Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Mitt älskade Zakynthos

En av de Joniska öarna i Medelhavet heter Zakynthos och ligger söder om Kefalonia och Lefkas.

Vi reste med Apollo och hade bokat hotell Paradise Beach i Argassi. Vi fick rekommendation av ett par i bekantskapskretsen och vi har haft flera vänner som bott där senare. Vi trivdes omedelbart med det rena och välskötta hotellet. Mycket trevlig personal. Det enda som kunde varit bättre var frukosten som inte var vad vi tänkt oss men man får ju ta seden dit man kommer. De Brittiska turisterna ockuperade poolområdet innan vi hade vaknat men det gjorde inget för på så sätt kom vi att hyra både bil och Mc för att göra egna utflykter.

Vi reste ner till Gerakas strand i söder och till Alikes i norr och fick se otroligt mycket. Små mysiga tavernor där mamma själv lagar maten. Vi lärde känna Sandra i receptionen på hotellet och vi fortsatte vår kontakt även under vintern per brev. Men det tar enormt lång tid för breven att komma fram vintertid. Apolloguiden sa att brevbäraren knackade på brevlådan för att höra om det var dags att tömma den och jag lovar att varje ord var sant för det tar en månad för ett brev att komma fram till Sverige.

 

 

1998 åkte vi till Zakynthos igen i september och det var lika vackert även denna gång. Vi hade då bytt bolag och åkte med Always och bokade endast flygstol som då var mycket billigt. Vi hade genom Sandra fått tag på en 2 rums lägenhet i Kalamaki som vi hyrde av Yannis Haikalis, till ett mycket förmånligt pris 10.000 drch per natt för tre personer. Mycket fräsch lägenhet, med badrum och stor balkong. Yannis kusin Dennis äger restaurang Michaelos i Kalamaki och den är vida känd för sin goda mat . Ofta får man sätta sig en stund i baren för att vänta på bord, men vad gör det? Det är ju varmt och man bara njuter.

En biluthyrning jag kan rekommendera är Merlis i Kalamaki. De har bra priser och en mycket revlig Engelsk kvinna som heter July. Hon har bott på ön i 15 år och är väl bekant med det mesta, lätt att prata med. Vi har även växlat pengar i Supermarket och det har gått bra vi har fått mycket bra växlingskurser. Mycket bättre än på bank i Sverige. Sandras svåger har en fiskrestaurang i Zakynthos stad på en av pirerna som går ut i hamnen, som heter Komis fish taverna. Där kan du få havets läckerheter i en mycket enkel miljö men maten är god, till lite högre pris.

1999 reste vi i maj och stannade borta i två veckor. Tänk va mycket som blommade i maj. Otroligt mycket blommor längs hela strandkanten i söder, gul ljung på klipporna i norr, trumpetblommor på varenda gård. Ja det var en bedövande doft om kvällarna. Denna gång fick vi bekanta oss med den stora havssköldpaddan caretta caretta som simmar iland i början av juni för att lägga sina ägg på stränderna längs hela södra kusten, Laganas bukten. Vissa stränder är bevakade av Världsnaturfonden av frivilliga volontärer. För att rädda så måna sköldpaddor som det går varje år. Sköldpaddorna simmar in mot land under dagen och är det lugnt så håller de sig någon meter ut tills det blir mörkt då de tar sig upp för att lägga sina ägg. Det är förbjudet att vistas på stränderna efter mörkrets inbrott. De är mycket stora och mäktiga. Upp emot en meter är skalen. Den strand som vaktas mest är Gerakas.

Något som de flesta ser då de besöker ön är Smugglers vreck i norr. Dit tar man sig med båt antingen en resa anordnad av resebolaget eller en av alla båtar som ligger i hamnen. Man kan åka över land för att se skeppet också men då får du se det från en klippa som ligger 200 meter över skeppet. Det går en liten gjuten spång ut från berget som du står på men jag lovar att det suger i magen. De blåser ofta på den västra sidan så det kan vara svårt att ta sig in till skeppets strand per båt.

Byarna i norr säljer hantverk och honung. Olivolja, tvål, kryddor och en hel del krimskrams finns också men det är trevligt att shoppa. Alla är så vänliga till mötesgående. Ovanför Zakynthos stad finns det en glassbar som har öns vackraste utsikt. Åk mot Bochalis, följ skyltarna mot The best viev of the island. I Zakynthos stad, Laganas och Argassi finns det precis hur mycket som helst att handla. Men som på de flesta semester orter så blir utbudet lite enahanda för det är i stort sett samma saker i alla affärer. Men man kan göra fynd om man reser i september då säsongen strax är slut, pruta det är riktigt kul och hitintills så är det ingen som tagit illa upp. Laganas och Argassi är två konstruerade städer/större byar som ej existerar under vinterhalvåret. Argassi har vintertid en handfull invånare.


Vi har varit på Zakynthos i september 2000 och vi hade då återigen bokat flygstolar, Always, privat lägenhet men nu är priset på stolarna ganska högt. Man tjänar inget eller mycket lite på att boka så numera och flygbolagen är ovilliga att sälja endast flygstolar. Trots att de annonserar i katalogerna så har de sagt till oss att alla stolar är slut men efter påtryckning så har det visat sig att man bara försöker locka till sig kunder med felaktig annonsering. Temperaturen i vattnet denna tid på året är underbar, vattnet är som sammet mot huden.

Vi fick erfara det motsatta nu när vi var dit sist (15-22 maj 2001) det var jätte kallt i vattnet säkerligen bara 18 grader och i polen på hotellet var det ännu kallare. Nog märks det att det inte är sommar än. Denna gång bodde vi i Vasilikos som ligger på den södra sidan av ön, strax söder och St Nicholas Beach och strax norr om Gerakas. Hotellet Palazzo di Sante är femstjärnigt och vi hade halvpension, du betalar för de drycker du tar in till middagen. Personalen vill gärna att man sätter upp det på rummet och betalar vid utcheckningen, stämde på öret. Man får en specificerad nota så att man kan kontrollera. Mycket fina rum och otroligt vackert anordnat med poler, barer, rekreation mm Maten var otroligt god. En buffé dukades upp till både frukost och middag och jag kan lova att den som inte gillar det som erbjuds är mycket kräsen. Jag som sällan äter grönsaker har levt nästintill på vegetarisk kost denna vecka och njutit. Fågel, fisk, nöt och lamm serverades varje dag och efterrätter, frukter och grönsaker som var otroligt goda och fräscha. Maten är Grekisk med internationell touch.

Vi fick förmånen att även prova på det andra hotellet på samma område som för övrigt ägs av samma kedja Luis hotels, det heter Royal Palazzo och har fyra stjärnor med ett plus. Jag tycker nog att detta hotell är finare och mer smakfullt inrett. Stora fina rum med tre bäddar, tv, kylskåp, barskåp, aircondition, sittgrupper mm. En trevlig balkong som vätter mot havet. Ett av de finare rummen. Anledningen till bytet var att vår son är mycket allergisk mot mögelsporer och hotellet hade precis öppnat för i år och rummen var inte 100% rengjorda och utvädrade så att sonen fick en reaktion. Men vi förklarade för Apollo läget och för hotellchefen, sen så bytte vi utan protester. Jag måste säga att maken till tillmötesgående personal har jag aldrig mött. Man hann nästan inte lätta på ändan förrän de var framme och bytte tallrikar och bestick, städerskorna städade rummen medan vi åt frukost och det var hur fint och rent som helst.

 

 

Vi åkte bil uppåt längs kusten och stannade på en strand full med små stenar, badade och solade någon timme. For vidare någon kilometer norrut och satte oss på en taverna precis vid kanten till havet. Serverades god sallad och kyckling. Efter att vi vilat en timme så fortsatte vi längst upp i norr. Parkerade bilen och gick ett stycke. Där satt en man under ett parasoll och sålde båtbiljetter till de blå grottorna. Besvärliga trappor ner till båten men väl där väntade belöningen. Båten hade glasbotten så vi kunde se fiskarna under oss. Fantastiskt att åka in i grottorna och se droppstenar, det knallblåa vattnet, växterna på botten osv. Sonen såg till och med en tappat Ericsson mobiltelefon på botten. Turen tog en halvtimme och kostade 2000 GDR/pers ,barn gratis. Väl använda pengar.

Vår kompis Sandra har precis börjat jobba på ett hotell i Tsilivi, Petros Hotell som ligger något norr om Zakynthos. Hotellet är nybyggt och detta är första säsongen. En bit till havet men det ligger otroligt charmigt till och är inte så stort. De tar gärna emot gäster från Skandinavien.

Ön passar nog bäst för barnfamiljer och de som vill ha lugn och ro. Naturligtvis är det hålligång i Laganas och till en viss mån i Argassi men vill man parta så finns det nog bättre resmål. Efter att ha varit dit nu 5 år i rad så kan jag se att det byggs nya hotell överallt och någon gång måste det ta slut annars mister ön sin grekiska charm.

Flygplatsen är under all kritik. Trångt, rökigt och dåligt med sittplatser. Man har delat av avgångshallen med en glasvägg men det hjälper inte mot det myckna rökandet på andra sidan. Sittplatserna är få och hårda. Jag tycker att den påminner om en större vänthall för bussresenärer i en medelsvensk stad. Ankomsthallen är ännu mindre och man grips lätt av panik då det kommer tre-fyra plan samtidigt och alla dessa resenärer skall trängas på en yta som passar en fjärdedel så många passagerare. Men tiderna har hållits någorlunda alla de gånger vi åkt därifrån, försening på en halvtimme är det mesta.

Jag älskar Zakynthos, det är mitt paradis och jag kan varmt rekommendera dig att åka dit. Jag blev helfrälst från första stund. vi har sagt varje gång att vi skall åka någon annan stans nästa gång men det har i alla fall jag slutat säga.........

Hälsningar Eva Engström

 

Zakynthos på Kalimera »
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera