att Du orkar ha sånt bekymmer över nedfällda flygstolar ;)
Malin är kanske helt överens med grannen bakom som också fällt:D

Ha en fridsam juldag.
-3 grader och knallblå himmel här i Kalmar där vi har börjat fundera vår vår egen färd till södern på tisdag.

Lissi

yannis
2014-12-25, 14:19
Lissi, jag förstår, som sitter med en man som har en dubbelt så långa ben som överkroppen.
Men TYVÄRR ÄR DET INTE ANDRA SOM FÖRSTÅR. Egocentriska. Tyvärr!
Birgitta (som inte vill ha en ny diskussion igen).

Lissi
2014-12-25, 14:30
Birgitta!

Jag vill inte heller ha diskussion, men det kändes lite kymigt att"hänga"ut Malin som kanske visst har frågat bakomvarande och tillåtit framförvarande att fälla ner sitt säte. Det är DERAS sak!
9 timmar till Kap Verdeöarna är det kanske läge för alla att vila nedfällt på;)

Kram

Netwolf
2014-12-25, 17:24
...men det kändes lite kymigt att"hänga"ut Malin
Jag upplevde inte att hon hängdes ut, utan Arne skrev nog det med glimten i ögat. Jag tror inte Malin misstyckte heller :D

/Netwolf

inkfish
2014-12-25, 21:22
Birgitta!

Jag vill inte heller ha diskussion, men det kändes lite kymigt att"hänga"ut Malin som kanske visst har frågat bakomvarande och tillåtit framförvarande att fälla ner sitt säte. Det är DERAS sak!
9 timmar till Kap Verdeöarna är det kanske läge för alla att vila nedfällt på;)

Kram
Men nog var det självklart att det var ett internt skämt mellan Arne och Malin? Det finns väl ingen som på allvar sms-ar varann om fällda stolar. :p

Lissi
2014-12-25, 21:32
Skämt eller inte , A skriver alltid att fällda flygstolar är till skada för andra......Det håller jag inte med om....inte om de inblandade är överens... :D.

Lissi

Netwolf
2014-12-26, 00:27
Skämt eller inte , A skriver alltid att fällda flygstolar är till skada för andra......Det håller jag inte med om....inte om de inblandade är överens... :D.

Lissi
Men va f-n. Lägg ned och ta lite julferie! Är det sårade-känslors-klubb, eller? flabb_flab

Malina
2014-12-26, 00:54
God riktig Jul." Det här hände sig på den tiden då man fortfarande firade Jul till minnet av Jesu födelse" - Ett någotsånär citat från min totalfavoritjulTV -Karl Bertil Jonssons Jul!
Alltså God Jul ni alla på Kalimera!!!

Arne
2014-12-26, 08:34
Fredag 26 December. Paleochora.

En märklig morgon. Alls icke kallt, termometern visade 16 grader redan vid sjutiden. Sceneriot på himlen över det Libyska havet var av närmast sakral natur. Blåsvarta tunga moln på himlen med en kvarlämnad ljus strimma där den uppåtgående solen kunde skådas.

Det verkade regna ute vid Gavdos. Vi njöt av detta vackra skådespel hela frukostsittningen i studion. Vid halv nio kom det väntade regnet hit till byn. Det förefaller dock som om molnbankarna ute på havet är på väg att skingras.


Efter gårdagens siestavila fick vi oväntat besök uppe på W.E Café. Det var föreståndaren på KKP-fiket som tittade in på en kopp kaffe. Vi sporde givetvis om när fiket återigen skulle kunna öppna efter renoveringen. Föreståndaren lät förmäla att man räknade med att komma igång med verksamheten inom en vecka, kanske till och med på nyårsaftonen.

Idag på eftermiddagen ska Arne ånyo ner till byn att försöka bli vän med bankomaten. Banken ska ha öppet idag så det finnes möjlighet att ordna det hela. Haris har därtill erbjudit sig att följ med att tolka om så erfordras.

Vid åttatiden denna morgon avgick kustfärjan Samaria mot Ag Roumeli och mera troligt även Gavdos, detta helt utanför tidtabellen. Kantänka var det i anledning av att det var helgdag igår?


Lite viktualier skola därtill idag inhandlas på market nere vid norra stranden därest regnet icke hinder i vägen lägga.

Så ska vi med Echaterina överenskomma om middagsmat för aftonen.

Lite bilder från gårdagen samt denna dags morgon ligga inne i galleriet under ”Fredag 26 December”

Vi har nu avverkat den första av våra sex Kretaveckor. Fem återstår.

Arne och Birgitta

inkfish
2014-12-26, 10:18
Efter gårdagens siestavila fick vi oväntat besök uppe på W.E Café. Det var föreståndaren på KKP-fiket som tittade in på en kopp kaffe. Vi sporde givetvis om när fiket återigen skulle kunna öppna efter renoveringen. Föreståndaren lät förmäla att man räknade med att komma igång med verksamheten inom en vecka, kanske till och med på nyårsaftonen.


Det där har fina förutsättningar att bli en spännande följetong. "Maybe next week". fb_gilla

Lissi
2014-12-26, 10:36
Det där har fina förutsättningar att bli en spännande följetong. "Maybe next week". fb_gilla

fb_gilla Det är nog därför vi älskar Grekland..
Arne och Yiannis..jag har glömt, men ÄR KKP-fiket den bar som ligger mitt emot Mariannes ställe (minns ej namnet)
Mitt foto är taget från baren/fiket mot "Mariannes"

http://i104.photobucket.com/albums/m170/Lissi_04/SAM_4457_zpsf5647377.jpg

Lissi

Arne
2014-12-26, 11:22
Yepp! KKP-fiket heter egentligen Cosmogonia och är beläget just mittemot Mariannes Taverna Inochious.

Arne och Birgitta

larvih
2014-12-26, 12:04
... Idag på eftermiddagen ska Arne ånyo ner till byn att försöka bli vän med bankomaten. Banken ska ha öppet idag så det finnes möjlighet att ordna det hela. Haris har därtill erbjudit sig att följ med att tolka om så erfordras....

Der findes altså mindst tre (3) ATM's i Paleochora... :)

Lissi
2014-12-26, 12:57
Yepp! KKP-fiket heter egentligen Cosmogonia och är beläget just mittemot Mariannes Taverna Inochious.

Arne och Birgitta
JA på Cosmogonia inleddes varje utesittarkväll med ett glas vitt.....Men där var baske mig inte fler än jag som kom ensam :D endast par eller större sällskap! Tur man är van....Då var det fler ensamresenärer på Water´s Edge...

Ha det fortsatt gott!!

Lissi

Arne
2014-12-26, 14:25
Arne nu nöjd återvänt från byn. Bankomaten fungerade via våra reservkort med Master Card. Åttahundra Euro uthämtade och friden sig ånyo lägrat över vår tillvaro. Varför Visakorten ej fungerar längre övergår vår bedömning.

Efter diverse inköp i market hava vi nu vid lunchtid suttit Taverna på W.E innan det var dags att vila siesta.

Även denna afton får det bli middag hos W.E. Arne har förbeställt en omelette med Kretensisk korv som fyllning. Birgittas förbeställning är ännu ej bekant.

Det regniga vädret råda alltfort med spridda skurar blandat med solsken.

Arne och Birgitta

Eva L
2014-12-26, 15:45
Det är inte så att ni spärrat korten för utlandsköpta och glömt att häva spärren? Många banker har bytt ut Vidakorten mot MasterCard men det borde ni fått info om långt innan. Eva

Arne
2014-12-27, 08:08
Lördag 27 December. Paleochora.

Denna natt har det regnat, och rikligt därtill. Morgonen inleds med blygrå moln och kyliga 14 grader. Dock har vi lärt oss att det oftast sker en markant väderförbättring framåt tiotiden på förmiddagen.

Kustfärjan Samaria som legat vid nya hamnen över natten kom åter vid åttatiden att vid kajen i centrum lasta passagerare och förnödenheter för färden ut till Gavdos. Turen tar 2,5 timmar enkel resa.

För tio år sedan var det mycket nära att ett internationellt Shipping Company hade genomfört sin plan på att anlägga en omlastningsterminal på Gavdos. Femhundra hamnarbetare skulle behövas. Nu satte turligt nog såväl de kretensiska myndigheterna som centralregeringen i Athen stopp för detta.

Traden mellan Alexandria och Pireus går ju förbi just utanför Gavdos.

Under eftermiddagen igår anlönde en ny gäst. En kille från Schweiz anlände i förhyrd bil. Han hade nyss varit en tur till Souga, men upptäckte att där var stendött. Endast en taverna hade öppet och något härbärge stod icke att uppbringa.

Haris Hotel kunde nu erbjuda en studio för 25 € natten. Killen gav genast full acceptans för detta boende. Det är hans första besök här i Paleochora.

Vid halvfemtiden anlände en tomte i en hästdragen gigg på gatan nedanför W.E. Den har vi aldrig tidigare skådat. Vi får kolla med Echaterina vad för ceremoni detta är.

Vi avåt även denna kvälls middag på W.E. Notan hamnade på femton Euro inklusive ett krus vitt.

Lite bilder från gårdagen ligga nu inne i galleriet under ”Lördag 27 December”

Arne och Birgitta

inkfish
2014-12-27, 09:52
Ni får hålla er inne och på nätet, S, MP och Alliansen har gemensam presskonferens om 40 minuter. Nu kan man bara hålla tummarna ...

yannis
2014-12-27, 14:10
Vad tror du Inkan!
Vi som tillhör Karl-Petters gäng känner tillfredställelse!
Birgitta.

Arne
2014-12-28, 07:54
Söndag 28 December. Paleochora.

Vacker soluppgång över byn. Endast några få höghöjdsmoln kunna skönjas långt i väster. Just i gryningen anländer den vackra hägerhonan att sitta klippa. Kanske även hägern njuter av soluppgången?

Det är dock en kylig morgon med fattiga femton grader nu vid halvåttatiden, och det råda svag havsbris.

Hägerhonan fick under gårdagen oväntat besök i form av en ståtlig hane av samma art. Honan var dock i inledningsskedet måttligt intresserad av nykomlingen. Vi får framöver se hur det hela utvecklar sig. Kantänka vi vid återkomsten i April får se en kull hägerungar paddla runt i klippviken under de stolta föräldrarnas vakande ögon.

Vädret under gårdagen som började så elakt förändrades till växlande molnighet med inslag av sol och 21 grader vid lunchtid. Under eftermiddagen kom därtill spridda regnskurar. Vår vän jänkaren i studio nr ett knackade på vid lunchtid att leverera en plåtmugg hemlagad soppa av tomat och bönor.

Vi avser återgälda denna gåva med att skära upp lite torkat renkött till jänkaren.
Vi testade lite genom att bjuda vår vän från Schweiz några bitar. Innan vi lyckades förklara vad det var, undrade han om det var Hasch!! Efter glada skratt avsmakade han och fann det torkade renköttet väldigt gott, ehuru väl salt.

Vi överenskom med Echatherine att hon skulle snickra till varsin grekburgare toppad med knaperstekt bacon. När vi vid femtiden gick upp att spisa middag då sprakade brasan hemtrevligt i husets gjutjärnskamin, och det var varmt och skönt på W-E.

Det är samma var kväll. Framåt kvällen kyler det på här i Paleochora.
Temperaturen faller då till runt femton grader.

På vår fråga om tomtegiggen med häst kunde Echaterina bara meddela att varken hon eller stamgästerna någonsin tidigare skådat detta ekipage. Dock är det allom bekant att det finns ett stall med hästar i byn,
Notan för tvenne grekburgare samt ett krus vitt landade på 12 €.

Nu vid halv nio denna morgon har termometern segat sig upp till 18,4 grader, och solen flödar.

Bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Söndag 28 December”

Arne och Birgitta

inkfish
2014-12-28, 10:23
Vad tror du Inkan!
Vi som tillhör Karl-Petters gäng känner tillfredställelse!
Birgitta.

Ja du. Det var en spännande dag igår. Innan jul skrev jag att jag önskade mig en enda julklapp: att partierna skulle komma överens, skippa nyvalet - och alltså låta SD falla på ett grepp. Det hade ju varit rätt åt dem om de själva klantat bort sin vågmästarroll genom att fälla budgeten. Hehe ...Ang_elx

En helt annan fråga: Arne har ju lagt upp soluppgångsbilder igen. Vilken tid går solen upp nu?

Arne
2014-12-28, 12:12
Ja, gryningen inledes klockan sju på morgonen. Så vid pass kvart över sju börjar solen titta upp ur det Libyska Havet, och strax före halv åtta färgas himlen röd av solen. Detta vid siktigt väder som just denna dag.

Nu vid ettiden har vi strålande sommarväder med 25 grader och vindstilla.

Livet leka..

Arne och Birgitta

Monica C
2014-12-28, 13:37
Nu vid ettiden har vi strålande sommarväder med 25 grader och vindstilla.

Här i Boden har vi -28 brrrrr😱
Monica😊

ÖBO
2014-12-28, 18:26
Om det inte är så att Arne placerar termometern i värsta solgasset,
så borde han kanske investera i en ny. Den visar i allmänhet
något hög temperatur om man säger så.:D Om man jämför temperaturen med
väderstationen i Paleochora blir utfallet följande för den 28 Dec::confused:

Kl Arne Väderstationen
0730 15gr 11gr
0830 18,4 12,2
1300 25 17,3

Arne
2014-12-29, 08:02
Måndag 29 December. Paleochora.

Mörka moln över havet denna måndag. En blek sol tittar stundtals fram mellan molnslöjorna. Vinden är alls icke hård, men det är vågorna däremot. Höga vågor slå nu in mot klipporna här nedanför. Det är ett vackert skådespel.

Vår termometer visar nu klockan åtta på 17,6 grader, liksom kvicksilvertermometern på W.E. Nog om detta nu…

Under gårdagens förmiddag var Arne nere på market att viktualier inhandla medan Birgitta väntade på W.E idogt stickande på sin tröja.

När Arne passerade KKP-fiket träffade han föreståndaren som förutom att bjuda på ett glas ljummen Ouzo med dito vatten lät meddela att renoveringen av lokalen nu var inne i slutskedet.
Man avsåg öppna under tisdagen.

Efter skön siestavila gick vi ånyo upp till W.E vid pass halv fyra, för att med Echaterina överenskomma om lämplig middagsmat. Vi sammanträffade med skepparen på turistbåten Sofia, den som i säsong går traden mellan Paleochora och Elafonissi. I för- och eftersäsong en daglig dubbeltur med start vid halv nio och återkomst 16.30.

Resan företages i en konverterad fiskebåt som försetts med tvenne Scania marindieslar om vardera 210 Hkr. Turen tar runt timmen och betingar pris av nio Euro per vuxen enkel väg. Barn halva priset. I högsäsong städslar skepparen extra manskap för de utökade turerna.

Skepparens gamla mamma bor i ett hus i inre gränden icke långt från Haris Hotel. Skepparen har hyrt in två kvinnor som ser till att gamla Mamma får sin dagliga tillsyn samt kommer ut på promenad var dag.

Vi spisade en god middag på W.E. Birgitta fann tycke för spaghetti och hemlagade köttbullar. Arne nöjde sig med köttbullar och en portion knaperstekt bacon. Notan stannade på 13 € inklusive det obligatoriska kruset vitt.

Vi vidtalade även Echaterina att ombesörja att vi fick våra kläder tvättade. Detta skulle ske under måndagen. En diskret femeurossedel överräcktes.

Åter till studion att innan nattning avnjuta varsitt glas varm glögg av vår egen tillverkning. En mycket god brygd.

Lite bilder från gårdagen ligga nu inne i galleriet under ”Måndag 29 December”

Arne och Birgitta

yannis
2014-12-29, 08:12
Ni, som kan det där med fåglar; är det kungshäger som huserar här nedanför våra klippor. Eller är det någon annan häger?
Gå in under Arnes album och titta idag. Där finns en bra bild på honom/henne.
Birgitta.

Kalimera
2014-12-29, 13:43
Ni, som kan det där med fåglar; är det kungshäger som huserar här nedanför våra klippor. Eller är det någon annan häger?Det är en gråhäger Birgitta. Vi har också en utanför vårt fönster. Fast den har det lite kallare än er. :)

Kungshäger finns det inget som heter vad jag känner till.

Arne
2014-12-29, 13:57
Vi sitta nu Taverna "The Port" invid kajen. Vi vandrade ut mellan regnskurarna. Birgittas fot idag kurant, och hon pinnade på längs strandstråket.

Ovädret hava fortsatt hela förmiddagen med elaka vågor som slår upp längs strandskoningen. Vi ska så strax vandra hemåt att med Echaterina överenskomma om lämplig middag.

Vi har nu bokat in tvenne dagar i Chania på ett Hotel just invid Hamnen. Vi far med bussen till Chania den 2 Januari och återvänder den 4 dennes. Vi ska sammanträffa med Paul och Lisbet innan de far hem till Sverige.

Därtill skola vi proviantera en del viktualier i saluhallen.

Arne och Birgitta

inkfish
2014-12-29, 16:57
Ja, gryningen inledes klockan sju på morgonen. Så vid pass kvart över sju börjar solen titta upp ur det Libyska Havet, och strax före halv åtta färgas himlen röd av solen. Detta vid siktigt väder som just denna dag.


Oj, så sent alltså. Det var stor skillnad.

inkfish
2014-12-29, 16:59
Om det inte är så att Arne placerar termometern i värsta solgasset,
så borde han kanske investera i en ny. Den visar i allmänhet
något hög temperatur om man säger så.:D Om man jämför temperaturen med
väderstationen i Paleochora blir utfallet följande för den 28 Dec::confused:

Kl Arne Väderstationen
0730 15gr 11gr
0830 18,4 12,2
1300 25 17,3

Fast så tycker jag nästan alltid att det är. När man är i Grekland och har koll på temperaturen så är det alltid flera grader varmare än i väderleksprognoserna. Och jag har inte termometern i solen.;)

Netwolf
2014-12-29, 17:34
Kungshäger finns det inget som heter vad jag känner till.

Fast här (http://www.marjalcostablanca.com/sv/ekologiska-principerna/) talar man om en sådan?? "Här finns stora mängder av häger, kungshäger, natthäger och rallhäger."

/NW

Kalimera
2014-12-29, 19:24
Här finns stora mängder av häger, kungshäger, natthäger och rallhäger."Även ett inlägg från Arne och Birgitta kommer upp om man söker på kungshäger. Natthäger och rallhäger finns, och flera andra hägrar, men inte kungshäger. :)

Netwolf
2014-12-29, 19:52
Kanske finns på engelska? King Heron ger då en massa träffar...

yannis
2014-12-30, 05:46
Även ett inlägg från Arne och Birgitta kommer upp om man söker på kungshäger. Natthäger och rallhäger finns, och flera andra hägrar, men inte kungshäger. :)

Ja, jag googlade också och ganska snabbt kom vårt foruminlägg upp, men inte mycket mer. Därför blev jag tveksam.
Men vår studiogranne, jänkaren sa till oss att det var en King Heron, som Netwolf skriver.
Birgitta.

Netwolf
2014-12-30, 07:38
Blir det för många hägrar, får ni väl nynna på Tina Turners gamla slagdänga
"We Don't Need Another Heron" flabb_flab :D

/Netwolf

Arne
2014-12-30, 08:07
Tisdag 30 December. Paleochora.

En mörk och murrig morgon. Icke en skymt av varken sol eller häger. Det blir troligen regnskurar även idag. Gårdagens höga vågor ha nu ebbat ut och ersatts av mjuka dyningar.
Termometern på altanen visar nu klockan åtta på fattiga 15,6 grader.

Efter den stärkande eftermiddagspromenaden ner till Port Taverna var det så dags att gå upp till W.E att med Echaterina överenskomma om middagsmat. Birgitta fick sin goda tomatsoppa medan Arne erhöll en rejäl portion knaperstekt bacon med tillbehör.
Kalaset kostade 13 € inklusive det obligatoriska kruset vitt.


Vi kom i samspråk med den trevlige Schweizaren som erbjöd oss följa med på en biltur upp till bergsbyar i hans förhyrda fordon. Detta därest vädret var lämpligt under tisdagen. Vi tackade genast ja.

Har vi lite tur kanske vi passerar den trevliga byn Candanos, där vi kunna inhandla ett par kiloburkar av de vansinnigt goda syltade citrusskalen. Vårt förråd hemmavid börjar sina nu. Det är den lilla tavernan just mittemot krigsmonumentet på torget som såväl tillverkar som saluför denna delikatess. Nio € per kiloburk är klart acceptabelt.

Byn Candanos blev under den tyska ockupationen i andra världskriget i stort sett utplånad, och ett antal bybor blev avrättade på torget. Detta som en tysk vedergällning för ett partisanattentat där tre med soldater lastade fordon sprängdes i luften just i denna by.

Men, som sagt, vi får se hur det blir med vädret under dagen. Det är ju ändå ingen idé med en tur upp i bergen vid miserabelt väder.

Lite bilder från gårdagens oväder ligga så strax inne i galleriet under ”Tisdag 30 December”

Nu klockan nio faller regnet ånyo över Paleochora.

Arne och Birgitta

inkfish
2014-12-30, 11:18
För en gångs skull blev jag inte badsugen när jag såg havsbilder från Grekland. :D

Arne
2014-12-31, 08:44
Onsdag 31 December. Paleochora.

Nyårsaftonen inleds med ett ogästvänligt väder. Regn och rusk, kraftiga vindar samt ett åskoväder ute över havet. Temperaturen på altanen icke mycket att yvas över denna morgon. Klockan åtta avlästes nio svaga grader.

Nyss hörde vi på P4 Västerbotten att det hemmavid var svår halka på vägarna, och att de flesta bussturerna under gårdagskvällen hade ställts in i väntan på att sandbilarna kom ut att halkbekämpa de ishala vägarna.

Igår förmiddag kom som överenskommits vår vän Schweizaren med sin hyrbil att plocka upp oss för färden upp till bergsbyar. Echaterina medföljde som guide och tolk. När vi lämnade Paleochora var det bara lite duggregn, men ju längre upp vi for längs serpentinen, dess värre regnade det.

När vi till Candaros anlände var ösregn bara förnamnet. Vi bestämde oss för att genast fara vidare upp till byn Themenia där vi lyckligtvis hittade en Taverna som hade öppet. Ett äldre par drev stället och såg förvånat på när fyra gäster sig uppenbarade vid elvatiden.

Surt rödvin dukades fram samt en läsk till vår bilförare. Ett fat med de grekiska nyårspepparkakorna fick vi därtill. Nu upptäckte vi till vår lycka att denna enkla Taverna sålde burkar med syltade frukter på kommission från Candanostavernan. Men så bra, då behövde vi icke fara samma väg tillbaka till Paleochora.

Vår Taverna hade pyntats med en ståtlig julgran, och i den öppna spisen sprakade en värmande brasa. Regnet hade nu avtagit betydligt och övergått i milt duggregn. Efter att vi fått avsmaka de syltade frukterna inhandlades ett antal burkar och vi for vidare.

Uppe i denna byn produceras det flaskvatten som är mäkta populärt och har samma namn som byn, Themenia. Vattnet pumpas upp ur underjorden via tvenne djupborrade hål. Produktionen ligger på 120 minutliter per borrhål, och vattnet är mineralrikt och perfekt som dricksvatten.

Vi körde vidare efter Echaterinas färdanvisningar och for över branta berg på smala serpentinvägar genom ytterligare tre byar innan vi slutligen nådde huvudvägen mot Paleochora.
Längs de små vindlande bergsvägarna fick vi ta det försiktigt när getflockar skulle passeras.

Väl åter i Paleochora klev Arne av vid bussterminalen för att promenera ner till Market att viktualier inhandla. Solen hade kommit åter, och skinnjackan kändes malplacerad.

Inne i Market finnes en korg där vänliga människor kunna lägga varor till fattiga Paleochorabor. Arne inhandlar vid varje besök tvenne kiloförpackningar med Sphagetti, ett par burkar kycklingsoppa samt en flaska ketchup att lägga i lådan för behövande. Kostnaden på fem Euro cirka är för oss försumbar, men varorna kunna kantänka glädja en och annan fattig familj.
Vår principiella inställning är annars att kostnaderna för innevånarnas skäliga levnadsnivå ska gå via skattsedeln, men nu är det som det är.

Så hemåt för siestavila. Middagen avåts på W.E. Nu regnade det ånyo något så rent okristligt, men den goda kaminvärmen gjorde måltiden komfortabel.

Bilder från gårdagen finnes i galleriet under ”Onsdag 31 December”

Arne och Birgitta

Alala
2014-12-31, 10:25
Kollade Chanias väderprognos och tyvärr verkar det ostadiga vädret fortsätta. Så det är bara att sitta i kaminvärmen! :D Själv hade vi här typ -18 grader i måndags och nu är det på plussidan. Och sen ska det bli minusgrader igen så visst, halka är att vänta. Hatar halka. :mad:

Men, anyway: GOTT NYTT ÅR till Paleochora! _B-anana

Och tack för alla fina rapporter från er år 2014.

/ Anne :)

Sunny12
2014-12-31, 11:30
Ni fick en trevlig bilutflykt trots ovädret, det var ju lyckat att ni på tavernan hittade det ni sökt efter dvs syltade frukter på burk!..:)

Gott slut och ett Gott Nytt År på Er!... bye_bye

pawik
2014-12-31, 11:42
I Kiruna är det polarnatt den här tiden på året. Hunnit med ett besök i Kiruna kyrka och nu väntar besök på Ishotellet i Jukkasjärvi. En Vargtass i isglas i isbaren är inte fel. Det är inte mer än någon minusgrad här så kylan är inte besvärande.
Gott Nytt År på Er!
/pawik

Lissi
2014-12-31, 13:10
Det fina vädret har vi fått här i Puerto de la Cruz på Teneriffa. Strålande sol , knallblå himmel och långt över 20grader.... Väldigt mysigt här och en prisnivå som snarare är lägre än högre jämfört med grekisk. Som omväxling är Spanien suveränt! Ha en fin nyårsafton!!! Xronia Polla!

Lissi

Kalimera
2014-12-31, 13:42
Men vår studiogranne, jänkaren sa till oss att det var en King HeronMen han har fel, det är en gråhäger, eller grey heron som den heter på engelska. :)

Här (http://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:H%C3%A4grar)finns info om hägrar på svenska.

Här (http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Herons) finns info om hägrar på engelska.



Nu regnade det ånyo något så rent okristligt, men den goda kaminvärmen gjorde måltiden komfortabel.Hoppas att vädret bättrar på sig!

Gott Nytt År! bye_bye

Arne
2014-12-31, 15:36
Onsdag 31 December. Second opinion

Paleochora Nyårsafton klockan 16.00

Nu råda busväder här i Paleochora. Ösregn samt hårda vindar och vågor. Vågorna slå nu upp över strandskoningen och drabbar kustvägen med full kraft. Tio grader ute nu.

Vi hann emellertid ner till Market att förnödenheter inhandla mellan regnskurarna vid lunchtid. I morgon är det ju helgdag här i Grekland och alla butiker äro stängda, undantagandes kioskerna och Tavernorna.

Vi tackar för alla nyårshälsningarna och återgäldar dem.

Bilder från dagens oväder ligga strax inne i galleriet under ”Second opinion”

Arne och Birgitta

Malina
2014-12-31, 15:40
Lemonaki och Nemo (och Emilio och jag)önskar er ett Gott slut och ett MYCKET gott nytt år!
Hälsa Elvis!

Katitzi
2014-12-31, 17:06
Det fina vädret har vi fått här i Puerto de la Cruz på Teneriffa. Strålande sol , knallblå himmel och långt över 20grader.... Väldigt mysigt här och en prisnivå som snarare är lägre än högre jämfört med grekisk. Som omväxling är Spanien suveränt! Ha en fin nyårsafton!!! Xronia Polla!

Lissi

Inte så dumt med Kanarieöarna på vintern trots allt. Eller hur Lissi?
Hoppas att vädret stabilserar sig för er på Kreta också!

God fortsättning!bye_bye

Katitzi:)

Arne
2015-01-01, 07:48
Torsdag 1 Januari. Paleochora

Det har nu regnat mer eller mindre oavbrutet i 48 timmar. Blåst och stormat och endast avbrutet av våldsamma åskknallar. Natten till idag vaknade vi ett par gånger av distinkta knallar som ledde tankarna till grovt fartygsartilleri från ett slagskepp ute på havet.

Heltvisst behöver Kreta mycket regn under vintern så att växtligheten och alla olivträden får sitt inför den torra sommarsäsongen. Vad vi däremot måste fråga oss, det är om all nederbörd måste komma på en gång…


Vid femtiden igår eftermiddag gick vi upp till W.E att invid gjutjärnskaminens goda värme spisa nyårsmiddag. Vi voro de enda gästerna. Icke ens stamgästerna vågade sig ut i ovädret.
Echaterine närde en from förhoppning att få stänga tidigt denna nyårsafton.

Arne valde sin vana trogen en omelett med knaperstekt Bacon, medan Birgitta fick sin grekiska hamburgare. Vi sköljde ner middagen med ett krus vitt. Notan för nyårsmenyn stannade på blygsamma 12 €.

Vid sjutiden åter till studion att lyssna till lokalradion hemifrån tills det var dags att vid halv nio natta oss. Det har genom åren varit ytterst få nyårsaftnar vi vakat in till tolvslaget.

Birgitta vaknade just innan midnatt av spridda fyrverkerier i byn. De starkaste fyrverkerierna stod dock åskknallarna för denna natt.

Nu klockan åtta visar utetermometern på fattiga åtta grader och regnet strilar alltfort ner. Vi noterar att det hemma i Umeå är fyra plusgrader. Skillnaden är hårfin.

Bilder från gårdagen samt denna dags morgon ligga inne i galleriet under ”Torsdag 1 Januari."

Nu har så mycket regn runnit ut i havet här utanför att detsamma antagit en brunaktig ton av all vulkanisk lera som blandats med regnvattnet.

Arne och Birgitta

Lissi
2015-01-01, 12:39
Gott Nytt år i alla fall, trots regn och åska! Här på Teneriffa firades med levande musik överallt och fullt drag till kl 05! Spanjorer kan fira de med...Vi var dock i säng vid halv två :-) Idag visar termometrarna vi ser på 27 grader men det är i solen.... och himlen är blå med lätta molntussar. Vi ska fortsätta vår långpromenad i Puerto de la Cruz där julstjärnor frodas i mängd!

Lissi

Kalimera
2015-01-01, 12:49
Vad vi däremot måste fråga oss, det är om all nederbörd måste komma på en gång…Tur att ni inte är i Chaniaområdet, där är det tydligen riktigt kaotiskt enligt Chania Post (http://www.chaniapost.eu/?p=12421).

yannis
2015-01-01, 13:21
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1545&pictureid=15809

Vi har anlitat Elvis som copywriter på Arnes lap. Han kan skriva dagsrapport (efter träning) när vi nu tar en kortsemester till Chania i 2 dar.
Om inte wi-fi fungerar i storstan.
Birgitta.

Netwolf
2015-01-01, 13:28
Tycks blåsa en del, på livestreamen (http://www.palaiochora.com/?page_id=438) från Pale

/NW

Eva L
2015-01-01, 13:31
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1545&pictureid=15809

Vi har anlitat Elvis som copywriter på Arnes lap. Han kan skriva dagsrapport (efter träning) när vi nu tar en kortsemester till Chania i 2 dar.
Om inte wi-fi fungerar i storstan.
Birgitta.

Vädret verkar ju vara ännu värre i Chania än det ni har. Är det inte farligt att ge sig ut på vägarna nu? Trevligt verkar det inte vara.

Eva

Arne
2015-01-01, 16:21
Torsdag 1 Januari. Paleochora. Second Opinion

Torsdag eftermiddag i Paleochora. Nu har det vackra vädret återkommit, men det är alltfort kyligt i luften och enkom 11 grader ute. Vi ska ju i morgon fara på en tredagarstur till Chania. Avresa fredag morgon med bussen 07.15 och återkomst på söndag eftermiddag. Paleochora Taxi har vidtalats för att köra oss till Bus Terminal klockan 07.00.

Därav följa att det icke kunna bli någon tidig dagsrapport i morgon.

De höga bergen i fjärran har nu begåvats med snöhättor vilket giva en vacker inramning till byn.

Under förmiddagen sutto vi på W.E att iakttaga alla gästerna samt stamgästerna från byn. Det bjöds på en sockerkaka i ugnsform samt en sorts varm glögg med påtraglig kanelsmak I den jättelika sockerkakan skuren i fyrkanter skulle det dölja sig ett gammalt grekiskt mynt från Drachmertiden.

Den som fick detta mynt skulle gå ett nytt 2015 tillmötes i tillförsikt att all lycka skulle komma denne till del. Vi hittade dock intet mynt i våra sockerkakor, och kunde därav draga slutsatsen att det för oss bliva ett dystert år utan lycka…

Nu spisa vi middag på W.E. Vi valde på förslag av Echaterina en fylld fläskrullad med god sås därtill. Maten smakade rent delikat. Notan stannade på 12 € inklusive ett krus vitt.

Lite bilder från dagen ligga så strax inne i galleriet under ”Första Januari second opinion”

Arne och Birgitta

ÖBO
2015-01-01, 16:38
Tur att ni inte är i Chaniaområdet, där är det tydligen riktigt kaotiskt enligt Chania Post (http://www.chaniapost.eu/?p=12421).

I Chania 51.6mm och Paleochora 26mm idag.

http://penteli.meteo.gr/stations/paleochora/

Arne
2015-01-02, 14:08
Fredag 2 Januari. Chania

Tidig och kylig morgon i Paleochora. Vinden har nu avtagit, regnet likaså.
Echaterina hade lovat oss skjuts till bussfiket i Paleochora vid pass klockan sju. Väl framme vid bussfiket inhandlade vi färdbiljetter för bussresan till Chania. 7,6 € per person enkel resa. Inne i vänthallen var det varmt och skönt.

Morgonbussen från Chania anlände tio över sju och avgick med oss samt ett tiotal ortsbor kvart över sju. Vi hade en förhoppning om vackert väder vid färden över bergen, men den förhoppningen kom snabbt på skam. Regn och dimma så snart vi kom en bit upp i bergen.

Nere vid Nordkusten vek föraren direkt av till Highway 1, motortrafikleden till Chania. Vi slapp därmed gamla kustvägen med vinterns spökbyar, Platanias, Ag Marina samt Kato Stalos.

Framme vid bussterminalen i Chania klockan nio. Paul och Lisbet mötte upp för en kopp kaffe på den fina terminalserveringen. I en paus i regnandet vandrade vi alla fyra ner till Taverna ”Den röda cykeln” just bakom kyrkan. Vi hann precis in under utetaket innan regnet slog till med full styrka.

Tavernan har dock sköna gasolvärmare på höga pelare, så vi hade det tämligen komfortabelt där vi satt. Paul och Lisbet hade tillbringat tvenne nätter på ett Hotel just i närheten av Röda Cykeln. Paul var alltfort lite krasslig, och de hade av den anledningen bestämt sig för att fara åter till lägenheten uppe i bergen vid elvatiden.

Vi gick klockan elva ner till vårt förbokade Hotel, Villa Venezia just invid hamnpromenaden. Hotellvärdinnan mötte upp och visade oss vårt rum. Precis perfekt. Nedre botten, fönster mot gränden och med konverterad AC som god värme gav. Ett stort rum med tvenne separata sängar, fin toalett med dusch samt en liten köksavdelning med trinett.


Priset vid förbokning blev 35 € per natt, och då ingår AC samt perfekt fungerande Wlan. Vi är at moment de enda gästerna. Vi hade erbjudande om ett rum med balkong och full utsikt över den venetianska hamnen. Vi avböjde detta snabbt. Vem vill sitta i snålblåsten att blicka ner över en hamnbassäng med elaka vågor och ärtsoppegult vatten? Lägg därtill helt igenbommade uteserveringar...

I afton ska vi vandra de få stegen ner i gränden till Taverna "Hamam”. Vi har bevistat detta eminenta ställe många gånger tidigare. De har god mat att erbjuda ur ett rikligt sortiment samt en varm och ombonad lokal i markplan.

Några bilder från Taverna Röda Cykeln ligga inne i galleriet under ”Fredag 2 December”

Arne och Birgitta

Arne
2015-01-03, 08:00
Lördag 3 Januari. Chania

Efter en god natts sömn i vår fina studio sitta vi nu att lyssna på Ring så spelar vi, via P4 på webben. Utevädret ser ut att bliva bra denna lördag, men vi får se hur det ser ut när vi idag vid tiotiden skola gå över till den vackra hundraåriga saluhallen.

Vid femtiden igår afton gick vi den korta biten ner till Taverna Tamam att spisa middag. Till vår förvåning var Tavernadelen i gatuplanet fullsatt, mest med greker. Vi hänvisades till andra sidan gränden med den nedsänkta tavernan i det före detta turkiska badet.

Lite elakt var det med tanke på Birgittas onda fot, men med benäget bistånd av kyparen kunde vi ändå lotsas till ett ledigt hörnbord med minimalt stolsutrymme. Menyn så här års är icke mycket att hurra för, men vi hittade en vegetarisk soppa till Birgitta samt en kebabrätt för Arne. Maten var dock välsmakande.

Vi valde dagen till ära ett lite dyrare vin, detta för att celebrera att vi nu avverkat tre av våra sex Kretaveckor. Den prydligt maskinstämplade notan hamnade därav på 24 €, men smakar det så kostar det.

Vi begåvades i samband med notan en terrin ”Flygfotogen” samt tvenne torra kakor som tilltugg.

Noterbart var att när kyparna gick över till köket med tallrikar som det fanns mat kvar på, då hällde de ner maten i en plåtskål under ett bord i gränden där hungriga strykarkatter tåligt väntade på ett gratismål mat.
En vänlig handling vi värdesatte och lät kyparna veta.

Trenne bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ” Lördag 3 Januari”

Arne och Birgitta

inkfish
2015-01-03, 10:02
Låter som ett bra ställe att stödja! Skönt när de tänker på katterna vintertid :)

Marianne
2015-01-03, 17:22
Birgitta, jag tycker du ær tuff! Trots 'onda foten' och andra skavanker fortsætter du med era resor och strapatser, buss, flyg och båt.
Hurra før dig som kæmpar på! klapp_klap

Arne
2015-01-04, 12:14
Söndag 4 Januari. Åter i Paleochora

En vacker morgon i Chania. Vi vandrade upp till Bussterminalen vid pass klockan åtta för att hinna med bussen till Paleochora med avgång 08.45. Solen sken och gatorna hade torkat upp. Det var sjutton grader varmt när vi till bussterminalen anlände. En morgonkopp kaffe satt fint i väntan på bussavgången till Paleochora.

Under gårdagen gingo vi till den gamla saluhallen att inhandla diverse mat samt övriga utensilier. Vi sammanträffade med Paul och Lisbet att spisa lättlunch på ”Mamas Taverna” i saluhallen. Arne ut att inhandla tre hekto av den vansinnigt goda Pastramiskinkan samt lite övriga läckerheter.

Så satt vi att språkas vid med Paul och Lisbeth på ”Mamas taverna” innan det var dags att skiljas åt. Paul och Lisbeth gick till sitt Hotel och vi till Villa Venezia. Vädret denna lördag var utmärkt med strålande sol och 18 grader. Grekerna satt på uteserveringarna att äta lunch.

När Arne gick ut från Saluhallen att röka, då uppmärksammade han en dragkärra förd av tvenne damer från Djurskyddet på Kreta.
Arne slog sig genast i samspråk med kvinnorna. De visade på en pärm där envar kunde utläsa att denna aktion var godkänd av myndigheterna samt helt seriös.

Damerna sporde huruvida Arne kunde tänka sig att sponsra en liten fyramånaders katt de tagit hand om för två veckor sedan. Katten behövde mat och omvårdnad i cirka tre månader innan de hann placera katten hos en vänlig familj.
Kostnaden? Ja, 20 € skulle täcka detta. Arne hivade genast upp plånboken att betala de 20 € som erfordrades. Prydligt kvitto erhölls genast.

Efter siesta på Villa Venezia hade vi med Paul och Lisbet överenskommit att vi skulle sammanträffa för middagssittning på favorittavernan i Nea Chora, To Magasaki.

Middagen och samkvämet var mycket trevligt, och är vi skulle betala för fyra middagar samt lite Mezes och trenne krus vitt, då lät tavernaägaren förmäla att notan gick på huset…

Vi delade en taxi hem till Old Town med Paul och Lisbet samt vandrade hem till våra respektive natthärbärgen i kvällens sena timme.
Paul och Lisbet skulle fara hem via Copenhagen på söndagens förmiddag.

Bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Söndag 4 Januari”

Här i Paleochora skina nu solen från molnfri himmel och det är 21 grader varmt enligt termometern på altanen. Färden med bussen över bergen var väldigt vacker.

Nu att vila siesta,

Arne och Birgitta

Alala
2015-01-04, 14:39
Chania, saluhallen, Nea Cora. Solsken! Tillbaka i Paleochora. Så många fina bilder. Tack! klapp_klap

Låt livet leka!

/ Anne :)

Kalimera
2015-01-04, 18:04
Maten på Mamas Taverna såg riktigt god ut! klapp_klap

Alltid lika intressant att se bilder från Chania under lågsäsong. Ack så lite folk!

inkfish
2015-01-04, 19:01
Bra att ni är tillbaka, Arne, Elvis rapportering har faktiskt varit under all kritik :mad:

;)

Och klapp_klap för kattsponsringen!

Malina
2015-01-05, 00:41
Fint gjort med lille katten! Lemonaki säger Xronia pola!!!
Lemonaki gör stor lycka i grannskapet och KRÄVER en klapp,ett mjau från folk som passerar när vi gör vår promenader.En mycket social Egeisk katt!

yannis
2015-01-05, 07:21
Birgitta, jag tycker du ær tuff! Trots 'onda foten' och andra skavanker fortsætter du med era resor och strapatser, buss, flyg och båt.
Hurra før dig som kæmpar på! klapp_klap

Marianne,
Som 65-åring och med lite tillkommande krämpor har jag upptäckt att jag inte är odödlig.
Vi har alla vår utmätta tid.
Jag känner att jag har blivit född på nytt efter pensioneringen och vill uppleva saker. Och det känner jag bland annat genom resor. Att åter åka till Bornhom till exempel, som vi ofta var ett par veckor varje sommar på 80-talet och där vi också gifte oss.
Grekland älskar vi och vi älskar småskaligheten och lugnet. Och det innebär att vi vill fortsätta att öluffa så länge vi kan. Sen har jag som tur var en man som inte är behäftad med krämpor (förutom ryggont) och som bär våra ”ränslar”. Värken i foten kommer säkert att bestå så det känns lite tråkigt att inte kunna vandra så värst mycket i den fina grekiska naturen.
Den tid kanske kommer då det känns enklare och ett måste att åka charter. Det får bli då,,,,
Birgitta

Arne
2015-01-05, 08:09
Måndag 5 Januari. Paleochora

Återigen en mycket vacker soluppgång här i Paleochora. Förvisso blåsa starka vindar, men havet verkar vara rätt så lugnt.

Efter gårdagens väldigt vackra busstur över bergen från Maleme dristade vi oss att för egen maskin taga promenaden från Bussterminalen till Haris Hotel. Birgittas onda fot börjar nu ge med sig och hon klarade ju under lördagen promenaden från Villa Venezia till Nea Chora utan problem.

Vi var åter i vår nystädade studio vid tid runt klockan elva. Fort på med värmefläkten att jaga fukt ut samt värme in.

Så upp till W.E att umgås med gäster, personal och hundarna. Lilla trasselsudden Ranja hade körts till Chania för att betäckas av en vacker hane av samma ras. Ranja skulle få förlusta dig i trenne dagar hos den vackre hanen. Förhoppningsvis ska detta resultera i vita stimmiga valpar framöver.

Efter skön siestavila gick vi så upp till W.E att spisa middag. Birgitta fick sin Grekburgare och Arne sin omelett med knaperstekt bacon. Som alltid smakade maten utsökt gott liksom kruset vitt. Notan landade på blygsamma 12 €.

Birgitta passade på att ta några fotografier genom bussfönstret vid resan över de vackra bergen. Dessa bilder samt dagens soluppgång ligga så strax inne i galleriet under ”Måndag 5 Januari”

Lite om Villa Venezia nu. Hotellet har inalles fem studios. På nedre botten finns förutom vår enrumsstudio en tvårumsdito med balkong och havsutsikt. På övre våningen har man tre studios, alla med balkong med utsikt över den Venetianska hamnen. Dessa studios är en tia dyrare per natt än vår på nedre botten.

Prydlig föreståndare med goda kunskaper i Engelska sköter stället med bravur. Daglig städning samt AC ingår i priset. Vi gav som bekant 36 € per natt.
En liten extra detalj. Paraplyer finnes att låna för den som befarar ruskväder vid promenad i nejden. Vi kunna varmt rekommendera detta Hotel för ett par nätters vistelse. Hotellet har egen hemsida.

Utetemperaturen denna morgon är icke mycket att yvas över. Fattiga 15 grader. Vi kan se ön Gavdos vid horisonten.

Arne och Birgitta

Arne
2015-01-06, 08:07
Tisdag 6 Januari. Paleochora

Burr… Klockan åtta denna morgon visade utetermometern på iskalla plus fyra grader. Nu har emellertid solen ånyo visat sig och vi när en förhoppning om varmare väder under förmiddagen.

Det är just idag på trettondagen som den sakrala traditionen bjuder att det vackra korset ska kastas ner i vattnet vid hamnkajen. Så ger samma tradition vid handen att byns yngre män ska dyka ner i vattnet att bärga korset. Detta kors bäres därefter i triumf runt i byn på en silverbricka.

Bybor och turister förväntas lägga några mynt på silverfatet som uppskattning på dykeriet. Arne har planer på att stega ner till hamnen att föreviga ikastandet, men det beror på väderutvecklingen under förmiddagen. Klockan tio ska ceremonin ske.

Gårdagens förmiddag sutto vi i vår varma och ombonade studio att det elaka vädret utanför iakttaga. Det småregnade samt blåste styv kuling med stormvindar i byarna.

Efter siestan gick Arne ner till byn att kompletteringshandla viktualier. Detta på grund av att på trettondagen är alla butiker stängda enär det är helgdag.

Efter besöket i market gick Arne in till KKP att se hur renoveringen av lokalen utfallit. Mycket snyggt resultat. Man hade därtill dragit in bardisken en halv meter samt flyttat gjutjärnskaminen, och därmed fått mer utrymme för bord och stolar samt sofforna.

Ute på gatan dök det upp en procession med Biskopen i täten följd av sitt Entourage bestående av byns tvenne präster samt en pastorsadjunkt. Allra sist en distingerad herre i cheviotkostym. Mera troligt brudens far.

KKP-föreståndaren lät förmäla att det skulle bli ett finare bröllop på kvällen. En rik fastighetsägare från Chania skulle gifta bort sin vackra dotter med en lika rik köpmansson från Paleochora. Huruvida sonen också var vacker förmälde icke historien.

Efter vigseln i den vackra kyrkan skulle det bli fest nere på en stor Taverna vid norrra stranden. Tavernan var vanligtvis igenbommad vintertid, men hade tillfälligt återöppnats för bröllopsfesten. Levande musik skulle anlända från Chania i form av en Bouzokiensemble. Trehundra gäster var föranmälda.

Vi gick i regn och hårda vindar upp till W.E att spisa middag. Echaterina hade trollat fram en väldigt god levergryta åt oss. Halvportion till Birgitta.
Oaktat det var full eldning i kaminen blev det ändå småkyligt på W.E.
Vinden smällde i plastskydden och regnet smattrade. Notan landade på 12 € inklusive ett krus vitt.

Åter till vår varma och ombonade studio vid halvsjutiden att lyssna på ekot och sportradion hemifrån. Tidig nattning att lyssna på vindarna som tjöt runt husknuten.


Nu vid niotiden denna morgon har termometern klivit ett par snäpp upp och visar 14,2 grader. Det finnes hopp om livet ändå…

Arne och Birgitta

Masse
2015-01-06, 10:52
Ja burr...!!! Det låter ju som en riktigt urrig morgon. Själva har vi här i NÖ Skåne en riktigt vacker morgon. Temperatur kring 0-strecket, nästan helt vindstilla och lite solglimtar då och då.

Inväntar nu med spänning eventuella bilder från dykspektaklet. Skulle inte förvåna om Arne också lyckas snacka in sig på en snabbvisit på bröllopet. Vore ju trevligt med en bild på den vackra bruden också. Ang_elx

:) Masse

Lissi
2015-01-06, 11:09
...och här i Puerto de la Cruz Teneriffa ytterligare en solig dag, dock lite kyligare det ska "bara" bli 20 grader....men ni verkar ha det gott i er ombonade studio och solen återvänder! Ha det fortsatt bra på nya året!

Lissi

yannis
2015-01-06, 13:00
Bra att ni är tillbaka, Arne, Elvis rapportering har faktiskt varit under all kritik :mad:

;)

Och klapp_klap för kattsponsringen!

Tyvärr valde vi att lämna kvar Arnes interaktiva (?) laptop hos Elvis när vi åkte till Chania. Enligt honom råkade han åt skärmen med nosen. Han fick då in Radio Västerbotten och har lyssnat på det under tiden vi har varit borta.
Kalimeraforumet fick han inte tillbaks.
Dessutom var han sorgsen då hans kompis, Ranja, åkt för betäckning i Chania med en renrasig rumänsk hund..
Men nu är han full av liv!
Birgitta.

inkfish
2015-01-06, 13:03
Nästa gång ni ska åka, och Ranja inte är hemma, får ni visa honom hur han hittar till gulliga hundvideor på youtube!

Kalimera
2015-01-06, 16:41
Nu vid niotiden denna morgon har termometern klivit ett par snäpp upp och visar 14,2 grader. Det finnes hopp om livet ändå…Jag såg på FB att de har snöat på Naxos, och mer ska det komma enligt http://poseidon.hcmr.gr/weather_forecast.php?area_id=gr

Där kan man även se att det kan komma snö hos er. Tur att ni har en kaminer. :)

Marianne
2015-01-06, 17:04
Som 65-åring och med lite tillkommande krämpor har jag upptäckt att jag inte är odödlig.
Jag känner att jag har blivit född på nytt efter pensioneringen och vill uppleva saker. Och det känner jag bland annat genom resor.
Grekland älskar vi och vi älskar småskaligheten och lugnet. Och det innebär att vi vill fortsätta att öluffa så länge vi kan.


65 är väl ingen ålder, Birgitta! ;)
Nej, det med skavanker har ju inte nödvändigtvis något med åldern att göra.
Klart att man gör allt för att fortsätta att resa så länge man kan och vill. Om viljan finns, så klarar man både små och stora problem - och viljan har du ju, Birgitta. Ni båda! För även Arne är tuff, som klarar allt bagage på trots av ryggbesvär.
Hurra för er båda! klapp_klap

Arne
2015-01-07, 08:02
Onsdag 7 Januari. Paleochora

En vacker men kylig morgon inleder denna dag. Vid halv åtta visade utetermometern fattiga 4,5 grader, men den molnfria himlen förebådar varmare väder framåt förmiddagen.

Nu vid tid strax efter åtta ser vi kustfärjan Samaria stäva ut med kurs mot Gavdos. Säkerligen ett välkommet besök enär förra färjeturen avgick lördagen innan jul. Det förmenas råda svår brist på såväl färska livsmedel som drycker för småglas på ön nu.

Under hela gårdagen var det trassel med elleveranserna till byn. Vid lunchtid kopplades ett lokalt reservaggregat in bestående av en gammal fd fartygsdiesel i ett skjul. Det fungerade, om än med begränsad effekt.

Framåt tvåtiden hade det ordinarie elnätet fixats och allt blev som vanligt igen.

Vi gick upp till W.E vid tiotiden att umgås. Gjutjärnskaminen spred förvisso värme, men denna morgon räckte den icke riktigt till eftersom det bara var 13 grader utomhus.

Till vår förvåning kunde vi skåda hurusom grekbilarna ,med stamgästerna från bergsbyarna , hade decimeterhögt med snö på taken! Det hade tydligt snöat en hel del under natten på höghöjd. Birgitta trodde att en av bilarna hade vita säckar med havssalt på taket..

Den ceremoni med dykning efter korset nere i hamnen måste ha ställts in på grund av det opassliga vädret. Vi såg icke en skymt vare sig av kors eller dykare under förmiddagen.

Efter siestavila tog vi promenaden ner till byn att besöka KKP-fiket. I solen var det varmt och skönt, men i skuggan kylde det på.
Inne på KKP var det varmt och ombonat. Stamgästerna sutto att spela kort samt pimpla Raki. Ett tavliparti pågick även. Vi beordrade varsin Ouzo med mezes.

Efter KKP gick vi rakt över gatan att hälsa på hos Marianne på Taverna
Inochaus. Även där sprakade det hemtrevligt i kaminen. Vi var uppenbarligen de enda gästerna.

Så hemåt vid fyratiden att besöka W.E för intagande av kvällsmat. Birgitta hade av Echaterina blivit lovad en mustig köttsoppa, och Arne fick sin grillade kyckling. Maten smakade som vanligt rent förträfligt gott.
Notan hamnade på 13 € inklusive det obligatoriska kruset vitt.

Åter till studion vid åttatiden att lyssna på sportradion innan det var dags för nattning.

Bilder från gårdagen ligga nu inne i galleriet under ”Onsdag 7 Januari.

Nu vid niotiden har temperaturen ute gått upp till 14 grader. Hopp om livet.

Arne och Birgitta

inkfish
2015-01-07, 09:35
Det verkar ha snöat på många ställen igår. Jag såg snöbilder från Amorgos och bara häpnade. :)

rollen
2015-01-07, 13:03
Härligt att läsa om livet i Paleochora på vintern, Ska dit i maj igen. Om ni träffar Marianne på vår favorittaverna igen så be henne läsa sin mail. Vi hoppas få rum på hotell Megim med våra vänner då. Hoppas ni får lite varmare väder resten av er vistelse där.

Kalimera
2015-01-07, 19:28
Till vår förvåning kunde vi skåda hurusom grekbilarna ,med stamgästerna från bergsbyarna , hade decimeterhögt med snö på taken! Det hade tydligt snöat en hel del under natten på höghöjd.Jag såg på bilderna, och det var minst sagt en ovanlig syn! Mycket snö i bergen också ser jag. Det ska bli mycket varmare till helgen, så ni har något varmt att se fram emot. :)

Arne
2015-01-08, 08:09
Torsdag 8 Januari. Paleochora

En kylig morgon inleder denna dag. Plus sju grader klockan sju.
Vår vän Jänkaren i studio nr ett är i sanning en udda person. Oavsett väder och vind samt temperatur dricker han var morgon sitt kaffe på utealtanen vid pass klockan åtta.

Under gårdagen hade Jänkaren varit uppe på W.E att låna en tolvliters kastrull. Hela förmiddagen ägnade han åt att hiva i ingredienser till en jättelik köttgryta. Under eftermiddagen kokades det så det stod härliga till. Kantänka ska han nu i en veckas tid spisa köttgryta till middag.

Vi satt igår förmiddag att i studion vår ruva likt värphönor i den goda stugvärmen. Först vid halvelvatiden gick vi upp till W.E att umgås.
Bra fart i kaminen gjorde att det var komfortabel värme i lokalen.

Vår förmiddagsservitris/ kokerska Sohie hade tillverkat ett plåtfat fullt med klyftpotatis som hon lyfte in i kaminens övre del som fungerar som ugn. Så snart som potatisen var färdigbakad började stamgästerna genast gå till ugnen att tulla på potatisklyftorna.

När Sohie äntligen lyckades rädda plåtfatet var bara knappt hälften av potatisen kvar.

Så ner att siestavila njuta.

Kustfärjan Samaria återkom vid tretiden efter sin endagstur till Gavdos.

Efter siestan gick Arne en promenad ner till byn att proviantera.
Det var varmt och skönt i solen, men i skuggan bara 15 grader. Turligt nog med svag vind.
Birgitta beställde en stor påse med de goda fruktpralinerna av marmeladtyp.
Vi är omåttligt förtjust i dessa praliner.


Inga elavbrott kunde skönjas efter lunchtid.

Så upp att spisa middag vid femtiden. Echaterina hade fixat till Ostcroquetter med fyllning till Birgitta. Arne höll fast vid sin Baconomelett.
Notan hamnade på nio Euro.

Nu vid klockan halv nio har termometern på altanen hissat upp sig till 14 grader. Solen börjar nu värma upp väggen här utanför.

Några bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Torsdag 8 Januari”

Arne och Birgitta

Eva L
2015-01-08, 09:08
Femton grader i skuggan Arne är väl inte så dumt enligt svenska väderprognoser var det bara 6 grader på Kreta igår. Här hemma regnar det.

Eva

inkfish
2015-01-08, 09:39
En kylig morgon inleder denna dag. Plus sju grader klockan sju.
Vår vän Jänkaren i studio nr ett är i sanning en udda person. Oavsett väder och vind samt temperatur dricker han var morgon sitt kaffe på utealtanen vid pass klockan åtta.



Jag skulle nog säga att det är mindre udda än Greklandsresenärer som lyssnar på Ring så spelar vi varje lördag ;)flabb_flab

Monica C
2015-01-08, 12:29
Jag skulle nog säga att det är mindre udda än Greklandsresenärer som lyssnar på Ring så spelar vi varje lördag ;)flabb_flab
Hihi......
Monica😘

Monica P
2015-01-08, 13:36
Jag skulle nog säga att det är mindre udda än Greklandsresenärer som lyssnar på Ring så spelar vi varje lördag ;)flabb_flab

Ungefär min tanke också...

Nickan
2015-01-08, 14:12
Femton grader i skuggan Arne är väl inte så dumt enligt svenska väderprognoser var det bara 6 grader på Kreta igår. Här hemma regnar det.

Eva

Kreta är ju stort, så det beror nog på var de mäter temperaturen. Här i Kritsa, utanför Agios Nikolaos är det 4 grader idag...
Nickan

Eva L
2015-01-08, 14:38
Kreta är ju stort, så det beror nog på var de mäter temperaturen. Här i Kritsa, utanför Agios Nikolaos är det 4 grader idag...
Nickan

Jag vet att det finns många mätstationer på Kreta och också varierat klimat men skillnader på 10 grader i skuggan är ju väldigt stora i ett lågtrycksområde. Fast det är ju fantastiskt att Paleochora är så varmt.

Eva

ÖBO
2015-01-08, 18:59
Jag vet att det finns många mätstationer på Kreta och också varierat klimat men skillnader på 10 grader i skuggan är ju väldigt stora i ett lågtrycksområde. Fast det är ju fantastiskt att Paleochora är så varmt.

Eva

Det kanske föreligger ett sk mikroklimat vid Harris.:D http://sv.wikipedia.org/wiki/Mikroklimat
Klockan 0830 14 grader i skuggan? vid Harris. Vid väderstationen i Paleochora 6.4 grader. http://penteli.meteo.gr/stations/paleochora/

Lissi
2015-01-08, 20:24
Min tanke med.....Vissa har ju renkött med sig;)

Lissi

Athanasia
2015-01-08, 20:33
Tycker inte att tempen är nåt att haka upp sig på..Det viktigaste är väl att Arne och Birgitta njuter;)

Paittas
2015-01-08, 23:07
Tycker inte att tempen är nåt att haka upp sig på..Det viktigaste är väl att Arne och Birgitta njuter;)

fb_gilla

Sunny12
2015-01-08, 23:19
Oavsett var det är för temperatur... så är det väl underbart att vara på Kreta..:)..fortsätt och njut Arne och Birgitta!

Monica C
2015-01-08, 23:46
Oavsett var det är för temperatur... så är det väl underbart att vara på Kreta..:)..fortsätt och njut Arne och Birgitta!

Så sant så sant Sunny!!
Monica:)

Arne
2015-01-09, 07:56
Fredag 9 Januari. Paleochora

Solen gick upp 07.15. Samma vackra skådespel var morgon.

Vi avstår nu och framöver från att kommentera temperaturen ute, detta enär viss irritation och ifrågasättande kunnat förmärkas här och där. Vi får i stället hänvisa till de väderstationer vilka återfinnes på webben. Själva kommer vi dock att använda oss av våra visuella avkännare och termometrar. Det skulle eljest bli alltför kallt för oss här i området…..

Igår vid lunchtid kom Haris fru Flora tillsammans med den nu femtonåriga sonen Yiorgos tillbaka från Jul- och nyårsfirandet i Glasgow.
Det hade varit tvenne kalla veckor med flera minusgrader men ej mycket snö. Flora bjöd som seden brukar på Skotska chokladpraliner ur en presentask.

Vi erhöll information om att det under torsdagens afton skulle bli stort återinvigningsparty på KKP-fiket, men att festligheterna skulle taga sin början först vid niotiden på kvällen. Vi avstod av naturliga skäl. Grekfester hava alltid en tendens att börja sent och hålla på mest hela natten till framåt småtimmarna.

Vi kunde i morse på KKP-s Facebooksida Cosmogonia cafe bar se att det varit fullt med folk och mat på festen.

Kustfärjan Samaria gjorde under gårdagen en dagstur till Sougia och Ag Roumeli och återkom till Paleochora vid pass halv fem.

Efter vår siestavila var det så åter dags att stega upp till W.E att spisa middag. Echaterina hade lovat Arne en rejäl portion stekt lever. Birgitta fick ånyo sina goda Croquetter med fyllning.
Notan stannade på 11 € inklusive ett krus vitt.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet under ”Fredag 9 Januari”

Vi avser att under förmidddagen ta en promenad ner till byns Postkontor att uträtta ärenden. Postkontoret är beläget nere vid östra stranden och har öppet 08.00 till 14.00.

Arne och Birgitta

Sunny12
2015-01-09, 08:14
Så synd att ni inte kunde deltaga i återinvigningspartyt!
Det hade säkert varit en alldeles speciell upplevelse.. :)

Fast förstår att det kan vara svårt att bryta invanda rutiner..sen gillar ni väl att vara uppe med "tuppen"!!..:D;)

Kalimera
2015-01-09, 10:32
Har glömt bort hur länge ni ska stanna. Är ni kvar över valet?

Arne
2015-01-09, 11:19
Jodå! Vi blir kvar här i Paleochora till nästa fredag då vi far åter till Chania / Nea Chora för de sista tre dagarna innan vi far åter till Sverige den 26 Januari.


Arne och Birgitta

Ylva A
2015-01-09, 11:44
Ni måste förstå, att våra termometrar, gjorda i Kina men köpta i Sverige, alltid visar c:a 5 grader extra, när de används på södra Kreta. De är ju inte bortskämda med Kretensisk värme! :) ;) Vi litar på Dig Arne!
/ Ierapetrajannis

kari
2015-01-09, 12:38
Jeg t r o r jeg har funnet forklaringen på temperaturforskjellen Øbo skriver om;)
Arne og Birgitta's er jo så spesielt g la d e i Paleocghora, den STORE kjærligheten /de VARME hjertene påvirker selvfølgelig omgivelsene :D

- men på sønnens alder tror jeg dere skal trekke fra et par år..., han har v o k s t mye siste året, vi trodde også han kunne være 15, men er, i følge Ekaterina, mye yngre

Monica P
2015-01-09, 13:18
:D:D:Dklapp_klap

Kalimera
2015-01-09, 14:24
Jodå! Vi blir kvar här i Paleochora till nästa fredag då vi far åter till Chania / Nea Chora för de sista tre dagarna innan vi far åter till Sverige den 26 Januari.Då är ni i Chania under valdagen. Den kan bli spännande värre. Jag var på Tilos förra valet, men där märktes det nästan inte alls. Jag var på Ios under ett val på 1980-talet. Då var det förbjudet att servera alkohol, inte ens affärerna fick sälja alkohol. Det blev en märklig dag på denna partyfixerade ö. :) Pasok vann förstås, ett parti som snart inte ens finns. Märkligt det också.

Monica P
2015-01-09, 16:23
Valen här är lite högtidliga, det är min erfarenhet. Jag kommer ihåg hur det var när jag var barn och föräldrarna klädde sig fina för att gå och rösta. Just detta val har en ton av uppgivenhet från vanligt folk- man vet inte riktigt vilket ben man ska stå på. Vinner Syriza blir det katastrof och vinner ND/Pasok blir det också katastrof....

Monica C
2015-01-09, 19:46
Jag röstar på valdagen om det är möjligt(är ju ofta på ngn greköar i sept)just för att jag tycker det är högtidligt,är uppvuxen i en familj där det var mycket viktigt att en röstade,min pappa var politiskt aktiv och jag har som liten gått i ett Första Maj tåg tillsammans med min pappa och Tage Erlander.
Det blir intressant att se hur det blir i Grekland efter valet.
Monica😍

Arne
2015-01-10, 09:00
Lördag 10 Januari. Paleochora

Försenad dagsrapport.

Denna morgon inleddes med utslaget Internet. Radiolänkmasten uppe på berget härovan var ur funktion, men kom igång nu klockan nio. Nu sitta vi att lyssna till Ring så spelar vi, ett program vi aldrig missar.

Det är sak samma med God morgon världen i P 1 på söndagarna.

Gårdagens förmiddag tillbringade vi enligt god sed och vänja uppe på W.E café. Stamgästerna diskuterar klart uppenbart politik och det förestående valet. Haris summerade diskussionen på Engelska för oss.

Följande framkom; Det grekiska parlamentet är i nuläget att beskriva som en hönsgård, när räven nyss gått därifrån. När det gäller väljarkåren så är de medelålders- och äldre väljarna marinerade av hat till allt vad Pasok står för. Detta mot bakgrund av tidigare Pasokregeringars vidlyftiga spenderande av allmänna medel, ofta ner i Regeringens egna fickor…

Syriza nu. Vänstern tror man ska gå fram hyfsat. Partiet har fått allt större trovärdighet genom deras inriktning på stöd till de allra svagaste i samhället.

Gyllene Gryning nu. Ett klart fascistparti på den yttersta högerkanten. Risken är att partiet drar till sig ungdomar och arbetslösa som i sin håglöshet ser partiet som en framtida räddning ur misären.

Nea Demokratia; Den välbeställda medel- och överklassens självskrivna parti. Kommer nog att ligga kvar på samma väljarandel som vid förra valet.

Innan siestavilan blev det en tur ner till Postkontoret vid Östra stranden.

Efter siestan ånyo upp till W.E att umgås. Ett Brittiskt par anlände för ett par dagar sedan. De färdades i en brittiskregistrerad Land Rover med stora packlårar på takräcket. Deras göranden och låtanden här i byn ska vi försöka ta reda på framöver.

Vid pass halv åtta ner till vår ombonade studio att lyssna på radiosporten samt natta oss.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet under ”Lördag 10 Januari”


Arne och Birgitta

Netwolf
2015-01-10, 09:07
Gyllene Gryning nu. Ett klart fascistparti på den yttersta högerkanten. Risken är att partiet drar till sig ungdomar och arbetslösa som i sin håglöshet ser partiet som en framtida räddning ur misären.

Ja, ni som är intresserade. Missa inte serien fosterland (http://www.tv.nu/program/fosterland), som börjar på söndag. Om hur den framväxande nationalismen, är på väg att kväva Europa. Och inte blev det bättre, med de senaste dagarnas händelser i Frankrike på näthinnan..

/Netwolf

larvih
2015-01-10, 10:28
... Postkontoret vid Östra stranden...

Du skrev det samme i går, så jeg formoder at posthuset er flyttet fra veststranden til øststranden.

(Øst = samme side af Paleochora som færgekajen, Harris, solopgangen osv.)

kari
2015-01-10, 14:52
Du skrev det samme i går, så jeg formoder at posthuset er flyttet fra veststranden til øststranden.

(Øst = samme side af Paleochora som færgekajen, Harris, solopgangen osv.)

Hei larvih :)
- jeg er ikke så god på "øst og vest", men postkontoret er vel fortsatt ved sandstranden?

Arne
2015-01-10, 15:37
Nja, vi avser norra stranden, den där posten är belägen. Södra stranden är enligt vårt förmenande Kretas sydkust, detta enär Afrika som via Libyen och Egypten äro belägna cirka 25 Landmil från Kretas sydkust.

Arne och Birgitta direkt från Water´s Edge Café på sydkusten i väntan på mat.

LL

Monica C
2015-01-10, 16:51
Arne och Birgitta direkt från Water´s Edge Café på sydkusten i väntan på mat.

LL

fb_gilla

Tom
2015-01-10, 21:38
Min tanke med.....Vissa har ju renkött med sig;)

Lissi

Men Hallå !

Åka till Grekland med renkött i bagaget ? Vem gör det ?

Åker man till Grekland är det väl för att man är intresserad av landet och dess kultur och vanor.

Inte för att locka grekerna att äta renkött !

Att gå ut och inmundiga mat o dyl före 20-21.00 , ja då tycker jag man går miste om mycket av Grekernas vardagsliv, som vi många andra uppskattar.

Dessutom , grekiska köket med vad allt det underbara det innefattar !!! bara det är ju värt resan dit !

Det vattnas i munnen när jag tänker på det !!!

Torkat renkött kan väl va gott .Men ta med sig till Grekland ? Blaha , blaha , blaha !

/ Tom

Lissi
2015-01-10, 21:45
Jag tycker i o f s att man kan ta med vad man vill!!! Bara man åker till Grekland. ;) Vi har alla olika uppfattningar om hur just VÅR semester ska vara. Huuvudsaken är att vi njuter!

Lissi - som f ö aldrig ätit renkött....

Malina
2015-01-10, 23:06
Nu tänker jag INTE säga-och vill inte säga att "alla är olika".En av de tristaste och fegaste av alla svenska uttryck.
I Birgittas och Arnes fall,förhåller det sig så att de har rest i övärlden LÄNGE.
Numera,som de flesta vet,tar de långsemester i tex Palechora.
De har sina rutiner,de rapporterar lokalt och trevligt.
Om jag/vi hade valt att stanna länge på en ö i icke turistsäsong,hade vi nog också tagit med oss vissa "viktualier" från Sverige.
Torkat renkött har jag nog ätit i min ungdom. Verkar gott! Det som var roligt tycker jag var Kanadensarens(?) reaktion på renköttet- Hash?!
Lev väl Birgitta och Arne with or without reindeermeat!!!

Hasse
2015-01-10, 23:07
Men Hallå !

Åka till Grekland med renkött i bagaget ? Vem gör det ?

Åker man till Grekland är det väl för att man är intresserad av landet och dess kultur och vanor.

Inte för att locka grekerna att äta renkött !

Att gå ut och inmundiga mat o dyl före 20-21.00 , ja då tycker jag man går miste om mycket av Grekernas vardagsliv, som vi många andra uppskattar.

Dessutom , grekiska köket med vad allt det underbara det innefattar !!! bara det är ju värt resan dit !

Det vattnas i munnen när jag tänker på det !!!

Torkat renkött kan väl va gott .Men ta med sig till Grekland ? Blaha , blaha , blaha !

/ Tom






Tom, det krävs ingen avancerad analys för att jag ska samtycka med dig till 100% vad du tycker i detta fall.




/ Hasse:cool:

Malina
2015-01-10, 23:22
Jamen, de ÄR ju intresserade av vardagligheter och vanor.Det är ju precis det de rapporterar om.Och vem f.an ska lägga sig i vad de äter???
Vi gillar väl alla det grekiska köket!
Om sen Birgitta och Arne väljer att äta vissa rätter som de gillar så är det väl deras sak!

Hasse
2015-01-10, 23:32
Jamen, de ÄR ju intresserade av vardagligheter och vanor.Det är ju precis det de rapporterar om.Och vem f.an ska lägga sig i vad de äter???
Vi gillar väl alla det grekiska köket!
Om sen Birgitta och Arne väljer att äta vissa rätter som de gillar så är det väl deras sak!




Ordet är fortfarande fritt, Malina. Alla kan inte tycka samma sak, det skulle bli ett tvärtrist forum om det vore så. Synd att du använder en svordom för att uttrycka det du upplever är fel. Respektera att vi är olika här.




/ Hasse:cool:

Monica C
2015-01-11, 01:19
Eftersom jag är en nattuggla 😘 och gärna sover lite längre på morgonen så läser jag oftast Arne och Birgittas betraktelse till min frukost och tycker det är jättemysigt att få ta del av deras dagar på Kreta.Känns som oxå jag får prova på lite mer vardagsliv genom detta,dagarna/kvällarna ter sig säkert lite olika för oss alla beroende på hur länge man stannar i Grekland.
Monica😍

Netwolf
2015-01-11, 07:38
Renkött är ju jättegott och ett alldeles utmärkt mellanmål. Funkar dessutom mycket bra att ha med sig, då det kan förvaras utan kyla.
Sen tycker jag det är lite kul att ha lite småprylar att dela ut. Ett år gav jag bort en osthyvel, till en hotellvärd, vilket uppskattades rejält (efter att jag förklarat vad den användes till).

/Netwolf

Arne
2015-01-11, 08:15
Söndag 11 Januari. Paleochora.

Ånyo en vacker morgon med tillhörande tjusig soluppgång. Några moln stå ej att skåda denna dag.

Först några rader angående diskussionen om våra vanor vid besök i Grekland. Låt oss inledningsvis konstatera att vårt omtalade torkade renkött, det som vi själva bereder hemmavid, det rör sig inalles om två kilo, vilket i färdigt skick decimerats till 1,2 kilo. Av detta skär vi tunna skivor och fördelar i sex påsar. En för varje grekresa ungefär.

Man kunna föranledas tro att vi medbringar tvenne torkade renbogar om tio kilo vardera på resan till Grekland. Så är alltså icke fallet. 150 gram i skivat skick är vad det handlar om. Renköttet mumsar vi på företrädesvis vid flyg – och färjeturer.

Tidiga matvanor nu. Heltvisst äro vi icke några nattmänniskor, och har heller aldrig varit det. Vi är däremot extremt morgonpigga, det ligger så att säga i sakens natur. Därav nästa punkt. De tidiga middagarna.

Vi äter en stadig långfrukost var morgon, och då har vi sedan många år tillbaka inget behov av att äta lunch. Med detta sammantaget blir det då istället en tidig middag. Svårare än så är det ej. Vad vi väljer till middagsmat, det är helt enkelt det vi tycker om, även om vi befinna oss i Grekland…

Gårdagens förmiddag gick i lugnets tecken. Vi lämnade upp en kasse smutstvätt till Echaterina att tillsammans med en sedel ordna så att vi dagen efter kunna hämta de rentvättade persedlarna.

Echaterina lät förmäla att det visst icke gick så bra med parningsförsöken mellan de vita hundarna. Tiken bara morrar och fräser när hanen vill komma till. Så det kan bli.

Innan siestavilan ner på byn att folkliv iakttaga samt kompletteringshandla lite viktualier.

Efter siestavilan noterade vi att Haris Wlan nu verkade stabilt och bra. Vi behövde därav icke aktivera GR Cosmotes dongel med tillhörande refillkort.


Middagen nu. Birgitta fick sin hemlagade tomatsoppa hon tycker så mycket om. Arne hade beställt lever, en rätt han likaså gillar. W.E-s hundar gillar också lever.

Vi erfor att Haris son Yiorgos är 12 år gammal, icke 15 som felaktigt uppgavs i tidigare dagboksanteckningar.

Lite bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Söndag 11 Januari”


Nu snart dags att lyssna på God morgon Världen i P 1.

Arne och Birgitta

Monica P
2015-01-11, 09:44
fb_gillaklapp_klap:D

Varför ändra på goda vanor? Jag har min rutin också,och då går dagen bäst. Rubba icke mina vanor.

kize
2015-01-11, 10:02
Njuter varje dag av era rapporter, Arne och Birgitta! Språkligt är de lite annorlunda, med vissa ord som idag inte används så ofta. Fortsätt att rapportera som ni alltid gjort, ser fram emot dem varje dag. Kan tillägga att jag saknar i era rapporter "dagens temperatur", den får ni gärna lägga till igen! Önskar er en fortsatt härlig vistelse!

inkfish
2015-01-11, 10:17
Arne, om ni ska anpassa er till alla olika synpunkter kommer era rapporter till slut att bli mycket koncisa:

"Gick upp.
Gick ut.
Gick in.
Gick och la oss."

:)

Kalimera
2015-01-11, 10:33
150 gram i skivat skick är vad det handlar om. Renköttet mumsar vi på företrädesvis vid flyg – och färjeturer.Vi tar med oss massor med Gott & Blandat på varje resa. Även vi äter på flyg och båtresor. :)

Netwolf
2015-01-11, 10:51
Arne, om ni ska anpassa er till alla olika synpunkter kommer era rapporter till slut att bli mycket koncisa:

"Gick upp.
Gick ut.
Gick in.
Gick och la oss."

:)

haha, eller som jag läste på en skylt

Planer för i morgon:
1. Stiga upp
2. Överleva dagen
3. Gå och lägga mig

/Netwolf

rebase
2015-01-11, 11:10
Njuter varje dag av era rapporter, Arne och Birgitta! Språkligt är de lite annorlunda, med vissa ord som idag inte används så ofta. Fortsätt att rapportera som ni alltid gjort, ser fram emot dem varje dag. Kan tillägga att jag saknar i era rapporter "dagens temperatur", den får ni gärna lägga till igen! Önskar er en fortsatt härlig vistelse!


Jag saknar också väderrapporten. Man kan ju inte göra det bättre än att tala om vad den Egna termometern visar sedan får ju andra tycka vad dom vill eller hur..........

emma
2015-01-11, 11:12
även jag ser framemot att läsa Birgittas och Arnes upplevelser och dagar ... förundras dock över hur man som läsare av dessa betraktelser spydigt kan påpeka hur de lever sina dagar! :confused: Var och en må resa och leva som hon/han känner är bäst utan påhopp ifrån andra som reser/lever på ett annat sätt.:)
/emma

Arne
2015-01-11, 11:21
Om det icke anses vara förmätet, skulle jag med viss tillfredsställelse och ett snett leende ändå konstatera att vår termometer denna söndagsmorgon visar samma 20,5 grader som väderstationen för södra Kreta....


Arne

lenapg
2015-01-11, 11:24
Jag saknar också väderrapporten. Man kan ju inte göra det bättre än att tala om vad den Egna termometern visar sedan får ju andra tycka vad dom vill eller hur..........



Instämmer till fullo!snyft_drop Vi saknar också rapporter om hur vädret är, så please.........:) :) :) :)
Lena och Nisse som åker till Paleochora i slutet av april

cyrene
2015-01-11, 11:26
fb_gilla. :)

Hälsningar från Västkusten, vi hade orkanstyrkor inatt!


Cyrene

Sevasti & Eleni
2015-01-11, 11:27
även jag ser framemot att läsa Birgittas och Arnes upplevelser och dagar ... förundras dock över hur man som läsare av dessa betraktelser spydigt kan påpeka hur de lever sina dagar! :confused: Var och en må resa och leva som hon/han känner är bäst utan påhopp ifrån andra som reser/lever på ett annat sätt.:)
/emma




klapp_klapfb_gilla

Sunny12
2015-01-11, 11:33
Instämmer till 100% i det Emma säger!.. fb_gilla

Lev gott Arne & Birgitta

Sunny, som också har sina vanor och rutiner på semestern.

UllaC
2015-01-11, 12:17
Om det icke anses vara förmätet, skulle jag med viss tillfredsställelse och ett snett leende ändå konstatera att vår termometer denna söndagsmorgon visar samma 20,5 grader som väderstationen för södra Kreta....


Arne

Bra Arne! :)

larvih
2015-01-11, 12:30
... visar samma 20,5 grader som väderstationen för södra Kreta....

Ved du hvor vejrstationen i Paleochora findes? Jeg mener sådan rent fysisk.

På det lille plateau bagom Fortezza findes en hvid bygning, som kanske kunne være en vejrstation, men den ser tom ud; ingen instrumenter, ingen folk, ingenting.

Og det eneste jeg kan hitte på nettet om vejrstationen er, at den befinder sig i 5 meters højde.

Sunny12
2015-01-11, 12:56
Om det icke anses vara förmätet, skulle jag med viss tillfredsställelse och ett snett leende ändå konstatera att vår termometer denna söndagsmorgon visar samma 20,5 grader som väderstationen för södra Kreta....


Arne

klapp_klap..härligt!!

lenapg
2015-01-11, 14:07
Om det icke anses vara förmätet, skulle jag med viss tillfredsställelse och ett snett leende ändå konstatera att vår termometer denna söndagsmorgon visar samma 20,5 grader som väderstationen för södra Kreta....


Arne
Bra! klapp_klap klapp_klap klapp_klap

Lena och Nisse
fb_gilla

kize
2015-01-11, 14:56
Tack för väderrapporter Arne! Nu är ordningen återställd.

Lissi
2015-01-11, 15:25
Fortsätt precis som ni gör både med levernet och rappporteringen. Bodde jag sex veckor på samma ställe skulle det absolut bli vardagsliv, inget annat. Har man varit så många veckor på samma ställe som ni så har ni redan sett allt. Ni har ju fått goda vänner i mängd och har blivit en del av Paleochora. När jag åker till Tinos numer blir det samma rum, samma mysiga tavernor där jag trivs och samma umgänge med Nikoleta, hennes familj och väninnor....inte flänger man runt som första gångerna. Nu kan vi ju ön. Det är det som är tjusningen ju, ställa in min väska på " mitt" rum och vara HEMMA!
Min skämtsamma kommentar med glad gubbe om renköttet var en replik på att Arne tyckte jänkaren var rolig som lagade köttgryta, inget annat illa ment!
Lissi

ingegerd46
2015-01-11, 16:00
Tack Arne och Birgitta för att ni åter rapporterar om vädret och temperaturen! Varje morgon läser jag er berättelse och tittar på bilderna och det är lika roligt varje dag!

Malina
2015-01-11, 16:43
Hej på er!

Idag har VI frångått våra söndagsrutiner och varit på "Je suis Charlie"-manifestationen på Segels torg.Mycket fint, många pennor och MYCKET folk och massor av snö.Nu återgår vi till söndagsrutinerna och lagar en 3-timmars spaghetti bolognese.Ha det!

jukka_t
2015-01-11, 17:31
.

Läser varje dag och läser upp för frun vad Arne och Birgitta
skriver och tycker det är trevlig läsning.

Jag tror mer på Arne och hans termometer än en digital väderstation.
Fortsätt rapportera graderna Arne !

Forfarande ingen Totte ???

Mvh
Jukka T

merlot
2015-01-11, 22:00
Läser era rapporter varje dag och finner stort nöje i detta. Jag saknar också uppgiften om dagens temperatur. De må va hur det vill med tillförlitligheten. Man får ju ändå en bra indikation på vädrets skiftningar och med er resvana lär ni ju inte ställa termometern i solen. Tack för dom trevliga berättelserna ni skriver och ha en fortsatt trevlig resa.fb_gilla

Arne
2015-01-12, 08:26
Måndag 12 Januari. Paleochora.

Idag har vi avverkat fyra av våra sex veckor på Kreta. Fredag 23 Januari lämnar vi Paleochora och far åter till Nea Chora / Chania för de avslutande tre dygnen innan hemfärden den 26 Januari. Vi äro inbokade på Hotel Arocaria.

Det verkar ha kommit en regnskvätt under natten till idag. Vår termometer visar på 16,4 grader nu klockan åtta denna morgon, men det är mulet väder än så länge. Vi misströstar dock icke enär vi på webben kunde skåda att det var minus 14 grader hemma i Umeå.

Kustfärjan Samaria kom nyss puttrande från natthamnen ute på udden och ligga nu vid kajen i centrum färdig för att avsegla till för oss okänd destination.

I market och frukt- och gröntbutiken kan vi genast konstatera att det är skördetid för mandariner och klementiner. Marknaden är översköljd med dessa frukter. En tiokilos trälåda med mandariner betinga pris av fyra Euro.

Till vännen Rollen. Vi var inne hos Marianne på Taverna Inochaus att be henne öppna sin mailbox enär det där ligga förfrågan om hotellrum på Magim.

Och till Jukka, vi har ännu ej sett en endaste skymt av vår huskatt Haristotte.
Vi saknar honom verkligen. Det var så hemtrevligt att var morgon få besök av den trivsamma katten.

Vi avslutade gårdagens bypromenad på KKP-fiket att taga varsin kopp kaffe. Noterbart är att kaffet bara kostar en € per kopp. Inget svindyrt Arlandapris direkt…

Vi kunde under gårdagen skåda hurusom de varma vindarna från Afrika gick hårt åt snön på de höga bergens sydsidor.

Under gårdagen var det så varmt att gjutjärnskaminen på W.E fick vila sig ända fram till kvällen, då det kylde på en del.

Efter att ha spisat god middag på W.E var det dags att gå ner till studion att lyssna på radiosporten och kvällsnyheterna innan nattning.
Vår Amaryllis är nu vackert utslagen via stängel nummer två. Vi har blomman ute dagtid, men taga densamma in nattetid.

Lite bilder från gårdagen återfinnes i galleriet under ”Måndag 12 Januari”

Nu vid niotiden kommer dimman vältrande in från havet. Krokodilberget har allredan försvunnit in i ett töcken.


Arne och Birgitta

Monica P
2015-01-12, 09:43
Efter alla år här har jag fortfarande inte vant mig vid att det många gånger är varmare ute än inne ! I morse gick jag huttrande och med dubbla pyjamasar ut med katternas långpanna med mat- och möttes av ljum vårlik luft!

jan c
2015-01-12, 11:17
Montera ventiler i väggar eller fönster,och ,eller skaffa en avfuktare,Det är den fuktiga luften inomhus som gör att det känns kallare.

ÖBO
2015-01-12, 12:40
Ved du hvor vejrstationen i Paleochora findes? Jeg mener sådan rent fysisk.

På det lille plateau bagom Fortezza findes en hvid bygning, som kanske kunne være en vejrstation, men den ser tom ud; ingen instrumenter, ingen folk, ingenting.

Og det eneste jeg kan hitte på nettet om vejrstationen er, at den befinder sig i 5 meters højde.

För meteorologiskt intresserade:
Väderstationen i Paleochora är belägen på
Latitude : 35.233877 | Longitude : 23.683324
Vilket motsvarar: På en parallellgata VNV om "Main street" ca 100 m från
Libyan Princess.

yannis
2015-01-12, 13:01
Hej på er!

Idag har VI frångått våra söndagsrutiner och varit på "Je suis Charlie"-manifestationen på Segels torg.Mycket fint, många pennor och MYCKET folk och massor av snö.Nu återgår vi till söndagsrutinerna och lagar en 3-timmars spaghetti bolognese.Ha det!

Men Malin och Emilio; hur gör man en TRETIMMARS spagetti bolongesi? Intresserad.

ÖBO: Vi bor LÅNGT från lyxhotellet i Paleochora. flabb_flab

Birgitta.

Monica P
2015-01-12, 13:02
Montera ventiler i väggar eller fönster,och ,eller skaffa en avfuktare,Det är den fuktiga luften inomhus som gör att det känns kallare.

Sant, helt riktigt. Vi har en bra avfuktare och har sett skillnad denna vinter.

inkfish
2015-01-12, 13:20
Det verkar ha kommit en regnskvätt under natten till idag. Vår termometer visar på 16,4 grader nu klockan åtta denna morgon, men det är mulet väder än så länge. Vi misströstar dock icke enär vi på webben kunde skåda att det var minus 14 grader hemma i Umeå.



I avdelningen termometrars pålitlighet kan jag bidra med den jag blinkade yrvaket mot imorse:

http://i17.photobucket.com/albums/b74/mandalaki/Mobile%20Uploads/06240E61-37D9-467B-B297-8DCFDF9190E2_zpsbsm9sxb4.jpg (http://s17.photobucket.com/user/mandalaki/media/Mobile%20Uploads/06240E61-37D9-467B-B297-8DCFDF9190E2_zpsbsm9sxb4.jpg.html)

Inte dåligt för att vara Göteborg. Enligt yr.no skulle det dock i själva verket samtidigt vara +6. Så där ser man hur det kan skilja mellan termometrar och väderstationer.

(Min uppmätta temperatur imorse får ändå betraktas som ett fall framåt. Igår visade samma termometer temperaturen L.)

Netwolf
2015-01-12, 18:53
@Inky. Jag har (eller hade) en av samma märke. Den uppförde sig likadant som din :)

Netwolf
2015-01-12, 18:54
Men Malin och Emilio; hur gör man en TRETIMMARS spagetti bolongesi? Intresserad.

ÖBO: Vi bor LÅNGT från lyxhotellet i Paleochora. flabb_flab

Birgitta.

En ÄKTA bolognesesås ska puttra i tre timmar. Jag brukar dock stressa fram den på två ;)

Kalimera
2015-01-12, 19:06
Inte dåligt för att vara Göteborg. Enligt yr.no skulle det dock i själva verket samtidigt vara +6. Så där ser man hur det kan skilja mellan termometrar och väderstationer.:D

@Inky. Jag har (eller hade) en av samma märke. Den uppförde sig likadant som din :)Typiskt Göteborg. :)

Idag har vi avverkat fyra av våra sex veckor på Kreta. Fredag 23 Januari lämnar vi Paleochora och far åter till Nea Chora / Chania för de avslutande tre dygnen innan hemfärden den 26 Januari. Hoppas att ni hinner med en direktrapport från valdagen. Det kommer bli väldigt spännande. ;)

zakka
2015-01-12, 20:15
I avdelningen termometrars pålitlighet kan jag bidra med den jag blinkade yrvaket mot imorse:

Inte dåligt för att vara Göteborg. Enligt yr.no skulle det dock i själva verket samtidigt vara +6. Så där ser man hur det kan skilja mellan termometrar och väderstationer.

(Min uppmätta temperatur imorse får ändå betraktas som ett fall framåt. Igår visade samma termometer temperaturen L.)

flabb_flab flabb_flab

MVH zakka

Malina
2015-01-12, 22:11
Birgtta: En 3-timmars bolognese gör man enligt mig på följande sätt:

3 vitlöksklyftor,en lök,lite stjälkselleri,lite morot,lite bladpersilja som man hackar ihop och om man har - en bit pancetta eller salami eller prucciotto.Fräs detta långsamt i god olivolja
Fräs (helst högrevsfärs) ca 1/2 kilo i lite olivolja.Ha i lagerblad,lite salt mald svartpeppar och en halv hönsbuljiongtärning.
Lägg allt i en järngryta eller dito.Låt detta puttra ihop en stund.Häll så ca 2 dl rött eller vitt vin i och låt det hålla på en stund.
Tag sedan 2 msk tomatpure,en burk HELA tomater(som man kan klippa sönder),oregano, timjan,mer salt och peppar.
Om man vill,kan man också ha i lite chilipeppar.
Så låter man allt sakta puttra i 2-3 timmar,rör ibland,smakar av och ÄTER!!!

Spaghettin ska kokas i VILT vatten tills den är al dente,silas och blandas med en stor klick smör.

Netwolf
2015-01-12, 23:16
Birgtta: En 3-timmars bolognese gör man enligt mig på följande sätt:

3 vitlöksklyftor,en lök,lite stjälkselleri,lite morot,lite bladpersilja som man hackar ihop och om man har - en bit pancetta eller salami eller prucciotto.Fräs detta långsamt i god olivolja
Fräs (helst högrevsfärs) ca 1/2 kilo i lite olivolja.Ha i lagerblad,lite salt mald svartpeppar och en halv hönsbuljiongtärning.
Lägg allt i en järngryta eller dito.Låt detta puttra ihop en stund.Häll så ca 2 dl rött eller vitt vin i och låt det hålla på en stund.
Tag sedan 2 msk tomatpure,en burk HELA tomater(som man kan klippa sönder),oregano, timjan,mer salt och peppar.
Om man vill,kan man också ha i lite chilipeppar.
Så låter man allt sakta puttra i 2-3 timmar,rör ibland,smakar av och ÄTER!!!

Spaghettin ska kokas i VILT vatten tills den är al dente,silas och blandas med en stor klick smör.
Så gott det låter! Och HELA tomater är viktigt. Lagerblad är inget jag brukat ha i, men däremot är det gott med kycklinglever.
Enda nackdelen med dessa flertimmarskok, är väl att man ska ha lite rött i glaset och det kan bli några glas... :p

/Netwolf

Malina
2015-01-12, 23:20
Just det! I en riktig bolognese ska det nog vara en smula kycklinglever också.Rött vin under tiden är helt rätt!

Monica C
2015-01-13, 00:30
Oj det receptet lär jag testa,lät mycket gott!
Delar Netwolfs tanke där om vinet......är ju rackarns så gott att inmundiga när en lagar mat😘
Monica:)

Eva L
2015-01-13, 08:06
Just det! I en riktig bolognese ska det nog vara en smula kycklinglever också.Rött vin under tiden är helt rätt!

Gud så gott det låter. Jag fuskar rejält med min brukar bara få småputtra en dryg timme. Kör med en liten bit rotselleri, lite morötter, mycket gul lök, lite vitlök, kanelstång, senap, lagerblad och en del andra goda kryddor samt naturligtvis rött vin och tomater. Kycklinglever har jag hackat ner vid något tillfälle. Väldigt gott.

Eva

Arne
2015-01-13, 08:22
Tisdag 13 Januari. Paleochora.

Blixt och dunder inleder denna morgon. Ösregn och åska som mullrar. Turligt nog verkar masterna uppe på berget här ovan ha klarat sig. Vi har icke haft några avbrott i internetaccessen. Elsystemet har därtill klarat sig utan avbrott.
Vid sjutiden kunde fattiga 6,6 grader plus uppmätas på altanen.

Nu vid halvniotiden har dimman skingrats liksom de blygrå molnen. Regnet har därtill upphört och solen tittar blygsamt fram. Vinden är dock alltfort relativt hård.

På förmiddagen igår tog vi en promenad ner till byn. Vi noterade att det pågick en begravningsandakt uppe i kyrkan.

Byns brevbärare gör sin förmiddagstur till fots med en liten postväska som snarare leder tanken till en normal damhandväska.

På vägen hemåt såg vi att dörren var öppen på tavernan i gränden , Pandelis. Kanske de ska öppna till veckan? Pandelis är vida kända för sin gemytliga atmosfär samt väldigt goda mat till humana priser.

Vi passerar på hemvägen Birgittas "Drömhus" Ett ruckel icke av denna världen. Renovering pågår, och har så gjort sedan vi första gången hit till Paleochora anlände, med det synes vara ett projekt över tid...

Efter siestavilan gick vi upp till W.E. Jörg med fru från Radio Kreta var tillsammans med den trivsamma hunden på besök. Hunden har olika ögonfärg, vilket är mera sällsynt.

Echaterina förärade oss en literflaska egenhändigt mixad Rakimello, dvs honungsraki. Efter vederbörlig uppvärmning smakar denna brygd faktiskt riktigt gott enligt vårt förmenande.

En oljetanker anlände till bukten att ankra upp. Någon djuphamn finnes ej i Paleochora, men Haris kunde upplysa oss om att tankern tog sig natthamn här inför morgondagens besök vid oljehamnen i Souda intill Chania. Det lär ska kosta skjortan att nattankra i Souda.

Vid åttatiden denna morgon lättade tankern ankar och styrde kosan mot Souda med sin last av petroleumprodukter.

Det ljusnar upp alltmer nu vid niotiden. Kanske det blir en vacker dag ändå, den dystra morgonen till trots. Nu vid halvtio har termometern ändå orkat upp till 8,9 grader.

Lite bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Tisdag 13 Januari”

Arne och Birgitta

Monica P
2015-01-13, 10:23
Vi hoppas också på sol efter en totalt grå morgon, så ovanligt att man får vara nöjd ändå. Jag törs mig inte ut för att läsa av termometern.

inkfish
2015-01-13, 10:51
@Inky. Jag har (eller hade) en av samma märke. Den uppförde sig likadant som din :)

Toppgrejer, helt klart! fb_gilla

Min gick bra ända fram till att "min" huskatt på Sifnos förrförra året rev den i golvet när hon smet in genom fönstret. Sedan dess har inomhustemperaturen legat stadigt på 18.3, utom mitt i kalla vintern då den sjönk till 17.1. :D

inkfish
2015-01-13, 10:53
Vilken vacker hund med omaka ögon!

Alala
2015-01-13, 11:12
Instämmer med alla att Malinas bolognese lät ljuvligt......med rödvin. :p flabb_flab

Och hoppas att Arne och Birgitta och andra i Grekland ska få SOL snart!

/ Anne :)

Kalimera
2015-01-13, 19:43
Vilken vacker hund med omaka ögon!Jag har en kompis som har en Berner Sennen med sådana ögon. Hon fick 2000 i rabatt för att det var "fel" ögonfärg. Själv tycker jag det är fint.

Malina
2015-01-13, 20:50
Tack ska ni ha för era fina kommentarer om receptet.Det BLEV gott!

Arne
2015-01-14, 08:23
Onsdag 14 Januari. Paleochora.

Det har varit en orolig natt. Gårdagskvällens hårda vindar övergick till stormstyrka. Lösa föremål flög runt som elaka projektiler, och det var rent farligt att vistas ute. Regnet ökade därtill i intensitet med tillhörande åska.
Vi närde en förhoppning att masterna på berget med radiolänkarna skulle klara sig. Det gjorde de också, men vindens tjutande i samklang med åskknallarna gjorde det svårt att få en god sömn.

Sopkärlet här vid Haris Hotel flyttades av vinden ett femtiotal meter, välte, och ligga nu just utanför vår studio. Strykarkattorna glädjes åt att innehållet spridits ut längs gatan.

Vi såg på nyheterna att kvällsplanet från Athen till Chania igår afton efter tvenne försök till landning tvingats flyga åter till Athen med oförrättat ärende, detta på grund av stormvindarna.

Men, nu på morgonen har det skett ett markant väderomslag. Vinden nu svag och regnet har upphört. De elaka blygrå molnen har ersatts av vacker sol med vita snälla molntussar. Vid halvåttatiden avläste vi 12,2 grader på utealtanen.

Av förklarliga skäl blev det under gårdagen mest att sitta inomhus i studions goda och ombonade värme, detta med avbrott för den korta promenaden till W.E. Vi noterade att Yiorgos icke var i skolan. På vår direkta fråga svarade en leende Yiorgos att lärarna strejkade…

Det elaka gårdagsvädret medförde att inte ens byns stamgäster vågade sig ut att besöka W.E.

Sohie ugnsbakade en rysansvärd maträtt i kaminens ugnsdel. En ortsbo hade under morgonen anlänt med ett grishuvud inhandlat i Candanos.
Rätten fräste och osade i ugnen. Det såg allt annat än aptitligt ut, men ortsbon avsmakade och fann rätten rent delikat. Den stackars Sohie hade därtill fått i uppdrag att klyva grishuvudet i lämpligt stora delar.

I samband med tisdagkvällens middag på W.E överenskommo vi med Echaterina att hon skulle fixa Pork Schnitzel åt oss till onsdagens middag.

Solen värmer nu så skönt på vår altan och vid niotiden denna morgon noterar vi att temperaturen gått upp till icke föraktliga 16,8 grader.

Bilder från gårdagen samt denna dags morgon återfinnes i galleriet under ”Onsdag 14 Januari”


Arne och Birgitta

Arne
2015-01-15, 08:11
Torsdag 15 Januari. Paleochora.

Efter en skön natts sömn utan störande inslag vaknade vi vid sextiden denna torsdagsmorgon. Svag havsbris, spegelblankt hav, vad mera kunna man begära? Jo, en vacker soluppgång, och den kom vid halvåttatiden med samma färgsprakande scenario som alltid.

Vid halv åtta visade vår utetermometer på elva plusgrader, det får duga som inledning. Kustfärjan Samaria, som igår afton ankrade och förtöjde vid färjekajen i centrum, stävade nyss ut på sin tur till Ag Roumeli och Sougia.

Under gårdagen anlände fyra nya gäster till Hotellet. Det var två par, mera troligt från de Brittiska öarna. Studios ordnades fram samt fixades frukost genom Sohies försorg.

Arne tog en förmiddagspromenad ner till byn i det vackra vädret. Det är i sanning snabba skiftningar i väderläget här på Kreta. Från storm och regn till sol och värme över en natt.

Efter siestan sammanträffade vi med Flora att betala för vår femveckorsvistelse här på Haris Studios. Flora fick sina äskade 440 €. Ett i vårt tycke mycket bra pris. Tack vare vinterturisterna kan ju Hotellet hålla sig med åretruntanställd personal. Städerska samt kokerska /servitris.

Vår Echaterina är en riktig pärla. Hon fungerar som en husfru och ordnar och donar, allt för att gästerna ska trivas. Vid gårdagens middag hade Echaterina trollat fram varsin mycket god fläskschnitzel med svampsås.

Behöver vi något från byn ordnar hon det också. Postar brev med mera.
Intet är omöjligt för Echaterina.

Vid eftermiddagssittningen på W.E bjöd en av stamgästerna Birgitta på en friterad fisk av märket Red Mullet. Birgitta tyckte mycket om denna fiskrätt.
Arne avböjde diskret varje erbjudande om benfylld fisk...

Lite om skrotbilarna i byn nu. Vi finner det en smula märkligt att Kommunen inte lyfter ett finger för att få skrotbilarna bortforslade. Bilarna har övergetts på vägar och gator. Arne ska ta ett resonemang med Borgmästaren för att få svar på detta spörsmål.

Nu vid klockan nio har temperaturen gått upp till icke föraktliga sexton grader, och är i stigande. Detta förebådar en varm och vacker dag.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet under ”Torsdag 15 Januari”

Arne och Birgitta

Kalimera
2015-01-15, 10:44
Vid eftermiddagssittningen på W.E bjöd en av stamgästerna Birgitta på en friterad fisk av märket Red Mullet. Birgitta tyckte mycket om denna fiskrätt.Barbounia - den godaste fisken i Grekland, om ni frågar mig. Ska ätas färsk. Tyvärr dyr som tusan.

Monica P
2015-01-15, 11:00
Vi har SOL idag, glad för det, äntligen kan tvätten torka.

Arne
2015-01-15, 11:27
Till Janne, Red Mullet kostar vanligtvis mycket, men så här vintertid i Paleochora har fiskargubbarna lågpris på sagda fisk. Fyra stycken Red Mullet färdiggrillade kostar icke mer än 1,4 € per styck, detta enligt Sohie.

Water´s Edge direkt i sommarvärme med 21 grader.

Arne

yannis
2015-01-15, 13:00
Att sitta cafe.
Som vanligt går vi upp till Water Ege Cafe vid halvelvatiden. Vi har ju våra rutiner,,,
Denna morgon, efter en storm i förrgår natt vi aldrig varit med om, låg nu havet stilla. Ingen vind, lite dimma och ganska kyligt.
Min plats vid den vedeldade kaminen kunde jag inta, eftersom vi då var dom enda besökarna. Så skönt!
Efter en stund började andra stamgäster infinna sig.
Först kom Horta-mannen. Arne kallar honom numera Grishuvudsmannen, sedan gårdagen. Han kan en aning engelska.. En underbar fin grekisk ”gubbe”. Han fixar horta och oliver till serveringen, troligen mycket mera.
Sedan dyker vägverkaren upp, som han gör minst fyra gånger per dag. ”Vägverkaren” kallar vi honom för eftersom han har en brandgul jacka sen flera åt tillbaks. Han är nog troligen pensionär.
Andra och tredje ”eldaren” dyker också upp. Även dom stamgäster Men snart blir det ett fasligt liv. Tre nya, yngre män dyker upp, men är väl kända på Cafeet.. Dom beställer red mullet i massor. Zoi friterar dom, ser väldigt goda ut. Så jag frågar dom om dem. Detta ser tydligen Vassilis (Hortamannen) som sitter vid ett annat bord. Helt plötsligt kommer en red mullet till mitt bord. Vassilis bjuder, sa Zoi. Jättegod fisk!
När det är för mycket liv lämnar vi Cafeet. Jag går fram till Horta-mannen och tackar för fisken. Han sitter och äter sin egen mat i egen matdosa.. Jag måste smaka, Undebar horta och egna oliver i olja, En härlig person!!
Så upplever vi vardagslivet en förmiddag här på Kreta. Samma vardagsliv på förmiddagen har vi även upplevt på Fourni, Amorgos och Naxos många gånger. Vi älskar detta!
Birgitta. (LL)

Lissi
2015-01-15, 13:27
Så upplever vi vardagslivet en förmiddag här på Kreta. Samma vardagsliv på förmiddagen har vi även upplevt på Fourni, Amorgos och Naxos många gånger. Vi älskar detta!
Birgitta. (LL)[/B][/SIZE][/FONT]

Precis så ska det ju vara...precis som hemma...

Hos Nikoleta på Tinos kan jag gladeligt sitta en förmiddag i trädgården och läsa, lösa korsord och prata med andra gäster och Nikoleta när hon har tid.
På mina ensamresor är det en del av avslappningen.

Lissi

Eva L
2015-01-15, 16:06
Vad roligt Birgitta att du provat äta fisk jag har alltid undrat varför ni inte äter fisk i Grekland.

Eva

Ylva A
2015-01-15, 17:25
Toppen Birgitta!
Det är såna berättelser, som sätter färg på era äventyr! Kul att du gillade fisken, men tråkigt att du avstod grishuvudet! Har ni aldrig blivit bjudna på grisballar? Man måste pröva allt, för sen är det försent!
/ Jannis

rollen
2015-01-15, 21:27
Så härligt att läsa Birgitta! Som vi längtar ner. Tack för hälsningen till Mariann. Vi har fått svar så vi kommer 11 personer i maj.

zakka
2015-01-15, 21:46
Torsdag 15 Januari. Paleochora.

...Arne avböjde diskret varje erbjudande om benfylld fisk...

Åh, en själsfrände! Ang_elx

MVH zakka

Arne
2015-01-16, 08:26
Fredag 16 Januari. Paleochora.

Det blir ånyo en mycket vacker dag denna fredag. Detta borgar soluppgången över havet för. Därtill kunde vi skåda att sopgubbarna ej hade regnställen pådragna. Nu klockan åtta visar termometern på icke föraktliga 15 grader. Svag vind och inga moln.

Kustfärjan Samaria avgick strax efter åtta med destination Gavdos. Det blir en dagstur med endast 15 minuters uppehåll på ön. Birgitta hade i tanken att eventuellt medfölja, men slog detta hugskott ur hågen. Att skaka färja tre timmar för att få skåda hamnen i Gavdos 15 minuter, och att därefter ånyo skaka färja tillbaka, syntes icke vara en större lockelse ens för Birgitta som ju ändå vurmar för denna gudsförgätna ö.

Arne ska ta direktkontakt med Mayor för att höra varför skrotbilarna får stå och skräpa på gatorna år efter år. Nu visade det sig att Paleochora bytt Mayor sedan sist. Den gamle Mayor hade , enligt elaka tungor, såväl rymligt samvete som dito fickor.
En ny och betydligt yngre Mayor har tagit plats i City Hall.

Det blev under gårdagen en lugn förmiddagssittning på W.E. Echaterina och Gina hade farit med morgonbussen till Chania att utföra förrättningar. De skulle återkomma med kvällsbussen vid tid halv sex. Vi skickade med en önskan om en bukett tulpaner till Birgitta.

Någon blomsterbutik finnes av naturliga skäl icke i Paleochora.

Haris hade beställt ett nytt kylskåp, som efter många svordomar och baxande omsider kom på plats. Det gamla skåpet hade gjort sitt.

Efter siestavilan tog vi en tur ner till byn för att byta några ord med Marianne på Inochaus Taverna. Icke så. Lokalen var endast bemannad med hantverkare som var i fart att måla och tapetsera.

Vi gladdes särskilt åt att det strävsamma gamla paret var på plats på sin veranda. Vi trodde att tanten kallnat, men nu satt de båda där i högönsklig välmåga.

Det fick bli en sittning på KKP-fiket som substitut. Arne bort till kiosken att inhandla ett par sudokuhäften till Birgitta. De gamla började vid det här laget vara utslitna.

Vid halv sex gick vi åter till W.E att spisa middag. Echaterina hade inhandlat en mycket vacker tulpanbukett till Birgitta. Därtill hade hon en present åt Birgitta, nämligen trenne garnnystan samt en rundsticka. I sanning en överraskning.

Birgitta fick sin förbeställda vegetariska soppa och tråkige Arne sin Baconomelette. 12 € stannade notan på inklusive det obligatoriska kruset vitt.

Bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Fredag 16 Januari"

Nu klockan halv tio har termometern vandrat upp till 17,7 grader och med stigande tendens.

Arne och Birgitta