handdator

Visa fullständig version : Er man i Ierapetra 2007, december


Ylva A
2013-06-07, 08:43
Jul och nyår har passerat. Det är kretensisk vinter. Dagtid är det sällan temperaturen understiger +16. Det är bara när det blåser, som tre lager kläder behövs. Vi har bara burit höst/vår-jackor. Vi hade dock moln och regn den 19-20:e. Temperaturen sjönk till samma temperatur som Nikkaluokta hade dessa dagar, +11. Det starka högtrycket över Centraleuropa satte igång en vindsnurra, som drev ned den kalla vinden ända ned till det grekiska fastlandet. Nektarinträdet har nu släppt alla sina blad, men aprikos- och granatäppelträdet har ännu några kvar. Under olivträden är det helt täckt som av en grön matta. Det är huvudsakligen en art av klöver med gula blommor. Själv har jag klippt de tre vinrankorna, för att slippa alla blad på altanen.

Under månaden har det varit få arbetsuppgifter. En uppgift har dock varit att mata 7 katter. Sam och Jean, som har köpt ett hus några hundratal meter från oss, har rest hem till Manchester, för att fira helgerna med döttrarna. De har under sitt första år här tagit hand om 3 röda katter, som nu är ”husets”. Ytterligare 4 är hungriga, så vi får varje morgon fylla på matskålarna med torrfoder utanför deras hus. En av katterna börjar nu följa efter oss på mornarna, men någon katt blir det inte för oss. Det får räcka med 3 hundar!

Nästan alla kretensare i vår generation och område är småväxta. Männen är oftast under 1,65 och kvinnorna mindre än 1,55 m. Deras barn är minst 5 cm längre och barnbarnen ytterligare 10 cm längre. Förklaringen måste vara att alla har det mycket bättre ekonomiskt nu, jämfört med självhushållen i bergsbyarna. Krigsåren var extra problematiska, då man måste fly upp i bergen undan de italienare, som höll till på östra sidan av ön. Andra synliga spår av gångna tider är de äldres brist på tänder. Kvinnorna har ofta lösgommar, medan många män har kvar endast hörntänderna och låter det räcka. De är på bettet ändå.

Eftersom grekerna namnger sina barn efter sina far- och morföräldrar, är det många som heter Maria, Eleni, Nikos, Manolis och Jannis. När någon ska berätta om en person, måste man offra många minuter för att kunna förklara, vilken man menar. Ibland hör vi livliga diskussioner under 10 minuter och då måste även föräldrars och släktingars namn användas innan motparten fattat.

Grekerna känner till sin egen födelsedag, men man firar hellre sin namnsdag, för den känner alla till. Om man missar att gratulera någon på namnsdagen, är det OK att göra det upp till 8 dagar efteråt, men 8 dagar före är också acceptabelt. Men ”namnsdagsbarnet” får vara beredd på gäster under 16 dagar.

Ylva frågade kirio Manolis en solig dag, men med moln på avstånd under vår
morgonpromenad:”Kommer det att regna i dag, tror Ni?”? Manolis svarade: ”Om du väntar till i kväll, ska jag svara dig korrekt”!

Varje lördag är det marknad i Ierapetra. Vi brukar då skjutsa Pelagia och Nifiko in till staden. Sista lördagen före jul sa Manolis:”De unga (hans hustru Nifiko är 75) åker till marknaden och roar sig. Vi gamla (han är 80) får stanna hemma och arbeta”. Han själv skulle till sin trädgård 1½ km bort, men även gödsla sönernas olivträd. Han vill inte åka in till stan i onödan. Hustrun köper allt till honom utan provning. Skor, byxor och skjortor. Hon vet alla storlekar.

Några svenska nyheter: ”Nils Holgerssons underbara resa” i grekisk version säljs via reklam i TV-kanalerna. Bland de viktiga händelserna under året angavs Ingmar Bergmans död.

Ragna Nybloms och Andreas Papandréos dotter (född 1968) intervjuades under 1 timme i en av kanalerna. Mamma Mia spelas f.n. i Atén under stor succé.

Det är inte bara i Sverige man har politiska skandaler! En hög, äldre, inte speciellt vacker politiker i regeringspartiet Ny Demokrati hade en ”affär” med en av sina sekreterare. Den rödhåriga 35-åringa kvinnan hade 4 kameror i en väska med titthål, som hon tog med till hans lägenhet. Det som skedde spelades in och lades på en CD. Sedan utpressade hon honom på
20 000 €, varpå han skrev ett avskedsbrev och kastade sig ut från sin lägenhet på 4:e våningen. Hans stora övervikt räddade honom och nu ligger han på sjukhus. Journalisterna frossar i detaljer och TV-tittarna får reda på allt! Slutsats: kyss inte sekreterare (absolut inte min hustru) eller journalister! Kyss din partner i stället och framför allt: undvik övervikt om du tänker hoppa.

Nu börjar man i Grekland sprida budskapet, att de små behöver barnstolar då de åker bil. Det skedde väl för 25 år sedan i Sverige. Under årens lopp har vi sett hemska syner t.ex. babyn, som sitter framför pappan och hjälper honom att styra. För att inte tala om, när hela familjen inklusive 2 barn sitter på samma motorcykel, alla utan hjälm. Hjälm på armbågen är populärt. Poliserna gör razzior, men inte till vardags. Enligt färska rapporter gör polisen inga insatser under helger, eftersom de firar ledigheten som alla andra. Det är 3 gånger så många som dör i trafikolyckor i Grekland, (1500) jämfört med i Sverige. Folkmängden är bara någon miljon fler i Grekland.

Pelagia gör av med 150 kg olivolja under året till matlagning och bakning.

Olympiakós har tjänat 16,4 miljoner € på sitt spel i Champions League under hösten. Nya spelare är på gång.

Det är avspänning i Europa. Nu har man bara c:a 12 månaders värnplikt i Grekland, jämfört med 36 månader för 5 år sedan. Men varje vecka dånar de grekiska reaplanen över sydkusten.

Solen på årets kortaste dag gick upp 07.30 (i havet för oss) och ned 17.15 (bakom bergen). Vi har gjort våra morgonpromenader upp i bergen varje dag sedan vi kom.

Några problem med vanliga smällare hade vi inte på Nyårsnatten. Naturen ordnade ett mycket bättre verkeri. Om det var 4-verkeri i Sverige, hade vi minst 7-verkeri här. Från klockan 22 till 02 var det knallar och blixtar i kanonklass. Naturligtvis var det störtregn också.

Det var allt för i år. Totalt den 33:e Kretarapporten. Den första skrevs 1996. Det kan bli fler.

/ Jannis.

Monica P
2013-06-07, 09:44
Siffror som belyser livet i Grekland...Kul skrivet som vanligt, och kärleken lyser igenom.

Smultron
2013-06-07, 09:54
Siffror som belyser livet i Grekland...Kul skrivet som vanligt, och kärleken lyser igenom.

Håller med om ovanstående. Alltid lika kul och intressant att läsa era rapporter:)

Monica C
2013-06-08, 00:17
Så underhållande läsning.Njuter.
Monica:)