Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Nyfikna på Ios och Folegandros. Del 1.

Den 18-25 maj tog vi semester från vår pensionärstillvaro på Kreta och for till Ios. Vi hade sett ett inslag i det grekiska programmet Menome Ellada och blivit intresserade. Efter sondering på kalimera.se och en närmare koll i Jannes E-guide, var saken klar. Vi bokade Avanti Hotel (336 € söndag-söndag inkl. frukost utanför högsäsongen), Hellenic Seaways Flyingcat (88 € tur och retur för 2 personer). Kan pensionärer trivas på partyön?

 

Flyingcat 4 från Heraklion till Ios.

Flyingcat 4 från Heraklion till Ios.

 

Strax efter kl. 07 tog vi bilen från Koutsounari till Heraklion. I god tid köpte vi p-biljett för bilen (3 € per dygn) och kl. 09.45 startade den snabbgående båten med ytterligare 560 turistande i solsken. Flertalet klev av vid Santorini. Nu hade det blivit molnigt och västlig vind, vilket gjorde att katamaranen krängde något. Nya påstigande fyllde båten igen, men knappt 30 klev av vid Ios kl. 12.45. Ett antal rumsuthyrare väntade, men vi fann snabbt Margarita från Avanti. Hon informerade oss under bilresan upp till Chora, om vad man bör veta för att lätt hitta där.

 

Hotell Avanti mot Chora.

Hotell Avanti mot Chora.

 

 

För att riktigt njuta av att vara turister tog vi ett poolbad och låg i solstolar under den timme ön hade sol. Lunch och middag åt vi på av Janne rekommenderade The Nest och Mezodopolio Katogi. Maten var god på båda tavernorna och till acceptabla priser. Kommunalvalet hade genomförts under dagen och borgmästaren fick fortsatt förtroende. Det firade han och anhängarna på en bar och med fyrverkeri.

Måndagen började sval, med heltäckande moln och stundtals några droppar regn. Det fanns därför ingen anledning att jäkta för nya upplevelser. Vi tog närmare lunch en promenad ner för trapporna till hamnen. Där träffade vi vår hotellvärd Thomas och fick rekommendationer angående fisklunch på Akrogiali. Precis bredvid låg en resebyrå.

Vi hade sagt:Blir Ios för litet att uppleva under en vecka, kan vi ta en tripp under dagen till Sikinos.”Dessvärre gick inga dagsresor dit under veckan, men där låg en lapp om resor inkl. boende till Folegandros en natt för 35 € per person. Vi som funderat på Folegandros förra året slog till. Värdinnan på Akrogiali bjöd på både hemproducerad ost och raki innan vi tog vandringen upp till Chora istället för att ta bussen. Från hamnen och till Avanti tog det 18 minuter. Det var svalt och molnigt på kvällen, när vi intog middagen på The Mills.

 

Nerför trappen till hamnen på Ios.

Nerför trappen till hamnen.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera