Kreta i Grekland

Chania på Kreta i Grekland.

Ö-grupp: Kreta | Folkmängd: 623 000 | Yta: 8 336 km2 | Flygplats: Ja | Charter 2018: Ja | E-guide: Ja »

Kreta suomeksi.Kreta är inte bara Greklands största ö, det är också Greklands populäraste turistmål. Är då Kreta Greklands mest fulländade turistmål? Ja, det kan man nog påstå. Med sin långa och dramatiska historia, sin unika kultur, sina speciella traditioner och den enorma ytan (nästan tre gånger så stort som Gotland) blir (eller är) Kreta ett land i landet. Kreta har allt.

Det spelar ingen roll vad man vill se eller göra på semestern, du finner det på Kreta: bada och sola på kilometerlånga sandstränder, dyka i kristallklart vatten, vandra mellan höga berg och i djupa raviner, förkovra dig i många fantastiska sevärdheter, besöka små måleriska och pittoreska småbyar och livfulla storstäder fyllda med grekiskt vardagsliv, se dig mätt på det variationsrika och inspirerande landskapet och njuta av god kretensisk mat och bra musik. Listan kan göras hur lång som helst.

Tidigare reste de flesta till turistorterna väster och öster om Chania, samt till Rethymnon. Nu väljer många att åka charter till exempelvis Paleochora och Makrygialos på södra Kreta. Plus att en växande skara Skandinaver har börjat resa runt Kreta på egen hand.

Kreta är uppdelad i fyra provinser, eller län om man så vill. De är från väster till öster: Chania, Rethymnon, Heraklion samt Lasithi. Här nedan går jag igenom det viktigaste platserna i respektive län

Klicka på länkarna för att läsa mer om resmålen.

Paleochora på sydvästra Kreta.

Paleochora är en mycket trevlig turistort i Chania län.


Chania är Kretas västligaste provins med en yta på 2 376 km2 och en befolkning på cirka 150 000. Högsta berget Pachnes (2453 m) ligger i Lefka Ori (Vita bergen). Staden Chania (se bild överst på sidan) har drygt 108 000 invånare, vilket gör Chania till Kretas näst största stad efter Heraklion.

I Chania län ligger några av Kreta populäraste turistorter: Nea Chora, Chrissi Akti, Agii Apostoli, Kalamaki, Kato Stalos, Agia Marina, Platanias, Maleme och Kissamos väster om Chania, Paleochora i söder samt Kalives, Almyrida och Georgioupolis öster om Chania.

I länet finns även många fina stränder: Balos, Elafonissi, Fallasarna och Stavros är bara några av dem. Här finns även massor med oturistiska byar, som Chora Sfakion, Loutro (se bild nederst på sidan), Sougia, Finix, Ano Vouves, Theriso, Lakki, Azogires och Kanados.

Som om inte det vore nog har Chania län begåvats med flera spektakulära raviner som Samariaravinen med Agia Roumeli, och Imbrusravinen är de två kändaste. Aradenaravinen är tämligen okänd, men ack så fantastisk, för att inte tala om vandringen till Lissos.

Vad har Chania mer att bjuda på? Tja, här ligger den stora insjön Kournas Lake, fågelskådarsjön Agia Lake, borgen Frangokastello samt den så kallade ekobyn Milia, de allierades kyrkogård och tyskarnas kyrkogård, samt klostret Chrisoskalitissa Monastery.

Nea Chora i Chania.

Nea Chora i Chania län blir allt populärare för varje år.


Rethymnon är det minsta länet på Kreta och har en yta på 1 496 km2. Att det är litet är en stor fördel eftersom avstånden är korta. Om man bor i Rethymnon är det en baggis att spendera en dag på sydkusten. Det är till exempel bara 35 kilometer till den trevliga turistorten Plakias på södra Kreta, och till Chania är det endast 60 kilometer.

Bortsett från den fina huvudstaden bjuder länet på många intressanta sevärdheter, massor med fina stränder, mysiga små byar och mycket vacker natur.

Även i Rethymnon län finns flera turistorter. Öster om Rethymnon ligger charterorterna Perivolia, Platanes, Panormos och Bali, och i söder ligger Agia Galini, samt Plakias med sina många fina stränder. Förutom den långa stranden i själva Plakias är det nära till härliga stränder som Preveli, Shinaria, Damnoni, Amoudia, Amoudaki, Souda och Koraka, samt till ravinen Kotsifou.

Länet är även känt för sina grottor, några av de kändaste är Melidhoni, Sendoni och Ida-grottan på Nidaplatån. Arkadi och Piso Preveli är Kretas två viktigaste kloster. När det gäller mindre kända byar i länet tycker jag att Anogia, Margarites, Agios Pavlos, Triopetra, Spili, Rodakino, Hromonastiri och Argiroupolis är de intressantaste.

Amaridalen med sin många pittoreska byar är också fascinerande. I Amaridalen ligger Platania gorge där man, om man har tur, kan se lammgam. Historiska minnesmärken saknas inte heller, dels Rethymnon stad, dels Ancient Eleftherna och inte minst Minoan cemetery of Armeni.

Koraka beach. Kreta.

Koraka är en av flera okända stränder i Rethymnon län.
Heraklion län är inte alls lika exploaterat som Chania och Rethymnon. Jag tror att det beror på att det inte finns lika många fina stränder här, som där. Men det finns mycket annat, inte minst många intressanta historiska platser.

Och du kan var lugn, det finns fina stränder också, som du ser på bilden överst i guiden, så du kommer inte att gå badlös. Heraklion är Kretas huvudstad, men det visste du kanske redan.

De populäraste turistorterna i Heraklion län är Analipsi, Anissaras, Hersonissos, Malia, Lendas, Matala och Kalamaki. Av sevärdheterna får man inte missa de minoiska palatsen Knossos och Phaestos. Gortys och Agia Triada är också ganska sevärda.

Mina favoritbyar är Ano Viannos, Sivas, Zaros och Archanes. Två läckra raviner finns också: Agiofarago och Rouvas.

Gillar du fåglar får du inte missa Faneromenis lake söder om Zaros.

Matala på Kreta.

Matala är en populär turistort i Heraklion län.


Lasithi är det minst kända länet på Kreta. Det är lite märkligt att länet heter Lasithi. De andra länen är döpta efter respektive läns huvudstad. Om man gjort likadant här skulle länet heta Agios Nikolaos län. Men så är det alltså inte.

Även Lasithi län finns många intressanta platser: Agios Nikolaos, Elounda, Spinalonga, Makrygialos och Mirtos har säkert de flesta hört talas om. Palmstranden Vai är också välkänd.

Mindre kända stränder är Koutsounari, Agia Fotia, Almyros, Itanos, Xerokambos, och Ferma. Den forna charterorten Sisi är väl tyvärr snart bortglömd. Här ligger även två större städer: Sitia i norr och Ierapetra i söder. Ierapetra är för övrigt Europas sydligaste stad.

Mina favoriter är Kritsa, Mochlos och Kato Zakros där dödens ravin finns. Kreta intressantaste platåer finns i Lasithi län: Lasithiplatån (som gett länet dess namn) där Dikteon Cave ligger, samt Katharoplatån där det finns ett rikt djur- och växtliv.

Kato Zakros. Kreta.

Kato Zakros är min favorit i Lasithi län.


E-GUIDER OM KRETA
Som du förstår finns det massor att se och göra på Kreta. Oavsett vem du är, och vad du vill se och göra på din semester, så hittar du det på Kreta.

Alla platser vi nämner ovan finns med i våra populära E-guider. Plus att vi skriver om många platser som vi inte har nämnt här. Vi har en E-guide om varje län. Sammanlagt innehåller våra fyra E-guider om Kreta 106 A4-sidor med information och 393 härliga bilder.

Gör dina beställningar nedan.

Bilder från Kreta.

E-guide om Chania län

E-guide om Heraklion län

E-guide om Lasithi län

E-guide om Rethymnon län

42 A4-sidor och 158 bilder

Beställ Chania län »

20 A4-sidor och 72 bilder.

Beställ Heraklion län »

19 A4-sidor och 67 bilder.

Beställ Lasithi län »

25 A4-sidor och 96 bilder.

Beställ Rethymnon län »


HOTELL & PENSIONAT
Troligen har du redan ordnat ditt boende eftersom majoriteten av alla som reser till Kreta åker på charter. De flesta bor i någon av turistorterna väster och öster om Chania, och öster om Rethymnon. Charterbolagen erbjuder allt från enkla familjepensionat till stora hotellanläggningar med barnklubbar, uppvärmda swimmingpooler samt All inklusive.

Om du reser på egen hand är det enkelt att hitta bra boende, och det är inte speciellt dyrt, även om det finns lyxiga hotell också för den som så önskar. Självklart är förhållandena annorlunda i augusti, då kan det vara knepigt att finna bra boende till hyfsat pris.

Du hittar tips på hotell och pensionat här »
Loutro. Kreta.

Loutro är en av mina favoriter på Kreta.

Loutro är den enda byn på Kreta som endast nås med båt, eller till fots. Härifrån Loutro går det färjor till Chora Sfakion, Agia Roumeli, Sougia och Paleochora.


MER OM KRETA

ANVÄNDBARA E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Chania »
Rethymnon »
Elafonissi »
Fallasarna »
Bilder »
Resebrev »
Geografiskt läge »
Karta »
Forum Kreta »
Noahs Arche i Chania »
Gavdos - närmsta ö »

E-guide om Chania län »
E-guide om Heraklion län »
E-guide om Lasithi län »
E-guide om Rethymnon län »
Kalimeras Öluffarskola »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »
Båttidtabell Kreta »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2018 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera