handdator

Visa fullständig version : Den GAMLA tråden om den ekonomiska krisen i Grekland


Kalimera
2012-05-15, 14:12
Jag har stängt den gamla tråden om den ekonomiska krisen eftersom den var gammal, och för att den spretade åt alla håll. Från och med nu är det denna tråd som gäller. Undantag är de som bloggar från Grekland, de får mer än gärna skriva om krisen ur sina perspektiv. Det har under tid funnits många trådar om krisen, och trådar som från början inte haft ett dugg med krisen att göra, men som ändå mynnat ut i den ekonomiska krisen. Man måste visa respekt för medlemmar som startar trådar om ämnen som inte har med krisen att göra. (Den här tråden handlar inte heller om färjetrafiken i Grekland.)

Det är mycket som står på spel i Grekland just nu. Läget är allvarligt, och mycket oroväckande. På nätet finns en uppsjö med information, och med all säkerhet en hel del ryktesspriding. Vad som är sant eller inte är svårt att avgöra.

I dagens DN (http://www.dn.se/nyheter/varlden/henrik-brors-det-kan-sluta-med-fiasko) försöker Henrik Brors reda ut begreppen om vad som händer, eller kanske händer, eller inte händer.

Athens News bloggar live om krisen här (http://www.athensnews.gr/portal/8/55507).

Admirala
2012-05-15, 15:54
Bra, Janne!

Legger også ut link til eKathimerini (http://www.ekathimerini.com/), som skriver mye om krisen.

Når jeg har sett hvor mye rart - og ikke minst beviselig feil - som skrives og menes om grekerne og krisen i Nord-Europeiske aviser de siste par årene, har jeg blitt ganske skeptisk til det meste som skrives om den. Athens News og eKathimerini har i det minste dyktigere reportere som kjenner Hellas og forholdene ut og inn.

Kalimera
2012-05-15, 15:55
Ett flertal tidningar skriver nu att förhandlingarna har kollapsat och att Grekland går mot nyval. En av tidningarna är SVD (http://www.svd.se/naringsliv/nyval-i-grekland_7202958.svd), och finns även att läsa på Ekathimerini (http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_7860_15/05/2012_442226).

Antiparos
2012-05-15, 16:38
Japp ser ut som nyval, vilket iofs var väntat. Detta känns inte riktigt bra. Känns som om ingen kan få till en bra lösning för Grekland.

Från DI nu:


Nu återstår tre möjligheter om Grekland ska kunna vara kvar i EMU. Den första är om tillräckligt många av de närmare 80 procent av grekerna som är för euron byter fot och röstar på de partier, socialistiska Pasok och konservativa Ny Demokrati, som står bakom uppgörelsen med trojkan.
Att göra nyvalet till en folkomröstning om euron lär bli taktiken för Pasok och ND. Med tanke på att det är dessa två partier, som turats om vid regeringsmakten i 40 år, som fört Grekland dit landet är i dag är det trots det tveksamt om väljarna kommer att ge dem nytt förtroende. Men inget är omöjligt.
Den andra möjligheten är att Syriza backar från den hårda linjen. Partiet vill bland annat förstatliga alla banker, ta tillbaka de reformer som gjorts på arbetsmarknaden och anställa ytterligare 100.000 i den offentliga sektorn. Och stoppa åtstramningarna.
Det är inte precis en politik som faller långivarna på läppen. Det verkar inte sannolikt att Syriza ändrar inställning, men kanske kan politiken mjukas om partiet blir beroende av andra för att forma en regering.
Den tredje möjligheten är om övriga EMU och IMF går med på att mjuka upp kraven på Grekland. Den enda som hittills antytt att det är möjligt är Jean-Claude Juncker, ordförande för eurogruppen bestående av finansministrarna inom EMU.

http://di.se/Artiklar/2012/5/15/267524/Kommentar-Eurons-tre-halmstran/

Kalimera
2012-05-15, 16:52
Inlägg som sprider rykten raderas, som ett som jag nyss raderade.

mouche
2012-05-15, 16:58
Jeg ser at mitt innlegg ble radert, men det var ikke noe ryktespredning, men kort referat fra hva den sveitsiske storbanken (en av verdens største banker!) anser som det mest sannsynlige (sannolike) scenariet og gjengitt i den meget anerkjente norske nettavisen hegnar.no.

Jeg aksepterer at forumets administrator har "diktatorisk" rett i å stryke innlegg, men ønsker med dette å gi sterkt uttrykk for denne moderasjon.

Her er linken til kilden:

http://www.hegnar.no/bors/article692731.ece

Strykes også dette anser jeg det som en sterk poltisk ytring og manipulering fra forumets administrator!

Kalimera
2012-05-15, 17:01
Her er linken til kildenNu är det okej.

Kalimera
2012-05-15, 17:10
I DN (http://www.dn.se/nyheter/varlden/statsvetare-om-grekland-det-blir-inte-lattare-med-ett-nyval)svarar en svensk statsvetare på frågor om vad som eventuellt händer nu.

mouche
2012-05-16, 08:06
Valgets kvaler:

http://www.telegraph.co.uk/news/matt/?cartoon=9266115&cc=9237222

Jeg har lenge vært optimist på Hellas og grekernes vegne, men den politiske situasjonen i dag og trolig utfall av valget i juni gjør meg meget bekymret. Vi ser nå at venstrealliansen Syriza spiller et meget høyt spill og håper å kapre stemmer på det. De fikk vel 17% ved valget og vil muligens oppnå 25% i et nytt valg. Partiet taler EU midt imot og gambler på at alt som sies mht de forpliktelser Hellas har gått med på kan reforhandles og helt uten konsekvenser for Hellas.
De unngår også bevisst å snakke om de mulige og svært sannsynlige konsekvensene av at EU ikke bløffer, og underslår de rapporter som foreligger og gjort av grekerne selv mht de konsekvenser dette vil får landet.

Dette er et meget høyt spill og trolig lar folk seg lure av også denne politikeren for han sier noe de gjerne vil høre OG TRO PÅ selv om det er helt urealistisk!

I dag gjør jeg som mange allerede har gjort; jeg reiser inn til banken jeg bruker i Hellas og tar ut pengene jeg har her! Dette er det siste man kan ønske seg for Hellas, men ser ingen grunn til å tape mine sparepenger på denne uansvarligheten som venstersiden vil påføre et helt folk!

Kalimera
2012-05-16, 09:00
Enligt Ekathimerini (http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_25063_15/05/2012_442303) är det troliga datumet för nyval den 17 juni.

laero
2012-05-16, 10:48
....det troliga datumet för nyval den 17 juni.
Och då kan man lite tillspetsat säga (till grekerna) "Gör om och gör rätt !"
Jag vet att det är ett lite vanskligt synsätt när folket faktiskt i demokratisk ordning valt ett nytt parlament.

Men faktum är att genom att rösta fram extremister (nazister, fascister och kommunister) har man skapat ett läge där det inte går att få till en regeringsduglig majoritet.
Även om grekerna med rätta kan vara besvikna på de 2 gamla stora partierna duger det inte i det läge som är att missnöjesrösta. Krisläget kräver en majoritet som kan föra en konsekvent politik.

Enligt svensk media verkar en stor majoritet av grekerna vara för att behålla euron samtidigt som man ska hoppa av avtalen om stödlån och sparåtgärder. Kanske dags att förstå att man inte både kan äta kakan och ha den kvar, innan man går till valurnan ?

Kalimera
2012-05-16, 11:10
Athens News bloggar live varje dag. De byter url varje dag. Här finns (http://www.athensnews.gr/portal/1/55512) dagens blogg.

I bloggen publiceras idag en opinionsundersökning där Syriza ökar från 20.7 % till 31.9 %.

malou
2012-05-16, 15:40
Den tidligere lederen for Syriza; Avalanos, skal i et åpent brev ha bedt nåværende partileder spille med åpne kort og la masken falle mht. sin pro-europa holdning. Dette er referert i grreporter. Litt overraskende (for meg) spår Avalanos at den amerikanske ambassaden snart vil være ute av Hellas, uten å si hvorfor han tror dette.:confused:

http://www.grreporter.info/en/alekos_alavanos_syriza_will_take_greece_out_euro/6874

joehelmer
2012-05-16, 17:07
Det kommer bli nyval den 17 juni efter att man inte kunnat enas om en ny regering.

Fysimera
2012-05-16, 21:06
Läste detta i DI.
Det finns kanske ett ljus i tunneln på sikt även om det kan bli tuffa år .

En förebild är Argentina, som med en ohanterlig statsskuld och hårda lånevillkor från IMF ställde in betalningarna hösten 2001. Efter bankrusningar och kravaller skrotades även pesons fasta växelkurs mot dollarn och sedan dess har landet fördubblat produktionen, trefaldigat exporten och sänkt arbetslösheten från 21 till 7 procent.

Kan Argentina så varför skulle ej Grekland kunna.

Olle

KR
2012-05-16, 21:30
En härlig reflektion Fysimera.
//
KR

Netwolf
2012-05-16, 22:52
Kan Argentina så varför skulle ej Grekland kunna.

Olle

Ja, det är väl det de drömmer om. Sen är ju frågan. "Lyckades" Argentina? Jag har för mig att Argentina, levde i armod i många år efter konkursen.

/Netwolf

Charleston
2012-05-17, 00:21
Argentina klarade sej väl hyfsat bra. Visst var det tufft till en början, men det gick allt förvånansvärt "smidigt" ändå. En stor skillnad mot Grekland är dock att Argentina har en mycket större del av sin ekonomi exportbaserad (vilket ju gynnades av att deras valuta föll kraftigt). Nån direkt enkel lösning är det förstås inte (och var inte för Argentina heller), men det visar ändå på att det finns alternativ. Även om det är något av ett pest- eller koleraval man måste göra.
Annars är det ju jobbigt det här med demokrati, att folket ska vara med och bestämma. Tacka vet jag marknadens diktatur.

mouche
2012-05-17, 07:27
Jeg tror at å henvise til Argentina er litt for enkelt for spør man folk i Argentina så tror jeg det var 10 meget tøffe, vanskelig, harde år før bedringen kom. Middelklassen mistet vel stort sett alt de eide, stor nød og fattigdom, og landet har fortsatt langt frem til "de gode gamle dager" og kommer vel trolig aldri dit igjen.
Mener å huske at for femti år siden så haddde Argentina en økonomi som blomstret og var blant verdens ti største og basert på eksport hvilket man ikke kan si om Hellas med unntak av turismen.

Dere som ser enkle løsninger her; tror dere virkelig at Hellas kan forbli medlem av EU, gå ut av EMU og innføre en egen valuta og slippe unna regningen på sin utenlandsgjeld og om ti år er alt glemt?

Kritsabo
2012-05-17, 09:04
... tror dere virkelig at Hellas kan forbli medlem av EU, gå ut av EMU og innføre en egen valuta og slippe unna regningen på sin utenlandsgjeld og om ti år er alt glemt?

JA! De ekonomiskt starka EMU länderna inser nog nu att det var ett stort misstag att släppa in grekerna. Deras politiker och grekernas minst sagt ovilja att betala skatt går inte att förena med bl.a. Tysklands krav på stabilitet.
Jag sätter 10 nya Drachmer på att Grekland har egen valuta inom 1 år.
Hoppas bara att inte kommunisterna får mandat att skrämma bort EU turisterna, trots att en ökning kanske sker från Ryssland. Kanske åtminstone Kreta kan få bli en europeisk variant av Hongkong. :confused:

pollebosse
2012-05-17, 12:07
Jag sätter 10 nya Drachmer på att Grekland har egen valuta inom 1 år.

Ja, det gör jag också.

De senaste årens processer har ju uppenbart visat vilket håll Euron är på väg mot.

Har nog aldrig tidigare i livet sett ett projekt med så många missnöjda och med en struktur, som är så känslig att en liten aktörs aktioner (Grekland) påverkar så många stora aktörer. Något fel är det.
Jag har många tyska vänner som tydligt visar sitt missnöje och inte ser det som självklart längre att Tyskland skall vara betalare i alla lägen. Ett alternativ är att lämna.

Sätter vidare 10 nya Drachmer att Euron inom tre år inte finns på dagens sätt.

Paul

Kikh
2012-05-17, 12:31
...Jag sätter 10 nya Drachmer på att Grekland har egen valuta inom 1 år.
Hoppas bara att inte kommunisterna får mandat att skrämma bort EU turisterna, trots att en ökning kanske sker från Ryssland. Kanske åtminstone Kreta kan få bli en europeisk variant av Hongkong. :confused:


Lite mer Ryssland här just nu skulle kanske, precis som med Cypern, skydda ett skört Grekland mot bl a Turkiets hot. Jag sätter gärna också 10 purfärska Drachma på att sedlarna redan hänger på tork någonstans i ett undangömt bankvalv.

//Kikh

mouche
2012-05-17, 15:20
Jeg har ingen tro på at greske myndigheter har trykket opp sedler i en ny valuta, i så fall hvilken regjering har gjort det? Jeg har heller ingen tro på at dette vil bli gjort uten at det blir vel kjent, og det igjen vil bety at absolutt alle vil ta ut det de måtte ha av penger i greske banker, og det vil måtte bli innført fullstending betalinsstopp fra greske myndigheter.

Alternative forslag/meninger fra noen her?

malou
2012-05-17, 16:29
Jag sätter gärna också 10 purfärska Drachma på att sedlarna redan hänger på tork någonstans i ett undangömt bankvalv.

//Kikh

Man kan eventuelt benytte overraskelses-strategi - slippe nyheten en fredag ettermiddag med virkning fra mandag :eek:. Leste nylig i DN eller e24 (??) om dette som et mulig alternativ om Hellas forkaster euroen. Men det er jo ikke annet enn en spekulasjon, så klart. Det står så mye merkverdig i avisene nå om dagen:D.

Antiparos
2012-05-18, 11:37
Nu blir man trött, skall kommunisten Alexis Tsipres hota EU med utpressning. Detta bådar inte gott för framtiden _B-anana

Ur DI nu:


Grekiska vänsterledaren: Ge oss lån annars betalar vi inte

2012-05-18 08:43
Alexis Tsipras, ordförande för det grekiska vänsterpartiet Syriza, bedömer att risken för att Europa skulle dra in lånestödet till landet är liten och att om Europa gör det kommer Grekland inte att betala sina skulder.Det säger han i en intervju med The Wall Street Journal.

http://oas.di.se/RealMedia/ads/Creatives/default/empty.gif (http://oas.di.se/RealMedia/ads/click_lx.ads/di.se/Artikel/378814650/k2a1/default/empty.gif/3150656e526b39774c7967414256494b)


En finansiell kollaps i Grekland skulle tynga övriga eurozonen och leda till eurozonens kollaps, enligt Alexis Tsipras.


"Vårt första alternativ är att övertyga våra europeiska partners att det ligger i deras egenintresse att inte upphöra med lånefinansieringen", säger han och tillägger att om finansieringen upphör kommer Grekland behöva sluta betala sina skulder.
Europa måste istället överväga en mer tillväxtorienterad strategi för att motverka Greklands ekonomiska recession och hantera landets växande "humanitära kris", menar han.
Opinionsundersökningar indikerar att Syriza kan bli det största partiet vid nyvalet den 17 juni. I valet den 6 maj blev partiet näst störst.http://di.se/Artiklar/2012/5/18/267727/Grekland-Betalar-ej-skulder-om-Europa-ej-ger-mer-lan---Syriza/

Admirala
2012-05-18, 12:20
"Vi kan slutte å gi enkle, ubrukelige råd om hva ”de andre” skal gjøre. Vi kan bry oss og mene noe, men samtidig respektere at grekerne vet mer om det å være greker og hvordan de bør få orden på landet sitt enn det du og jeg gjør."

Dette skriver Hellasguiden i sitt utmerkede blogginnlegg (http://blogg.hellasguide.info/#post19).

Bare sånn helt apropos.

mouche
2012-05-18, 12:52
I mine øyne har vel grekerne nettop vist at de IKKE vet hva de skal gjøre for å få orden på landet sitt for du vil vel ikke hevde at de har orden nå?:confused:

"Partiet" som grekere nå setter sin lit til er:

"SYRIZA is in many respects a rather peculiar case. In terms of its history, it originates from the schism in the Greek Communist Party (KKE) between those who wanted to remain faithful to the dictates of the Kremlin, when the USSR still existed, and those who wished to move away from that subservient role into a localized communist approach. This initially led to the creation of two KKEs, the KKE-exterior and the KKE-internior. The main forces of SYRIZA come from the latter."

En oversikt over partiene her;

http://www.protesilaos.com/2012/05/party-politics-in-greek-pandemonium.html?fb_ref=.T7TRcYTny5w.like&fb_source=home_oneline#.T7YpSsUrJrO

Kikh
2012-05-18, 23:17
Man kan eventuelt benytte overraskelses-strategi - slippe nyheten en fredag ettermiddag med virkning fra mandag :eek:. Leste nylig i DN eller e24 (??) om dette som et mulig alternativ om Hellas forkaster euroen. Men det er jo ikke annet enn en spekulasjon, så klart. Det står så mye merkverdig i avisene nå om dagen:D.

Tyvärr är ju allt vi skriver bara spekulationer, men jag står fast vid mitt vad och tror att allt är planerat och drachman färdigtryckt redan:) Tidningarna/avisen skriver alltid mycket utan att veta exakt, spekulationer säljer tyvärr samtidigt som de skrämmer många för att besöka Grekland. Här i Chania har vi fler nya Greklands-resenärer än någonsin, tack vare att biljettpriserna sjunkit, och de 100-tals jag talar med per vecka vill alla återvända redan i höst om möjligt. Jag gillar stenhårt att fler får chansen att hitta till Kreta, det är länge sedan vi hade så många nybesökare och då var jag en av dem;) Nu borgar det för att, vad som än händer, åtminstone underbara och lugna Chania har fler återbesökare förr eller senare!

//Kikh

Kikh
2012-05-18, 23:24
"Vi kan slutte å gi enkle, ubrukelige råd om hva ”de andre” skal gjøre. Vi kan bry oss og mene noe, men samtidig respektere at grekerne vet mer om det å være greker og hvordan de bør få orden på landet sitt enn det du og jeg gjør."

Dette skriver Hellasguiden i sitt utmerkede blogginnlegg (http://blogg.hellasguide.info/#post19).

Bare sånn helt apropos.

klapp_klapklapp_klapklapp_klapTack Admirala! Vi som lever här kan bara förmedla vad vi hör och ser från vardagslivet i Grekland - Resten får grekerna fixa och vi står dem bi och hjälper till så mycket vi kan hoppas jag!

Oliven
2012-05-19, 16:04
Och för mig är det inga problem att handla med den gamla valutan - ett av de större bekymret i det fallet är väl snarare att flera av de svenska bankerna mer eller mindre slutat med kontanter - men det är ju en annan historia, det mesta löser sig...
38 dagar kvar till resa nr 1 till Kreta i år :)..

jonasw
2012-05-19, 20:56
"Vi kan slutte å gi enkle, ubrukelige råd om hva ”de andre” skal gjøre. Vi kan bry oss og mene noe, men samtidig respektere at grekerne vet mer om det å være greker og hvordan de bør få orden på landet sitt enn det du og jeg gjør."

Kan inte annat än att hålla med.
Det blir liksom bara löjligt att komma med enkla lösningar.
Två greker är nog lika olika som två svenskar eller två norrmän, för den delen. Har nog lika liten möjlighet att påverka vad regering, EU och nationalekonomer håller på med. Dom måste överleva i alla fall.

Fråga är vad vi som enskilda människor här uppe i norr som fortfarande har det bra skall göra för att underlätta. Jag antar att allmosor inte är något som skulle uppskattas. Inte av de greker jag träffat under åren i alla fall.

Så vad är bäst? Jag tror att det bästa är att fortsätta resa.
Nu när resorna är riktigt prisvärda blir det ju mer pengar att spendera på resmålet. Driksa lite extra och så.

Vad kan man göra mer? Några förslag?

/Jonas

Hellen
2012-05-19, 21:10
Det jag känner mig lite kluven till är om jag vill fortsätta stödja ett så korrupt samhälle, ja, jag vet att det är sett med svenska ögon och att systemet inte fungerar som här.
Men just begreppet hjälpa till genom att resa? Jag är inte alls främmande att hjälpa till, men frågan är om jag verkligen hjälper genom att resa? Det blir kanske pengar som det inte betalas en endaste euro i skatt på? Då känner jag att mina pengar går rakt i fickan på några och då kan jag ju lika gärna skicka pengar direkt till de jag känner.
Det är i mina ögon exakt samma hjälp, dvs. hjälp för stunden. Jag kan inte se det på annat sätt än att det krävs förändringar (stora sådana). Den bild jag fått är att alla vill ha rätt till bidrag och pensioner, men ingen vill betala, och den ekvationen får jag inte ihop.

Pela
2012-05-19, 23:00
"" Liten tuva stjälper ofta stort lass""

Vad jag har läst mig till så står Grekland för cirka 2-4 % av EU:s totala ekonomi...inte mycket !

Att det då blir så total panik,kris,etc att man börja tala om att hela Euro-
samarbetet ska haverera kan jag inte förstå !

2-4 % !!!

Är hela Eurosamarbetet bara en uppblåst bubbla !!!

Lissi
2012-05-20, 00:12
Jag funderar och funderar och läser och läser allt jag kan om Greklands ekonomi.
Så tänker jag en vända igen när jag läser Héllens inlägg och kan visst förstå hennes resonemang. Men för MIG är ju egentligen inte något ändrat sen jag första gången reste till Grekland på 80-talet vad gäller grekernas vilja att betala skatt eller att ge kvitton etc.
Jag har VARJE år accepterat det kvittolösa samhället och stöttat de familjedrivna tavernorna och pensionaten där jag glatt betalat utan att få kvitton. Redan DÅ borde jag ju bråkat och krävt mina kvitton.... Jag gjorde inte det då, varken på drachmernas tid eller efter eurointrädet.

Ska jag NU sluta att åka dit?? Hjälper det grekerna om jag inte åker? Hjälper det grekerna OM jag åker?? Vem vet??
Om jag ändå åker för att jag vill träffa grekiska vänner, njuta det grekiska livet och ha en skön semester i det bästa land jag vet...Ska jag behöva skämmas då och känna mig som en bov som stöttar ett skattesmitande land.:o:o Är det en börda JAG ska ta på mig.??

Lissi

maji
2012-05-20, 00:28
Jag funderar och funderar och läser och läser allt jag kan om Greklands ekonomi.
Så tänker jag en vända igen när jag läser Héllens inlägg och kan visst förstå hennes resonemang. Men för MIG är ju egentligen inte något ändrat sen jag första gången reste till Grekland på 80-talet vad gäller grekernas vilja att betala skatt eller att ge kvitton etc.
Jag har VARJE år accepterat det kvittolösa samhället och stöttat de familjedrivna tavernorna och pensionaten där jag glatt betalat utan att få kvitton. Redan DÅ borde jag ju bråkat och krävt mina kvitton.... Jag gjorde inte det då, varken på drachmernas tid eller efter eurointrädet.

Ska jag NU sluta att åka dit?? Hjälper det grekerna om jag inte åker? Hjälper det grekerna OM jag åker?? Vem vet??
Om jag ändå åker för att jag vill träffa grekiska vänner, njuta det grekiska livet och ha en skön semester i det bästa land jag vet...Ska jag behöva skämmas då och känna mig som en bov som stöttar ett skattesmitande land.:o:o Är det en börda JAG ska ta på mig.??

Lissi

Precis så känner jag också!!
Detta är ju inget nytt för oss som åkt till Grekland under många år.
//majibye_bye

Kikh
2012-05-20, 00:51
...Den bild jag fått är att alla vill ha rätt till bidrag och pensioner, men ingen vill betala, och den ekvationen får jag inte ihop.

Det är bara barnfamiljer som får bidrag utan att ha tjänat ihop till dem i förväg. Ett bidrag som betalas ut med ca 50€ per barn i samband med ex på A-kassan (som man måste ha jobbat "vitt" i två säsonger för att få ta del av). Det bostadsbidrag som finns får bara den som jobbat ihop en massa försäkringsdagar, kommer inte ihåg om det är runt 1500 dagar eller mer nu efter höjningen. Övriga bidrag är antingen rejält sänkta eller helt indragna. Vart säsong jag jobbar har jag ca 125 försäkringsdagar som min arbetsgivare betalar för, alltså måste jag ha jobbat mer än 10 säsonger innan jag kan ansöka om bostadsbidrag... De enda som lyckas sko sig på systemet är de som redan har pengar att spela med. Jag, och de allra flesta av mina vänner, lever helt utan andra bidrag än de 350€ per månad vi får under 5 vintermånader nu och de pengarna har våra chefer betalat in åt oss i form av IKA-dagar.

//Kikh

Alala
2012-05-20, 07:34
Är hela Eurosamarbetet bara en uppblåst bubbla !!!

Jo, kanske det! Grekland i och för sig är ju inte det STORA problemet utan Spanien, Italien, kanske också Frankrike... ja snart är vi alla i samma stora konkurs. Antar att det är det man är rädd för. Politikerna tycks bara glömma att det är de själva (i alla länder separat och EU och Eu-tjänstemän) som kokat ihop denna illasmakandre soppa. Och blink, snart är det val igen någonstans och samma skitsnack fortsätter. :rolleyes: Man borde ju för många år sen ha sett åt vilket håll det bär. Men man bara klappade varandra i ryggen.

/ Anne

mouche
2012-05-20, 08:33
Vi skal hverken reise til, eller la være å reise til Hellas for grekernes skyld, men for vår egen skyld. I mine øyne er det absolutt ingen grunn til å ikke reise hit hvis man allikevel har tenkt å reise til et hyggelig og gjestfritt sted med sol og sommer og god mat og drikke!

Når man først er her så kan man jo hygge seg på en lokal taverna, og hvis man er fornøyd med mat og service (og det er man troligen?) så kan man gi litt godt med tips uten å overdrive. Når man går i matbutikken for å kjøpe litt lokale varer så kjøper man litt ekstra og legger i boksen ved utgangsdøren merket med Røde Kors.

Er nå på fjerde uken her og kun en eneste gang har jeg ikke blitt "pådyttet" en kvittering og det var i en turistsjappe i Platanias som selger t-shirts og slikt til turister. Ellers er alle butikker og tavernaer svært nøye med å gi kvittering, og jeg har blitt fortalt av butikkeiere at de ser utenfor hos seg politi som kontrollerer at kunder som har handlet har kvittering! Har man ikke det så er det "big problem" både for kunden og for butikken.

Og jeg vil vedde en euro imot alle som vil vedde på at Hellas vil innføre en ny valuta, uansett navn, i løpet av 2012!

Jeg tror også at nyvalget vil gi et annet resultat enn valget nettop, at det vil bli en samlingsregjering med de gamle partiene og at EU vil endre en del av sine krav til å bli mildere og med lengre varighet/nedbetaling.

Noen som husker at jeg spådde nyvalg og at det ville bli 17. juni?Ang_elx

kimmen
2012-05-20, 15:27
En analytiker på (svenska) Exportkreditnämnden tycker att man ska ta med extra kontanter till Grekland i sommar. Läs mer här (http://www.gp.se/ekonomi/1.949306-ta-med-extra-kontanter-till-grekland).

/kimmen

Hellen
2012-05-20, 22:29
Men för MIG är ju egentligen inte något ändrat sen jag första gången reste till Grekland på 80-talet vad gäller grekernas vilja att betala skatt eller att ge kvitton etc.
Jag har VARJE år accepterat det kvittolösa samhället och stöttat de familjedrivna tavernorna och pensionaten där jag glatt betalat utan att få kvitton. Redan DÅ borde jag ju bråkat och krävt mina kvitton.... Jag gjorde inte det då, varken på drachmernas tid eller efter eurointrädet...............

..............som stöttar ett skattesmitande land.:o:o Är det en börda JAG ska ta på mig.??

Lissi

Javisst har jag gjort lika dant, jag måste dock i ärlighetens namn erkänna att jag inte förrän de tre senaste åren reagerat på avsaknaden av kvitto, tidigare har jag inte ägnat det en tanke, jag har varit dåligt påläst om hur ekonomin i landet sett ut och på vilket sätt EU-bidragen strömmat in, vilket jag säkert inte är ensam om heller :eek::D
Jag har aldrig fått frågan om jag vill betala XX-euro med kvitto eller X-euro utan kvitto, hade jag fått frågan och valt kvittolöst alternativ, då hade jag kunnat känna mig delaktigt i systemet.
Kvitto i alla ära, men vad spelar de för roll så länge inkomsterna inte redovisas?

Jag menade med mitt inlägg absolut inte att de som väljer att resa skall känna sig omoraliska, och det tror jag att du Lissi förstår.


Precis så känner jag också!!
Detta är ju inget nytt för oss som åkt till Grekland under många år.
//majibye_bye

Jag kommenterar på liknande sätt till dig, jag har inte reflekterat över det tidigare år, varken under drachmernas tid eller senare heller.

Det är bara barnfamiljer som får bidrag utan att ha tjänat ihop till dem i förväg. .....jobbat "vitt" i två säsonger för att få ta del av). Det bostadsbidrag som finns får bara den som jobbat ihop en massa försäkringsdagar, kommer inte ihåg om det är runt 1500 dagar......Övriga bidrag är antingen rejält sänkta eller helt indragna..........

Jag stympar inte citatet, valde bara att ta med en bit av all intressant info du delger.
Vad jag egentligen hade i tanke när jag skrev (vilket jag inte klart uttryckte) var uttalandet från kommunistpartiets ledare "Ge oss mer bidrag, annars betalar vi inte"
Jag tycker inte att det är ett dugg konstigt att EU kräver motprestationer från landet innan mer medel släpps till. Och visst känner jag med gräsrotsfolket som alltid är de som får det tuffast när det skall stramas åt. Men ovanstående uttalande kommer ju från en som påstår sig vara kapabel att styra landet, det oroar mig.

Själv avvaktar jag och ser vad som sker den närmsta tiden efter den 17 juni, eftersom jag inte har bokat än, så känner jag att jag lika gärna kan vänta.

malou
2012-05-20, 22:49
En analytiker på (svenska) Exportkreditnämnden tycker att man ska ta med extra kontanter till Grekland i sommar. Läs mer här (http://www.gp.se/ekonomi/1.949306-ta-med-extra-kontanter-till-grekland).

/kimmen

Mange finanseksperter sier det samme, ingen grunn til å la en eventuell brekadown komme overraskende. Særlig ikke nå som exit diskuteres åpent i media og innen sentrale organer i EU. En reisekasse anbefales, også av nestlederen i den norske ambassaden i Athen. Drakmen kan i verste fall komme midt i ferien - om ikke EUs urealistiske krav til Hellas endres svært raskt! - selv om vi ønsker stabilitet og det aller beste for det greske samfunn.

Denne avisen er på linje med den Kimmen har lenket til:
http://www.aftenbladet.no/nyheter/okonomi/Drakmen-kan-komme-i-ferien-2976337.html

Først var min egen plan å ta med en velholden reisekasse med Euro. Upraktisk dog:(. Men ettersom jeg reiser midt i den verste og akkurat nå mest usikre perioden i juni, blir det en mindre sum Euro, en større sum norske kroner eller dollar og flere kort. Har tidligere reist med både reisesjekker og NOK og det har vært enkelt å få veksle. Reisesjekker finnes vel kanskje ikke lenger? Skal ringe onkel Nordea å høre likevel.

Ingen ønskesituasjon:mad:, men det ville være håpløst naivt å lukke øynene. Noen vil sikkert komme med påhopp, snakke om krisemaksimering og svartmaling og manglende støtte og lojalitet til Hellas, rope på hvem som har skyld og ikke skyld snyft_drop. Det kan jeg ikke henge meg opp i. Ikke poenget her. Det får bare bli sånn.flabb_flab

Dessuten - to returbilletter, innkjøpt helt uavhengig av krisen.Ang_elx

malou
2012-05-20, 23:33
J
Själv avvaktar jag och ser vad som sker den närmsta tiden efter den 17 juni, eftersom jag inte har bokat än, så känner jag att jag lika gärna kan vänta.

Hellen, så ikke dette innlegget ditt. Vil bare si at OM jeg ikke allerede hadde booket, ville jeg også avvaktad :(. Som deg. Men jeg var for rask med bestillingen.

Dette e r en spesiell situasjon. Men roter det seg til, kan jeg alltids tåle å tape pengene som er betalt, så reise et annet sted. Andre er kanskje ikke like heldige. Selv om jeg g j e r n e vil til Hellas, finnes der selvsagt mange gode og spennende alternativer. flabb_flab For ikke å provosere noen, nevnes ingen navn....

Admirala
2012-05-21, 09:14
Endelig noen gode nyheter - og Merkel har skjønt det "alle andre" har skjønt lenge: Ja, innsparinger må til, men det nytter ikke uten å samtidig stimulere til vekst:
http://www.aftenbladet.no/meninger/leder/Tyskland-mot-verden-2976798.html#.T7npwu36Tio

Seukel
2012-05-21, 18:51
Jag tvivlar inte heller på kretensernas gästfrihet, men vad hjälper det när landet är bankrutt. Just nu förbereder EU, IMF och ECB sig på att landet i sommar måste lämna euron. Och ju fler som gör det ju mera sannolikt blir det, tyvärr. Tror någon att grekerna den 17 juni röstar fram en regering som med hyfsat majoritet kommer att stötta de ingångna avtalen? Oavsett om Tsipras eller Samaras har näsan framme blir det sannolikt ett liknande dödläge som efter den 6 maj. I så fall dras det helt nödvändiga penningflödet in och det kommer då inte ta många dagar innan den grekiska ekonomin är helt slutkörd. Det som sedan händer - det är de flesta bedömmare överens om - blir smutsigt och otrevligt, åtminstone på kort sikt. Landet är helt beroende av importer vad gäller livsmedel, olja, medicin m m. Hela infrastrukturen kommer att säcka ihop. Argentinas erfarenheter avskräcker härvidlag,och det var ändå ett land som hade en egen valuta, grekerna har inte det. I den villervalla som uppstår vill nog knappast någon turist vara kvar, även om solen skiner och vattnet är blått. Hotellägarna kan inte vara till någon större hjälp i det läget tror jag.

mouche
2012-05-21, 19:16
Tror någon att grekerna den 17 juni röstar fram en regering som med hyfsat majoritet kommer att stötta de ingångna avtalen?


Ja.

Ylva A
2012-05-21, 19:26
Du återkommer med stor envishet, men vad är din uppgift? Sprida dåliga tankar? Vilka erfarenheter har du av Grekland, Kreta och annan gästfrihet än att byborna brukat dyka upp med vatten och meloner, när du trött och hungrig anländer till byn? Vilken brist på livsmedel, (oliv)-olja är det du tror kommer att vara? Behöver du medicin, tar du med dig från Sverige. Smutsiga och otrevliga är dina tankar, hoppas de också är kortsiktiga! Har du villervalla, valla om!

Petridis76
2012-05-21, 19:40
Varför skulle inte turisterna vilja vara kvar? Varför skulle hela infrastrukturen säcka ihop? Varför skulle grekernas gästfrihet försvinna? Nu om nån gång är dom verkligen i behov av att turisterna kommer. På vilket sätt blir det smutsigt och otrevligt? Vilka bedömmer det? Du slänger ur dig en massa rykten och lösryckta meningar utan någon egentlig substans! Du skriver att ingen kan garantera att det är säkert och tryggt. Säkert och tryggt finns inte kvar längre, inte i det samhälle vi numera lever i, vill man ha säkert och tryggt får man isolera sig, det finns nämligen idioter överallt! För inte så många år sedan så lämnade man dörren olåst när man gick ut och handlade, någon kanske behövde låna nått när man var borta, nu låser man dörren trots att man är hemma!! Detta i den lilla by jag bor i här i Sverige...Finns det något ställe kvar som man reser till som är tryggt och säkert? Sunt förnuft måste råda, det spelar ingen roll vart du åker är du på fel ställe vid fel tidpunkt så kan allt hända. Flygstrejker, förseningar...snälla det är vardagsmat på dom flesta ställen i världen, folk protesterar och strejkar av en mängd olika saker och man måste finna sig i det om man är ute och reser, det enda vi kan göra är att fortsätta att åka tillbaka till våra älskade resmål och på så vis stödja och stötta dom lokala näringsidkarna.

Seukel
2012-05-21, 20:42
Kära Petridis,

var har Du hållit hus de senaste tre åren? Hur kan Du jämföra läget i Sverige med läget i Grekland ("det finns idioter överallt"). Har Du missat ...

1. att Grekland är bankrutt och att landet bara går runt med pengar utifrån
2. att detta penningflöde bygger på ett internationella avtal som slöts i våras med IMF, ECB och EU
3. att detta förutsätter att grekerna gör stora reform- och besparingsansträngningar
4. att statens pengar för pensioner och löner tar slut i juni
5. att valet den 6 maj slutade i politiskt kaos och att folk röstade främst på partier som villa bara säga upp ovannämnda avtal
6. att en fjärdedel av rösterna gick till nazister, ultranationalister och stalinister
7. att den sociala misären i landet (arbetslöshet, bostadslöshet ...) är omfattande redan nu
8. att främlingsfientligheten ökar (lyssna gärna på Nikos Michaloliakos från Golden Dawn)

osv ... Det är en mycket speciell situation som råder i landet. Grekland befinner sig i den största och djupaste krisen sedan slutet av juntatiden. Den som inte förstår detta (och bara kallar detta för rykten eller lösryckta meningar) måste gå med skygglappar genom livet.

Det värsta med turismen är att den för det mesta blundar för verkligheten i de länder som besöks. Huvudsaken att vi får vår sol och värme.

pollebosse
2012-05-21, 21:03
Jag besöker Kreta som turist med nära, inte som kollektiv som skall jämföras med någon annan.
Mitt/vårt omdöme skall inte likställas med massturism med omdöme eller utan omdöme.
Jag är personligen ansvarig för det som görs på Kreta eller i mitt hemland.

Alla generaliseringar är lika svaga nu som förr, av vänster eller höger.

Ta ett personligt ansvar, det är den tiden som skall börja verka. PERSONLIGT ANSVAR!

Paul

mouche
2012-05-22, 07:14
Det värsta med turismen är att den för det mesta blundar för verkligheten i de länder som besöks. Huvudsaken att vi får vår sol och värme.

Hvorfor er det så ille, det värsta? Jeg tenker da selvklart på det å være turist i Hellas, ikke i Myanamar/Burma, Libya under Gadaffi eller Nord-Korea!

Admirala
2012-05-22, 07:50
Jammen er du negativ Seukel, og jeg ser du ikke har satt deg inn i forholdene i dybden, bare leser overskrifter i utenlandske aviser.

Nåvel, du om det. Dette skriver VG (http://www.vg.no/reise/artikkel.php?artid=10061884):

Mens avisene er fulle av artikler om Eurokrise, bestiller nordmenn charterturer til Hellas som aldri før. De siste ukene har salget slått alle rekorder.

Nordmenn lar seg ikke skremme.

(...)

Begby (informasjonssjef i Apollo) er heller ikke i tvil om at mange føler litt ekstra for å reise til Hellas akkurat nå.

- Når de leser at folk i Hellas ikke har råd til mat, er det nok mange som tenker at de faktisk kan hjelpe befolkningen litt ved å reise dit på ferie. Mange tenker nok at i år skal jeg i hvert fall dit, sier Begby.

Kikh
2012-05-22, 11:32
...Det värsta med turismen är att den för det mesta blundar för verkligheten i de länder som besöks. Huvudsaken att vi får vår sol och värme.

Och varför skulle turisterna bry sig om något annat när det är exakt det de betalar för att få?

Har du kollat upp hur stor procent av Sveriges befolkning som faktiskt är hemlösa i "välfärds-staten"? Större delen av dessa hemlösa är svenska medborgare, här är det till större delen arbetskrafts-invandrare och illegala invandrare som saknar bostad. I Tyskland har det funnits härbärgen för hemlösa i mer än 100 år, här har det aldrig behövts tidigare.

Ta du och semestra i ett annat land, Grönland sägs vara tryggt och stabilt.

//Kikh

Kalimera
2012-05-22, 13:11
Atens forna borgmästare Dora Bakoyannis återansluter sig till Ny Demokrati enligt Athens News (http://www.athensnews.gr/portal/8/55645). Undrar vad det har för betydelse för valutgången?

Bea
2012-05-23, 08:11
Så här skriver Omilo (språkskola) om situationen i Grekland som turist, just nu från Syros:

Kalispera. Non-Greeks living for years in Greece are getting united in FB to fight against the negative media coverage of Greece abroad. There is absolutely no problem for tourists in Greece...it is as great as ever...(ask our students!!). For Dutch speakers, a good example is "Hoera voor Griekenland"....Do you know of simualr pages/ groups supporting Greece in your countries?

Kan vara bra att veta att situationen upplevs som stabil från dem på plats!

Bea

Kritsabo
2012-05-23, 16:40
Fanns inte denna hysteriska krisdiskussion även förra året?
Vi kan ge en färsk rapport från Kreta där läget är lugnt. Är nyss hemkomna från Paleochora där vi sett lokalbefolkningen mata den numera väletablerade nordiska flyttfågeln Harris-måsen som häckar där i grupp vid strandkanten på förmiddagarna. Men nu är vi tillbaka i AgNik, för vi trivs bättre här, under östra Kretas sol (trots nya byggregler).
T.o.m. myggorna är vänliga i år endast ett bett på 4 dagar.
Lokala mackägaren bad mig hälsa alla turister att även tyskar är mycket välkomna och bedyrade att Kretensarna är vänliga mot alla (dock ej politiker)
PS! Tack Yanna för andlig och lekamlig spis, ser fram emot nästa års besök. :)

Hellen
2012-05-23, 16:45
Jag har inte suttit och letat tillbaka, googlat eller yahooat frågan, men mitt minne säger mig att förra årets "heta potatis" i massmedia och på Kalimera var strejker!

mouche
2012-05-23, 17:01
Og noen streiker var det, men i forhold til de mange streiker som ble varslet så var det relativt få og "skaden" var begrenset. Selv vi som var midt i byggefase og avhengig av mye som skulle transporteres, blant annet med ferge fra Piraeus, opplevde ikke dette som så stort problem.

Selv på dager da absolutt alle i Hellas streiket ( ifølge radio og TV), overskriftene var store og hele Athen brant i følge journalistene så jobbet de som normalt på vårt husselv om det selvfølgelig ble diskutert, men det gjør vel grerkere ofte og med glede?

Seukel
2012-05-23, 18:19
Här är en intressant artikel som visar hur ett utträde ur euron praktiskt kan gå till efter valet den 17 juni:

http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite2_1_23/05/2012_443463

Lite beroende på när en regering som avbryter reform/besparingsprogrammen har bildats skulle detta alltså kunna utspela sig redan i början eller mitten av juli.

mouche
2012-05-23, 18:58
Scaremongering er en populær "idrett" blant en del her i allefall!__D

Ylva A
2012-05-23, 19:16
Seukel.
Vi är många som hoppats, att du nu var på Grönland. Det finns naturligtvis hetare ställen, där du skulle platsa! Att du inte ger upp! Jag undrar fortfarande, vad är ditt mål med allt dyngspridning på Kalimera? Du har inte svarat! Du började med önskemål om service från grekerna, när du svettig och trött kom till den pittoreska byn. Nu är det domedagsstämningar som målas upp.
/ Jannis

Delfi
2012-05-23, 19:21
Här kommer en länk som kanske lite grann kan lugna dem som är oroliga?
http://www.apollo.no/NO/min-reise/Pages/viktig-informasjon.aspx

Kunde ej hitta motsvarande information på den svenska Apollo-hemsidan.

/Delfi bye_bye

Seukel
2012-05-23, 20:27
Visst, hotell och restauranger är privata, men inte flygplatserna. De ägs av Grekiska staten (Hellenic Civil Aviation Authority), och om staten går i putten påverkar det säkert flyget på det sättet. Inte minst för att flygplatspersonalen, flygledarna m m står utan lön då. Vad hjälper en fet sedelbunt i fickan då?

Vim
2012-05-23, 20:47
Visst, hotell och restauranger är privata, men inte flygplatserna. De ägs av Grekiska staten (Hellenic Civil Aviation Authority), och om staten går i putten påverkar det säkert flyget på det sättet. Inte minst för att flygplatspersonalen, flygledarna m m står utan lön då. Vad hjälper en fet sedelbunt i fickan då?

Nei du! En seddelbunke hjelper ikke. Du må nok ta med deg gullbarrer til Hellas. :D Enten er du veldig redd for allt som kan skje. Ellers forsøker du piske opp stemningen. Jeg tror det siste. Jeg er i alle fall ikke redd for å reise til Hellas.

mouche
2012-05-23, 20:51
Og selv er jeg ikke redd for å være her og har tenkt å bli til lenge etter valget!

laero
2012-05-23, 21:41
Du återkommer med stor envishet, men vad är din uppgift? Sprida dåliga tankar? ...... Smutsiga och otrevliga är dina tankar, hoppas de också är kortsiktiga! Har du villervalla, valla om!

....Ta du och semestra i ett annat land, Grönland sägs vara tryggt och stabilt.
//Kikh

Seukel.
Vi är många som hoppats, att du nu var på Grönland. Det finns naturligtvis hetare ställen, där du skulle platsa! Att du inte ger upp! Jag undrar fortfarande, vad är ditt mål med allt dyngspridning på Kalimera?

Jag har läst ikapp i den här tråden efter nästan en veckas frånvaro från Kalimera och blir något förvånad över tonläget här.
Visst, Seukel målar upp ett värsta-scenario men han/hon gör det på ett seriöst sätt utan övertramp eller personangrepp. Varför ska han/hon behöva utstå spott och spe för att man framför detta i en tråd som de facto är full av olika spekulationer om Greklands krisläge.
Vad får er att tro att era spekulationer som går i rosenrött är garanterat rätt ?

Seukel skrev i liknande banor för ett år sedan och jag hörde då till dem som var kritisk till hans/hennes profetior. Idag måste jag nog medge att sannolikheten för en riktigt dålig utveckling har ökat markant.

Den 17 juni är det nyval, tänk efter vad som händer om:
- det återigen blir omöjligt att skapa en regering
- eller det skapas en majoritet som avbryter samarbetet kring stödpaketen
- och att detta leder till utträde ur euron och en därpå följande statsbankrutt.

Ett sådant scenario är tyvärr högst tänkbar, och att då tro att det bara är att semestra på som om ingenting hänt är liktydigt med att ta på sig rejäla skygglappar.

Men som sagt, argumentera gärna kring detta men ingen borde behöva bli mobbad på forumet för att man framför sin synpunkter.

Lars

Lucky
2012-05-23, 21:54
Håller med dig Lars. klapp_klap


Lucky

malou
2012-05-23, 21:57
Klokt sagt, Lars. En påminnelse kan så absolutt være på sin plass. Vi er nok en gjeng med besserwissere, men behøver slett ikke ta krone på hodet av den grunn. :)

Hasse
2012-05-23, 22:00
Den 17 juni är det nyval, tänk efter vad som händer om:
- det återigen blir omöjligt att skapa en regering
- eller det skapas en majoritet som avbryter samarbetet kring stödpaketen
- och att detta leder till utträde ur euron och en därpå följande statsbankrutt.

Ett sådant scenario är tyvärr högst tänkbar, och att då tro att det bara är att semestra på som om ingenting hänt är liktydigt med att ta på sig rejäla skygglappar.
Lars

Vi är två personer som tänker resa kort efter nyvalet och jag kan säga dig laero, att det finns ingenting förutom att UD avråder för att vi ska stanna hemma. Och även om säg - 100.000 svenskar till skulle resa till Grekland i sommar så hjälper det ju inte Grekland någonstans på vägen fram mer än att vi spenderar våra pengar där. Är vi dåliga människor om vi tar på oss de skygglappar du menar att vi gör om vi "semestrar på som om ingenting har hänt"? Dessa scenarios du målar upp är fullt tänkbara, det tror jag många begriper men det finns ju även andra "lösningar". Du bidrar ju faktiskt själv till det negativa i denna tråd.


/ Hasse :cool:

malou
2012-05-23, 22:09
Jeg er uenig med deg, Hasse. Mobbing av personer og ulike synspunkter var det jeg oppfattet som det viktige her. Ikke saksfakta - som mange oppfatter på ulike måter. Om det er negativt å gi uttrykk for sin måte å se saken på, er jo leit.

laero
2012-05-23, 22:13
Vi är två personer som tänker resa kort efter nyvalet och jag kan säga dig laero, att det finns ingenting förutom att UD avråder för att vi ska stanna hemma. Och även om säg - 100.000 svenskar till skulle resa till Grekland i sommar så hjälper det ju inte Grekland någonstans på vägen fram mer än att vi spenderar våra pengar där. Är vi dåliga människor om vi tar på oss de skygglappar du menar att vi gör om vi "semestrar på som om ingenting har hänt"? Dessa scenarios du målar upp är fullt tänkbara, det tror jag många begriper men det finns ju även andra "lösningar". Du bidrar ju faktiskt själv till det negativa i denna tråd.
/ Hasse :cool:
För det första, jag tror kanske inte heller på att ett värsta scenario måste inträffa. Kommer eventuellt själv att åka till Grekland runt midsommar om det inte är fullständigt kaos.
Poängen med mitt inlägg var alltså att det, i en tråd om Greklands kris, måste vara ok att även beskriva ett negativt scenario utan att bli trakasserad.
Du Hasse, skriver att jag bidrar till det negativa i tråden men då måste jag fråga varför allt i en tråd som denna måste vara positivt. Det vi har gemensamt på Kalimera är intresset och kärleken till Grekland men innebär det att allt som är negativt måste censureras?

Hasse
2012-05-23, 22:32
Poängen med mitt inlägg var alltså att det, i en tråd om Greklands kris, måste vara ok att även beskriva ett negativt scenario utan att bli trakasserad.
Du Hasse, skriver att jag bidrar till det negativa i tråden men då måste jag fråga varför allt i en tråd som denna måste vara positivt. Det vi har gemensamt på Kalimera är intresset och kärleken till Grekland men innebär det att allt som är negativt måste censureras?


Vem har blivit trakasserad? Några i den här tråden har väl varit elaka mot en person och det är väldigt vanligt en "allvarlig tråd" som denna. Det har hänt förr, åsikter som tenderar att vara "onyanserade" leder ofta till ilskna kommentarer.

Och nej, det måste definitivt inte bara vara positiva inlägg här. Finner det tämligen svårt med tanke på det allvarliga som KANSKE KAN HÄNDA med Grekland och jag delar det stora intresset och kärleken som så många andra. Dock har jag alldeles för lite kunskaper om vad som verkligen håller på att eventuellt ske, jag är för fokuserad på den egna resan. Jag tycker det är alldeles för högt politiskt spel som allt fokuseras på men det är antagligen omöjligt att komma ifrån. Tankarna går till hur många år det tog innan Grekland kom på fötter igen efter vad som hände i landet i slutet av 1960-talet. Allt detta som nu händer kanske tar ännu längre tid än c:a 40 år? Vem kan svara på det?

Jag/vi kan inte göra mer än resa dit, att stanna hemma finns inte på kartan som sagt.

Vem har blivit censurerad???


/ Hasse :cool:

Kikh
2012-05-23, 23:07
Visst, hotell och restauranger är privata, men inte flygplatserna. De ägs av Grekiska staten (Hellenic Civil Aviation Authority), och om staten går i putten påverkar det säkert flyget på det sättet. Inte minst för att flygplatspersonalen, flygledarna m m står utan lön då. Vad hjälper en fet sedelbunt i fickan då?

Du som är så insatt i allt borde veta att Kreta hyser både NATO-, NAMFI- och flertalet Amerikanska flyg/flott-baser runt Kreta. Åtminstone de Amerikanska baserna är Amerikansk mark och ägs INTE av Grekiska staten och jag tror säkert att de länder som vill hämta hem eventuellt strandsatta klarar av att förhandla till sig luftrum eller kajplatser. Eftersom jag har bekanta på två av de Amerikanska baserna vet jag också att Uncle Sam fortfarande skickar nya soldater och inte visar några tecken på att dra tillbaks de som redan finns här.

Allt som skrivs är och förblir rena hypoteser eftersom ingen säkert kan sia om utgången. Jag är bofast och tror mig ha större inblick i vardagen på Kreta än du har, och livet går vidare här. Nya tavernor och butiker öppnar, bankomaterna fungerar och vi har som tidigare nämnts både bensin och mat på butikshyllorna.

//Kikh

Kikh
2012-05-23, 23:18
...

Men som sagt, argumentera gärna kring detta men ingen borde behöva bli mobbad på forumet för att man framför sin synpunkter.

Lars

I mitt fall har det inget med mobbing att göra. Jag sitter på första parkett mitt i krisens Grekland och läser Seukels osakliga inlägg om rasistiska, våldsamma och upploppsbenägna Greker - vilket är raka motsatsen till vad jag ser och hör ute bland grekerna. Om han/hon nu är så orolig över att semestra här, varför då ens överväga saken när det finns så många trygga platser att tillgå? Grönland var bara ett förslag från min sida, Borås eller Jokkmokk finns också utsatta på kartan.

//Kikh

laero
2012-05-24, 09:37
Vem har blivit trakasserad?
Det var precis det jag gav exempel på. Tycker nog att en kommentar som "Smutsiga och otrevliga är dina tankar, hoppas de också är kortsiktiga! Har du villervalla, valla om!" passar väl in under rubriken trakasserier.

Jag sitter på första parkett mitt i krisens Grekland och läser Seukels osakliga inlägg om rasistiska, våldsamma och upploppsbenägna Greker - vilket är raka motsatsen till vad jag ser och hör ute bland grekerna.
Jag har läst Seukels 4 inlägg i denna tråd igen. Tycker inte att något där kan anses vara mer osakligt än övriga spekulationer i tråden. Kan heller inte hitta någonting om att Greker är våldsamma och upploppsbenägna. Det finns en punkt om att främlingsfientligheten ökar; ett konstaterande att rasister/nazister blivit invalda i parlamentet, men det är ju fakta.

Charleston
2012-05-24, 12:25
På tal om militärer: Grekland har västvärldens näst högsta militärutgifter (efter USA, förstås), som andel av BNP. Så har det åtminstone varit tidigare och vad jag har förstått är det samma idag. En stor del av vapen och annan militärutrustning köps från Tyskland och Frankrike. Som alltså är med och lånar ut pengar till Grekland, så att dom kan fortsätta köpa vapen därifrån. Bara en reflektion.

kimmen
2012-05-24, 21:45
Tycker nog att en kommentar som "Smutsiga och otrevliga är dina tankar, hoppas de också är kortsiktiga! Har du villervalla, valla om!" passar väl in under rubriken trakasserier.
Jag har läst Seukels 4 inlägg i denna tråd igen. Tycker inte att något där kan anses vara mer osakligt än övriga spekulationer i tråden. Kan heller inte hitta någonting om att Greker är våldsamma och upploppsbenägna. Det finns en punkt om att främlingsfientligheten ökar; ett konstaterande att rasister/nazister blivit invalda i parlamentet, men det är ju fakta.
Jag kan inte annat än att till fullo hålla med!


/kimmen

Darkness
2012-05-24, 22:23
"" Liten tuva stjälper ofta stort lass""

Vad jag har läst mig till så står Grekland för cirka 2-4 % av EU:s totala ekonomi...inte mycket !

Att det då blir så total panik,kris,etc att man börja tala om att hela Euro-
samarbetet ska haverera kan jag inte förstå !

2-4 % !!!

Är hela Eurosamarbetet bara en uppblåst bubbla !!!

Problemet får förödande konsekvenser om Grekland " går i konkurs " i europa.
Värre än när USA lehman brothers gick i konkurs.
Varför ?
Jo eu bankerna dom som har lånat ut pengar till Grekland är små banker i Tyskland där industrin ligger.
Så skulle Grekland gå ur euro så försvinner alla pengar ifrån framförallt dom tyska bankerna. Och då även ifrån företagen som har sina pengar där.
Vilket i sin tur kommer göra att Sverige även kommer drabbas hårdare än 2008-2009.
Vi kommer i Sverige få en stillastående industri.
Detta är ren fakta ..
Jobbar inom säljande organisation och reser i södra Sverige så har verkligen sett vad 2008-2009 handlade om.
20% av Greklands BNP är oss turister.
Greklands enda hjälp i framtiden är att vara kvar i euron och börja betala som vi gör i övriga Europa.
Går dom ut så kommer grekiska folket att få en otroligt låg valuta som inte kommer vara värd ett öre. Vilket gör att det dom kommer få det ännu tuffare än vad har idag. Problemet kommer kvarstår om dom går ur. Det löser inga problem för dom...

mouche
2012-05-25, 07:40
På tal om militärer: Grekland har västvärldens näst högsta militärutgifter (efter USA, förstås), som andel av BNP.

Det stemmer det, og dokumentasjonen på det finnes blant annet her:

http://www.globalis.no/Statistikk/Militaerutgifter#bars

MEN; når man ser at det kanskje er snakk om 0,5/1 prosentpoeng forskjell fra andre europeiske land OG tar hensyn til hvor stor del av den greske økonomien som er utenom de offisielle statistikkene (og derfor ikke inngår som en del av BNP) så har jeg vanskelig for å tro at sørlig mye av forklaringen på de økonomiske probleme i Hellas kan føres tilbake til de høye militøre utgiftene.

Det kan vel også tenkes at en del støtteordninger som kommer Hellas til gode ikke er med i disse tallene (?) slik at det bildet som man søker å fremvise faller ifra hverandre med et brak? Jeg tror det!

Ylva A
2012-05-25, 09:26
Även jag tillbringar största delen av året på Kreta. Visst händer det att folk frågar oss var vi kommer ifrån. Mer förr än nu. Men vi känner ju alla historien bakom.
OK. Det kanske var dumt av mig och min make att raljera om Suekels rädsla. Om den är äkta, så ber jag om ursäkt. Då måste den naturligtvis tas på stort allvar. Jag håller med Kikh. Men om man är rädd för att åka till Grekland kanske man inte skall åka till Italien, Spanien, Portugal eller Frankrike heller. Deras ekonomier ligger ju också risigt till. Varför inte försöka med Pite Havsbad. De brukar ju leda solligan i Sverige.
De flesta av oss som skriver på Kalimera är vuxna. En del är säkert, liksom jag, pensionerade. Vi är vana att ta vara på oss själva och varandra. Klarar vi inte längre det, är jag fullkomligt övertygad om att greker i vår närhet kommer att hjälpa oss.
Jag fick ett ordspråk med mig från min farmor, född på 1800-talet:"Man skall inte måla fan på väggen förrän man ser honom där".:)
Ylva

Admirala
2012-05-25, 09:43
Fra Athens News i dag:

Greece will probably remain in the euro zone, Italian Prime Minister Mario Monti said on Thursday, but demands made of Greece by its partners had been unrealistic and far reaching economic reform could take decades to achieve. "Anything can happen, but I think the most probable outcome is the one which is most positive for Greece and for all of us," Monti said on an Italian television talk show, when asked if he believed Greece would stay in the currency bloc. "Europe has to learn how to not take too much of a short-term view," he said, adding the reforms needed in Greece would take a generation, rather than two or three years as its partners had demanded. "Greece has lost its sovereignty, it's under the instructions of the IMF, the ECB, the European Commission. Having the others tell you, 'here is the money but I'm deciding,' must be a terrible, terrible humiliation."

Kalimera
2012-05-25, 16:01
I en färsk opinionsundersökning som presenteras i Athens News (http://www.athensnews.gr/portal/8/55798) idag får Syriza 30 %, mot 17 % i valet.

I samma tidning (http://www.athensnews.gr/portal/1/55810) kan man idag läsa att turistinkomsterna i Grekland sjönk med 15 % första kvartalet, jämfört med samma kvartal förra året. För den största minskningen stod britter, tyskar och ryssar.

Hellen
2012-05-25, 20:58
I samma tidning (http://www.athensnews.gr/portal/1/55810) kan man idag läsa att turistinkomsterna i Grekland sjönk med 15 % första kvartalet, jämfört med samma kvartal förra året. För den största minskningen stod britter, tyskar och ryssar.

Ajdå, det står inget om hur många som betalade med kort?

Admirala
2012-05-26, 19:00
I dag ble et dikt, Europas skam, av Günter Grass trykket i bl.a. en tysk og en norsk avis. Nobelprisvinner Grass er ikke nådig.

Diktet er oversatt til norsk av Erik Fosnes Hansen, som mener Grass’ dikt blant annet kan ses i sammenheng med det pågående EU-toppmøtet, hvor Hellas dype finansielle krise er et av de viktigste temaene for Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

- Jeg leser dette som en samlende appell, både til den tyske og europeiske allmennheten. Grass mener det er galt å utelukkende (se) på de økonomiske og finansielle problemene som Hellas sliter med. Vi må også ta det menneskelige og kulturelle med i betraktningen, sier Fosnes Hansen.

Tusen takk til Grass og Fosnes Hansen, dette har jeg sagt lenge :D

Artikkelen står her (http://www.aftenposten.no/kultur/--Dette-er-en-samlende-appell_-bade-til-Tyskland-og-Europa-6836898.html#.T8ELW-36Tio). Hele diktet kan leses her. (http://www.aftenposten.no/kultur/Europas-skam-6836613.html#.T8EKnu36Tip) Her er et lite utdrag:


Som gjeldsslave, naken ved pælen på torget, lider et land
som du pleide å si at du skyldte stor takk.

Et land dømt til armod, hvis rikdom nå velpleid
pryder museer: dyrebart bytte du vokter.

laero
2012-05-26, 19:37
I en färsk opinionsundersökning som presenteras i Athens News (http://www.athensnews.gr/portal/8/55798) idag får Syriza 30 %, mot 17 % i valet.

Läste på text-tv (kanske samma undersökning?) att partier på vänster och högerkanten, som vill bryta överenskommelsen om stödlån, väntas få ca 65%. Samma opinionsundersökning meddelar samtidigt att 85% av grekerna vill behålla euron.
Kan någon förklara hur detta folk tänker ???

yvonne
2012-05-26, 19:41
I en färsk opinionsundersökning som presenteras i Athens News (http://www.athensnews.gr/portal/8/55798) idag får Syriza 30 %, mot 17 % i valet.

I samma tidning (http://www.athensnews.gr/portal/1/55810) kan man idag läsa att turistinkomsterna i Grekland sjönk med 15 % första kvartalet, jämfört med samma kvartal förra året. För den största minskningen stod britter, tyskar och ryssar.

Och Italienska resebyråer har i år slopat resorna till Grekland!

Hur ska detta sluta......

Yvonne

Kalimera
2012-05-26, 20:20
Och Italienska resebyråer har i år slopat resorna till Grekland!Var har du läst det?

yvonne
2012-05-26, 20:28
Hörde det på nyheterna igår på MEGA channel, där de intervjuade en italiensk resebyråtjänsteman.

Yvonne

mouche
2012-05-26, 20:55
Kan någon förklara hur detta folk tänker ???


Ja, i all enkelhet;

They want the cake and eat it too!

Men på den annen side, hvem vil ikke det?

Lissi
2012-05-26, 21:57
Med andra ord är grekerna lika mänskliga som alla oss andra..;)

Lissi - som just ikväll fått reda på att vad gäller Tinos så är det närmast katastrof vad gälle turism. Därför lägger vi gärna hela semestern där:D

Lissi

Kikh
2012-05-26, 22:09
Och Italienska resebyråer har i år slopat resorna till Grekland!

Hur ska detta sluta......

Yvonne

Tydligen tar de sig till Kreta ändå, i massor! Med roddbåt kanske...:D

//Kikh

mouche
2012-05-27, 07:03
[quote=Lissi;275942]Med andra ord är grekerna lika mänskliga som alla oss andra..;)
[ /quote]

Ja, det er vel ingen grunn til å tro noe annet? Eller sagt på en annen måte; Jeg tror svensker og nordmenn er like menneskelige som grekerne!

Jeg tror at folk flest uavhengig av nasjonalitet, hudfarge og religiøs overbevisning i bunn og grunn er svært like, men at det finnes enkelte karakteristika som passer for eksempel på en nordmann, en svenske, en amerikaner eller en japaner er nok riktig etter min erfaring. Jeg opplever for eksempel at grekere er meget gjestfrie og hjelpsomme uten at jeg tror at noen her vil angripe en slik uttalelse og si at det er stigmatisering av et helt folk og sånn sett uakseptabelt?:p

Alala
2012-05-27, 08:40
Få se hur grekerna kommer att rösta. Enligt dessa undersöknigar kan ND nu ha tagit ledningen:

http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_26/05/2012_444075

/ Anne

Seukel
2012-05-27, 11:44
Läste på text-tv (kanske samma undersökning?) att partier på vänster och högerkanten, som vill bryta överenskommelsen om stödlån, väntas få ca 65%. Samma opinionsundersökning meddelar samtidigt att 85% av grekerna vill behålla euron.
Kan någon förklara hur detta folk tänker ???

De (och särskilt Tsipras) ägnar sig åt något som brukar kallas "chicken race".

Ur Wikipedia:
"Ett regelrätt chicken race går till genom att två stycken människor med en varsin bil eller motorcykel (motordrivet fordon) kör antingen rakt mot varandra (som när platsen är en enda lång väg) eller jämsides (som när vägen abrupt slutar med ett stup). Den som först väjer med bilen (för att undvika en krock) eller kastar sig ut ifrån bilen (innan stupet) förlorar och är följaktligen "chicken", en fegis. ...
Termen Chicken race (på engelska också Chicken Game) används ibland i andra sammanhang, där ingen vill vika sig, men om ingen viker sig blir det katastrof för bägge."

Ett annat citat ur Ekathimerini (22 maj):

"The European Union, European Central Bank and International Monetary Fund -- who must give Greece money within weeks to pay pensions and salaries -- say they will pull the plug if the next government in Athens does not back the bailout. Without the money, they say Greece cannot stay in the common currency.

«Empty threats!» said Nikos Sokos, 29, who works in a cafe in central Athens. «There's no way they're going to kick us out. There won't be a eurozone if they do that.»

Observers of the Greek political scene say there are serious risks if voters carry such myths to the polls."


Vem viker sig först i det grekiska dramat, tro?

pollebosse
2012-05-27, 18:27
Från internet aftonbladet i sverige i dag:
Ofta kollaps i naturen
Problemet, säger de, är hur samarbetet är uppbyggt. Och det kan inte Grexit ändra på, skriver New Scientist.
– Euron är nog det sämst tänkbara sättet för att hantera ett stabilt system på, säger nätverksexperten George Sugihara, verksam vid Scripps Institution of Oceanography i La Jolla, Kalifornien, och före detta investeringschef på Deutsche Bank.
Det grundläggande problemet, menar han, är att den gemensamma valutan har ökat de enskilda medlemmarnas beroende av varandra, samtidigt som varje enskild medlem fortfarande kan agera självständigt utifrån sin egen ekonomiska situation.
När detta händer i ett system i naturen utsätts hela nätverket för en risk av nyckfulla medlemmar. Utrotning eller total kollaps blir ofta följden.

Vem förundrar sig som arbetar med små företag i nätverk?

Paul

Alala
2012-05-31, 11:23
Och så här skriver Svd idag om möjligheten att Grekland skulle återinföra drachman:

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/sa-skapas-en-ny-drachma_7205626.svd

Visst funderar man på vad som kommer att hända. Oavsett hur grekerna röstar så kan det ju trots allt hända förr eller senare.

/ Anne

malou
2012-06-01, 21:57
I e24.no kan en nå lese:

Plutselig dukker greske drakmer opp i en av verdens ledende valutahandelssystemer.

En slags test hevdes det ifølge e24 som siterer Blomberg, uten videre forklaring. Hva det enn kan bety.

Ingela A
2012-06-02, 19:33
Läste på text-tv (kanske samma undersökning?) att partier på vänster och högerkanten, som vill bryta överenskommelsen om stödlån, väntas få ca 65%. Samma opinionsundersökning meddelar samtidigt att 85% av grekerna vill behålla euron.
Kan någon förklara hur detta folk tänker ???

Vi Svenskar kan inte förstå hur Grekerna har det nu. Dom är totelt utblottade och desperata!
Hur skulle du själv reagera om din lön plötsligt sänktes från "hela" 12000 kr i månaden till 7000 och dina föräldrars pension till under 4000 kr i månaden...?? Hur skulle dina barns framtid se ut..?? Finns det överhuvud en framtid??

Ingela

Eva L
2012-06-02, 19:56
Många har det nog förfärligt men de som inte har det borde börja betala skatt. Häromdagen intervjuades två greker i Sveriges radio P1. Den ene hade flyttat en miljon euro till en brittisk bank och den andre en halv miljon till en cypriotisk bank men det var för osäkert så han skulle flytta dom vidare till ett annat land. Blev förundrad hur det kan få ske? Gäller inte samma rgeler inom hela EU?

Eva

Hellen
2012-06-02, 23:38
Vi Svenskar kan inte förstå hur Grekerna har det nu. Dom är totelt utblottade och desperata!
Hur skulle du själv reagera om din lön plötsligt sänktes från "hela" 12000 kr i månaden till 7000 och dina föräldrars pension till under 4000 kr i månaden...?? Hur skulle dina barns framtid se ut..?? Finns det överhuvud en framtid??

Ingela

Att man tycker Greklands ekonomi är miss-skött betyder inte per automatik att man inte lider med de människor som drabbas.

laero
2012-06-02, 23:50
Många har det nog förfärligt men de som inte har det borde börja betala skatt. Häromdagen intervjuades två greker i Sveriges radio P1. Den ene hade flyttat en miljon euro till en brittisk bank och den andre en halv miljon till en cypriotisk bank men det var för osäkert så han skulle flytta dom vidare till ett annat land. Blev förundrad hur det kan få ske? Gäller inte samma rgeler inom hela EU?
Nu hänger jag inte riktigt med hur du menar? Vilka regler är det som inte är samma? Kan ha fel men jag trodde att det råder fri rörlighet för kapital vilket innebär att vi har rätt att placera våra pengar i vilket land och bank vi vill inom unionen.

Jag hörde samma intervju i P1 och tyckte nog snarare att det var lätt att förstå dessa två greker. Tänk dig själv att du stretat ihop ett sparkapital på ex.vis en halv miljon kronor. Du vet också att risken är stor att ditt land byter till en svagare valuta vilket, om det sker, troligen innebär att ditt kapital halveras i värde. Handen på hjärtat; hade inte de flesta av oss agerat likadant och placerat om pengarna till en bank i ett land där värdet av besparingarna kan garanteras. ?

mouche
2012-06-03, 07:23
Det er ingen tvil om at mange har fått det langt vanskeligere enn før, men tror man skal være klar over at svært mange klarer seg greit fortsatt.

Er så heldig å være her på Kreta i lengre tid, og siden vi har bygget hus siste året og fortsatt har litt småarbeid som gjøres så har jeg vært i kontakt med svært mange helt vanlige mennesker og disse er bekymret, javel, men klarer seg fortsatt bra nok og har til mat og salt på maten.
Det som overrasker meg er hvor mange av disse som ikke er grekere, men en masse andre nasjonaliteter og hvorfor gjør ikke grekerne disse jobbene? :confused:

Eva L
2012-06-03, 08:43
Nu hänger jag inte riktigt med hur du menar? Vilka regler är det som inte är samma? Kan ha fel men jag trodde att det råder fri rörlighet för kapital vilket innebär att vi har rätt att placera våra pengar i vilket land och bank vi vill inom unionen.Tror du har rätt jag trodde att det råder vissa begränsningar för att förhindra penningtvätt men det är nog helt fritt att flytta kapital. Vad bra för den enskilda individen men då går det ju defintivt år skogen för Grekland.

Eva

Agda
2012-06-03, 09:45
Vi Svenskar kan inte förstå hur Grekerna har det nu. Dom är totelt utblottade och desperata!
Hur skulle du själv reagera om din lön plötsligt sänktes från "hela" 12000 kr i månaden till 7000 och dina föräldrars pension till under 4000 kr i månaden...?? Hur skulle dina barns framtid se ut..?? Finns det överhuvud en framtid??
Ingela

Det finns många svenskar som vet exakt hur det känns...sjukpensionärer och ålderspensionärer!
När jag blev sjukpensionär så halverades min inkomst....så är det för många sjukpensionärer. Många ålderspensionärer lever på den allra lägsta pensionen för att de inte hunnit tjänain pensionpoäng eller har varit bönder och inte haft råd att skaffa privata pensioner.

Konstigt att det är okej att generalisera när det gäller missären i Grekland...många har det faktiskt inte dåligt. Hur kan då ungdomarna skaffa sig datorer,senaste mobilerna, resa på semestrar, vara ute och festa?
De jag känner som är i byggsvängen i Grekland har rätt mycket jobb till och från....som det alltid är i byggsvängen.
Bönderna får sälja mer direkt till kund....de får sälja mer höns för många vill bli självförsörjande på ägg och höna igen.

Allt är inte nattsvart....som tur är.

Riitta
2012-06-03, 10:00
Jag gjorde iaktagelser både på Chios och Samos att det byggdes en del, det kändes gott och se!

Och det var fortfarande så att man såg Grekiska familjer vara ute och äta på tavernorna och ungdomar också:)

Greker som vi fick lite mer "närkontakt" med var ju bekymrade om läget men det skojades friskt om situationen också! man försökte hålla humöret uppe!

Riittabye_bye

para poli
2012-06-03, 11:42
Intressant av den eminente ledarskribenten David Nyström, Gefle Dagblad.
http://gd.se/ledare/1.4769527-euphobia

mouche
2012-06-04, 07:26
Og hva vil skje hvis valget 17.juni blir vunnet av SYRIZA?

Svaret finner du her i et lengre intervju med Syriza chief Alexis Tsipras;

http://ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_03/06/2012_445183

Men jeg ble egentlig ikke så mye klokere, gjorde du?:confused:

rebase
2012-06-05, 08:54
Har det gjorts någon ny opinionsundersökning med anledning av valet?

Kalimera
2012-06-05, 09:25
Har det gjorts någon ny opinionsundersökning med anledning av valet?Här (http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_01/06/2012_444874) är den sista inför valet. Det blir inga fler opinionsundersökningar innan valet.

Seukel
2012-06-05, 16:56
Og hva vil skje hvis valget 17.juni blir vunnet av SYRIZA?

Svaret finner du her i et lengre intervju med Syriza chief Alexis Tsipras;

http://ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_03/06/2012_445183

Men jeg ble egentlig ikke så mye klokere, gjorde du?:confused:

Nej, inte blev man klokare av detta. Ett hopkok av önsketänkande och välvilliga intentioner, som inte går att uppfylla. Men kanske inte så konstigt för en bråkig koalition av små vänstergrupperingar (bl a kommunister, maoister, trotskister, vänsternationalister, eko-socialister, anti-globalister m m) som nu på några få veckor måste bli ett "riktigt" parti med ett regeringsprogram. Man undrar hur mycket av deras attraktionskraft beror på Tsipras' egen lite ungdomliga utstrålning.

Hur de sedan dels skall kunna regera ett land i djup kris och dels själva kunna hålla ihop som ett parti, som dessutom i sin tur måste koalera med andra (PASOK eller DIMAR) är en gåta. Risken är stor att allt spricker så fort som några viktiga, och kanske svåra och kontroversiella beslut måste fattas i regeringsställning.

Kanske handlar Syrizas popularitet dock inte alls om att de har ett övertygande program. Kanske är det så att många greker nu äntligen vill ha en sorts show-down, som i gamla vildvästfilmer (high noon), för att på ett eller annat sätt få ett slut på besparingspolitikens hopplöshet.

På den ena sida Tsipras, på den andra Merkel. Vem drar först?

Ylva A
2012-06-05, 21:11
Suekel,
Är lite nyfiken på vad koalera betyder. Ordet finns inte i svenskan. En sak är säker, Grekland kommer att överleva oavsett vad Du har för extrema åsikter.

laero
2012-06-06, 09:23
På den ena sida Tsipras, på den andra Merkel. Vem drar först?

Precis som du skriver kan det bli så att det blir en vänstermajoritet efter valet om opinionsundersökningen som Janne länkar till blir verklighet. Denna regering ska då, enligt sina vallöften, säga upp/förhandla om stödpaket och besparingspaket med EMU-länderna och IMF och samtidigt behålla euron som valuta.

I realiteten kommer denna regering att befinna sig i samma situation som Pasok och Ny demokrati tidigare varit i: acceptera sparpaketen eller stå utan pengar. Eventuellt kan man förhandla fram fler tillväxtbefrämjande åtgärder men att slippa rätta till underskotten i statsfinanserna kommer Merkel o co aldrig att acceptera. I det läget låter man hellre Grekland lämna euron och bli statsbankrutt.

Seukel
2012-06-06, 12:28
Suekel,
Är lite nyfiken på vad koalera betyder. Ordet finns inte i svenskan. En sak är säker, Grekland kommer att överleva oavsett vad Du har för extrema åsikter.

Med koalera menade jag "gå i koalition".

Sedan undrar jag vad i det jag skrev som är "extrema åsikter". Jag tror de flesta som har lite insikt i grekisk politik och ekonomi ser det på ungefär samma sätt (inklusive grekiska medier). Se även laeros inlägg.

Grekland kommer att överleva, så klart. Frågan är bara i viken form och i vilket skick. Det "överlevde" även under militärjuntans tid.

Monica P
2012-06-06, 12:28
Särskilt roligt är det inte just nu. En djup trötthet och leda breder ut sig. Många säger att de slutat att titta på TV, vill inte se politiker, vill inte vara med längre...

mouche
2012-06-06, 12:45
Sedan undrar jag vad i det jag skrev som är "extrema åsikter".


Det undrar jeg også på, men kanskje det kommer et svar på det?:confused:

Lissi
2012-06-06, 12:50
Jag föstår alla greker som inte vill vara med längre. Det blir tufft när hopplösheten lägger sig som ett täcke över ett helt folk. Vem kan de lita på bland alla dessa partier? Jag får nästan kramp när jag tänker på alla som ska få det att gå runt NU oavsett hur det varit....att då hitta "syndabockar" gagnar inte någon eller något. Vet ens NÅGON enda vilket som är bäst? Stanna kvar i eurosamarbetet eller återgå till drachmer.....
...om jag vore grek så kanske jag ändå hade velat återgå till den "gamla" egna valutan. Rent symboliskt kanske den kan ena folket....för tufft blir det!

Jag har ofta kontakt med Nikoleta på Tinos och där är ont om turister. Självklart märks krisen mycket på en ö som inte har charterturism och där många många greker semestrat...det är ju slut med dessa semestrar nu. Av de gäster som Nikoleta har kommer några från Kalimera och de är väldigt väldigt välkomna!
Banker och bankomater fungerar som vanligt, men såklart stör allt skrivande om att inga uttag kommer att kunna göras efter valet osv..detta är ju bara hypoteser som skrämmer bort gäster.

Monica, vi är glada för dina rapporter!

Lissi

Seukel
2012-06-06, 13:38
För den som har ett par minuter över finns här en intressant analys av möjliga utfall av valet:

http://www.reuters.com/video/2012/05/28/reuters-tv-breakingviews-greece-needs-to-go-to-the?videoId=235694000&videoChannel=117766

Lucky
2012-06-06, 15:54
Intressant....

Tack for lanken :)

lolis
2012-06-07, 06:45
Hej på er
Sitter och läser DN Grekland tappar 15 %. :(

http://www.dn.se/ekonomi/turistminskning-i-krisens-grekland

laero
2012-06-07, 10:10
Hej på er
Sitter och läser DN Grekland tappar 15 %. :(

Jag såg också detta på text-tv att man tappar 15% av intäkter från turism. Ett tråkigt besked men tyvärr väntat. Ingen näring klarar så mycket dålig publicitet som landet fått under senare tid. Genom strejker och annat strul har man dessutom underblåst osäkerheten för turister att välja Grekland. Sorgligt men sant.

Lars

mouche
2012-06-07, 10:13
Hej på er
Sitter och läser DN Grekland tappar 15 %. :(


Det er da ikke det minste rart (konstigt) når man ser hvordan selv reisevante medlemmer her snakker om krig, matmangel, opprør, kaos osv osv mens vi som faktisk er her (!) ikke ser noe av dette eller føler noen fare for at det vil skje?

Nei, mange burde nok grave et stort hull i bakken, legge et to meter tykt betonglokk over og fylle sin bunkers med hermetikk og rent vann enten de bor i Småland, Varmland eller sågar Hjemtland og Herjedalen (som vel er norsk?)!flabb_flab

Admirala
2012-06-07, 10:26
Det er da ikke det minste rart (konstigt) når man ser hvordan selv reisevante medlemmer her snakker om krig, matmangel, opprør, kaos osv osv mens vi som faktisk er her (!) ikke ser noe av dette eller føler noen fare for at det vil skje?


Bra sagt _B-anana

Agda
2012-06-07, 11:00
Det er da ikke det minste rart (konstigt) når man ser hvordan selv reisevante medlemmer her snakker om krig, matmangel, opprør, kaos osv osv mens vi som faktisk er her (!) ikke ser noe av dette eller føler noen fare for at det vil skje?


Faktiskt så är det så att resebyråerna har gått ut med i bla nyheterna på radion om "problemen" med att åka till Grekland på semester som tex ta kontanter med istället för kort, att det kan vara problem med färje och flygtrafik m m....men de tänker inte ställain resor.
Det är alltså inte bara här på forumet det är lite oroligt över att semestra i Grekland.

IngegerdN
2012-06-07, 11:08
Bra sagt _B-anana

Håller fullständigt med!

Faktiskt så är det så att resebyråerna har gått ut med i bla nyheterna på radion om "problemen" med att åka till Grekland på semester som tex ta kontanter med istället för kort, att det kan vara problem med färje och flygtrafik m m....men de tänker inte ställain resor.
Det är alltså inte bara här på forumet det är lite oroligt över att semestra i Grekland.

Vilka resebyråer gäller det? Kanske läge att bojkotta dessa... :mad:

mouche
2012-06-07, 11:09
Det er naturlig at reisebyråene gjør det for dermed kan de ha sitt på det tørre. Sier de det ikke så vil de bli sterkt kritisert hvis det skulle bli problemer. Jeg utelukker heller ikke problemer, men hvor mange her har forutsett de mange streikene vi nå har i Norge og de meget store problemene dette medfører for turistene?

Antiparos
2012-06-07, 13:13
Jag och de flesta gillar grekerna och det grekiska folket. Men att de har stora problem nu är ett faktum. Att grekerna röstat fram sina politiker som inte velat ta tag i problemen tidigare är ju tråkigt, och att tyska eller andra pensionärer skall betala till grekerna är lovärt. Totala grekiska skulden är lägre än svenska totala skulden, skillnaden ligger i att i sverige är alla individer belånande på hus men staten är OK. Konfiskera grekiska förmogenheter som finns är väl bättre i så fall.

Jag bidrar själv med väldens högsta skatt som vi har i Sverige !.

Läste denna intressanta artikel som bland annat beskriver grekiska startens problem:

http://www.metro.se/kolumner/grekland-inget-for-sanningssagare/EVHlff!iNBii2WolGJDo/

Citat från artikel:

Det var då Spinellis började inse att han inte bara hade att göra med ett informationsproblem, det var ett kulturproblem. Han forskade vidare och upptäckte ett utbrett 40/40/20-system: den skattskyldiga får höra att han kan ge indrivaren 40 procent av summan under bordet, så kunde han själv behålla 40 procent, och så fick det offentliga bara 20 procent. De 300 lokala skattekontoren var korrupta och borde slås ihop, enligt Spinellis.

Vidare kan man ju läsa om det blindas ö _B-anana

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/9233670/Greece-tries-to-crack-down-on-fraud-as-mayor-of-Zakynthos-faces-revolt.html

Även grekerna verkar uppgivna när de hör sådant.

Tycker dock fortfarande om greker och gekiska folket och kommer att fortsätta resa dit. Men om inte skatt kommer in kommer det tyvärr att inte fungera.

bye_bye

Tom
2012-06-07, 15:32
http://www.youtube.com/watch?v=PThQWIbnzss&feature=relmfu

Rätt intressant uppträdande snyft_drop !

Hellen
2012-06-07, 15:34
Jösses snyft_dropsnyft_drop

Lissi
2012-06-07, 15:40
Oj och detta INNAN omvalet;)

Lissi

Kritsabo
2012-06-07, 15:45
Laero jag gillar din grundläggande åsikt att man inte skall mobba andra medlemmar, men att inte inse varför man hårt kritiserar Seukels åsikter som leder till att grupper som inte är kapabla att kritiskt ta ställning till andras påståenden kanske avstår från att resa till Grekland är tragiskt. Följande citat från Seukels inlägg kanske visar att de om inte är extrema åtminsone inte är allmängiltiga:


I så fall dras det helt nödvändiga penningflödet in och det kommer då inte ta många dagar innan den grekiska ekonomin är helt slutkörd. Det som sedan händer - det är de flesta bedömmare överens om - blir smutsigt och otrevligt, åtminstone på kort sikt. Landet är helt beroende av importer vad gäller livsmedel, olja, medicin m m. Hela infrastrukturen kommer att säcka ihop. Argentinas erfarenheter avskräcker härvidlag,och det var ändå ett land som hade en egen valuta, grekerna har inte det. I den villervalla som uppstår vill nog knappast någon turist vara kvar, även om solen skiner och vattnet är blått. Hotellägarna kan inte vara till någon större hjälp i det läget tror jag.

1. att Grekland är bankrutt och att landet bara går runt med pengar utifrån
2. att detta penningflöde bygger på ett internationella avtal som slöts i våras med IMF, ECB och EU
3. att detta förutsätter att grekerna gör stora reform- och besparingsansträngningar
4. att statens pengar för pensioner och löner tar slut i juni
5. att valet den 6 maj slutade i politiskt kaos och att folk röstade främst på partier som villa bara säga upp ovannämnda avtal
6. att en fjärdedel av rösterna gick till nazister, ultranationalister och stalinister
7. att den sociala misären i landet (arbetslöshet, bostadslöshet ...) är omfattande redan nu
8. att främlingsfientligheten ökar (lyssna gärna på Nikos Michaloliakos från Golden Dawn)

osv ... Det är en mycket speciell situation som råder i landet. Grekland befinner sig i den största och djupaste krisen sedan slutet av juntatiden. Den som inte förstår detta (och bara kallar detta för rykten eller lösryckta meningar) måste gå med skygglappar genom livet.

Det värsta med turismen är att den för det mesta blundar för verkligheten i de länder som besöks. Huvudsaken att vi får vår sol och värme.

Visst, hotell och restauranger är privata, men inte flygplatserna. De ägs av Grekiska staten (Hellenic Civil Aviation Authority), och om staten går i putten påverkar det säkert flyget på det sättet. Inte minst för att flygplatspersonalen, flygledarna m m står utan lön då. Vad hjälper en fet sedelbunt i fickan då?

De (och särskilt Tsipras) ägnar sig åt något som brukar kallas "chicken race".

Ur Wikipedia:
"Ett regelrätt chicken race går till genom att två stycken människor med en varsin bil eller motorcykel (motordrivet fordon) kör antingen rakt mot varandra (som när platsen är en enda lång väg) eller jämsides (som när vägen abrupt slutar med ett stup). Den som först väjer med bilen (för att undvika en krock) eller kastar sig ut ifrån bilen (innan stupet) förlorar och är följaktligen "chicken", en fegis. ...
Termen Chicken race (på engelska också Chicken Game) används ibland i andra sammanhang, där ingen vill vika sig, men om ingen viker sig blir det katastrof för bägge."

Ett annat citat ur Ekathimerini (22 maj):

"The European Union, European Central Bank and International Monetary Fund -- who must give Greece money within weeks to pay pensions and salaries -- say they will pull the plug if the next government in Athens does not back the bailout. Without the money, they say Greece cannot stay in the common currency.

«Empty threats!» said Nikos Sokos, 29, who works in a cafe in central Athens. «There's no way they're going to kick us out. There won't be a eurozone if they do that.»

Observers of the Greek political scene say there are serious risks if voters carry such myths to the polls."


Vem viker sig först i det grekiska dramat, tro?

På den ena sida Tsipras, på den andra Merkel. Vem drar först?
Sedan undrar jag vad i det jag skrev som är "extrema åsikter". Jag tror de flesta som har lite insikt i grekisk politik och ekonomi ser det på ungefär samma sätt (inklusive grekiska medier). Se även laeros inlägg.

Grekland kommer att överleva, så klart. Frågan är bara i viken form och i vilket skick. Det "överlevde" även under militärjuntans tid.

De som tror att Grekland överlever kan skicka en dansande banan:
_B-anana

ricky
2012-06-07, 16:02
Tycker att det är ganska mycket turister i Chania så här tidigt, däremot verkar det sämre ställt i gergiolopolus (stavningen??) Pratade med en restaurangägare där som sade att det är 30-35% mindre turister i år vid den här perioden.

Frappe
2012-06-07, 16:05
http://www.youtube.com/watch?v=PThQWIbnzss&feature=relmfu

Rätt intressant uppträdande snyft_drop !

Här visar den högerextrema personen sitt rätta jag..att kasta vatten, svära och slå tillbaka mot en kvinna! Fy fan rent ut sagt!

Camilla

Riitta
2012-06-07, 16:41
Har tittat på Grekiska nyheter nu på em och den här händelsen visades minst 25 gånger och alla partiledare kommenterade detta! Tyvärr föstod jag inte myckat av det som sades, men inte såg dom gillande ut i allafall!

Hoppas detta får upp ögonen för dom som röstade detta parti:(

Konstigt att han lyckades och fly:confused: Har dom inga vakter på TV-huset:cool:

Riitta

IngegerdN
2012-06-07, 16:49
De som tror att Grekland överlever kan skicka en dansande banan:
_B-anana

_B-anana

IngegerdN
2012-06-07, 16:55
Här http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_07/06/2012_445749 kan man läsa mera om representanten för Chrysi Avgi (Golden Dawn) och hans bravader!

Lissi
2012-06-07, 17:53
Överlag är det nog färre turister så här långt på säsongen jämfört med förra, särskilt på öar utan charterturister. Jag hörde på TV att i orter som t ex Rethymno så märks inte så stor skillnad, medan andra ställen på Kreta kan ha upp till 70 % färre. Om et verklige är sant vet jag dock inte.

Lissi

Seukel
2012-06-07, 18:35
Hej Kritsabo,

som sagt tror jag också att Grekland överlever (vad som nu menas med det?).

Men, snälla Du, kan Du erbjuda oss ett positivt scenario för vad som händer efter den 17 juni, så vore jag jättetacksam. Jag har mycket kontakt med greker i Sverige och i Grekland, jag plöjer igenom grekiska och internationella media och jag kan tyvärr inte hitta ett enda belägg för att de ekonomiska och politiska problemen inte skall förvärras i sommar.

De enda som ser positivt på allt detta är diverse vänstertidningar som tror att världsrevolutionen är nära - ungefär som Papariga gör.

http://www.kalimera.nu/forums/images/smilies/banana.gif


http://www.kalimera.nu/forums/images/smilies/banana.gif

De som tror att Grekland överlever kan skicka en dansande banan:
_B-anana[/QUOTE]

Antiparos
2012-06-07, 19:32
Hej Seukel. Jag tror du har rätt och vågar skriva om det !!


Bra!!

Kristsabo .. Läs på innan du attackerar killen. Vi alla vill att Grekland skall klara sig men din naivitet och agressivitet kan jag undvara.


Läs på nätet innan du svarar Seukel !

Lucky
2012-06-07, 19:53
Hej Seukel. Jag tror du har rätt och vågar skriva om det !!

klapp_klapklapp_klapklapp_klap

laero
2012-06-07, 22:42
Laero jag gillar din grundläggande åsikt att man inte skall mobba andra medlemmar, men att inte inse varför man hårt kritiserar Seukels åsikter som leder till att grupper som inte är kapabla att kritiskt ta ställning till andras påståenden kanske avstår från att resa till Grekland är tragiskt.

Kritsabo, om jag förstår denna långa mening rätt anser du att det är tragiskt att jag inte inser att Seukel ska bemötas hårt. Mitt svar på det är att vilken medlem som helst naturligtvis får bemöta hans/hennes synpunkter hur "hårt" den vill så länge det sker med seriös argumentation. Seriösa argument är det inte när man kallar andras inlägg dyngspridning eller ber någon dra till hetare ställen i nån slags missriktad önskan att tysta vissa åsikter.

Sedan förstår jag inte riktigt dina rödmarkeringar men misstänker att du menar att det är exempel på extrema åsikter. Egentligen orkar jag inte kommentera det men du kan exempelvis förklara vad det är för extremt med "Grekland befinner sig i den största och djupaste krisen sedan slutet av juntatiden" ???

Lars

AkT32
2012-06-08, 08:44
Läste i gårdagens nätupplaga av AB följande:
Osäkerhet kring Grekland

Till krisdrabbade Grekland har bokningarna minskat med tio procent jämfört med förra året.
Samtidigt verkar det som att fler vågar boka resa till Grekland nu – bokningarna ökar nu när sommaren närmar sig.
– Intresset för Grekland har ökat successivt under våren och Ticket ser en uppgång på bokningarna som nu tagit fart på riktigt. Ju närmare sommaren vi kommer desto mer börjar Grekland ta igen det tapp som landet hade i början av året. Då hade Kreta en femteplats på topplistan över de mest bokade destinationerna. Idag har ön klättrat upp på tredjeplats, säger Martin Durnik, marknadschef på Ticket.
klapp_klap

laero
2012-06-08, 09:02
Idag på varje nyhetssändning i radion rapporteras att Greklands turistmyndighet prognostiserar 15% minskning av intäkter från turismen i år. Vidare sägs att luften gick ur resebokandet iom det osäkra läge som uppkom efter valet i början av maj, dessförinnan såg det ganska ljust ut.

Hellen
2012-06-08, 09:15
Jag förstår mig inte heller på varför Seukels inlägg skulle vara mer fel än någon annans, det finns ingen som vet vad som sker! Är det inte meningen att alla tänkbara scenarier diskuteras och luftas i en diskussion, sedan är det upp till var och en att bilda sig en egen uppfattning.

ricky
2012-06-08, 10:09
pratade just med vår hotellägare som verkar uppenbart oroad över situationen. Han nämnde att dagligen pågår det självmord i Grkland som härleds till krisen, dessutom är det tusentals greker som förlorar sitt arbete varje dag. Igår så skänkte jag pengar för första gången i Grekland till vad jag förmodar var en behövande "vanlig" människa, proffstiggarna inne i turistkvarteren får inte ett nickel. Jag har studerat deras verksamhet noga och dessa familjer går det absolut ingen nöd på (tack o lov ska man kanske tillägga)
Hotelägaren var även mycket orolig för att den inhemska weekendturismen kommer att minska. Ägaren blev också märkbart irriterad när jag nämnde att svensk press skriver att man ska ta kontanter med sig från Sverige då det varnas för att bankomater kan vara tomma. Här finns bankomater överallt oc samtlig är i drift i nuläget. Kretensarna sticker inte heller under stol med att ölivet är betydligt lättare att leva i krisen än fastlandslivet.

Lissi
2012-06-08, 13:12
Jag ser att tråden om mycket eller lite turister "försvann" för att den kom att handla om den ekonomiska krisen, men det är klart att den kom att göra det för turistminskningen beror ju just på krisen.

Det blir nog framöver VÄLDIGT svårt att skriva i trådar här och INTE beröra krisen som ju faktiskt är det som alla är mest intresserade av just nu om man ska resa till Grekland. Det känns ju lite konstigt att bara skriva om bra tavernor, hotell etc. för de kanske inte ens finns kvar när vi kommer ner.
Så denna tråd blir kanske den enda tråden överhuvudtaget här:eek:

Lissi

mouche
2012-06-08, 13:34
Hellas BNP sank med 6,5% på årsbasis i første kvartal hvilket var enda dårlige enn ventet/fryktet;

http://www.hegnar.no/okonomi/article695889.ece

Ingen er vel i tvil om at situasjonen er vanskelig, ja nærmest katastrofal, men jeg vil hevde at det er svært mye psykologi involvert her. Se bare på de mange innlegg fra trolig oppegående folk som ikke tør å reise til Hellas av frykt for alt mulig!

Min spådom; valget 17.juni vil gi et helt annet resultat en valget i mai, de store partiene vil få økt oppslutning og man fremforhandler nye betingelser med kreditorene etter hvert og på sikt (et til to år) så vil man se fremgang i Hellas, men da fra et langt lavere nivå enn tidligere. Dette var jo på et helt kunstig nivå og lånebasert, ikke basert på produksjon!

Hellas forblir i euro og turistene kommer tilbake!

Jeg er villig til å akseptere veddemål!

Seukel
2012-06-08, 15:03
Mouche ... Jag hoppas, hoppas, verkligen att Du har rätt med Din spådom. Vet bara inte vad man skulle kunna så vad om.

Antiparos
2012-06-09, 20:47
Ytterligare 1 land tigger pengar från Tyskland och Finland.
Spanien ber om 100 miljarder Euro , vilket iofs var väntat.

Så nu har vi Portugal Irland, Spanien Grekland , Cypern. Italien kommer snart.

http://www.zerohedge.com/news/spain-agrees-unconditonal-bank-bailout

Tragiskt men känns som Europa går nedåt stadigt. Snart får vi bli betjänter åt Kineser.

Eva L
2012-06-09, 22:22
Ja det kom väl inte som någon direkt överraskning. Absolut nödvändigt ur strategisk synpunnkt att Spanien ber om hjälp nu innan det grekiska valet nästa söndag.

Eva

Admirala
2012-06-10, 09:33
Ytterligare 1 land tigger pengar från Tyskland och Finland.
Spanien ber om 100 miljarder Euro , vilket iofs var väntat.

Så nu har vi Portugal Irland, Spanien Grekland , Cypern. Italien kommer snart.Lurer på en ting - dere som skylder vanskene Hellas har hovedsakelig på grekernes skattevilje, låneopptak, korrupsjoner etc.:
Er det tilsvarende tilstander i de andre landene Antiparos nevner her, eller er disse landene/innbyggerne mer uskyldige ofre for krisen?

mouche
2012-06-10, 10:28
Skattemoralen er nok ikke den høyeste i Italia eller Spania heller, og i begge disse landene så finnes det vel en del utradisjonelle metoder for å slippe billig/billigere/unna både det ene og det andre.

At problemet i Hellas i svært stort grad skyldes låneopptak kan det vel ikke være noen uenighet om, eller? Og at skatteviljen/moralen ikke akkurat har vært så stor er det vel heller ikke noen tvil/uenighet om, eller?

Vi ser nok også i stor grad hvordan landene er gjensidig avhengig av hverandre både i Europa og i verden forøvrig. Dette er vel et resultat av internasjonalisering og globalisering noe som har ført mye godt med seg i form av økt velstand og utvikling, men svakheten er en noe mangefull kontroll over landegrensene og makt/fullmakt til å gripe inn når/hvis/der ikke spillereglene følges i tilstrekkelig grad.

Admirala
2012-06-10, 11:55
Du svarer ikke på det jeg spør om :D

Er krisene i alle landene Antiparos regner opp også et resultat av innbyggernes oppførsel?

Jo, det vil alltid være flere årsaker til en krise, og det er klart at den greske staten (og andre land) har lånt langt over evne og dermed forverret situasjonen, men kan hovedårsaken, for Hellas og disse andre landene være mye mer komplekse og i det store og det hele utenfor meningmanns kontroll?
Wikipedia, den mest nøytrale kilden jeg antar å kunne finne i farten, skriver:

"Den europeiske statsgjeld-krisen skyldtes en kombinasjon av komplekse faktorer, blant annet globalisering av økonomi, enkle kreditt-forhold i 2002-2008-perioden som oppmuntret til høyrisiko utlåns- og innlåns-praksis, den globale finanskrisen i 2007-2012, ubalanser i internasjonale handelsavtaler; eiendoms-bobler som siden har bristet, den globale resesjonen i 2008-2012, finanspolitiske valg knyttet til statenes inntekter og utgifter, og tilnærminger som brukes av nasjoner til å gi bailout til en problemfylt bankindustri og private obligasjonseiere."

lemon
2012-06-10, 13:07
För den som är intresserad av att ett bredare perspektiv på krisen skriver DN:s Peter Wolodarski klokt och initierat här http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-ett-eko-fran-1930-talets-forodande-moralism

mouche
2012-06-10, 13:15
Er krisene i alle landene Antiparos regner opp også et resultat av innbyggernes oppførsel?


Du viser til hva Wikipedia skriver, og jeg har vel også vært inne på det samme; globalisering, internasjonalisering med for svake overnasjonale kontrollorganer/midler til disposisjon, men selvfølgelig er det også et klart nasjonalt kollektivt ansvar som ligger bak. Foørvrig mener jeg at dette er alt for kompleks til å kunne gi enkle ja/nei svar på kompliserte spørsmål da ting henger sammen.

Antiparos
2012-06-10, 15:35
Admirala svår fråga du ställde beror nog på flera orsaker och finns nog lite olika åsikter om detta.

Grundproblemet är nog att nästan alla länder lånade och växte fram till ca 2007. Vad de borde gjort var att stoppa överhettningen långt tidgare i ekonomierna, med med demokratier som röstar fram " bröd och skådespel" åt folket så vill ingen lyssna på sådana pessimister som kräver omstruktureringar, sparande etc i goda tider. Grekland har aldrig haft en budget i balans.

Ett annat problem tror jag är att innan Euron infördes kunde alla länder runt medelhavet lova runt och hålla tunt då man bara ökade inflationen till 10 % per år så löste sig allt (dvs smygsänkte lönerna med 10 % per år). Lånen för dessa länderna blev då också väldigt höga 10 + %.

Tyskland å sin sida som fortfarande kommer ihåg Wiemarrepubliken och hyperinflation som raderade ut alla besparingar är livrädda för inflation.
När så Östtyskland införlivades i Tyskland så fick Tyskland stora problem och man tvingades effektivisera och spara långt innan crashen 2007, så tysk industri stog effektiv och redo när lågkonjukturen kom.

När tyska löner gick ner så har andra löner i södra Europa mångafaldias utan att effektiviseringar i samhälle och industri skett. Detta innebär att konkurrenskraften mellan Tyskland och södra europa snedvridits.

En ytterligare faktor var ju att medelhavsländerna även var mycket beroende av turister som kom och spendarade pengar, vilket avtog i låg konjukturen.


Angående skattesmitning så är medelhavsländerna långt värre än Irland och Grekerna anses vara värst av de 4 runt medelhavet.

Se tex denna artikel: som bland annat också behandlar psykoligi om varför man inte vill betala ( tex om grannen inte betalar tänker jag inte betala :eek:)

Greeks, by contrast, see fraud and corruption as ubiquitous in business, in the tax system, and even in sports. And they’re right to: Transparency International recently put Greece in a three-way tie, with Bulgaria and Romania, as the most corrupt country in Europe

Read more http://www.newyorker.com/talk/financial/2011/07/11/110711ta_talk_surowiecki#ixzz1xOe6WTMv

Vidare artikel om medelhavsländerna som stora skattesyndare allihopa:

Evading taxes is almost a national pastime in European nations such as Greece, Spain and Italy, and for years their governments largely looked the other way. (http://www.kalimera.nu/forums/Evading taxes is almost a national pastime in European nations such as Greece, Spain and Italy, and for years their governments largely looked the other way.)

Evading taxes is almost a national pastime in European nations such as Greece, Spain and Italy, and for years their governments largely looked the other way.

Finns mycket mer om grekland men som jag länkade till tidigare om den nya skatteindrivaren som gav upp då alla skattekontor fuskade och han själv fick gå. Den dan vi ser höga politiker och rika i fängelse litar jag på att grekerna gjort sitt arbete innan dess är det bara skådespel på tevekanalerna.

PS: i spanien och Irland byggdes även en gigantisk husbubbla upp som regeringarna där valde att strunta i men detta får vi ta en annan gång.

Oj blev längre än tänkt men var en start ifrån mitt huvud._B-anana

Admirala
2012-06-10, 16:20
Enig i mye av dette Antiparos, men min "misjon" er som vanlig å påpeke at skatteunndragelser og korrupsjoner er noe genrelt sett overklassen/de rike/kall dem hva du vil har stått for. De fleste grekere som er ansatte et sted har
1) ikke mulighet til å unnlate å betale skatt
2) ønsker å betale skatt, fordi de betyr at de også har sosiale goder/pensjoner o.l.
Likevel er det denne gruppen som lider mest nå.

Hellas "taper" 13 milliarder i året pga skattesniking og korrupsjon. På den annen side har den jevne greker, som nevnt før, ikke særlig følelse av å få noe igjen for skattepengene sine. Når staten får mindre, yter den også mindre i form av sosiale goder, og det blir som høna og egget å diskutere hva som kom først.

Dette aspektet av krisen har vi diskutert før, og jeg ser ingen grunn til å ta opp den tråden igjen. Mitt poeng her er bare, som alltid, at årsakene til krisen ikke er å finne hos den jevne greker, men skyldes vanstyre fra den greske stats side samt, og ikke minst, internasjonale forhold. Da blir det, iallfall for meg, litt puslete å snakke om kvitteringer og slikt ;)

Antiparos
2012-06-10, 16:48
Admirala håller med dig att de rika och mäktiga är värst vad gäller skattefiffel i grekland. Därför skrev jag i slutet att jag kommer inte att lita på att det ändras innan politikerna och andra höga sitter i fängelse. Tror du att detta kommer att ske ?

Men vilka räknas som rika...tex vid en översikt av poolerna i Aten så fanns det bara 324 som skattade för pool men helikoptern räknade till 16974 st. Så det är inte bara politiker och rika måste vara några fler (medelklassen)

Däremot håller jag också med om att de som har det svårast har minst möjlighet att skattefuska.

Om jag vore grek skulle jag rösta på det parti som verkligen hade som högst prioritet att sätta dit alla skattefuskare och skapa kontroll organ för att få in skatt. Jag hade konfiskerat alla politikers tillgångar, tagit alla rika redares pengar, jagat rätt på skattepengarna i schweits om de fuskat en krona :). Men vad jag vet finns väl inget sådant parti igrekland idag av de stora ? , dvs folket röstar för skådespel fortfarande.

Admirala
2012-06-10, 18:43
Admirala håller med dig att de rika och mäktiga är värst vad gäller skattefiffel i grekland. Därför skrev jag i slutet att jag kommer inte att lita på att det ändras innan politikerna och andra höga sitter i fängelse. Tror du att detta kommer att ske ?

Spåkule har jeg ikke ;) Men jeg håper da at ting forandrer seg sakte men sikkert, ikke minst holdningene, og at systemene blir mer vanntette og dermed vanskeligere å utnytte.

Men vilka räknas som rika...tex vid en översikt av poolerna i Aten så fanns det bara 324 som skattade för pool men helikoptern räknade till 16974 st. Så det är inte bara politiker och rika måste vara några fler (medelklassen)

Ja, det er et godt eksempel på snusk, og smart gjort av dem som satte helikopterne igang! Men husk at dette gjaldt stor-Athen, hvor 3.074.160 mennesker bor, inkludert det meste av overklassen. Sånn sett utgjør de 16974 pool-eierne ca 0,55 prosent av denne befolkningen...

Hva som er middel- og overklasse er jo et definisjonsspørsmål. Middelklassen, la oss si en lærer, tjente vanligvis 1000 - 1300 e per måned før nedskjæringene, og hadde sjelden råd til pool. Totalt på siden, men et vennepar av meg (hun lærer, han ansatt i el-verket) anla for noen år siden et lite pool i hagen, etter å ha spart i flere år. De bygget det med vilje ikke ned i jorden, for bare pool bygget ned i jorden skulle skattlegges, ikke de som var montert oppå jorden. Men fra i år skal visstnok også pool bygget oppå bakken skattlegges....

Om jag vore grek skulle jag rösta på det parti som verkligen hade som högst prioritet att sätta dit alla skattefuskare och skapa kontroll organ för att få in skatt. Jag hade konfiskerat alla politikers tillgångar, tagit alla rika redares pengar, jagat rätt på skattepengarna i schweits om de fuskat en krona :). Men vad jag vet finns väl inget sådant parti igrekland idag av de stora ? , dvs folket röstar för skådespel fortfarande.

I de siste to valgene (før dette nå nylig), gikk både ND og Pasok til valg på at de skulle få slutt på korrupsjonen, iallfall. De vant hver sin gang.

Jeg synes du er ekstremt hard når du skrivet at "folket röstar för skådespel fortfarande." Valgflesk er ikke ukjent verken i Norge eller Sverige, og også vi stemmer vel stort sett på det partiet som vil gjøre det best mulig for oss selv og våre nærmeste.

Jeg er helt enig i at det er riktig å slå hardt ned på skattesnuskerne, og dette arbeidet har også begynt, uten at jeg kan si i hvilket omfang. Men igjen, og dette er faktisk viktig i denne debatten, så derfor, nok engang: Grekerne føler ikke de får noe særlig igjen for skattepengene sine, så hvorfor betale mer enn de må? De har ingen "kontrakt med staten", slik vi i nord har, staten "tar seg ikke av dem" på langt nær i samme grad vi er vant til. Enhver familie er vant til å kjempe for seg selv, staten toer ofte sine hender når noe skjer med deg eller familien din. Ja, jeg snakker i generelle vendinger, men før man tar dette fakta inn over seg, er det vanskelig å diskutere dette.

Og om de årlige 13 milliardene som utgjør ikke-betalt skatt og korrupsjon skulle komme den greske staten i hende, hvem tror du hadde nytt godt av dem? Den vanlige greker har et svar på det, og det svaret er ikke den vanlige greker.

PS: Jeg tror ikke det er så lurt å ta "alla rika redares pengar", sånn helt uten videre, da hadde rederne bare flagget ut - som de har gjort i Norge :p

mouche
2012-06-10, 19:08
At beløpene som unndras er størst, enkeltvis og i sum, fra de som er de såkalte rike og mektige er naturlig, enkel matematikk det, intet annet, men å tro at ikke også den jevne greker har bidratt etter beste skjønn og evne i den folkesporten må bero på en gedigen misforståelse. Alle har deltatt i denne "leken" der de har kunnet, når de har kunnet og på mange vis. Det er mer enn nok av eksempler på at også offentlig ansatte har deltatt, og for meg er det også deltagelse når man får/aksepterer/blir gitt en jobb i det offentlige hvor man intet gjør utover å ta imot lønn og sosiale goder og ellers får tiden til å gå som best man kan med røyking, kaffedrikking og prating med kolleger!

Denne gjentatte; de rike er skurker og de fattige (vanlige mennesker) er uskyldige ofre er det på tide å avlive for hvis ikke så vil alt håp faktisk være ute!

mouche
2012-06-10, 19:14
PS: Jeg tror ikke det er så lurt å ta "alla rika redares pengar", sånn helt uten videre, da hadde rederne bare flagget ut - som de har gjort i Norge :p

Siden dette er et område jeg faktisk har en del kunnskaper om så tillater jeg meg å spørre; har du det? Jeg vil tro at svaret er nei siden du åpenbart ikke kan skille mellom reder og rederi!

Admirala
2012-06-11, 07:47
Siden dette er et område jeg faktisk har en del kunnskaper om så tillater jeg meg å spørre; har du det? Jeg vil tro at svaret er nei siden du åpenbart ikke kan skille mellom reder og rederi!

Åh hjelpede meg :cool:

Admirala
2012-06-11, 07:50
At beløpene som unndras er størst, enkeltvis og i sum, fra de som er de såkalte rike og mektige er naturlig, enkel matematikk det, intet annet, men å tro at ikke også den jevne greker har bidratt etter beste skjønn og evne i den folkesporten må bero på en gedigen misforståelse. Alle har deltatt i denne "leken" der de har kunnet, når de har kunnet og på mange vis. Det er mer enn nok av eksempler på at også offentlig ansatte har deltatt, og for meg er det også deltagelse når man får/aksepterer/blir gitt en jobb i det offentlige hvor man intet gjør utover å ta imot lønn og sosiale goder og ellers får tiden til å gå som best man kan med røyking, kaffedrikking og prating med kolleger!

Denne gjentatte; de rike er skurker og de fattige (vanlige mennesker) er uskyldige ofre er det på tide å avlive for hvis ikke så vil alt håp faktisk være ute!

Er det helt umulig for deg og andre å se at vi må slutte å påstå at det er den vanlige greker som har skyld i denne krisen, men at den er internasjonal (etc, se wikipediasitatet over)?
Tydeligvis ikke. Jeg gidder ikke mer, det blir som å snakke til steiner.

mouche
2012-06-11, 08:01
Er det helt umulig for deg å se at et lands ve og vel er summen av enkeltindividenes agering, gjøren og laden ledet av en mindre gruppe mennesker stemt frem i valg, også kalt demokrati?

Jeg er overrasket over hvor lite kraft du tillegger enkeltindividet.

Jeg bruker også Wikipedia en god del, ikke minst for å innhente faktainformasjon, men har intet religiøst forhold til dette oppslagsverket, og når det gjelder denne type diskusjoner vil dette kun være et av mange steder jeg innhenter informasjon og meninger da det finnes svært liten kvalitetssikring der.

Noterer ellers at skipsfart ikke er ditt fagområde og at du derfor unngår spørsmålet med en "morsomhet", en ikke uvanlig metode når man ikke ønsker å bli "avkledd".

Antiparos
2012-06-11, 15:05
Admirala ger dig en eloge för din intensiva "mission". klapp_klap. Men att grekland har problem med fusk även av många i samhället verkar många artiklar beskriva. Ser medelhavsländerna lite som Ryssland och Ukraina. Ta Italien och maffian som står för ca 10-15 % av BNP där, för att inte tala om Belusconi (som även han inte blir dömd)

Men hur som helst så önskar vi oss alla att det går bra för grekland, problemet är att ingen kan finna en good lösning på problemen i PIIGS länderna och tyvärr är gekland värst ute :o.

Jag vet inte om Euro eller Draschmas blir bäst för Grekland. Men hur som helst får vi hoppas att det vänder någon gång för Grekland.

Grekerna klarar sig nog alltid men frågan hur tufft det blir _B-anana

Antiparos
2012-06-11, 16:15
Artikel DI nu från Grigoris Valianatos ( Liberal Alliance) , han låter vettig.

http://di.se/Artiklar/2012/6/8/269650/Han-spar-ny-regeringskris/

De två stora partierna som har styrt så länge - genom att vara så korrupta och göra affärer med folk under bordet – så kan de inte reformera. De är bundna till sig själva. Det är som en maffia”, säger han och syftar på konservativa Ny Demokrati och socialistiska Pasok som har dominerat makten de senaste decennierna.
Korruption är anledningen till att Grekland befinner sig i en så djup kris, enligt Grigoris Valianatos.
”Korruptionen kommer från styrande politiska partier. Partier som anställer folk från de egna partierna och ger dem jobb i offentlig sektor. Det liknar inte en fri marknad på något sätt.”
”Det finns inga möjligheter för människor som vill tävla och växa, små entreprenörer som vill skapa nya jobb. Här betalar du under bordet för att få bygglov, för att få körkort, för sjukvård”, fortsätter han.
Hur kan landet ha hamnat i det tillståndet?
”Det har blivit värre och värre de senaste 30 åren. Från början kom pengar rinnande från olika EU-program, men i stället för att investera höjde vi lönerna och det kom inte ut något finansiellt meningsfullt ur det.”

Snart vet vi svaret

mouche
2012-06-11, 17:38
Å betale under bordet som fremkommer av linken til Antiporos er det lange "tradisjoner" for i Hellas, og dette gjelder også betaling til ansatte både i det private og det offentlige, ikke minst det offentlige. Ordningen har et eget navn som jeg ikke husker på gresk, men på norsk betyr det "liten konvolutt". Så å hevde at ikke alle snyter på skatten og er korrupte så sant de har muligheten til det er nok dessverre basert på en misforståelse og/eller manglende kunnskap.

Monica P
2012-06-11, 18:05
Fakeláki, ett litet kuvert.

Admirala
2012-06-12, 17:38
Noterer ellers at skipsfart ikke er ditt fagområde og at du derfor unngår spørsmålet med en "morsomhet", en ikke uvanlig metode når man ikke ønsker å bli "avkledd".

Greek ship owners (= redere) who remitted more than $175 billion in untaxed earnings to the country in 10 years say they would relocate the businesses (= rederi) if a new government scraps the fiscal exemption, risking as many as 60,000 jobs.
Fra ekathimerini.gr (http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite2_1567_12/06/2012_446527) i dag, parentesene er mine.

Jeg er i godt selskap, da, siden tydeligvis greske redere heller ikke har peiling på skipsfart. Det var jo nettopp utflagging jeg nevnte ;)
Hvem er avkledd nå?

mouche
2012-06-12, 19:53
Greske skipsredere har meget god greie på shipping og da snakker jeg av egen erfaring gjennom mange år da jeg har gjort mye forretninger med mange av disse gjennom en lang karriere innen næringen.
Dette i motsetning til journalister, norske såvel som greske, som ofte ikke helt ser sammenhengen og/eller forskjell på en reder, en person, og et rederi, et selskap, men i så måte er de i godt selskap med folk flest. Ingen nevnt, ingen glemt!
Tror jeg lar det være med det og foreslår at vi heller fokuserer på trådens tema med mindre du ønsker en diskusjon om skipsfartsspørsmål, skatteregler, flaggproblematikk osv?


Your call!:D

Admirala
2012-06-12, 22:19
Dette har da med tråden å gjøre: Flere tapte arbeidsplasser i et krise-land hvor arbeidsløsheten allerede er 22 prosent. I et krise-land hvor shipping er inntektskilde nr 2. Forklar gjerne hvorfor journalisten/intervjuobjektet tar feil når de sier at 60.000 jobber (iallfall i teorien) er i faresonen dersom greske redere/rederier flagger ut.

Og ikke bare for min skyld. Siden jeg er så dum at jeg ikke skjønner hva dette handler om, kan det jo (iallfall i teorien) være andre som er like dumme som meg, og som gjerne vil ha en forklaring.

Greekfamily
2012-06-13, 01:17
Bara att hoppas nu att allt går som det ska i hegen! Spanien är ju på väg att styra upp skeppet så då ska väl Grekland klara av det med.:):):)bye_bye

mouche
2012-06-13, 08:37
Forklar gjerne hvorfor journalisten/intervjuobjektet tar feil når de sier at 60.000 jobber (iallfall i teorien) er i faresonen dersom greske redere/rederier flagger ut.


Nå har ikke jeg sagt at journalisten tar feil på det punktet for det er rimelig sikkert resultatet hvis kommuniste, stalinister, maoisterr og rabiater kommer i posisjon. Trolig vil også langt flere forlate landet hvis så skulle skje. Helt naturlig etter mitt syn.

Admirala
2012-06-13, 09:12
Nå har ikke jeg sagt at journalisten tar feil på det punktet for det er rimelig sikkert resultatet hvis kommuniste, stalinister, maoisterr og rabiater kommer i posisjon. Trolig vil også langt flere forlate landet hvis så skulle skje. Helt naturlig etter mitt syn.

Jo, men du sa jo at jeg tok feil, tidligere, mht utflagging? Kan du forklare hva som er feil med mitt resonnement? Send gjerne pm om du ikke vil ta det her!

mouche
2012-06-13, 11:21
Kan faktisk ikke se at det kommer noe fornuftig ut av en videre diskusjon om utflagging, det være seg av skip (som er de som skifter flagg, ikke redere) eller av redere som velger å flytte utenlands. Dette er et stort og komplisert område, og det er ikke vanskelig å vise til norske rederier hvor rederen (største aksjonær) har flyttet til utlandet mens rederiet med alle dets supportfunskjoner fortsatt befinner seg i Norge. I denne gruppen finner man banker og finansinstitusjoner, forsikringsselskaper/meglere, finans og regnskapsfunksjoner, meglere og befraktere, bunkersmeglere, utstyrsleverandører osv osv


På min morgentur i dag til sjøen for en dukkert og innkjøp av ferkst brød til frokost så møtte jeg en av de ledende ansatte på det største hotellet i området som kunne fortelle at det var stille der, kun 100 gjester som vel er 50% belegg eller kanskje mindre. Reiseselskapet har ikke inngått ny leieavtale for hotellet så dette kan bli siste året. Drives av svensker og med for det meste svenske gjester så regner med at mange her skjønner hvilket hotell det er snakk om. Veldig synd er det uansett og viser nok at svenskene er blant de som er mest opptatt av sikkerhet hvilket vel er uttalt også av andre her og der?

Men nå blir det en tur til landsbyen Samonas og/eller Lake Kournas! Varmt og godt idag, helt herlig.

Greekfamily
2012-06-13, 12:15
Vi får bara hoppas att allt löser sej och du ska ha tack för svaret. Mvh Misjabye_bye

kimmen
2012-06-13, 19:01
Ett i mitt tycke vettigt resonemang från GöteborgsPostens ledarsida finns att läsa HÄR (http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.973544-euron-ersatter-inte-fornuft).

/kimmen

Lissi
2012-06-13, 20:31
Ett i mitt tycke vettigt resonemang från GöteborgsPostens ledarsida finns att läsa HÄR (http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.973544-euron-ersatter-inte-fornuft).

/kimmen
Det håller jag med om. Kort och koncist!

Lissi

para poli
2012-06-13, 21:06
Tja, inte världens bästa journalistik, men iaf, en ny infallsvinkel, och han får ju till det i en statistisk jämförelse, eller?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14970487.ab

Alala
2012-06-14, 07:58
Grekerna själv tycks i alla fall vara oroliga för vad som kommer att hända efter valet.

http://hbl.fi/nyheter/2012-06-14/greker-tommer-konton-att-kopa-mat

Kanske trots allt fiffigt att ta med sig lite extra med kontanter om man skall resa just nu?

/ Anne

mouche
2012-06-14, 08:58
At man har med seg litt kontanter når man skal ut og reise anser jeg nesten som en selvfølge, og skal man reise til Hellas nå så ville nok jeg også ha tatt med litt ekstra kontanter for sikkerhets skyld, men som tidligere skrevet har jeg ikke opplevd noe problem med kontantuttak her på Kreta de siste to månedene, heller ikke i løpet av tre uker i februar i år, i september/november i fjor, i august ifjor, i mai/juni ifjor eller i februar/mars i fjor!

mouche
2012-06-14, 11:59
Nok noen tanke om krisen og euroens/EUs fremtid;

http://www.hegnar.no/personlig_okonomi/article696421.ece

Antiparos
2012-06-14, 13:38
Börsen i Grekland upp över 6 % nu. Är det så att man tror att ND och PASOK vinner ?

Även Frankrikes Hallande verkar hota Grekland att välja rätt vilket känns sisådär.

http://di.se/Artiklar/2012/6/14/270147/GREKLAND-KAN-TVINGAS-UR-EURON-VID-NEJ-TILL-BAILOUT---HOLLANDE/

Seukel
2012-06-14, 15:19
Verkligen intressant med börsuppgången. Jag undrar om partier och andra organisationer har möjlighet att köpa/beställa opinionsundersökningar ändå, även om de enligt lag inte får göras/publiceras senare än två veckor innan valdagen.

Antiparos
2012-06-14, 15:40
En anledning till böruppgången verkar vara som dom skriver här, nämligen att grekerna måste följa vad Toikan vill. Dvs annars inga löner eller pensioner.

http://www.zerohedge.com/news/greek-stock-market-soars-speculation-tsipras-bluffing

Seukel
2012-06-14, 16:26
Tack för den länken. Hittade det här i DN om "hemliga opinionsmätningar" (misstänkte något sådant):

http://www.dn.se/ekonomi/grekiska-statkassan-tom-i-juli

Antiparos
2012-06-14, 20:08
Seukel vi vill utveckla Grekland men om admin inte vill ha en öppen debatt ?
Tack din länk var bra.


Så är han korrumperad som många greker är !

Hellen
2012-06-14, 20:32
Seukel vi vill utveckla Grekland men om admin inte vill ha en öppen debatt ?
Tack din länk var bra.
Så är han korrumperad som många greker är !

Jag hänger inte med, vad är det för öppen debatt som saknas?

Antiparos
2012-06-14, 20:38
Inget ont men inlägg försvinner :( . Man kan Kalle det censur i vissa samhällen .

Kalimera
2012-06-15, 08:54
Seukel vi vill utveckla Grekland men om admin inte vill ha en öppen debatt ? Så är han korrumperad som många greker är !

Inget ont men inlägg försvinner :( . Man kan Kalle det censur i vissa samhällen .

Jag har inte raderat några inlägg. Jag har inte ens varit inloggad sedan i onsdags. Men strunt samma. Jag accepterar inte att bli kallad korrumperad, vare sig jag har raderat inlägg, eller inte. Αντίο.

Hellen
2012-06-15, 10:53
I övrigt när det gäller krisen har jag analyserat och gjort min egen bedömning av situationen och därefter valt att behålla den för mig själv.

Det är ganska många faktorer som spelar in, det kan man ju lugnt påstå, vad som är rätt och fel i denna fråga finns det ju olika svar på också.

Något som förundrar mig är att man vad jag har läst tjänar upp till 12 000€ skattefritt/år, någon som kan bekräfta att det är så?

Hoppas verkligen att grekerna/Grekland/ EU, eller vem som nu skall lösa det kommer fram till en vettig lösning. Tufft lär det bli oavsett snyft_drop

UlfWiman
2012-06-15, 11:08
@Hellen: De 12000€ du nämner är att motsvarigheten till vårt eget "grundavdrag" i deklarationen. Jag har ej det exakta beloppet då det har minskat i samband med åtstramningarna, men det var 12000€.

I övrigt kan jag säga att Kris är nog förnamnet och tyvärr så är nog Katastrof kommande efternamn.

//Uffe

Vim
2012-06-15, 11:09
Og når bankene har gått konkurs som det hevdes er rett og rimelig, hva da? Skal vi klare oss uten et banksystem og hvordan er det så tenkt?

Kenneth er en hyggelig fyr og en flott hotelldirektør, men jeg hadde ikke gitt ham min stemme som finansminister!

Norge hadde sin bankkrise på slutten av 80-talet. Det som da skjedde var at staten tok over flere banker. Aksjene i disse bankene ble satt i 0, gjort verdiløse. På den måten var det eierne som tok tapet, mens sparepengene til folk ble reddet.

Hellen
2012-06-15, 11:13
@Hellen: De 12000€ du nämner är att motsvarigheten till vårt eget "grundavdrag" i deklarationen. Jag har ej det exakta beloppet då det har minskat i samband med åtstramningarna, men det var 12000€.

Hyfsat stort grundavdrag, 108 000 skattefritt men i stället betala vid behov av t.ex. sjukvård, skola, barnomsorg. Kan låta lockande, men jag säger nej tack.

laero
2012-06-15, 12:28
Hyfsat stort grundavdrag, 108 000 skattefritt men i stället betala vid behov av t.ex. sjukvård, skola, barnomsorg. Kan låta lockande, men jag säger nej tack.
Fast notera att även om vi inte alls har så högt grundavdrag i Sverige så betalar man väldigt lite skatt på belopp upp till ca 70-80000:-. Jag hinner inte kolla skattetabeller nu men vet pga att mina döttrar haft den storleken på inkomster under senare år när de deltidsjobbat parallellt med studier.

Kalimera
2012-06-15, 12:50
Jag vill bara förvarna om att denna tråd kommer att stängas idag eller i morgon, och ersättas av en ny tråd i samma ämne. Anledningen är att tråden är gammal, och mycket som har skrivits inte är aktuellt längre. Det är bättre att starta en ny tråd inför valet på söndag.

Hellen
2012-06-15, 13:21
Fast notera att även om vi inte alls har så högt grundavdrag i Sverige så betalar man väldigt lite skatt på belopp upp till ca 70-80000:-. Jag hinner inte kolla skattetabeller nu men vet pga att mina döttrar haft den storleken på inkomster under senare år när de deltidsjobbat parallellt med studier.

Javisst, det blir så med drygt 18 000 helt skattefritt samt jobbskatteavdraget.

Seukel
2012-06-15, 13:40
Alla Grekiska nya ekonomiska stödprogram går till att rädda Tyska och Franska banker, alla.

Inte fullt ut alla. I slutet av mars fick Grekland i runda slängar 7,5 miljarder från Eurozonen och IMF. Av dessa gick ca 5 miljarder direkt ut igen via ECB. 2,5 miljarder var ett stöd till den grekiska statskassan. I maj utblev dock den delen. Då fick Grekland bara de pengar som direkt vänder ut igen, dock inget till den egna statskassan. Det är väl en av anledningarna till att den gapar tomt idag.

Men i stort sett är systemet naturligtvis ohållbart. Man gör hela tiden nya skulder för att betala av gamla.

Lissi
2012-06-15, 13:40
Det är bättre att starta en ny tråd inför valet på söndag.

Kanske starta en ny på måndag då vi vet hur det gick i valet?;)
LITE spänd är man ju med tanke på att man ska ner nu snart.

Lissi - som inte fattar hur ni andra fattar så mycket som ni gör:confused:

Monica P
2012-06-15, 13:58
Från detta år ska man betala skatt om man deklarerat för mer än 5000 euro på ett år.

Lucky
2012-06-15, 14:09
Från detta år ska man betala skatt om man deklarerat för mer än 5000 euro på ett år.

Ja det matchar andra eurolander...

I Holland kan vi ocksa tjana upp till 5000 euro/ar skattefritt.

Hellen
2012-06-15, 14:14
Från detta år ska man betala skatt om man deklarerat för mer än 5000 euro på ett år.

Jag menar inte på något sätt att märka ord, du har ju koll på svenskan, jag undrar om det ligger något i formuleringen "om man deklarerat" jmfr. om man tjänat.
En nyfiken fråga alltså

mouche
2012-06-15, 14:40
Norge hadde sin bankkrise på slutten av 80-talet. Det som da skjedde var at staten tok over flere banker. Aksjene i disse bankene ble satt i 0, gjort verdiløse. På den måten var det eierne som tok tapet, mens sparepengene til folk ble reddet.

Ja, det husker jeg godt og mange var rett og slett forbanna på staten for slik dette ble gjort kunne man heller ikke få fradrag for det tapet man led.

Det ble gjort en masse rariteter deretter og husker selv at jeg gikk inn i aksjefond som Avanse 150 og Avanse 200 hvor man kunne redusere sine utsatte skatter(negative saldi /KS-andeler) med henholdsvis 1,50 og 2 kroner i forhold til gjelden på en krone avhengig avhengig av om disse fondene satte pengene i nye bankaksjer eller industriaksjer tror jeg det var. Rene gavepakken for enkelte av oss, men økonomisk katastrofe for de som tapte sine sparepenger uten å få noen skattefordel av dette hvilket man kunne ha fått ved å sette askjene til 0,01 øre per aksje.

Det skattefrie beløpet i Hellas var 12.000 euro, men er nå redusert til 5.000 euro. Skatten på beløpet mellom 5000 og 12000 er kun 10%så skatten i Hellas er lavere enn i Norge (og Sverige), men de rettigheter man får er heller ikke like gode, rimeligvis! Når "folk flest" tjener under 12.000 euro og ikke har betalt noen skatt/bidratt til fellesskapet med skatt på inntekt så betyr vel det også at man forvente at rettigheter står i rimelig grad i forhold til hva man har bidratt med, eller?:confused:

greklandsgalen
2012-06-15, 14:42
Kanske starta en ny på måndag då vi vet hur det gick i valet?;)
LITE spänd är man ju med tanke på att man ska ner nu snart.

Lissi - som inte fattar hur ni andra fattar så mycket som ni gör:confused:

Satt just och tänkte detsamma. Alltså det här med att fatta....;)

mouche
2012-06-15, 14:43
Inte fullt ut alla. I slutet av mars fick Grekland i runda slängar 7,5 miljarder från Eurozonen och IMF. Av dessa gick ca 5 miljarder direkt ut igen via ECB. 2,5 miljarder var ett stöd till den grekiska statskassan. I maj utblev dock den delen. Då fick Grekland bara de pengar som direkt vänder ut igen, dock inget till den egna statskassan. Det är väl en av anledningarna till att den gapar tomt idag.

Men i stort sett är systemet naturligtvis ohållbart. Man gör hela tiden nya skulder för att betala av gamla.

Kanskje et dumt spørsmål, men går ikke mye av de nye lånene til å betale ned/tilbake lån som har fofalt slik at det blir pluss/minus null med hensyn til den totale gjeldens størrelse?

Etter diverse samtaler med grekere så virker det som om de ikke helt har skjønt at et lån er noe man skal betale tilbake en gang inn i fremtiden, sågar med renter, og at det hele ikke er en gave fra en "rik onkel"!

Monica P
2012-06-15, 15:57
Jag menar inte på något sätt att märka ord, du har ju koll på svenskan, jag undrar om det ligger något i formuleringen "om man deklarerat" jmfr. om man tjänat.
En nyfiken fråga alltså

Jadå, det ligger en massa i formuleringen.

laero
2012-06-15, 15:59
Vil ikke dette da også bety at alle grekere mister tilsvarende kjøpekraft og lønningen blir redusert tilsvarende (uttrykkt i kjøpekraft - hva de kan kjøpe av varer og tjenester for sine penger)?
Njaa - det borde väl bli så att köpkraften håller sig oförändrad om det gäller varor och tjänster som produceras inom landet (Grekland). Men att köpkraften avseende import reduceras motsvarande hur mycket nydrachman devalveras.
Dock vanskligt att veta; att ett land byter ut en gemensam stor valuta mot en egen svagare torde ju vara unikt och därför svårt att veta vad som säkert händer.
Men devalveringen är ju själva vitsen, om man byter valuita, för att förbättra konkurrenskraften och få igång tillväxten (+ att man själv bestämmer över sedelpressarna). Nackdelarna får vi spara till grekiska krisen-tråden

Lars

kari
2012-06-15, 16:16
Satt just och tänkte detsamma. Alltså det här med att fatta....;)

Jeg tenker også det samme som dere, så jeg velger å holde mine tanker rundt krisen for meg selv.
Med hjertet mitt i Hellas f ø l e r mest av alt veldig mye snyft_drop - og HÅPER :)

mouche
2012-06-15, 16:56
Njaa - det borde väl bli så att köpkraften håller sig oförändrad om det gäller varor och tjänster som produceras inom landet (Grekland).

Så alt som importeres vil bli like mye dyrere som den lokale valuta mister i verdi i forhold til valutaen til landet de importerer fra, devalueres. Tenker da f.eks på alt som har med transport å gjøre hvor det aller meste forbruker fossilt brensel og hvor transportmidlene er innkjøpt fra utlandet og må vedlikeholdes og fornyes med den svakere valuta. Jeg er meget overrasket over hvor utrolig mye som importeres her (og hvor lite som produseres lokalt), og tror at dette vil medføre en meget betydelig redusert kjøpekraft for alle som har sin lønn i Hellas og dette kommer da i tillegg til de allerede sterkt reduserte lønninger, pensjoner og sosiale ordninger. Selv de som er i fast arbeid vil da faktisk kunne oppleve en reduksjon i sin kjøpekraft på f.eks 50% i forhold til hva de hadde for et par år siden, og selv da genererte ikke dette nok inntekter til staten for å kunne håndtere de løpende forpliktelser de hadde til egne borgere og absolutt ingenting igjen til å møte forpliktelsene de hadde tatt på seg i form av låneopptak?

Jeg kan bare ikke se at innføring av egen valuta løser noe som helst med mindre all gjeld ettergis og grekerne aksepterer at de neste ti årene blir tøffe, meget tøffe, og tøffere enn de allerede er?

Og hvordan skal i såfall den greske stat kunne sørge for et oppegående banksystem, næringsliv osv hvis de har utelukket seg selv fra å kunne låne penger i utlandet? Vel, med mindre noen for alvor tror at de som har måttet ta tap som de faktisk ikke har råd til heller, og vil fortsette å låne ut mere penger til den samme debitor som har ført til nesten egen undergang?

Jeg er meget forvirret!:confused:

mouche
2012-06-15, 17:06
Har ikke alle i Hellas hatt nytte av alle de penger som EU har sendt til Hellas og som har gått til utbygging og modernisering av all infrastrukturen som veier, havner, flyplasser, museer osv osv osv?:confused:

Og hvor mye skatt har alle de som har hatt en innkomst på 12000 euro eller mindre bidratt med til fellesskapet?

Seukel
2012-06-15, 20:22
Så här skriver Bengt Dennis om hur en "grexit" kan gå till:

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/bengt-dennis-malar-svart-bild-av-grekisk-euroexit_7280727.svd

Tar man med sig massor med euros måste man alltså tydligen växla in de mot stämplade sedlar (undrar förresten hur de gör med mynten). Gamla euros får sedan inte föras ut ur landet. Å andra sidan, om bankomaterna matas med stämplade euros borde man väl få de för en bra kurs, i och med att de här stämpel-pengarna säkert sjunker i värdet även mot kronan rejält. Upplagt för villervalla och svart marknad m a o.

mouche
2012-06-15, 20:31
Og alle som skal forlate Hellas vil bli kroppsvisitert for å lete etter eurosedler?:rolleyes: Og med hvilken rett kan myndighetene i Hellas nekte en utlending i å ta med seg sine egne penger hjem når beløpet er innenfor alle regler? Her er det noe som ikke helt stemmer på samme måte som at å heve den svenske renten i sin tid til 500% heller ikke akkurat går ned i historien som noen genistrek?:rolleyes:

Seukel
2012-06-15, 20:50
Tja, så fungerade det i det gamla östblocket och i afrikanska länder än idag. Island införde valutarestriktioner i samband med den ekonomiska turbulensen 2008. Men det är förstås möjligt att man gör undantag för utländska medborgare i det hypotetiska fallet Bengt D beskriver.

mouche
2012-06-16, 07:11
Har reist en del i det tidligere Øst-Europa, blant annet diverse ganger til/fra Øst-Tyskland og Øst-Berlin, men opplevde aldri å bli kroppsvisitert.

mikaelp
2012-06-16, 11:01
Så här skriver Bengt Dennis om hur en "grexit" kan gå till:

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/bengt-dennis-malar-svart-bild-av-grekisk-euroexit_7280727.svd

Tar man med sig massor med euros måste man alltså tydligen växla in de mot stämplade sedlar (undrar förresten hur de gör med mynten). Gamla euros får sedan inte föras ut ur landet. Å andra sidan, om bankomaterna matas med stämplade euros borde man väl få de för en bra kurs, i och med att de här stämpel-pengarna säkert sjunker i värdet även mot kronan rejält. Upplagt för villervalla och svart marknad m a o.

Jag tror Bengt Dennis är förhållandevis rätt på det. Få har väl mer/bättre erfarenhet än han. Kan vara läge att ha med sig kvittot från valutaköpet hemma med sig ned till Hellas, för att stärka sin rätt att ta med € ut. //M

larvih
2012-06-16, 12:15
Men hvordan kan man stemple alle eurosedler over én kam?

Sedlerne har nationale identifikationskoder (http://da.wikipedia.org/wiki/Eurosedler) (scroll ned); X er tyske sedler, L er fra Finland og så videre.

Det er vel kun muligt at stemple de græske eurosedler, som hedder Y.

Når jeg køber € i banken herhjemme er de næsten altid tyske. Jeg har aldrig modtaget en græsk euroseddel i en dansk bank.

Greekfamily
2012-06-16, 15:20
Har reist en del i det tidligere Øst-Europa, blant annet diverse ganger til/fra Øst-Tyskland og Øst-Berlin, men opplevde aldri å bli kroppsvisitert.
Jag talade med en Grekisk familj som som vi åkte bil via Serbien och då fick frågan om hur mycket Euro dom hadde med sej.
Gammla och godtrogena som dom var så uppgav dom det ca 1200 euro vilket ledde till att dom i tullen sa till dom att man max fick föra in 600 euro varpå resterande beslagtogs av tullen ca 600 euro.
Jag har aldrig vart med om det fast vi åker genom där ofta.
Enda som hände mej var att jag råkade kasta ut en fimp medans jag stod i kön ha ha vilket jag inte skulle gjort.
Han började gapa som en värsta stombatenfyrer ha ha trodde han skulle halstra mej den gången. _B-anana_B-anana_B-anana_B-ananaklapp_klap

mouche
2012-06-16, 17:32
Men hvordan kan man stemple alle eurosedler over én kam?

Sedlerne har nationale identifikationskoder (http://da.wikipedia.org/wiki/Eurosedler) (scroll ned); X er tyske sedler, L er fra Finland og så videre.

Det er vel kun muligt at stemple de græske eurosedler, som hedder Y.

Når jeg køber € i banken herhjemme er de næsten altid tyske. Jeg har aldrig modtaget en græsk euroseddel i en dansk bank.

Jeg har tilgode å se en euroseddel som hedder Y, og har heller ikke hørt om noen andre som har sett en slik seddel. Grunnet huskjøp med alt av utstyr så har jeg sett et anseelig antall eurosedler her nede og vet om flere i samme situasjon, men felles for oss alle er som sagt at seddler merket med bostaven Y har vi ikke funnet. Skal da greske myndigheter inndra mine sedler som er merket med en X når jeg som norsk statsborger reiser hjem til mitt eget land, og med hvilken rett?:confused:

mouche
2012-06-16, 17:33
Jag talade med en Grekisk familj som som vi åkte bil via Serbien och då fick frågan om hur mycket Euro dom hadde med sej.
Gammla och godtrogena som dom var så uppgav dom det ca 1200 euro vilket ledde till att dom i tullen sa till dom att man max fick föra in 600 euro varpå resterande beslagtogs av tullen ca 600 euro.
Jag har aldrig vart med om det fast vi åker genom där ofta.
Enda som hände mej var att jag råkade kasta ut en fimp medans jag stod i kön ha ha vilket jag inte skulle gjort.
Han började gapa som en värsta stombatenfyrer ha ha trodde han skulle halstra mej den gången. _B-anana_B-anana_B-anana_B-ananaklapp_klap

Er Serbia medlem av EU eller EØS?

Monica P
2012-06-16, 17:41
X, X och P i min portmonnä just nu.

nilo
2012-06-16, 18:23
Om jag hade rösträtt i Grekland imorgon hade jag lagt min röst på Ny Demokrati. Känns som de har en möjlighet att styra kursen rätt med Grekland kvar i Euroland. Fast stålbadet de närmaste åren blir inte kul. Kan bara bidra genom att åka dit. Flera gånger... :)

Greekfamily
2012-06-16, 21:17
Er Serbia medlem av EU eller EØS?

De Är icke med i EU så vi har med oss green card när vi åker.

Greekfamily
2012-06-16, 21:22
Detta börjar bli så intresant så vi borde kunna utse dej till Kalimeras egen Stoltenberg sen måste vi ha in Anders borg så kan vi starta ett nytt parti i Grekland ho ho hoklapp_klapklapp_klapklapp_klapklapp_klap

malou
2012-06-16, 22:17
Detta börjar bli så intresant så vi borde kunna utse dej till Kalimeras egen Stoltenberg sen måste vi ha in Anders borg så kan vi starta ett nytt parti i Grekland ho ho hoklapp_klapklapp_klapklapp_klapklapp_klap

Slett ikke dårlig å komme i samme klasse som Stoltenberg. Kanskje Hellas hadde hatt behov for en som ham. Så om mouche er 'Kalimeras Stoltenberg', sier denne nordmannen og sosialdemokraten (statsminister og økonom) dette:

http://e24.no/slik-mener-stoltenberg-europa-maa-reddes/20238779?view=print

Ellers, ad merking av Euro. Har nå i min lommebok diverse lapper med N, V, S, E, X, U, mens Y-ene fra Nordea ble i gjen i Hellas. Tilfeldig, det var
5-euroer og veldig praktisk ved småkjøp.

Louisa
2012-06-16, 22:36
Jag skulle har vilja ta tillfallet i akt och bara forklara lite dilemmat som grekerna star for imorgon, ett dilemma som inte alls vad jag sett har tagits upp i utlandsk media och pa sa satt gor att de som bor utanfor Grekland far svart att se "hela bilden" av vad som hander i Grekland idag.

Det skrivs ju ofta om att det som grekerna gar efter nar de valjer parti nu imorgon ar vilka partier som ar for atstramningarna och fortsatt samarbete med EU och vilka partier som ar emot atstramningarna och ett eventuellt uttrade ur EU. Och det stammer, sa ar det. Men en annan MYCKET viktig faktor som ar orsaken till varfor manga greker inte vill rosta pa de tva traditionella partierna Nea Dimokratia och Pasok ar att det ar de partierna som har lett Grekland till den situationen som Grekland befinner sig i idag. Det ar politikerna i just dessa partierna som har varit med i oandliga skandaler dar de stoppat stora summor i egen ficka, de har anstallt alldeles for manga manniskor i den offentliga sektorn, de har inte tagit itu med nagra som helst problem som Grekland har under alla dessa ar som skattefusk, battre skolor etc etc. De har tagit lan efter lan utan att dela nagon som helst information om detta med den grekiska befolkningen. Med andra ord under alla dessa ar har de inte tagit nagot som helst ansvar, de har inte gjort sitt jobb helt enkelt. Och sen har de tagit ut loner och formaner som politiker i andra lander bara kunnat dromma om.

Sa da kan man kanske forsta, att pga allt det har, sa har grekerna i stort forlorat sitt fortroende for dessa politiker. De vill ha nya poliltiker som de kan lita pa. Som kan bygga upp landet igen. Som kan fa ordning pa systemet och som bryr sig om sitt land och inte bara sig sjalva.

Nu kanner manga greker att de har en chans att forandra. Syriza gick bra i forra valet, inte bara for att de ar emot atstramningarna som manga greker anser inte leder nanvart (marknaden har stannat helt pga hojda skatter och mindre loner, inga forsok till tillvaxt finns med i programmet), utan kanske allra mest skulle jag vilja saga for att detta parti aldrig varit vid makten och darfor aldrig tagit del i nagot av det jag skrev ovan. Och det ar just det som manga greker anser att Grekland behover just nu : nya politiker som folket kan lita pa och som kan ta itu med alla problem fran grunden.

Sa det som sker nu ar : A ena sidan sa vill manga greker rosta pa Syriza eller andra partier forutom de tva traditionella pga att de vill fa bort korrupta politiker. A andra sidan sager EU i skarp ton till grekerna att rosta pa en av de tva traditionella eftersom de stodjer overenskommelsen. Sa det lite absurda om jag far saga ar att i princip sa sager nu EU till grekerna att rosta pa alla de korrupta politikerna som forde Grekland till den nuvarande situationen.

Jag vet inte om jag kommer rosta imorgon da det ar alldeles for svart for mig att valja. Men om jag rostar sa kommer det inte vara pa varken Nea Dimokratia eller Pasok. Det behovs nya politiker i Grekland som folket kan ha fortroende for. Och det tror jag ar mycket viktigt for Greklands framtid aven om det kan betyda ett uttrade ur EU. Jag ar saker pa att om man lyckas skramma grekerna till att rosta pa de traditionella partierna sa kommer regeringen falla inom tre manader igen just for att grekerna inte har nat fortroende for dem.

nilo
2012-06-16, 22:55
Det Syriza vill vinna valet är på enkla slogans; höjda löner, sänkta skatter, nollställa lånen o.s.v. Men inte ett ord HUR man skall finansiera detta i situationen som är nu. Sen har jag full förståelse för att man inte har lust att lägga sin röst på de "gamla" politikerna. De har ju medverkat till dagens situation?

Louisa
2012-06-16, 23:55
Ja Nilo jag haller med dig om Syriza (aven fast jag tycker det finns partier som ar annu extremare an detta parti, da Syriza bara vill omforhandla avtalet med EU och Trojka, inte helt riva upp det och ga ur EU). Det ar darfor som jag nog inte kommer rosta imorgon som sagt, jag vet inte om Syriza ar svaret direkt.

Mitt inlagg var mer ett forsok att beskriva lite vad som sker i det grekiska samhallet just nu, att forsoka att ge en fullare bild av hur grekerna tanker och hur de tanker nar de rostar. Sen far ju var och en ha sin egen asikt om vad som ar ratt av grekerna att rosta pa och vad som ar fel. Men det ar alltid viktigt att ha all fakta.

para poli
2012-06-17, 00:33
Med förbehåll att jag är mycket dåligt insatt i sakfrågorna. Jag reagerar på att 70-80% av grekerna vill vara kvar i €urosamarbetet. Får känslan av att man inte röstar så i parlamentet pga åtstramningar? Hur var det med kakan å russinen? Gyllene gryning får en gyllene gryning? Skrämmande!

Monica P
2012-06-17, 07:41
Louisas analys tycker jag är mycket bra. Däremot är jag inte så säker på att det blir bättre politiker bara för att de är nya. Risken är uppenbar att de inte heller är så kunniga i det ( motbjudande ) politiska rävspelet.
Något annat har tillkommit: idag är det mycket svårare att driva igenon politiska beslut "i smyg" eftersom allt, ALLT som beslutas ska gå via "Diavgeia", en datorsida där samtliga beslut som tas, även på lokalnivå, ska redovisas. Journalister är på hugget och letar efter oegentligheter. Jurister och annat lagfolk har blivit rejält omruskade. Man har satt åt en hel del stora skattesmitare och fler står på tur. Kommunernas utgifter granskas med lupp av personer utsedda av regeringen.

Men en tanker stoppas inte alldeles tvärt. Samma med offentliga organ. Gamla kontrakt går inte att riva upp hur som helst.

Min tro är att det behövs kunnigt folk, oavsett partifärg, och folk som har omvärldens förtroende. Tsipras är ung och talför, men kan han hantera en regering och ett folk som blivit så luttrat?

Nu ska vi strax gå och rösta, fina skorna på.