handdator

Visa fullständig version : Fårhuvud. En delikatess?


Arne
2011-07-12, 16:08
I Chanias saluhall har vi nogsamt kunna konstatera att fårkropparna anländer till slaktaren med vidhäftat huvud. vi har likaså sett att kunder anlända att inhandla fårhuvud.

För oss ter det sig mera obegripligt att någon kan tänka sig sitta att avnjuta ett fårhuvud som mat. Ja, mer än obegripligt.

Kan någon giva oss vägledning i denna fråga? Vad tillreder grekerna av fårhuvudet? Sylta? Kokt fårhjärna? Inlagda fårögon?

Arne

malou
2011-07-12, 16:17
Aner ikke hvorfor grekerne spiser hodet av får, eller hvordan det tilberedes. Men her i Norge kalles det altså 'smalahove', visstnok en delikatesse (særlig vest i landet?) og har med tiden også blitt en smule trendy rundt jul. Forstå det den som kan....

Wikipedia sier noe om 'hvorfor' og 'hvordan'. http://no.wikipedia.org/wiki/Smalahove

JohnS
2011-07-12, 17:07
Et av høydepunktene i førjulstiden er vår årlige fest hvor fårehode er hovedretten. Vi er en del menn som samles først en kveld og flår skinnet av en sekk hoder vi har kjøpt på slakteriet, hodene blir delt i to, vasket og renset (bl.a. blir hjernen fjernet, den spiser vi ikke). Hodene blir så saltet og lettrøkt, og serveres med poteter, kålrot, øl, akevitt og tradisjonelle sanger som tilbehør. På denne festen er også våre ektefeller med som hedersgjester.

Jeg har aldri spist fårehoder i Hellas, men på grillsteder litt utenfor de mest sentrale turistområdene har jeg ofte sett dem henge over grillen. I utkanten av Rethymnon kom jeg så langt at jeg bestilte et hode, men det var ikke ferdig grillet, og måtte ha en liten time til, så det ble gyros i stedet.

Jeg kjenner en som driver et pensjonat og taverna i Sfakia, og han har en del gjeter some er halvville. Det er lenge siden jeg har snakket med han nå, men jeg regner med at han husker sin invitasjon til å skyte et par gjeter neste gang jeg kommer, og tilberede hodene på kretisk vis. Det hadde vært spennende å forsøke det.

Å spørre hvorfor grekerne spiser hodet, er jo som å spørre hvorfor de spiser låret eller ryggen eller hvilken som helst annen del av av dyret. Hverken i Hellas eller Norge har folket hatt råd til å kaste den ressursen som hodet er. De fleste som har smakt det, og som ikke har fordommer, mener som jeg, at kjøttet på hodet er det beste på hele dyret. Så hvis jeg får muligheten til å smake det i Hellas, kommer jeg ikke til å lete etter noe annet på menyen!

bopia
2011-07-12, 19:47
Lambskalle ( fårhuvud) är också en delikatess på Gotland, ..men aldrig ätit detta och vet inte hur det tillagas heller...bara att ögona sitter kvar när det serveras..ser inte så lockande ut..Nej tack!

bopia

JohnS
2011-07-12, 20:53
Siden Arne spurte hvordan hodet kan tilberedes, har jeg stjålet et bilde. Giouvetsi med lammehode. Er det bare jeg som synes det ser fristende ut?

https://lh6.googleusercontent.com/-eAASKm1xW_k/SGOPjESG7OI/AAAAAAAAEdg/7FgD6Tq4eV0/s640/CIMG4384.JPG

Netwolf
2011-07-12, 22:49
Siden Arne spurte hvordan hodet kan tilberedes, har jeg stjålet et bilde. Giouvetsi med lammehode. Er det bare jeg som synes det ser fristende ut?

https://lh6.googleusercontent.com/-eAASKm1xW_k/SGOPjESG7OI/AAAAAAAAEdg/7FgD6Tq4eV0/s640/CIMG4384.JPG

Nä, fy för fa... Det var det vidrigaste..

/Netwolf

inkfish
2011-07-12, 23:05
Et av høydepunktene i førjulstiden er vår årlige fest hvor fårehode er hovedretten.
-------
Så hvis jeg får muligheten til å smake det i Hellas, kommer jeg ikke til å lete etter noe annet på menyen!

Nu tror jag bestämt att Arne blev mållösflabb_flab

Fantastiskt inläggklapp_klap

HenricG
2011-07-13, 07:31
Det verkar ju faktiskt vara hyggligt vanligt förekommande med, stora INKA i Platanias har alltid en fårskalle eller två i köttdisken.

Eva L
2011-07-13, 07:45
Fårtestiklar serveras också i kretensiska bergsbyar. Kanske inte något för den som inte ännu tagit till sig de mer vanliga traditionella grekiska rätterna. Jag när en misstanke att vännen Arne föredrar schnitzel och pepparstek framför killing, briam och bekri mezé. ;)

Eva

Arne
2011-07-13, 08:14
Icke bara misstanke ska du nära!! Jag skulle aldrig dra i mig ett fårhuvud aldrig så välgrillat.

Arne

kari
2011-07-13, 09:16
Et av høydepunktene i førjulstiden er vår årlige fest hvor fårehode er hovedretten. Vi er en del menn som samles først en kveld og flår skinnet av en sekk hoder vi har kjøpt på slakteriet, hodene blir delt i to, vasket og renset (bl.a. blir hjernen fjernet, den spiser vi ikke). Hodene blir så saltet og lettrøkt, og serveres med poteter, kålrot, øl, akevitt og tradisjonelle sanger som tilbehør. På denne festen er også våre ektefeller med som hedersgjester.


M e n, JohnS ;)

- er det ikke litt "pinglete" å flå av skinnet på hodene da?flabb_flab

J e g trodde de skulle svi's/brennes over ilden med "hud og hår" jeg :eek:

bye_byeKari - som aldri har smakt smalahove

JohnS
2011-07-13, 09:59
M e n, JohnS ;)

- er det ikke litt "pinglete" å flå av skinnet på hodene da?flabb_flab



Hvis du tror flåing av lammehoder er for pingler, bør du kanskje skarpslipe et par kniver og bli med på seansen en høst... :D
Da er det nok mye mer pinglete å sette hodet fast på en lang stokk og stikke det inn i et bål og svi av ulla....

Men seriøst: Det varierer lokalt fra sted til sted hvilken av de to metodene som blir brukt. Jeg vokste opp på et småbruk (torp?) med sauer, og fra jeg var 10 - 11 år, var det min oppgave å flå hodene når dyrene ble slaktet. Vanskelig flåing, og god trening for en guttunge, samtidig som skinnet ikke skulle brukes til noe, så det spilte ingen rolle om man var uheldig og skar hull i skinnet.