Leros

Pandeli på Leros.

Ö-grupp: Dodekaneserna | Folkmängd: 7900 | Yta: 54 km2 | Flygplats: Ja, inrikes | Charter 2014: Ja | E-guide: Ja »

Leros in English.Leros är en ö att älska eller hata, eller kanske tycka mer eller mindre bra om. De som gillar Leros gör det ordentligt, få öar har så fanatiska fans, många åker till Leros flera gånger om året. En del stannar länge, vissa så länge att de till sist bosätter sig där. Det bor faktiskt några svenskar på ön. Den finlandssvenska författaren Göran Schildt bodde tidvis på Leros, liksom den svenska författarinnan Sun Axelsson. Båda har skrivit böcker som utspelar sig på Leros. Görans bok Dianas ö och Suns Evighetens stränder är mycket läsvärda.

Denna sida är ett utdrag från vår stora E-guide om Leros. E-guiden innehåller 16 A4-sidor, 59 härliga färgbilder, en enkel karta och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »

Leros har haft dåligt rykte under långa tider. En av anledningarna är att ön användes som förvisningsplats för "oliktänkande" när Grekland styrdes av en militärjunta. Den andra anledningen är det ökända mentalsjukhuset som tidigare skötte sina patienter miserabelt. Sjukhuset ligger i närheten av Lakki. Idag sägs att förhållandena är mycket bättre, det efter ett ingripande av EU. Hur det nu än är så märks ingenting av detta idag och öns dåliga rykte borde begravas i Lakkis hamn. Sjukhuset är för övrigt Leros största arbetsgivare och därför är öborna inte så beroende av turister.

Nöjeslivet är stillsamt även om det finns en del barer, främst i Agia Marina. Annars är det tavernor eller ouzerior som gäller. Tavernorna på Leros erbjuder grekisk mat när den är som allra bäst. Den mest iögonfallande tavernan är den som ligger vid väderkvarnen i Agia Marina. Väderkvarnen ligger ett par meter ut i vattnet. Den är något av en symbol, eller maskot, för Leros. Med en sådan exteriör blir man gärna sittandes ett tag.

Pandeli på Leros.
Pandeli.


Vromolithos på Leros.
Vromolithos.


RESA HIT
Charter med Apollo. Reser du på egen hand är det enklast att flyga till Kos eller Samos, och sedan vidare med båt till Leros. Det finns två hamnar på ön: Lakki och Agia Marina. Det finns även en liten hamn i Xerokampos där små kàikor går till och från Kalymnos. Leros har även daglig flygförbindelse med Aten.

Boka din resa till Leros här

RESA RUNT
Buss trafikerar större delen av ön. Bil- och mopeduthyrare finns i Lakki, Alinda och Pandeli.

BYAR
Agia Marina sitter ihop med Platanos, som i sin tur är hopbyggd med Pandeli på andra sidan berget. Det är till Agia Marina du anländer om du kommer med flygbåt. Längs med kajen ligger fiskebåtar och några tavernor. Missa inte den trevliga Taverna Mylos med den fina väderkvarnen. Var Platanos börjar och Agia Marina slutar är svårt att se, det finns igen egentlig skiljelinje emellan dem. Platanos är Leros huvudstad och den mest grekiska av öns byar, i byn finns trivsamma gränder med små affärer och några tavernor.

Platanos och Castle of Pandeli.
Platanos och Castle of Pandeli.


Pandeli (eller Panteli) är en fiskeby med pittoreska inslag strax nedanför Platanos. I mitt tycke är Pandeli Leros trivsammaste by, känslan av att befinna sig på en riktigt liten ö är markant. I den lilla hamnen trängs fiskebåtar med fritidsseglare, tillsammans bildar de en vacker fond mot havet. Flera trevliga tavernor ligger precis vid strandkanten, borden står bara någon meter från vattenbrynet. Stranden är kanske ingen höjdare, men duger bra för ett morgon- eller kvällsdopp. Utsikten mot Kastrot och väderkvarnarna i Platanos är som en levande tavla. Se även bild överst på sidan.

Lakki har en av de bästa naturhamnarna i Grekland och det är en av övärldens märkligaste byar. Leros ockuperades av italienarna under första världskriget och den fina hamnen föll Mussolini i smaken. Han tyckte så mycket om Lakki att han bestämde sig för att "italifiera" den. Han lät bygga underliga och futuristiska byggnader, totalt olikt den grekiska byggnadsstilen. De flesta gamla italienska hus har fått förfalla och idag är de ganska oestetiska. Många tycker att Lakki är en hemsk stad med sina märkliga hus och stora boulevarder. Själv gillar jag Lakki just på grund av att stan är så olik andra grekiska städer.


BAD & STRÄNDER
Leros största turistort Alinda är ganska trevlig. Lång småstenstrand som kantas av hotell, pensionat, tavernor och musikbarer. Här bor majoriteten av öns turister, gott om rum, hyggligt nattliv, nära till stranden och fin utsikt över Agia Marina och Platanos. To Steki - sista tavernan i Alinda - är mycket bra: god mat, trevlig personal och levande musik varje lördag och söndag. Efter Alinda ligger den lilla fina stranden Dio Liskaria.

Vromolithos är en lång strand med grovkornig sand inte långt från Pandeli. Klart grönblått vatten, solstolar och parasoll att hyra, gott om skugga från höga tamarisker. Flera hotell och pensionat. Utsikten från Taverna Paradise ovanför stranden är bedårande. Blefouti ligger på norra delen av ön, inte så långt från flygplatsen. Det är i mitt tycke Leros bästa strand. Här finns gott om skugga och en trevlig taverna i närheten. Om du hyr bil eller moped kan du ta dig till flera små stränder runt ön. En som är ganska fin ligger på vägen till Blefouti. Leta efter den lilla kyrkan Agia Kioura på kartan, kör några meter till vänster om kyrkan, och du är strax framme. Mysig vik med en ganska fin strand.

Alinda på Leros.

Alinda.

 


SEVÄRDHETER
Ovanför huvudstaden Platanos stoltserar den gamla borgen Castle of Pandeli. Härifrån är det en vidunderlig utsikt över Leros och flera av öarna i Dodekaneserna. Inne i borgen finns en gammal fin kyrka där du kan studera allehanda ikoner och andra kyrkoföremål. Stigen till Kastrot börjar i Platanos, följ skyltarna. Att gå upp frestar på, det är brant, ett lugnare alternativ är att köra bil eller moped upp. Bilvägen går längs med klippbranten, ganska läskigt om man har svindel. Engelska kyrkogården är en välskött och tankeväckande kyrkogård strax innan Alinda. Här ligger 179 engelska, två kanadensiska och två sydafrikanska soldater begravda. Samtliga dog när de försvarade Leros mot tyskarna under andra världskriget.


Vid en klippavsats strax utanför byn Xerokampos på södra delen av ön ligger den så kallade krabbkyrkan. Den ligger till höger om du kommer från Xerokampos, väl skyltad. I kyrkan finns en berömd ikon som gett kyrkan dess namn. Det sägs att ikonen försvann varje natt från kyrkan för att nästa dag återfinnas en bit ut i vattnet. Enligt sägnen var det krabbor som stod bakom detta illdåd. Hur det nu är med sanningshalten i den historien vet jag inte, vad jag däremot vet är att kyrkan är en av de minsta jag någonsin sett. Förutom prästen får det inte plats många fler.

BOENDE
Var som är bäst att bo beror ju helt på vem man är. Vill man ha lite nattliv väljer man Alinda eller Agia Marina, är det lugn och ro man letar efter passar Platanos och Pandeli bra och vill man ha det ännu lugnare bor man i Vromolithos.

 

Pandeli

 

Hotel Panteli Beach.
 

Hotel Panteli Beach »

 


MER OM LEROS
Bilder »
Resebrev »
Geografiskt läge »
Karta »
Forum Leros »

RELATERADE E-GUIDER
E-guide om Leros »
E-guide om Kalymnos »
E-guide om Lipsi »
Kalimeras Öluffarskola »

RELATERADE LÄNKAR
Boka resa på Apollo.se
Booking.com »
Båttidtabell »
Beställ nedräknare »
Vädret i Grekland »
Kalymnos - närmsta ö »


Hem » | Forum » | Boka hotell » | Boka resa » | E-guider » | Facebook » | Picturesfromgreece » | Kalispera » | English » Kalimera in English.

© 1997 - 2014 Janne Eklund/Kalimera