handdator

Visa fullständig version : Grekland - ett tryggt land för besökare?


inkfish
2006-02-21, 21:14
Känner du dig trygg när du reser i Grekland? Och har du nån gång blivit utsatt för brott när du är där?

Svara i omröstningen och berätta mer här i tråden. Har du blivit utsatt för brott, tala gärna i tråden vad som hände.

(I omröstningen går det alltså att svara på mer än ett alternativ)

inkfish
2006-02-21, 21:21
Jag är de 25 procent hittills;) som blivit utsatt för brott i Grekland. En äcklig blottare som folk på ön fick mig att polisanmäla.

Men det gör inte att jag inte känner mig trygg. Jag har aldrig känt mig hotad på nåt sätt, och när man till och med får tillbaka sin plånbok intakt när man glömt den på en bar så känner man sig inte direkt utsatt:o

Kikh
2006-02-21, 21:34
Jag har råkat ut för samma saker Inkfish:) Jag har sett en blottare OCH fått tillbaks både plånbok och en dyr kamera som jag gömt på en bar, baren låg i en by jag aldrig tidigare besökt, där jag inte kände en kotte och sakerna hade legat på bardisken i över två timmar innan jag saknade dem. När jag kom för att hämta mina prylar blev jag bjuden på öl och Raki av värdparet som dessutom tog sig tid att förklara varför det låg sönderrivna servietter och krossade tallrikar över allt på golvet:D

Kikh

inkfish
2006-02-21, 22:12
Jag är lite nyfiken på den end* som hittills svarat "jag känner mig inte tryggare i Grekland än nån annanstans".

Hoppas vederbörande kan träda fram och förklara, jag undrar nämligen om h*n inte är den klokaste av oss egentligen.

noone
2006-02-21, 23:12
Varför skulle han vara klokare än oss andra? Är det inte en självklarhet att man känner sig tryggare på en liten ö ute i grekland med 1000inv än i Favélas i Brasilien där knappt snuten törs gå upp? :D ;)

noone
2006-02-21, 23:14
värdparet som dessutom tog sig tid att förklara varför det låg sönderrivna servietter och krossade tallrikar över allt på golvet:D

Kikh

Skulle vara väldigt intressant att höra anledningen till vrf det låt sönderrivna servetter och krossade tallrikar på golvet. :rolleyes:

Har f.ö faktiskt också hört andra som fått igen saker (och blivit "lurade" på taxi).

monica
2006-02-21, 23:18
Jag är en av dem som har svarat att jag känner mig trygg i Grekland.
Tycker att det är stor skillnad emot Sverige, då jag har barn i början av tonåren känner jag mig mycket tryggare här än jag gör i Sverige. Jag bor i en förort till Aten och när jag är i Sverige på somrarna håller vi till i en förort till Stockholm.

Nu bor jag i den största staden nära Aten så det är ingen liten håla, har aldrig hört talas om någon våldtäkt här, och det skulle spridas snabbt om det hände jag lovar.

Däremot har 2 olika grannar haft inbrott mitt på blanka dan, en av grannarna har haft inbrott 3 ggr och jag kan sträcka mig till att säga att det var inte greker. De blev haffade i huset och vid 2 tillfällen var min man med och höll kvar dem till polisen kom.

Monica

Lissi
2006-02-22, 10:00
Jag o min familj har blivit utsatt för brott i Grekland...På Paros -95, på ett lite avlägset hotell mitt emot Parikia på andra sidan Parikia bay, hade vi inbrott på rummet och jag vaknade av att det stod en karl med våra "viktiga" väskor i handen... Jag hade varit uppe tidigare och öppnat balkongdörrarna och lagt mig ett tag igen och slumrade till..Mannen hoppade ut över balkongräcket och försvann... Borta var kontanter , mitt pass, våra kontokort, makens körkort och börsen med några hundra drachmer.... Vilken uppståndelse det blev! Snabbt spärrades korten. Hotellägaren ringde polisen och personalen på hotellet var förtvivlade! Det tog två dar av semestern att sitta på polisstationen ör att få intyg för försäkring, sitta på bank för att växla in resecheckar(ja tänk det hade man då!)..Så fick vi låna pengar tills nytt eurocardkort kom med expressbud 2 dagar senare!! ALLA skyllde på att det måste vara en alban och DET minns jag tyckte jag var så hemskt! Flera rum till hade blivit besökta...Nåväl pass skulle hämtas i Aten sa reseledaren för det måste jag ha till hemresan, men jag sa bara att om grekerna inte vill släppa ut mig så stannar jag så gärna kvar! Så hem kom jag ändå! I november samma år ringde de från Apollo och sa att någon lämnat en väska till polisen på Paros med ALLA saker kvar! Bara drachmerna var borta, så helt plötsligt hade min man dublba körkort och jag dubbla pass!!!
Men trots detta och trots att jag blivit bestulen på en kamera i somras på Symi så känner jag mig betydligt tryggare i Grekland än i Malmö!!
Lissi

Frappe
2006-02-22, 10:25
Jag känner mig inte lika trygg som för tex 6 års sedan, vi har haft inbrott i vårat hus i Nea Makri 2 gånger...... Hos svärmor som bor på Nea Penteli Aten var det inbrott för 1 månad sedan, tydligen en räd då 6 hus fick besök mitt inatten, hos svärmor bröt man sig in i garaget, vår våning och hos henne vände man... antagligen blev de skrämda då hon somnat vid tv och de hörde den. Så hon känner sig inte trygg längre:mad: :mad: Vid de 6:e huset vaknade man och mannen i huset blev misshandlad, dock vaknade grannar av fruns skrik och efter tumult blev 2 st tillfångatagna, och tyvärr var det Albaner ,i bilen som även den var stulen hittade man stöldgods! Utan att känna till något vetenskaplig statistik vågar jag dock påså att brott har ökat i alla fall Athen, då framförallt RÅN, STÖLD förra veckan blev en präst misshandlad så illa att han dog för några ynka €.

Hälsar Camilla

anoula
2006-02-22, 10:32
Jag är de 25 procent hittills;) som blivit utsatt för brott i Grekland. En äcklig blottare som folk på ön fick mig att polisanmäla.


Är det försent att ändra i statistiken? För jag hade glömt bort den där äckliga blottaren på Rhodos för några år sedan. Kanske för att han inte hade så mycket att skylta med ändå.

inkfish
2006-02-22, 11:58
Varför skulle han vara klokare än oss andra? Är det inte en självklarhet att man känner sig tryggare på en liten ö ute i grekland med 1000inv än i Favélas i Brasilien där knappt snuten törs gå upp? :D ;)

Det är ungefär så jag menar. Frågan är Känner du dig trygg i Grekland. Och var i Grekland är de flesta av oss? Jo, på nån ö i nån avkrok. På "landet". Och jämför vi det med en större svensk stad så är det inte konstigt om vi känner oss trygga.

inkfish
2006-02-22, 11:59
Är det försent att ändra i statistiken? För jag hade glömt bort den där äckliga blottaren på Rhodos för några år sedan. Kanske för att han inte hade så mycket att skylta med ändå.

Han lyckades i alla fall peta upp kategori 3 till 11.63 procent.;)

inkfish
2006-02-22, 12:03
ALLA skyllde på att det måste vara en alban och DET minns jag tyckte jag var så hemskt!

Rasismen är nåt av det värsta med Grekland, i mina ögon. Det är trist att folk inte fattar att brottslighet har sociala orsaker, inte etniska. Om jag blir bestulen/rånad/misshandlad/mördad - vad hjälper det mig vilken nationalitet förövaren har? Det är en brottsling och inget annat.

MIAS
2006-02-22, 12:51
Blev en gång på Kalymnos förföljd av en man, en engelsk turist. Han gick efter mig till olika barer jag var på, och när jag sedan skulle gå hem sprang han ikapp mig och försökte slita in mig i buskarna vid vägen.Som tur var kom det 2 kalymniska pojkar på en vespa. De såg vad som höll på att hända, hoppade av och gav mannen en rak höger, sedan körde de mig hem. Jag kände inte dessa killar, men vi blev vänner efter denna händelse. Tror inte att många i sverige skulle våga ingripa på samma sätt om det hände här, känner mig trygg i Grekland!

Miabye_bye

anoula
2006-02-22, 13:08
Jag kände inte dessa killar, men vi blev vänner efter denna händelse. Tror inte att många i sverige skulle våga ingripa på samma sätt om det hände här, känner mig trygg i Grekland!


Åh vad skönt att det slutade bra.:)

Marianne
2006-02-22, 16:33
Jag känner mig trygg i Grekland, även om maken blivit bestulen på kreditkortet i Saluhallen i Aten. (Kortets användes inom ½ timme till bl.a. en flygbiljett till Cypern plus att växla kontanter till resan.)

Vi går naturligtvis aldrig numera i Saluhallen eller andra liknande platser med varken kreditkort eller fler kontanter än vi kan tåla att mista (dvs. vad vi har tänkt att använda på lunch eller så inom de närmaste timmarna).

Jag känner mig definitivt tryggare i Grekland än här hemma och i andra länder!

Marianne

yvonne
2006-02-22, 16:40
Jag är lite nyfiken på den end* som hittills svarat "jag känner mig inte tryggare i Grekland än nån annanstans".

Hoppas vederbörande kan träda fram och förklara, jag undrar nämligen om h*n inte är den klokaste av oss egentligen.

Det var jag som svarade så, anledningen till det är att jag brottligheten har ökat markant på fastlandet och speciellt i trakterna runt Yperos och Thessalia, anledningen till det vill jag INTE ta upp här, men i vilket fall som helst så fylls de lokala nyheterna varje dag med inbrott, rån och även mord har förekommit. För en 10 år sedan kunde vi lämna dörren olåst när vi gick till bycafeét, men nu låser alla dörren och kollar alltid extra om det kommer en okänd bil.

Yvonne

inkfish
2006-02-22, 22:48
Tack för svaret, Yvonne.

Då är du hälften av de svarande som valt de alternativet;)

Frappe
2006-02-23, 11:08
Tack för svaret, Yvonne.

Då är du hälften av de svarande som valt de alternativet;)

Och jag är då den andra hälften :)

Camilla

Elisabet
2006-02-23, 11:28
Och jag är då den andra hälften :)Jag skulle också ha kunnat svara så, fast jag skulle ha velat vända på "frågan" till 'Jag känner mig inte otryggare i Grekland än någon annanstans' eller egentligen 'Jag känner mig varken otrygg i Grekland eller någon annanstans' - eftersom jag ju inte brukar gå omkring och känna mig otrygg :rolleyes:

Rent statisktiskt är det dock så att risken att jag ska utsättas för vålds- eller tillgreppsbrott, eller försök till sådant, är större i Grekland, om jag ser till landet generellt, än här i den tätort där jag bor.

Men så kan man ju inte jämföra, det ger ju en orättvis bild. Sandlådor ska inte jämföras med hockeyrinkar. Typ ;)

inkfish
2006-02-23, 12:56
Och jag är då den andra hälften :)

Camilla

Den andra tredjedelen, just nu.;)

Kul att så många har svarat!

Stina
2006-02-26, 00:32
Jag känner mig oftast trygg i Grekland, fast det beror ju lite på var man är.
Jag skulle inte gärna gå ensam sent en kväll i Pireus eller runt Omonia i Athen.
Överhuvudtaget tycker jag inte om att gå på bakgator eller folktomma platser i städer, men vem gör det?
En sak jag funderat över är att det känns lättare att bedöma och känna igen situationer hemma i Sverige än vad det gör utomlands.
En orsak till det är nog att man inte förstår språket särskilt bra.
Ett exempel; min syster och jag skulle åka taxi från Naxos stad till Agia Anna och vi letade efter en taxibil som kunde ge oss ett bra pris för resan.
Timmen var ganska sen och chaufförerna tyckte att våra prisförslag var för låga. Chaufförerna började prata sinsemellan och kastade då och då menande blickar åt vårt håll samtidigt som de skrattade. En av chaufförerna satte sig bredvid oss och vi upplevde situationen som smått obehaglig, vi förstod ju inte vad som sades. Tänk om de var oförskämda? Man önskade så att man isåfall kunde ge svar på tal!
Vi fick till slut en taxi, det verkade som chaufförerna hade ringt en taxi som ändå skulle åt det hållet och vi fick åka med en snäll kille men chaufförerna skrattade gott när vi åkte och verkade ge pikar åt vår chaufför?
Sådana situationer är svåra tycker jag.
Det har hänt att jag upplevt situationer som känts obehagliga i Grekland men sedan har det visat sig vara helt fel.
Man läser inte av situationer lika bra som hemma helt enkelt.

Vad gäller brottslighet så har jag råkat ut för en händelse och det var i Naxos stad. En främmande man hade tagit sig in i vår studio(som låg i marknivå)
Vi var okloka nog att sova med öppna fönster.
Mannen sprang kvickt ut när min kompis tände lampan(synd att inte vovven var med den gången;))
Tack och lov saknades ingenting.

För övrigt så ser man ju sällan brottslighet varken i Grekland eller här hemma.

Något som man sällan ser i Grekland är skadegörelse.
Här i Göteborg ser man ständigt krossade busskurer, skolor som vandaliserats med krossade rutor, eldade papperskorgar m.m.
På helgnätterna drar horder av ungdomar fram stupfulla.
Folk står ogenerat och urinerar öppet på gatorna.
Inget av detta har jag sett greker göra.

Mvh. Stina

noone
2006-02-26, 01:55
Det där med situationer gäller ju nu mera i Sverige också p.g.a antalet araber/turkar/libanoner (?) osv som snackar något helt (för oss) främnade språk. När någon helt plötsligt börjar skrika rakt över gatan och vifta med händerna på något konstigt sätt vore det ju väldigt ql att veta vad det gäller, för oss är ju det lite konstigt och kan uppfattas som osäkert. Dock så är det i väldigt många fall som jag har upptäckt att det inte alls är varken gräl eller bråk på gång utan bara ren diskution eller snack.

Vandaliseringen har jag inte tänkt så mkt på faktiskt, däremot är det ju nedskräpat nått extremt när man är i stan en lördagsmorgon vid 3 tiden! Brunnsparken och avenyn ser ju verkligen förj*vlig ut! =(

Fylleriet o svineriet är ju väldigt utbrett en söndagsmorgon klockan 2-4.

Föresten, när du endå skriver Studio kan jag passa på att fråga vad den svenska motsvarigheten till "studio" är.

inkfish
2006-02-26, 13:27
Så alla som inte pratar svenska är "araber/turkar/libanoner"?

Men snälla du.:(

martinifk
2006-02-27, 17:03
Jag känner mig fullkomligt trygg i Grekland och har aldrig varit med om något otäckt där om man bortser insidenten på en restaurang på Kreta som jag berättat om i tråden:
"Vad är det konstigaste som hänt er i Grekland"


Martinifk_B-anana

noone
2006-03-03, 21:57
inkfish: Nää tusan, däremot verkar det gärna vara folk ifrån dom hållen som har det betéendet. Inte hört någon ställa sig o gorma rakt över gatan på Tyska iaf. ;-)

anoula
2006-03-04, 00:21
Inte hört någon ställa sig o gorma rakt över gatan på Tyska iaf. ;-)
Inte ? Det har jag. Mer än en gång. Och inte bara över gatan.

ragnhild
2006-03-04, 11:56
Revne servietter og knuste tallerkener skyldes nok at det hadde vært fest av det skikkelige slaget. I våre dager er det helst ved private arrangementer at det knuses tallerkener.
Glemmer aldri mitt første besøk på en gresk klubb. Tror det var i -74. Nå mennene etterhvert gikk opp og danset. Der ble det knust porselen skal si deg. Bitene fløy rundt bena på oss!
Ellers så må jeg si at om jeg er trygg/utrygg avhenger av situasjonen. Ikke av hvor jeg befinner meg i verden.
Garantert utrygg er jeg hvis folk er ruset og/eller i psykisk ubalanse.
Som kvinne som ofte reiser alene er jeg bevisst på hvordan jeg er kledt og hvor jeg beveger meg, særlig sent på kvelden.

Michaela
2006-03-04, 22:27
Hej!
Vi var på Samos i september förra året och fick då veta att brottsstatistiken i Votstalakia där vi bodde var...hör och häpna..0%!!
Bara det gör att man känner sig tryggare där än hemma..
Grekerna där lämnade sina dörrar olåsta både på nätterna och när de gick hemifrån...
Grekland regerar!!
Michaela

Masouraki
2006-03-04, 23:56
Nää tusan, däremot verkar det gärna vara folk ifrån dom hållen som har det betéendet. Inte hört någon ställa sig o gorma rakt över gatan på Tyska iaf. ;-)[/quote]
Jag har sett tyskar,italienare och spanjorer som har det beteendet och då menar jag att det inte bara är något som araber,turkar och libaneser gör.

martinifk
2006-03-05, 01:52
Hej!
Vi var på Samos i september förra året och fick då veta att brottsstatistiken i Votstalakia där vi bodde var...hör och häpna..0%!!
Bara det gör att man känner sig tryggare där än hemma..
Grekerna där lämnade sina dörrar olåsta både på nätterna och när de gick hemifrån...
Grekland regerar!!
Michaela

man blir inte lite imponerad av 0% brottslighet i Votsalakia......._B-anana
det känns bra eftersom vi ska till Votsalakia den 1:e september i år_B-anana


Martinifk som håller med om att Grekland regerar.....

Elisabet
2006-03-05, 20:29
Källan till den statistiken synar jag. Den plats finns inte där brottsligheten är noll procent. Möjligen kan det gälla vissa typer av brott, men en total brottslighet på 0%? Nej, det tror jag inte på.

inkfish
2006-03-05, 21:47
inkfish: Nää tusan, däremot verkar det gärna vara folk ifrån dom hållen som har det betéendet. Inte hört någon ställa sig o gorma rakt över gatan på Tyska iaf. ;-)

Men det gör väl sjutton svenskar också? Driver du med mig? I annat fall är jag mållös.:mad:

rolle
2006-03-08, 05:45
Källan till den statistiken synar jag. Den plats finns inte där brottsligheten är noll procent. Möjligen kan det gälla vissa typer av brott, men en total brottslighet på 0%? Nej, det tror jag inte på.mej veterligen fanns det ingen brottslighet i forna Sovjet heller,så denhär 0% är tvivelaktigt,har mycket att göra med hurudan statistik gynnar tex.turismen,ett land som är så beroende av turism kan inte komma ut med en brottsstatistik som skulle vara riktig,grekland hade ingen inflation heller,hette det före de blev antagna till EMU.Men trygg kan man känna sig på en ö med några hundra eller tusen människor,men de för nog ingen statistik över sin eventuella brottslighet.

Elisabet
2006-03-08, 08:44
mej veterligen fanns det ingen brottslighet i forna Sovjet heller,så denhär 0% är tvivelaktigt,har mycket att göra med hurudan statistik gynnar tex.turismen,ett land som är så beroende av turism kan inte komma ut med en brottsstatistik som skulle vara riktig,grekland hade ingen inflation heller,hette det före de blev antagna till EMU.Men trygg kan man känna sig på en ö med några hundra eller tusen människor,men de för nog ingen statistik över sin eventuella brottslighet.Exakt. Det finns en stor mängd dold och inte anmäld brottslighet överallt. Varken besökare eller bofasta anmäler allt.

dimitris
2006-03-08, 08:53
Rasismen är nåt av det värsta med Grekland, i mina ögon. Det är trist att folk inte fattar att brottslighet har sociala orsaker, inte etniska. Om jag blir bestulen/rånad/misshandlad/mördad - vad hjälper det mig vilken nationalitet förövaren har? Det är en brottsling och inget annat.

Du skriver så klokt inkfish, jag håller med dig.

Vi, greker, är inte änglar förstås men jag tror att Grekland är ett jätte tryggt land.
Vi har många nackdelar men vi uppskattar dem som besöker vårt land och det är därför att vi är gästfria.

dimitris
Aten

sakis
2006-03-11, 23:28
Är det ingen som kan pressentera statistik på brott i europa??
det skulle vara en källa iställer för att sitta och käbbla
jag har sökt men inte funnit
(säker på att sverige ligger i mitten)
(och grekland långt ner), båda länderna är trygga

bye_bye CIAO

malou
2006-03-11, 23:35
Uheldig kan en vel være overalt i verden. Athen om kvelden kjennes ikke så trygt som små steder på øyene. Kommer også dels an på hvordan en selv beter seg. Men det kjennes langt tryggere og hyggeligere å spasere hjem _B-anana om natten på Kalymnos enn i Oslos gater. Og på stranden, eks. på Telendos - når en reiser alene- kan en ta en laaang svømmetur uten å bekymre seg for cash eller kredittkort. flabb_flab Kanskje litt naivt, gjør det likevel. Tilsvarende er det på Kypros.
Malou

Agapi
2006-03-29, 17:30
Men det gör väl sjutton svenskar också? Driver du med mig? I annat fall är jag mållös.:mad:

Nar de har fatt i sig en flaska whisky kanske:rolleyes: .

xenos
2006-04-09, 14:57
En fråga bara.

Jag får procentsatserna 137.68 % i omröstningen.

Det är något jag inte förstår här.

Lefteris

Ruby
2006-04-09, 16:12
En fråga bara.

Jag får procentsatserna 137.68 % i omröstningen.

Det är något jag inte förstår här.Man får kryssa i mer än ett svar - svårare än så är det inte. :p

Ruby

inkfish
2006-04-09, 18:22
Exakt Ruby!

Erik: som du ser innehåller omröstningen två frågepar: det första handlar om ifall man känner sig trygg eller inte, det andra om man blivit utsatt för brott eller inte.

Elisabet
2006-04-09, 18:55
Kanske finns det dessutom fler än jag som bara har svarat på den ena frågan.

Visserligen hade jag tänkt svara på den andra också, men gjorde det inte på samma gång - och sedan gick det inte, eftersom barometern säger att jag redan har röstat i den här frågan...

xenos
2006-04-09, 19:39
Exakt Ruby!
Erik: som du ser innehåller omröstningen två frågepar: det första handlar om ifall man känner sig trygg eller inte, det andra om man blivit utsatt för brott eller inte.

Men.

Då borde varje frågepar ge 100%, eller hur.
Förstår alltså inte ännu.

Lefteris

NewAnn
2006-04-09, 20:06
Men.

Då borde varje frågepar ge 100%, eller hur.
Förstår alltså inte ännu.

Lefteris

Så här tänker jag mig det hela...
Fråga 1 91.49% har röstat ja, 4,26 % har röstat nej, 4,26 % har inte svarat på fråga 1 utan endast på fråga 2.
Fråga 2 8,51% ja, 33,33% nej, 58,16% har inte svarat på fråga 2 utan bara på fråga 1.
Mvh Ann

Elisabet
2006-04-09, 20:09
Då borde varje frågepar ge 100%, eller hur.Räknaren klarar uppenbarligen inte att beräkna procentsatsen när det är två frågor.

Just nu står det under diagrammet att 141 personer har svarat. Samtidigt summerar jag antalet röster i de fyra liggande staplarna till 194. Jag drar slutsatsen att 88 personer endast har svarat på den ena frågan.

Programmet räknar dock ut procenten på antalet personer, dvs 141. 47 röster sägs till exempel vara 33,33%, vilket det ju också är av 141 - men inte av 194.

Vi måste alltså bortse från procentsiffrorna i den här omröstningen, och det gör väl egentligen inte så mycket? Antalet svar på varje fråga stämmer ju förmodligen ändå och staplarna talar sitt tydliga visuella språk.

inkfish
2006-04-09, 21:10
Då borde varje frågepar ge 100%, eller hur.


Fast datorn förstår inte att det är frågepar. Tanken med de här omröstningarna är inte gravallvarliga.

xenos
2006-04-10, 05:28
Fast datorn förstår inte att det är frågepar. Tanken med de här omröstningarna är inte gravallvarliga.

Men datorer brukar vara logiskaAng_elx

Lefteris

Peter
2006-04-10, 05:57
Neä, Erik. Datorer är inte logiska. :cool: De är bundna av en stringent linje av program som är skapat av människor. Dessa människor kan skapa regler, rätt eller fel, hur datorn ska reagera. Men logik kräver förmåga att resonera. Jmfr tex med Platon eller Sokrates. Och det kan inte våra kära hjälpmedel ännu... ;) De förstår bara de ettor och nollor vi talat om för dem att de ska tolka och ev. utföra.

Faktum är att de är så dumma att de står kvar om jag så sparkar på dem...! :D Hade de kunnat resonera logiskt hade de ju flyttat på sig... :D :D :D

Peter

inkfish
2006-04-10, 11:11
Men datorer brukar vara logiskaAng_elx


Jovars. Problemet är ju bara att det är människor inblandade också. Det är då det brukar köra ihop sigflabb_flab

xenos
2006-04-11, 05:39
Jovars. Problemet är ju bara att det är människor inblandade också. Det är då det brukar köra ihop sigflabb_flab

Accepterar detta väl!
Men saknar ändå en förklaring på det lilla fenomenet. Kompetensen finns här på Kalimera.

Lefteris
envis som gärna förflyttas till en annan tråd

meleagros
2006-04-17, 11:33
Känner mig trygg i Grekland, t o m i Athen. Men självklart skall man inte överdriva det hela. Det finns vissa platser man inte skall gå ensam, t ex genom nationalparken mitt i natten ... eller gå på vad som helst ... Men jag känner mig som kvinna faktiskt tryggare i Athen än i Stockholm. Kanske på grund av deras hedersbegrepp (läste om detta någonstans - just nu kommer jag inte ihåg var). Men, säker kan man aldrig vara. Och som boende och levande ihop med en grek kan man ju råka ut för sådant man absolut inte gör här hemma ... att man skall anpassa sig till deras kultur med allt vad det kan innebära. Men trygg - ja, det känner jag mig. Är på min vakt dock, håller i min väska ...i Omoniakvarteren inte minst. Grekland är inte annorlunda än andra länder - det finns rötägg där också, men kanske inte lika många ...
_B-anana

Meleagros

Känner du dig tryg[q

Åsalov
2006-05-31, 11:43
Jag - och maken- tillhör de som blivit utsatta för brott i Grekland, men det kunde lika gärna ha hänt på vilken annan plats som helst. Som turister, med en då sexårig dotter, stod vi på perrongen och väntade på ett pendeltåg som skulle ta oss från Aten till Pireus. Det var en ganska öde plats så när som på de tre (?) yngre männen som också väntade på samma tåg. Jag noterade dem i ögonvrån och borde varit mer vaksam. när tåget kom utbrast en plötslig folkträngsel, vi separerades från varandra, någon skrek "Look out for your child" och jag hade - förstås - bara en tanke: vår dotter som av folkmassan (?) fördes in på tåget medan jag hindrades från att hålla i henne. Det var ett väl fungerande knep. När dörrarna slog igen om oss och vi alla tre befann oss lyckligt ombord på tåget, var det lika plötsligt folktomt och häpnaden över dessa egendomliga sekunder förbyttes snabbt i den förfärande upptäckten av att våra plånböcker, kamera och en av två mobiltelefoner var borta. Vi hade inga pengar, det var lördag em och vi skulle vidare till en veckas vistelse i Porto Heli och hade båtbiljetter att betala.... Känslan går inte att beskriva, men samtidigt överskuggades den av att vi alla var välbehållna och tillsammans. Denna otrevliga händelse uppvägdes delvis av Yannis uppdykande på arenan. Iförd en läcker sportbil och med en relation till en kvinna vars syster vi ytligt kände i Stockholm lånade han helt utan säkerhet ut en stor summa pengar med uppmaningen att glömma det inträffade och njuta av vår vistelse! Detta återställde vår sorg över inledningen av en semestervecka som inföll i september 2001 och vars övriga hemska händelser ledde till andra upplevelser i samband med returfärden! Det klassiska knepet att avleda uppmärksamheten för att tillförskansa sig värdesaker har lett till att vi numer tagit till oss tips på hur man undviker att exponera pengar med mera.

Men -som sagt - ovanstående är ett väl fungerande sätt att länsa turister eller andra på värdesaker i alla städer eller större folksamlingar! I övrigt känner vi oss trygga i Grekland - och i Sverige!

Zanét
2006-05-31, 12:26
När vi för cirka två veckor sedan besökte en taverna i Monastiraki (Aten) blev vi tillsagda av kyparen att vara observanta på våra grejor. Han berättade att det inte alls är ovanligt att rånarligor kör med motorcyklar längs med utetavernorna och rycker till sig det som finns inom räckhåll :mad:

//Zanét bye_bye

scarymary
2006-07-01, 01:18
Jag måste säga att jag känner mig läskigt trygg i Grekland när det kommer till rån o dyl. Glömmer jag något så finns det alltid kvar.
Jag är inte särskilt rädd att bli bestulen på saker.

Däremot känner jag mig otrygg och lite smårädd i Athen och Pireaus. Många läskiga män tittar på en och skriker efter en så jag går helst inte ut ensam på kvällarna.
Eftersom jag gärna festar när jag är på semester så gäller det att inte ta några risker, så jag går inte på fester hemma hos folk, tar inte emot drinkar och är allmänt misstänksam mot män, oron för att bli våldtagen är ganska stor med tanke på alla festande ungdomar.
Har varit med om att killar som vägrar lämna en ifred, följer efter en, inte kan ta ett nej, allt på ett sätt som gör en obekvän, killar på väg hem från klubbarna skriker när man sitter på balkongen, några har t o m hoppat upp på balkongen.

Jag känner mig väldigt trygg i rummen, faktiskt, trots den tunna dörren. Det är alltid folk vakna någonstans och den familjära atmosfären osar trygghet :D

Jag handlar dock inte med kort i affärer utan tar ut i bankomater, det är ju äckligt lätt att utnyttja någon annans kort, så kortet håller jag hårt i.

Det bör också tilläggas att under mina resor de sista 10 åren har jag ALDRIG blivit utsatt för något brott så som rån, inbrott, våldtäkt osv, enbart (sexuella) trakasserier.

bye_bye

spagetti
2006-07-08, 13:59
Jag har råkat ut för samma saker Inkfish:) Jag har sett en blottare OCH fått tillbaks både plånbok och en dyr kamera som jag gömt på en bar, baren låg i en by jag aldrig tidigare besökt, där jag inte kände en kotte och sakerna hade legat på bardisken i över två timmar innan jag saknade dem. När jag kom för att hämta mina prylar blev jag bjuden på öl och Raki av värdparet som dessutom tog sig tid att förklara varför det låg sönderrivna servietter och krossade tallrikar över allt på golvet:D

Kikh


Jag ville bara nämna at det sägs att Aten i huvudsak är en av de säkraste städerna i europa helt klart...

Michael

darleen
2006-07-13, 07:35
jag har jobbat i en liten by i grekland där alla känner alla! Jag brukade varje kväll sitta på en bar som besöktes av många greker från byn. Ibladn kunde jag gå iväg en sväng till den andra baren mittemot eller springa upp till lägenheten för att hämta nåt och lämna väskan vid bardisken utan att någon tog den eller liknande. Det e så skönt med sånna småbyar där alla känner alla, om det skulle hända nåt skulle nån direkt säga vem det va.
Jag ställde jämnt min cykel olåst t.ex för det skulle inte vara nån som tog den, men han som vi lånade cykeln ifrån tyckte jag skulle låsa den iaf pga turisterna kanske kunde sno den..
Att vara polis där kan inte vara roligt..man har ju inte myckt att göra!

darleen - 2 veckor kvar till grekland!

pulta
2007-09-12, 18:03
Hejsan!
Har svarat Ja att jag känner mej trygg i Grekland och Nej på om jag blivit utsat för något brott.
Har varit i Grekland,Turkiet och Spanien och måste säga att Grekland skiljer sig från dom andra länderna enligt mej och mina resor.
När jag varit i Turkiet går dom efter en,man kan inte shoppa utan att bli antastad och bli kallad "snåla smålänning" om man inte handlar något,det har dom lärt sig minsann på svenska.
Spanjorerna är nästan likadana,blev bestulen där en gång i receptionen vid incheckningen när det var fullt med folk.
Tycker att grekerna inte är lika påflugnaa vare sig du ska shoppa eller när man går ensam på gatorna.Sen utsätter man ju sig inte naturligtvis för att ha massa pengar på sig eller gå i gränder vare sig du är i Sverige eller utomlands.
Men rent generellt tror jag Grekerna är väldigt sympatiska och snälla,men det finns väl undantag där oxå naturligtvis.

ChrBra
2008-01-10, 13:36
Missade omröstningen men vill bara lyfta upp tråden för att berätta om när vi för första gången kom till Syros.
Jr var 3 år, kl var runt halv ett på natten och alla rum verkade upptagna snyft_drop. Efter lite kringströvande så dök det upp en snubbe på moppe som visade sig ha ett rum över (allt var uthyrt till gästarbetare vid en stor industri eller nått straxt utanför stan). Vi fick hans kort med karta på baksidan men innan han åkte så frågade han om vi ville ha hjälp med någon väska? gärna sa vi, sen pekade han på jr och frågade om han ville åka moppe? -mer än gärna! bye_bye. Sagt och gjort, efter en minut så stod vi där, mitt i natten, lite osäkra på vart vi skulle (kartan var rätt liten), utan en av väskorna och utan vår son, och likaledes utan en tanke på att något otäckt skulle kunna inträffa. Vi letar oss fram till Hotellet där väskan redan är uppburen till rummet och junior står utanför och håller vår värd i ena handen och vinkar glatt till oss med den andra.

Efter att vi instalerat oss på rummet tar vi en sväng på stan efter lite snabbmat och på väg hem så är det någon som ropar efter oss utanför en pub, vi vänder oss om och vår värd hade även en pub :D han ville promt bjuda oss på något och dricka och det blev en rätt sen kväll ;)

När vi kom hem och berättde om detta lilla äventyr för några vänner och bekanta blev vi helt dumförklarade, "hur kan ni skicka iväg ....... bla bla bla"

Som ni kanske redan listat ut skulle jag ha kryssat i "Ja, jag känner mig trygg i Grekland" Efter att ha tillbringat några nätter på stranden (dock aldrig med sonen) och blivit erbjuden att betala för rummet via posten när vi kom till nästa ö (Fourni under en båtstrejk innan dom hade bankomat) så kan jag inte annat än känna mig helt trygg. :cool:

Netwolf
2008-01-11, 21:41
Missade omröstningen men vill bara lyfta upp tråden för att berätta om när vi för första gången kom till Syros....
Vilken härlig historia! Visst, jag känner mig lika trygg som du, nästan så jag känner mig tryggare i Grekland än hemma i Göteborg. Tyvärr.

//Netwolf