handdator

Visa fullständig version : Grekisk påsk


Birger
2009-04-03, 08:58
Någon som vet hur påsken firas i Grekland?
Är det Långfredag, Påskdag, etc som hos oss?
Vilka dagar är röda?

Birger

Monica P
2009-04-03, 09:28
Birger, påsken i Grekland är årets största högtid. Det skulle ta halva dan att berätta om hur den firas...dessutom är sederna olika i landets olika delar. Jag rekommenderar dig att googla runt lite så kan du få den information du vill.- Hos oss på Kalymnos är det till exempel stora dynamitsprängarhelgen, på Chios har man raketkrig...vad detta har att göra med Kristi lidande fattar jag inte...fastan har pågått i flera veckor och många har ett lamm på tillväxt i sin trädgård , som till alla barns förtvivlan slaktas till påsk. Gammal judisk ärvd tradition tror jag (som vägrar att göra detsamma).
Liksom i Sverige har tendensen nog gått mot att påsken mest är en ledig tid för skolbarn och andra, som nyttjar tillfället att åka ut på landet och hälsa på släkten. Kyrkans ceremonier har möjligen urholkats hos den unga generationen, men greppet är fortfarande fast hos majoriteten av befolkningen.

Birger
2009-04-03, 17:37
Birger, påsken i Grekland är årets största högtid. Det skulle ta halva dan att berätta om hur den firas...dessutom är sederna olika i landets olika delar. Jag rekommenderar dig att googla runt lite så kan

Tack Monica.
Hur funkar det rent praktiska under påsken? Har affärer öppet, matställen, busstrafik, etc? Är det kanske som i min barndom då det enda som var öppet på långfredagen var kyrkan(?)
Birger

Monica P
2009-04-03, 18:38
Jag kan bara svara för Kalymnos.
-I regel finns det någon enstaka affär som har öppet under helger, minimarket och liknande. Bagarbilen kör inte runt . Kaféer finns det året om, helg eller inte... Jag vet inte hur det är med restauranger, det är ju en stor familjehelg och jag tror det är svårt att finna någon öppen fredag-lördag. Apoteken brukar ha jouröppet, en skylt i fönstret hänvisar till vem som har jour, så man får fråga sig fram. Jag tror inte busstrafiken fungerar här, hur det är på andra håll vet jag inte alls. Taxi jobbar på förstås.
-Skulle du vara i Grekland under påsken kan du se en mängd människor som går runt stan med helgonbilder på långfredan och på lördagsnatten är det midnattsmässor överallt .Kulmen är nådd när prästen utropar Christos Anesti (Kristus är uppstånden) och sen tänder alla sina ljus från det ljus prästen har tänt. Så försöker man ta sig hem utan att ljuslågan slocknar. Påskdagen är fest, massor av grillande människor och mat i otroliga mängder. Här på ön har man som tradition "mouri", det är lamm och ris och lite annat tillagat i ugn i ett slutet kärl.