Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

En dagsutflykt till Kassos från Karpathos. Del 1.

Via en Facebookgrupp om Grekland hade jag kommit i kontakt med Pete, som driver ett Airbnb i Fry på Kassos, och vi hade bestämt att försöka ses om det var möjligt för oss att ta en dagstur över från Karpathos. Och se, det var det!

Kasos Princess gör en dagstur varje onsdag. Avresa från Pigadia 8.30, hemresa från Fry 17.00. Överfärden tar ca 1,5 timme och priset för två personer blev 38 Euro.

 

Kasos Princess vid kajen i Fry på Kassos i Grekland.

Kasos Princess vid kajen i Fry. Inte fullt så lyxig på insidan; ser mest ut som en buss.

 

 

Hamnen i Fry på Kassos.

Kajen i Fry är enorm! Tydligen en av de största i övärlden. Pete visste inte varför man har byggt en så stor anläggning vid denna lilla ö med bara ca 650 invånare.

 

Fiskebåtar i Fry. Kassos.

Fiskebåtar i Fry.

 

Café Blue Mare. Fry. Kassos.

Café Blue Mare, där vi fikade i väntan på att Pete skulle komma och hämta upp oss.

 

Pete växte upp i Zimbabwe, men hans mormor var från Kassos, och när han var barn tillbringade han och hans bror sina sommarlov på ön och tyckte att det var utrtåkigt! När mormodern gick bort för tio år sedan diskuterade bröderna vem som skulle ta över fastigheten på Kassos, och till slut blev det Pete som flyttade. Han har inte ångrat det ett ögonblick, säger han. Här är hans plats på jorden och här tänker han stanna. Han har allt han behöver - utom möjligen en fru, men tills han hittar någon har han sällskap av sina elva katter.


Nåväl, så småningom packade vi in oss i Petes pickup. Det var rätt trångt, Fred satt i mitten med växelspaken mellan benen, men Pete sa att han hade kört med ännu fler människor i framsätet i Zimbabwe… Nåja, vid första stoppet ordnade han med hjälp av kuddar och ett täcke en mjuk plats på flaket där Fred kunde sitta.

Först åkte vi svängen runt Arvanitohori, där jag förra gången hade sett ett par strutsar och en hjort. Enligt Pete hade någon tänkt starta ett zoo på ön och skaffat diverse exotiska djur, men det gick inget vidare. Älgarna dog nästan omgående. En struts fanns kvar, och hjorten. Efter Aghia Marina där vi stannade och köpte vatten och flyttade på Fred, satte vi av söderut.

 

Utflykt på Kassos.

Pickupen med Pete och Fred.

 

 

Berg på Kassos.

Bergssida.

 

Dal med odlingar. Kassos.

Dal med odlingar.

 

Odlingar. Kassos.

Även om man bara äger en smal remsa mark, har man nogsamt byggt en stenmur runt för att markera var gränsen går.

 

Aghiou Georgiou Hadión. Kassos.

Vi stannade vid Aghiou Georgiou Hadión, där församlingsborna hade byggt en kyrkby runt själva kyrkan. Där stannar de över natten vid stora högtider, när det är för långt och krångligt att ta sig hem.

 

Kyrkbyn. Kassos.

Kyrkbyn.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera