Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Karpathos i september

Vi reste med Skibbyrejser från Köpenhamn 7 sep. Flyget med Maersk Air fungerade utmärkt. Väl framme på Karpathos väntade en något bergig bussresa till Pigadia där vi skulle bo i två veckor. Vi blev inkvarterade på Hotel Epiphane av den trevliga värden Michallis. Ett underbart hotell, beläget något uppe backen ovanför taxistationen. Utsikten från vår balkong utöver hamnen är det mest fantastiska vi upplevt. Vår egen tillagade frukost smakade dubbelt så bra med denna vy framför ögonen.

Vi medföljde på utfärd till byn Olympos. Båt till en liten fiskeby som jag glömt namnet på, och buss upp till byn. En trevlig utfärd. Se dock upp med priserna i fiskebyn och uppe i Olympos. Priserna är mycket högre än på ön i övrigt.

Priserna ja! Det blev en underbar överraskning att priserna låg så lågt på Karpathos. Hustrun och jag åt galant middag med ouso,sallad, vin och huvudrätt för ca 200-250 kr för oss båda. Då måste jag tillägga att vi undvek vissa turistfällor som fanns nere i hamnen. Sophias Place, som rekommenderas i vart och vartannat resebrev är prismässigt och matmässigt bra, men vi kände oss stressade över att kunder hela tiden trängde på, och det gällde att snabbt bli av med de nästan färdigätna gästerna.

De bästa och billigaste matställena fann vi uppe i "Grekkvarteren". Gå ut från taxistationen och gå upp i backen föbi Avra hotel. Fortsätt gatan framåt ca 300 m. På höger sida hittar ni Bella Pizza. Pröva deras specialitet "Ufo". Botten och lock av pizzadeg och däremellan skivor av kycklingfilé, sallad och mycket annat gott. Tag bara en liten size (4,7euro) per man. Jag tror knappt ni orkar att äta upp den. Husets vin, en liter (4 euro). Är det konstigt att man blir salig! Granne med Bella ligger Taverna Felagria. Ni måste bara prova deras Pork Souvlaki. Marinerat kött på, inte en pinne, utan mera likt ett svärd (4,7 euro). En helflaska grekisk vin Demestic 5 euro. Damen som serverar är mycket vänlig men har litet pratdiarre, men vad gör väl det när maten är så god och så billig. Ett annat bra matställe hittar ni om ni i hamnen går upp i gränden vid baren Acropolis och besöker Mikis Restaurang. Det är inte Omar Shariff som serverar, men han är mycket lik honom. Hög klass och rimliga priser. Pröva deras Snitzel Parmesane. Den var resans kulinariska höjdpunkt.

 

 

Vi medföljde på bussresa till Lefkos. Bussen körde på ditvägen norröver på den nya vägen. I det fall ni inte gillar smala vägar högt uppe i klipphyllan så skall ni definitivt undvika denna vägen. Det blir ju inte heller bättre av att busschauffören sitter och pratar i mobiltelefon och styr med en hand.

Lefkos har nog ön bästa stränder. Vi valde stranden strax nedanför där bussarna stannar. Blå taverna och blå parasoller. Prova tavernans omelett på tre ägg, skinka och ost. Höjdare! Hemresan gick söderöver via Arkassa och denna vägen var betydligt bättre att åka. I och för sig höjder men inte tillnärmelsevis som ditresan. Om ni åker lokalbussen till Lefkos så kör den detta hållet. Om ni frår plats på bussen förstås. Det fick inte vi.

Vi besökte Ammopi Beach en dag. Bra strand, men som på de flesta av Karpathos stränder saknas dusch. Enda stället med dusch är Pigadias strand. Gå längst bort på stranden till Taverna Limanina. Där finns dusch. Det är en stenig strand med anvisningar om var det är bäst att gå ut i vattnet. Ta med badskor så går detta galant. Tavernan serverar bl a dagens lunch. Bra och billig mat och dryck.
Ön är inte att rekommendera för rullstolsbundna och barnvagnar. Det finns inga ramper eller trottoarer som det går att rulla på.

Till alla andra Greklandsälskare säger jag bara - åk dit medans det är så oförstört och genuint. Vi hade en underbar semester på Karpathos.

Hälsningar Lennart o Gunnel (Båda 60+)

 

Karpathos på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera